Skip to Content

Bild på bilen som sprängdes för att stoppa bilkonvojen. Foto: Stillbild Iranska statstelevisionen
UTRIKES

Israels lönnmord riskerar starta krig

Digital utgåva

I fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Publicerad: 1 december, 2020, 18:20

  • Svenska

Läs även

Det var på fredagen den 27 november som en bilkonvoj med tre skottsäkra bilar med regeringsskyltar körde mot Absard, öster om den iranska huvudstaden Teheran. I en av bilarna satt Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi, 59, en kärnfysiker och officer i iranska revolutionsgardet som pekats ut av Israel som hjärnan bakom vad man hävdar är Irans påstådda hemliga kärnvapenprogram.

Mohsen Fakhrizadh-Mahabadi. Foto: Friends of Israel Initiative

Det råder ännu oklarheter om vad som exakt skedde därefter, men antingen så lyckades ett israeliskt mordkommando eller en fjärrstyrd tung kulspruta skjuta ihjäl Mahabadi som förklarades död på ett lokalt sjukhus kort efter attacken. Nu skallar de iranska ropen högt om en blodig hämnd mot Israel och USA och krigsrisken i regionen ökar igen till de högsta nivåerna sedan i januari i år då USA mördade en iransk toppgeneral i en drönarattack.

Men den plötsliga eskaleringen har sannolikt en specifik bakgrund menar flera experter, nämligen att Israel vill tvinga fram ett krig mot Iran där USA dras in och drar det tunga lasset – innan Joe Biden, som menas vara inriktad på diplomatiska lösningar, tillträder som president i USA.

Bilkonvoj attackerades – kärnfysiker mördades

Det är inte helt klartgjort vad exakt som skedde då två olika historier har förts fram gällande händelsen. Den första informationen som spreds skall ha kommit från en iransk journalist baserad i London, Mohamad Ahwaze, som hävdade att attacken utfördes av en kommandostyrka enligt RT. Han hävdade vidare att hans källor inom regimen och inom det iranska revolutionsgardet sade att det var en grupp på 12 man som, understödda av ett femtiotal agenter med inriktning på logistik, skall ha utfört lönnmordet. De 12 kommandosoldaterna, som menades vara vältränade medlemmar av Mossads mordkommando Kidon, skall ha använt sig av en bil samt fyra motorcyklar – just motorcykelburna lönnmördare är något som Kidon använt sig av förut – för att kunna ta sig till och från platsen snabbt.

Enligt Ahwazes uppgifter skall attacken skett i närheten av en rondell där mordkommandot sprängt en bil för att på så vis få stopp på bilarna och därefter har anfallarna öppnat eld med automatvapen mot bilarna som påstods ha varit skottsäkra. Ledaren för mordkommandot skall sedan ha dragit ut måltavlan ur hans bil och avrättat honom på platsen. Strömmen i området skall ha slagits ut 30 minuter innan attacken för att underlätta både attentatet och flykten därifrån efteråt.

Uppgifterna fick stor spridning internationellt, men under söndagskvällen kom nya uppgifter som gav en annan bild, som hämtad ur en film.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Frankrike skärper villkoren för viseringar för nordafrikaner

UTRIKESDet är ett beslut som anses som ”nödvändigt på grund av att dessa länder inte accepterar att ta tillbaka medborgare som vi inte vill ha i landet”, förklarade regeringens talesman Gabriel Attal för franska medier under dagen.

Muslim planerade terrorattack i Danmark – nu döms han till tio års fängelse av Frederiksbergs domstol

UTRIKESI dag har en 24-årig man dömts till 10 års fängelse i Danmark. Han har befunnits skyldig till att ha planerat en eller flera terroristattacker någonstans i Danmark eller utomlands.

Tyskland inför en ny politisk framtid och Berlin som Bullerbyn

UTRIKESValförlusten för den gamla unionen, det vill säga CDU och CSU, kom inte som en total överraskning. Det var känt att när Markus Söder (CSU) redan för drygt ett år sedan klargjorde att hans plats är i Bayern och inte i Berlin blev sökandet efter en potentiell kanslerskandidat omgivet av en mängd spekulationer. De tidiga undersökningarna visade nämligen att Markus Söder skulle vinna stort. Intressant nog visade väljare i östra Tyskland, alltså gamla DDR, en stor tilltro till den bayerske regeringschefen. Det vill säga om han skulle vilja ställa upp.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Gå till arkivet

Send this to a friend