Skip to Content

Bild på bilen som sprängdes för att stoppa bilkonvojen. Foto: Stillbild Iranska statstelevisionen
UTRIKES

Israels lönnmord riskerar starta krig

Digital utgåva

I fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Publicerad: 1 december, 2020, 18:20

  • Svenska

Läs även

Det var på fredagen den 27 november som en bilkonvoj med tre skottsäkra bilar med regeringsskyltar körde mot Absard, öster om den iranska huvudstaden Teheran. I en av bilarna satt Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi, 59, en kärnfysiker och officer i iranska revolutionsgardet som pekats ut av Israel som hjärnan bakom vad man hävdar är Irans påstådda hemliga kärnvapenprogram.

Mohsen Fakhrizadh-Mahabadi. Foto: Friends of Israel Initiative

Det råder ännu oklarheter om vad som exakt skedde därefter, men antingen så lyckades ett israeliskt mordkommando eller en fjärrstyrd tung kulspruta skjuta ihjäl Mahabadi som förklarades död på ett lokalt sjukhus kort efter attacken. Nu skallar de iranska ropen högt om en blodig hämnd mot Israel och USA och krigsrisken i regionen ökar igen till de högsta nivåerna sedan i januari i år då USA mördade en iransk toppgeneral i en drönarattack.

Men den plötsliga eskaleringen har sannolikt en specifik bakgrund menar flera experter, nämligen att Israel vill tvinga fram ett krig mot Iran där USA dras in och drar det tunga lasset – innan Joe Biden, som menas vara inriktad på diplomatiska lösningar, tillträder som president i USA.

Bilkonvoj attackerades – kärnfysiker mördades

Det är inte helt klartgjort vad exakt som skedde då två olika historier har förts fram gällande händelsen. Den första informationen som spreds skall ha kommit från en iransk journalist baserad i London, Mohamad Ahwaze, som hävdade att attacken utfördes av en kommandostyrka enligt RT. Han hävdade vidare att hans källor inom regimen och inom det iranska revolutionsgardet sade att det var en grupp på 12 man som, understödda av ett femtiotal agenter med inriktning på logistik, skall ha utfört lönnmordet. De 12 kommandosoldaterna, som menades vara vältränade medlemmar av Mossads mordkommando Kidon, skall ha använt sig av en bil samt fyra motorcyklar – just motorcykelburna lönnmördare är något som Kidon använt sig av förut – för att kunna ta sig till och från platsen snabbt.

Enligt Ahwazes uppgifter skall attacken skett i närheten av en rondell där mordkommandot sprängt en bil för att på så vis få stopp på bilarna och därefter har anfallarna öppnat eld med automatvapen mot bilarna som påstods ha varit skottsäkra. Ledaren för mordkommandot skall sedan ha dragit ut måltavlan ur hans bil och avrättat honom på platsen. Strömmen i området skall ha slagits ut 30 minuter innan attacken för att underlätta både attentatet och flykten därifrån efteråt.

Uppgifterna fick stor spridning internationellt, men under söndagskvällen kom nya uppgifter som gav en annan bild, som hämtad ur en film.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Beväpnade multikoptrar – framtidens vapen: USA:s flygvapen har stora planer för ”flygbilen” Hexa– Brittisk general: Beväpnade robotar och drönare kommer utgöra en fjärdedel av militären på 2030-talet

UTRIKESUSA:s flygvapen kommer snart att börja testa ”flygbilen” Hexa för att utröna hur den kan användas militärt. Det sägs finnas stora planer för denna nya typ av flygfarkost, både uttalade och mer hemliga. Nya Tider tittar här närmare på dess svagheter och styrkor samt vad den kan komma att innebära för en ny amerikansk militärdoktrin. Vi tittar också på det större perspektivet, hur den passar in i dolda agendor och i en skrämmande framtid där beväpnade och möjligen autonoma drönare kommer vara våra nya soldater och kanske också poliser.

Danska statsministerns klara besked: ”Uppenbart att syrierna skall hem”

UTRIKESVid en debatt i danska Folketinget sade den socialdemokratiska statsministern Mette Frederiksen att det är uppenbart och logiskt att syrier som kommer från områden i landet som nu kan anses som säkra nog att vistas i självklart skall återvända hem. Enligt tidningen Jyllands-Posten handlar det om hundratals syrier som inom de kommande månaderna skall återvandra hem till framför allt Damaskus och omgivande områden. Statsminister Frederiksen idkade också viss självkritik och menade att den danska flyktingpolitiken redan från början borde ha varit klar och entydig.

Natomöte i Bryssel och beslut rörande Afghanistan

UTRIKESUnder veckan ägde flera viktiga möten rum med avgörande beslut. Dessa beslut kan få olika konsekvenser även för länder utanför Natopakten.

Asylsökande i Danmark kan skickas 700 mil bort – till Rwanda i Afrika

DANMARKDen danska regeringen har under flera år sökt ett land som är villigt att ta emot invandrare som söker asyl i Danmark, under tiden som asylprocessen handläggs. Nu meddelar Jyllands-Posten att det afrikanska landet Rwanda är redo att ta emot Danmarks asyl­sökande. Personer som invandrar illegalt till Danmark och söker asyl skulle i så fall transporteras 700 mil bort och placeras på danskt asylcenter i det centralafrikanska landet. Danmarks integrationsminister Mattias Tesfaye säger att de förhandlar med flera länder, men vill inte bekräfta om Rwanda är ett av dessa.

Danska regeringens uppmaning till bidragssnyltande invandrare: ”Åk hem!”

UTRIKESInvandrare i Danmark som haft uppehållstillstånd i fem år eller mer, och som därtill under ett och ett halvt år under de senaste tre åren levt på någon form av bidrag kommer framöver att kallas till regelbundna ”resa-hem-samtal” skriver den danska regeringen på sin hemsida. Målet är att genom ekonomiskt stöd förmå invandrarna att frivilligt återvända till sina hemländer.

Frankrikes överbefälhavare general François Lecointre och partiledaren för Rassemblement National i fransk media

UTRIKESVeckan innan påskhelgen intervjuades den franske generalen François Lecointre (chef d’État-major des Armées, överbefälhavare) i ett långt samtal i BFM TV. Intervjun gjordes alltså inte med försvarsministern Florence Parly utan den franske överbefälhavaren, vilket är en intressant och symboliskt. Under fredagen den 9 april fick Marine Le Pen, med sin partikamrat Sébastien Chenu, möta fransk media under en utfrågning som snarare var sympatisk än fientlig.

Fortsatt oklarhet beträffande ”K-frågan”

UTRIKESBesked från konvent i Berlin: Både Söder och Laschet redo att kandidera. 50 Förbundsdagsledamöter begärde i fredags att få besluta om kanslerskandidat och krävde att det skall ske vid pingst. Det fick i sin tur ministerpresidenten i Hessen, Volker Bouffier att göra ett motutspel: ”Laschet och Söder måste komma överens inom en vecka”, anser han.

Vaccin stoppas i USA – leveranser till Sverige ställs in

Det så kallade Janssen-vaccinet, tillverkat av läkemedelsföretaget Johnson & Johnson, har stoppats i USA efter att man upptäckt flera allvarliga fall av blodproppar och minst ett bekräftat dödsfall. Nu stoppar företaget sina planerade leveranser till Europa, inklusive Sverige som hade en leverans på 67 000 doser att vänta inom kort. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder även flera fall av blodproppar i EU, inklusive ett dödsfall som kopplas till vaccinet.

Gå till arkivet

Send this to a friend