Skip to Content

Bild på bilen som sprängdes för att stoppa bilkonvojen. Foto: Stillbild Iranska statstelevisionen
UTRIKES

Israels lönnmord riskerar starta krig

Digital utgåva

I fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Publicerad: 1 december, 2020, 18:20

  • Svenska

Läs även

Det var på fredagen den 27 november som en bilkonvoj med tre skottsäkra bilar med regeringsskyltar körde mot Absard, öster om den iranska huvudstaden Teheran. I en av bilarna satt Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi, 59, en kärnfysiker och officer i iranska revolutionsgardet som pekats ut av Israel som hjärnan bakom vad man hävdar är Irans påstådda hemliga kärnvapenprogram.

Mohsen Fakhrizadh-Mahabadi. Foto: Friends of Israel Initiative

Det råder ännu oklarheter om vad som exakt skedde därefter, men antingen så lyckades ett israeliskt mordkommando eller en fjärrstyrd tung kulspruta skjuta ihjäl Mahabadi som förklarades död på ett lokalt sjukhus kort efter attacken. Nu skallar de iranska ropen högt om en blodig hämnd mot Israel och USA och krigsrisken i regionen ökar igen till de högsta nivåerna sedan i januari i år då USA mördade en iransk toppgeneral i en drönarattack.

Men den plötsliga eskaleringen har sannolikt en specifik bakgrund menar flera experter, nämligen att Israel vill tvinga fram ett krig mot Iran där USA dras in och drar det tunga lasset – innan Joe Biden, som menas vara inriktad på diplomatiska lösningar, tillträder som president i USA.

Bilkonvoj attackerades – kärnfysiker mördades

Det är inte helt klartgjort vad exakt som skedde då två olika historier har förts fram gällande händelsen. Den första informationen som spreds skall ha kommit från en iransk journalist baserad i London, Mohamad Ahwaze, som hävdade att attacken utfördes av en kommandostyrka enligt RT. Han hävdade vidare att hans källor inom regimen och inom det iranska revolutionsgardet sade att det var en grupp på 12 man som, understödda av ett femtiotal agenter med inriktning på logistik, skall ha utfört lönnmordet. De 12 kommandosoldaterna, som menades vara vältränade medlemmar av Mossads mordkommando Kidon, skall ha använt sig av en bil samt fyra motorcyklar – just motorcykelburna lönnmördare är något som Kidon använt sig av förut – för att kunna ta sig till och från platsen snabbt.

Enligt Ahwazes uppgifter skall attacken skett i närheten av en rondell där mordkommandot sprängt en bil för att på så vis få stopp på bilarna och därefter har anfallarna öppnat eld med automatvapen mot bilarna som påstods ha varit skottsäkra. Ledaren för mordkommandot skall sedan ha dragit ut måltavlan ur hans bil och avrättat honom på platsen. Strömmen i området skall ha slagits ut 30 minuter innan attacken för att underlätta både attentatet och flykten därifrån efteråt.

Uppgifterna fick stor spridning internationellt, men under söndagskvällen kom nya uppgifter som gav en annan bild, som hämtad ur en film.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

City of London tar bort statyer kopplade till slavhandel

UTRIKESCity of London meddelade i torsdags att man skulle ta bort statyer av William Beckford och Sir John Cass från Guildhall, i stadsdelen Moorgate.

Tyska kristdemokrater väljer efterträdare till Angela Merkel

UTRIKESTysklands kristdemokratiska CDU-parti höll partikonferens den 15-16 januari för att välja ett trettiotal ledamöter till en ny partistyrelse. Störst intresse tilldrog sig valet till partiordförande efter Annegret Kramp Karrenbauer. Den nye ordföranden kommer med stor sannolikhet att nomineras till partiets kanslerskandidat i förbundsdagsvalet den 19 september och därmed komma att efterträda Angela Merkel.

Trumps avstängning från sociala medier kritiseras av världsledare – hyllas av svenska politiker

USAEfter att USA:s folkvalde president Donald Trump blivit permanent avstängd från världens ledande sociala medier har en debatt blossat upp om huruvida den kontroversiella åtgärden är rimlig eller inte. I Sverige hyllas nedstängningen av politiker från både Socialdemokraterna och Moderaterna, men i utlandet möter beslutet kritik – även från Trumps motståndare. Flera världspolitiker, som Angela Merkel och Rysslands oppositionsledare Aleksej Navalnyj, menar att nedstängningen inkräktar på yttrandefriheten.

Parler är tillbaka på nätet tack vare det ryska techbolaget DDos-Guard

UTRIKESParler, ett socialt nätverk och app populär bland Trumps anhängare, har delvis återvänt online med hjälp av ett ryskägt teknikföretag. VD John Matze säger det sociala nätverket kommer att ”lösa alla utmaningar framför oss.” Parler stängdes ned genom vad som verkar som en koordinerad aktion från Google, Apple och Amazon när apparna togs bort och Amazon stängde ned de servrar som tjänsten drevs från.

Ahmed Maiteeq: Är han Libyens framtida ledare?

UTRIKESEfter en period av misslyckade förhandlingar i Tunisien under överinseende av FN och UNSMIL under Stephanie Williams, vilket ledde till oenighet bland deltagarna och förvärrade förbindelserna mellan den nationella koalitionsregeringen (GNA) och Khalifa Haftars libyska nationella armé (LNA), finns det nu ett förnyat hopp i Libyen om ett gradvist återupprättande av en konstruktiv dialog genom ekonomiska arrangemang.

Många republikaner stödjer stormningen av Kapitolium

USATrumpanhängare ockuperade USA:s parlament Kapitolium i Washington DC den 6 januari, medan andra ropade att dessa var Antifa och provokatörer. Nu använder hela det politiska etablissemanget, massmedia och IT-jättarna det hela som en förevändning för att dra åt tumskruvarna mot Trumps anhängare, och presidenten själv ska ställas inför riksrätt därför att han påstås ha uppviglat till händelsen genom att försöka bevisa att omfattande valfusk förekommit.

Ny partiledare vald för CDU

UTRIKESPå en digital partistämma valdes Armin Laschet till ny ledare i CDU. Den förhandstippade Laschet vann alltså och förmodas fortsätta på samma mjuka linje som partiet haft under Merkel-eran. Centermannen Laschet har goda möjligheter att bli näste Förbundskanslerkandidat.

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

UTRIKESPå onsdagsmorgonen den 13 januari meddelade den estniske premiärministern Jüri Ratas (Centerpartiet) att han avgår i svallvågorna av en misstänkt muthärva som berör hans eget parti. Därmed faller regeringen som hittills har bestått av Centerpartiet, det värdekonservativa Isamaa (Fosterlandet) samt det nationalkonservativa EKRE.

Gå till arkivet

Send this to a friend