Skip to Content

MASSIVA PALESTINSKA PROTESTER vid gränsen mellan Gaza och Israel. De tände eld på däck för att försvåra för IDF:s prickskyttar som låg och sköt på höjder bakom röken. Tält restes bakom sandvallar för att skydda mot prickskyttarnas kulor. De bombades dock med tårgas och ett spädbarn dödades av gasen i ett av tälten. Stillbild: Ruptly

Israelisk massaker på civila i Gaza

PappersupplaganNya Tider v. 21

USA, som tidigare erkänt Jerusalem som Israels huvudstad, flyttade sin ambassad dit dagen före palestiniernas årliga minnesdag av fördrivningen från Israel. Washingtons agerande möttes av omvärldens fördömanden och bittra palestinska protester, där de största ägde rum i Gazaremsan. Israel besvarade dessa genom en massaker där 60 människor dödades och över 2 700 skadades på en enda dag. Återigen till omvärldens verbala fördömanden, men med åtgärder från endast ett fåtal länder. Ambassadflytten och dess blodiga följder riskerar att allvarligt förvärra den redan mycket dåliga säkerhetssituationen i regionen.

Publicerad: 24 maj, 2018, 21:44

  • Svenska

Läs även

Måndagen den 14 maj genomförde USA den hårt kritiserade flytten av sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, som Israel delvis ockuperar i strid med internationell lag (se faktaruta). USA:s president Donald Trump erkände trots det Jerusalem som Israels

Måndagen den 14 maj genomförde USA den hårt kritiserade flytten av sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, som Israel delvis ockuperar i strid med internationell lag (se faktaruta ”Historik Jerusalem”). USA:s president Donald Trump erkände trots det Jerusalem som Israels huvudstad den 6 december förra året. Flytten skedde på 70-årsdagen sedan Israel utropades den 14 maj 1948.

Trump torpederar därmed den tvåstatslösning som i decennier diskuterats, där palestinierna skulle ges en självständig stat med Västbanken som kärnterritorium och östra Jerusalem som huvudstad. Palestinierna ser därför ambassadflytten som ett slutligt bevis för att fredsprocessen under USA:s ledning nu kan anses död och begraven. För dem sammanfaller också flytten med Nakbadagen den 15 maj, vilket gav dem skäl till ytterligare förbittring. Nakba, ”Den stora katastrofen”, syftar på de uppskattningsvis runt 700 000 palestinier som under det arab-israeliska kriget 1948 fördrevs från sina hem för att ge plats åt inflyttande judar från jordens alla hörn.

Prickskytte på obeväpnade

Medan amerikanska och israeliska sionister firade flytten och deltog i en festlig invigningsceremoni på omtvistad mark i Jerusalem öppnade israeliska arméns (IDF) prickskyttar, bara drygt 6,5 mil därifrån, eld mot obeväpnade protesterande palestinier i Gazaremsan. De israeliska prickskyttarnas kulor och IDF:s extrema användning av tårgas dödade 60 människor och skadade 2 700 palestinier. Talande nog var det ingen på den israeliska sidan som dödades eller skadades.

TÅRGAS REGNAR ned över de palestinska demonstranterna. Tårgasgranaterna avfyrades från både fordon och drönare. Palestinierna lyckades skjuta ned en med slangbella eller stenslunga. Flera människor dödades och skadades av de stora mängderna tårgas. Stillbild: Daily Mail

TÅRGAS REGNAR ned över de palestinska demonstranterna. Tårgasgranaterna avfyrades från både fordon och drönare. Palestinierna lyckades skjuta ned en drönare med slangbella eller stenslunga. En av de ihjälskjutna var en rullstolsbunden 30-årig man vars båda ben var amputerade. Stillbild: Daily Mail

 

Redan före massakern den 14 maj larmade Läkare utan gränser att deras medicinska anläggningar var ”helt överhopade och snart inte kan hantera ytterligare sårade” och varnade för att Gazas hälsosystem var på ”gränsen till kollaps”. Turkiet bad om att få flyga in medicinsk hjälp och flyga ut svårt skadade, men nekades av Israel.
Protesterna i Gazaremsan som går under namnet Great March of Return inleddes den 30 mars. Demonstranterna kräver att palestinska flyktingar och deras ättlingar ska få återvända till det som nu är Israel. Fram till den 15 maj hade 111 människor dödats – kvinnor, barn, uniformerad ambulanspersonal och tydligt utmärkta journalister inräknat – och ofattbara över 12 000 skadats. Av de skadade är en majoritet skjutna, vilket innebär att IDF:s prickskyttar från avstånd och helt ohotade har valt ut och skjutit tusentals obeväpnade civila, dag in och dag ut i över sex veckor. Israel hävdar att de skjuter i ”självförsvar” för att hindra palestinierna att ta sig över gränsen. De flesta dödades och skadades dock långt från gränsstängslet och många har också skjutits bakifrån. En del västmedia och då främst amerikansk har valt att kalla det ensidiga dödandet för ”konfrontationer”.

Reaktioner från världssamfundet

Fördömanden av både ambassadflytten och massakern strömmade in från hela världen och även från USA:s allierade. Gällande ambassad­flytten förklarade London att de ”var oense” med USA och Paris sade att handlingen ”bröt mot otvetydig” internationell lag. Den franske presidenten Emmanuel Macron fördömde IDF:s våld mot demonstranter och manade Israel att ”skydda civila, särskilt minderåriga, och palestiniernas rätt att protestera fredligt”. Ord som många uppfattade som mycket märkliga efter att tusentals civila demonstranter, även minderåriga, skjutits av IDF:s prickskyttar.

– Vi är fast övertygade om att det är olämpligt att ensidigt revidera det internationella samfundets beslut på detta sätt, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på det karaktäristiskt ryskdiplomatiska avväpnade sättet om ambassadflytten.

Libanons västvänlige premiärminister Sa’ad Hariri menade att ambassadflytten betydde slutet för alla vägar till regional fred. Hans olycksbådande ord ligger i linje med flera analytiker som varnat för att Trumps beslut att dra sig ur Iran-avtalet och flytta ambassaden är en enkelriktad väg till regionalt krig eller värre.

– Med sitt senaste steg har Amerika valt att vara en del av problemet, inte en lösning, och förlorat sin medlarroll i fredsprocessen i Mellanöstern, sade Turkiets president Erdogan, som också kallade Israel ”en terrorstat” och massakern för ett ”folkmord”.

Trots många fördömanden var det få som gick till praktisk handling. Turkiet utvisade Israels ambassadör samtidigt som de tog hem sina egna från både Tel Aviv och Washington. Även Sydafrika kal­lade hem sin ambassadör.

NÖJDA HEDERSGÄSTER vid invigningen av USA:s nya ambassad i Jerusalem var (fr.v.) Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Trumps svärson Jared Kushner och dotter Ivanka. Paret är båda presidentrådgivare med stort inflytande på amerikansk utrikespolitik. Stillbild: Vita huset

NÖJDA HEDERSGÄSTER vid invigningen av USA:s nya ambassad i Jerusalem var (fr.v.) Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Trumps svärson Jared Kushner och dotter Ivanka. Paret är båda presidentrådgivare med stort inflytande på amerikansk utrikespolitik. Stillbild: Vita huset

 

Belgien valde att kalla till sig Israels ambassadör Simona Frankel efter att hon sagt att alla de dödade palestinierna var ”terrorister”. På frågan om även de åtta dödade barnen var det svarade hon att ”det är de alla”, vilket ”chockade” landets premiärminister Charles Michel och fick Bryssel att ge henne en formell utskällning. Bryssel har även kraftigt fördömt det ”överdrivna våldet mot civila”.

Fördömanden och rättfärdigande

Tankesmedjan och fredsorganisationen International Progress Organization (IPO), som har konsultstatus hos FN, sade den 15 maj att ”Den israeliska arméns avsiktliga beskjutning av civila – inuti Gazas territorium – är en krigsförbrytelse och ett brott mot mänskligheten” och att den ”utgjorde en mycket allvarlig överträdelse av den fjärde Genèvekonventionen från 1949 och en avskyvärd kränkning av de mänskliga rättigheterna”. Liknande fördömanden kunde höras från otaliga människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch (HRW). IPO sade vidare att ”de ansvariga måste ställas inför rätta” och att andra vägar måste hittas för det, då FN var bakbundna av veto-hotet från USA. IPO uppmanade åklagare vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag att inleda en förundersökning.

Samma dag rättfärdigade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley Israels massaker.

– Jag frågar mina kollegor här i säkerhetsrådet, vilka bland oss skulle acceptera denna typ av verksamhet på sin gräns? Ingen, sade Haley som svar på sin egen retoriska fråga. Hennes uttalande möttes av ovanligt stor vrede på sociala medier där hon i bästa fall kallades hycklare och många undrade om det hon sade även gällde andra länders gränser och då inte minst Syriens, som USA kränker med olaglig närvaro och Israel med upprepade attacker.

Senare i veckan vid ett annat möte i Säkerhetsrådet lämnade Haley, som tidigare fått stående ovationer vid ett tal hos den pro-israeliska lobbyorganisationen AIPAC (NyT v.12/2018), föraktfullt salen när den palestinska delegationen gavs ordet.

– Den amerikanska flytten till Jerusalem är ett perfekt porträtt av Israels giftiga inflytande över amerikansk politik och utrikespolitik, sammanfattade nyligen den amerikanskjudiske jour­nalisten och författaren Max Blu­menthal situationen till media den 14 maj.

Historik Jerusalem

Under sexdagarskriget 1967 intog Israel östra Jerusalem och Västbanken från Jordanien, Gazaremsan och Sinaihalvön från Egypten och de Syriska höjderna, som i dag kallas Golanhöjderna, från Syrien. År 1980 klubbade israeliska Knesset igenom ”Jerusalem-lagen” som förklarade att Israels huvudstad var hela Jerusalem. Samma år annekterades också Golanhöjderna olagligt, då vare sig FN eller något annat land har erkänt tilltaget. FN:s säkerhetsråd ogiltigförklarade också ”Jerusalem-lagen” i enlighet med folkrätten, internationell lag, och uppmanade världens nationer att flytta sina ambassader från staden. Samtliga länders ambassader flyttade som en följd av detta till Tel Aviv. Israel har precis som i andra delar av Palestina med olika diskriminerande lagar och aggressiv stadsplanering fördrivit eller trängt undan dess palestinska ursprungsbefolkning i vad som brukar kallas en judaisering av Jerusalem.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nästan hälften av våldtäkterna i Italien begås av migranter

UTRIKESDet italienska inrikesdepartementet har publicerat uppgifter som visar att 42 av 100 våldtäkter i Italien begås av migranter och dessutom fortsätter siffrorna att stiga.

Rapport från Norge: Ökning av invandrares brottslighet

UTRIKESEn våg av oprovocerat våld har skakat om Oslos invånare. Publiceringen av en kontroversiell undersökning som visar på korrelationen mellan brott och brottslingens ursprungsland väcker ett antal frågor.

Disneys fd vice ordförande dömd för pedofili – media tiger

Nya Tider kan avslöja, att den 73-årige Michael Laney, tidigare vice styrelseordförande för den populära mediejätten Walt Disney Company, har blivit dömd till 81 månaders fängelse efter att ha våldtagit en sjuårig flicka. Amerikansk och svensk gammelmedia tiger.

Fransk armé i sorg – en nationell hyllning med en militär ceremoni i Paris

UTRIKESMåndagen den 2 december tog hela Frankrike farväl av sina hjältesoldater som frivilligt tjänstgjorde i Mali. Sedan januari 2013 pågår Opération Serval med endast franska trupper stationerade i Mali. Målet för aktiviteterna i Sahel-området var att förhindra en spridning av salafister och jihadister mot de norra delarna av Afrika. Sedan den 1 augusti 2014 pågår Opération Barkhane tillsammans med brittiska och estniska soldater. Det är framför allt längs gränsen till Burkina Faso som striderna oftast äger rum.

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

UTRIKESTretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

Kemikalier i flingor

UTRIKESEnligt en studie från miljöorganisationen Environmental Working Group har man hittat skadliga mängder med miljögifter i flera matprodukter, däribland flera amerikanska märken av frukostflingor. Två av dessa säljs i Sverige.

Baltikum: Estniska myndigheter trakasserar rysk nyhetsbyrå

UTRIKESFör tillfället undanber sig bankerna i Estland allt samröre med den ryska nyhetsbyrån Sputnik. Enligt Sputniks tyska redaktion är orsaken till detta hinder som estniska myndigheter lägger i vägen för ryssarna. Sputniks farhågor är inte tagna ur luften. De baltiska staterna sköter över huvud taget sina kontakter med Ryssland på ett sätt som står i strid med egna nationella intressen.

Turkiet ger tyska stridsvagnar till jihadister – Underrättelsekällor varnar för konsekvenserna

UTRIKESTysk tidning avslöjar att Turkiet överlåtit tysksålda Leopard 2-stridsvagnar till en turkstödd ”rebellgrupp” i Syrien. Detta i strid med slutanvändarvillkoren i försäljningsavtalet och tysk lag rörande vapenexport. Rebellgruppen består av radikala islamister som vill införa en islamisk stat under sharia-lagar och har tidigare begått upprepade krigsbrott. Underrättelsekällor varnar nu för konsekvenserna av att jihadister utbildas att använda en avancerad stridsvagn, som är huvudvapnet i flera europeiska arméer, däribland den svenska.

Gå till arkivet

Send this to a friend