Skip to Content

Det råder nu brist på ansiktsmasker i Italien. Foto: Twitter
UTRIKES

Italien drabbat av Coronaviruset – 132 smittade

Digital utgåva

Italien har på kort tid blivit det värst drabbade landet i Europa när det kommer till spridningen av det dödliga coronaviruset Covid-19. Från tre bekräftade fall på fredagsmorgonen har man nu nått 132 bekräftade fall på söndagsmorgonen. Två av patienterna har avlidit. Ett av Vatikanen initierat projekt, att donera hundratusentals ansiktsmasker till Kina, kan samtidigt ha bidragit till smittspridningen i Italien eftersom det nu råder en stor brist på ansiktsmasker för den egna befolkningen.

Publicerad: 23 februari, 2020, 19:19

  • Svenska

Läs även

Under söndagen rapporterades att 132 bekräftade smittade har hittats i Italien skriver tidningen Corriere della Sera. Det värst drabbade området är Lombardiet i norra Italien, men två fall har även hittats i den extremt välbesökta turiststaden Venedig. Efter att de första tre fallen bekräftats under fredagsmorgonen har det skett en närmast explosionsartad spridning mellan personer som inte haft någon som helst kontakt med Kina. Myndigheterna tror dock att de ännu inte hittat ”patient noll” den först smittade personen – vilket innebär att det är svårt att spåra smittade och begränsa den fortsatta spridningen.

Jagar ”patient noll”

Utbrottet började med att en 38-årig italienare i Codogno insjuknade efter att ha varit i kontakt med en person som återvände till Italien den 21 januari efter en resa till Kina, rapporterar AP. Personen han varit i kontakt med hade inga symptom men spred ändå viruset vidare. Nu är den 38-åriga mannen inlagd på intensivvårdsavdelning med allvarliga symptom och i en livshotande situation. Han hann själv smitta sin fru och en vän. Fem läkare och sjuksköterskor har även bekräftats smittade efter att ha kommit i kontakt med 38-åringen. Virusets stora förmåga att smitta har gjort att man tvingats ta prover på hundratals människor i 38-åringens närhet, bland annat 120 personer på hans arbetsplats.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Moskva inför utegångsförbud

Publicerad: 30 mars, 2020, 00:10

Moskvaregionen har infört omfattande utegångsförbud. Polisbilar åker runt i staden och spelar upp ett meddelande via megafon som uppmanar invånarna att stanna hemma.

https://www.youtube.com/watch?v=eVH_HsPD9_E

Från och med måndag kommer invånarna i storstaden, som räknat på hela regionen omfattar 20 miljoner människor, vara förbjudna att lämna sina hem utom i absoluta nödfall. Giltiga skäl att lämna hemmet anses till exempel behov av akut sjukvård eller att köpa mat och medicin, men i så fall endast i närmaste affär. Djurägare får bara rasta sina djur inom en radie av 100 meter från hemmet. Mellan klockan 8 på kvällen 8 på morgonen är det helt förbjudet att gå ut. Skolor är stängda sedan ett par veckor tillbaka.

Sjukvårdspersonal och andra yrkesgrupper som måste fortsätta att arbeta har fått ut speciella passersedlar.

Ryssland har hittills rapporterat relativt få fall, i Moskva nådde man över 1000 fall på söndagen. Man menar att man lärt av andra länders misstag som satt in åtgärder för sent och fått sin hälsovård översvämmad av sjuka som man inte haft resurser att ta hand.

 

[email protected]

Doktor Campbell: Skrämmande bild från Sverige

Publicerad: 29 mars, 2020, 13:43

Den brittiske läkaren och sjukvårdutbildaren doktor John Campbell nämnde återigen Sverige i sin dagliga uppdatering lördagen den 28 mars. Han inledde då sin sändning på sin YouTubekanal (länk nedan) med att visa en bild inifrån en fullsatt buss i Sverige.

[caption id="attachment_63514" align="alignnone" width="585"] Fullsatt buss i Sverige den 26 mars 2020. När världen sätter miljarder med människor i hemkarantän och uppmanar sina befolkningar att iaktta social distansering, så gör svenska myndigheter motsatsen. Foto: Stillbild Youtube[/caption]

 

– Jag är ledsen att säga att denna buss-bild var tagen i Sverige för bara två dagar sedan. Vi kan tydligt se att ingen social distansering upprätthålls, utan det är i själva verket social trängsel, kommenterade doktor Campbell bilden. Han tittar sedan in i kameran och säger med allvarlig min:
– Det är faktiskt en ganska skrämmande bild.

Han berättar sedan att skälet till att han visar bilden är att två amerikanska läkare i The New England Journal of Medicine (länk nedan) har påtalat att en överväldigande majoritet av spridningen sker via droppar från Covid-19 infekterade människor som andas ut eller – än värre – hostar eller nyser. Smittspridning sker även via ytor, men den spridningen menar de är betydligt lägre procentuellt i förhållande till spridningen direkt mellan människor. Det har den senaste tiden kommit fler studier som styrker detta.
Campbell påtalar att det därför är så otroligt viktigt att människor håller sig hemma i mesta möjliga mån och måste man röra sig ute så håller man minst två meters avstånd till andra människor.

I slutet av sändningen nämner doktorn återigen Sverige och visar ett email från en bekymrad svensk, som beskriver situationen i Sverige. Campbell berättar att han fått väldigt mycket email från just Sverige och säger syrligt att en doktorsavhandling skulle kunna skrivas avseende svenska myndigheters avvikande beteende. Han avslutar med de ödesmättade orden:

– Alla länder som inte genomför den nödvändiga sociala distanseringen, kommer enligt min mening att få betala ett högt pris...

https://www.youtube.com/watch?v=dsce2GLH_Dw

https://www.nejm.org/coronavirus?query=RP

Christer Ericssons kommentar: :

Doktor Campbell har helt rätt. Det är extremt viktigt att upprätthålla social distansering för att platta ut kurvan för antalet infekterade och därmed ge sjukvården en chans att rädda livet på våra äldre och sjuka människor. Sverige skulle för länge sedan ha stängt skolor, kollektivtrafik med mera samt beordrat människor att hålla sig hemma. Hålla två meters avstånd och bärande av mask skall självklart vara obligatoriskt utomhus. Jag är chockad över att inte se en enda busspassagerare bära mask. Förstår inte svenskarna vad som sker i södra Europa och snart i Sverige? Hur kan myndigheter och media underlåta sig att varna och informera? Det är ett i närmast kriminellt beteende.

Sverige har visserligen inte generationsboende (där flera generationer delar hem) som Italien, men riskerar ändå att drabbas mycket hårt de kommande veckorna och månaderna på grund av denna totala brist på nödvändiga åtgärder.

De enda länder som lyckats platta till kurvan är de som agerat PROAKTIVT, som till exempel Singapore och Sydkorea. I länder som REAGERAT, typ Italien och Spanien, är redan sjukvården överväldigad med mängder av onödiga dödsfall som följd. Hur det kommer bli i ett land som Sverige, som INTE ENS REAGERAR är skrämmande att ens tänka på.

Svenska folket kommer – precis som Campbell säger – få betala ett högt pris på grund av deras myndigheters oförmåga eller ointresse av att skydda sin befolkning.

[caption id="attachment_63513" align="alignnone" width="585"] Diagram - Pandemikurvan. Illustration: Nya Tider[/caption]

[email protected]

Italiens värsta dag: Coronaviruset skördar över 900 liv på ett dygn

Publicerad: 28 mars, 2020, 08:39

Italien upplevde den 27 mars sin värsta dag hitintills i landets förödande coronavirusepidemi, med 919 dödsfall registrerade under det senaste dygnet - den högsta enskilda summan sedan pandemin började. Italien hade på fredagen 86 498 bekräftade fall av Covid-19 och 9 134 av dessa har avlidit till följd av coronavirusutbrottet, som främst drabbat norra Italien och regionen Lombardiet.
Det tragiska rekordet bryter därmed trenden vi sett flera dagar i sträck i Italien med minskade dagliga dödssiffror, vilka gav hopp om att det värsta var över för det svårt drabbade Italiens del. Covid-19-pandemin har överväldigat italienska sjukhus, utlöst karantän i hela landet och uttömt landets resurser. Länder som Kina och Ryssland har skickat omfattande hjälp i form av både medicinsk- och skyddsutrustning samt läkar- och expertgrupper, men pandemins framfart tycks trots alla dessa insatser vara ostoppbar.

https://www.rt.com/news/484314-italy-coronavirus-deaths-highest-rate/

Christer Ericssons kommentar: :

Dödligheten i Italien är med dagens siffror 10,56 procent. Trots att såklart långt ifrån alla infekterade har testats och bekräftats är det en alarmerande hög siffra. Länder som Sverige, vilka nästan inte vidtagit några åtgärder för att stoppa spridningen av Covid-19 riskerar att hamna i en ännu värre situation om några veckor. Sverige har dessutom mycket dålig beredskap och ett mycket svagt sjukvårdssystem i förhållande till Italien.

Det gäller att bromsa spridningen och platta ut kurvan över tid (se diagrammet) så inte sjukvården överbelastas som i Italien. För att uppnå detta krävs bland annat att allt icke-nödvändigt som till exempel skolor stängs, människor håller sig hemma och att bärande av mask utanför hemmet görs obligatoriskt.

[email protected]

Förlorad lukt ett tecken på Covid-19 infektion

Publicerad: 27 mars, 2020, 13:44

Brittiska Öron- näs- & halsförbundet (ENT UK) rapporterar att det nu finns nya bevis för att anosmi, det vill säga förlorad förmåga att känna lukt, är ett symptom på Covid-19-infektion. Anosmi eller luktblindhet är oförmågan att förnimma en eller flera lukter. Termen kommer av grekiskans an (utan) och osme (lukt). Hyposmi är den medicinska termen för nedsatt luktsinne.

ENT UK skriver att det redan finns bra bevis på detta från Sydkorea, Kina och Italien. Detta då ett betydande antal patienter där med bevisad Covid-19-infektion har utvecklat anosmi/hyposmi. I Tyskland rapporteras att mer än 2 av 3 (67 procent) av alla bekräftade fall har anosmi. I Sydkorea, där testningen har varit mer utbredd, har 30 procent av patienterna som testat positiva för Covid-19 haft anosmi. Det rör sig om mildare fall där deras främsta symtom varit just förlorad lukt och därmed smak.

Luktblindhet uppges vara ett av de tidigaste symptomen en del Covid-19-infekterade drabbas av och är därmed en varningssignal att personen smittats. Den brittiske läkaren och utbildaren doktor John Campbell, som följt Covid-19 nära sedan start, påminner om att lukt och smak hänger ihop. Campbell säger att förlorad lukt och smak påvisar en ”stark möjlighet” att den drabbade har Covid-19 och därför ”bör självisolera sig i åtminstone en vecka”.

Brittiska Öron- näs- & halsförbundet påminner om att normal behandling brukar innefatta steroida antiinflammatoriska läkemedel som cortison, något de nu varnar för. Detta då det i flera studier framkommit att alla former av antiinflammatoriska läkemedel motverkar kroppens försvar mot Covid-19 och därmed förvärrar sjukdomsförloppet. De är i klartext farliga att använda. Nya Tider rapporterade om denna livsviktiga information tidigare:
https://www.nyatider.nu/antiinflammatoriska-lakemedel-kan-forvarra-covid-19/

https://www.entuk.org/sites/default/files/files/Loss%20of%20sense%20of%20smell%20as%20marker%20of%20COVID.pdf

Christer Ericssons kommentar: Budskapet här är att om man känner en nedsatt eller förlorad lukt- och smakförmåga kan det vara ett tecken på att man infekterats med viruset SARS-CoV-2 och trots inga andra symptom därmed har sjukdomen Covid-19. Det innebär att den infekterade riskerar att smitta andra, vilka kan få betydligt värre symptom och allvarligare sjukdomsförlopp. Detta eftersom coronaviruset är potentiellt dödligt, trots olika symptom för olika individer.

Den som upptäcker sig ha förlorad lukt och smak måste därför stanna hemma. Vi måste alla hjälpas åt att skydda våra äldre och sjuka i samhället. Det är vår plikt!

[email protected]

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson smittad

Publicerad: 27 mars, 2020, 12:45

Boris Johnson har testats positiv för Covid-19, meddelade han i dag i en inspelad video. Han uppger att han under det gångna dygnet utvecklat milda symptom.

Han sitter nu i hemkarantän och har isolerat sig från omvärlden.
– Men jag kommer att fortsätta att leda regeringen via videokonferenser när vi tillsammans bekämpar detta virus, säger han.

I början av veckan gick han ut i ett tal till nationen där han meddelade om omfattande restriktioner, bland annat förbjuder regeringen folksamlingar på fler än två personer. Annars skulle tiotusentals eller hundratusentals britter komma att dö.

– Vi ska vinna och slå det här viruset tillsammans. Stanna hemma!, säger Boris Johnson i den nya videon, som publicerades på Twitter.

Eftersom premiärministern haft tät kontakt med många medarbetare på Downing street, bland annat flera ministrar, kommer dessa också att behöva isolera sig.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1243496858095411200

Källa: https://www.independent.co.uk/news/health/coronavirus-news-live-uk-cases-symptoms-map-lockdown-latest-a9429396.html

[email protected]

8 215 döda i Italien, men nu färre dödsfall per dag

Publicerad: 27 mars, 2020, 11:18

Antalet som avlidit i Covid-19 i Italien fram till den 27 mars är 8 215 personer. Samtidigt kan det noteras att antalet avlidna under den 26 mars var 662, en minskning från 683 dagen innan.

Totalt har fler än 10 000 tillfrisknat av de cirka 80 000 smittade i Italien.

Källa: https://twitter.com/MKWilliamsRome/status/1243223862164283400

[email protected]

59 döda i Sverige – Stockholm svårt drabbat

Publicerad: 25 mars, 2020, 19:22

Antalet döda till följd av Covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset SARS-CoV-2 steg kraftigt under onsdagen då Region Stockholm rapporterade att 18 personer dött under dygnet. Det är en ökning med 16 personer sedan Folkhälsomyndighetens dagliga uppdatering vid klockan 14. Då redogjorde Folkhälsomyndigheten för att 2 510 personer smittats i Sverige – vilket är en grov underskattning då man inte längre genomför tester annat än för personer som söker sjukvård.

Stockholm ser därmed en stor ökning av dödsfall under ett dygn till totalt 37. Vidare vårdar man nu 65 personer på intensivvårdsavdelningar i regionen.

– För fem dagar sedan sa jag att en storm är på väg och nu kan vi säga att stormen är här, säger Björn Eriksson, chef för regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) och hälso- och sjukvårdsdirektör under en presskonferens under onsdagskvällen.

– Läget just nu är ganska dramatiskt, säger Björn Eriksson och berättar hur det ser ut för vården i Region Stockholm.

300 personer vårdas nu på sjukhus i Stockholm till följd av Covid-19, vilket är 64 fler det senaste dygnet, varav två patienter i ECMO vid Karolinska Universitetssjukhuset. En av dessa patienter är från ett annat län. ECMO är en konstgjord lunga som syresätter blodet utanför kroppen, vilket behövs vid de mest kritiska fallen av Covid-19. Totalt har Sverige knappt 20 ECMO maskiner.

Att sjukvården börjar bli allvarligt ansträngd i Stockholm är numera svårt att dölja då man nu börjar närma sig den totala kapaciteten av tillgängliga intensivvårdsplatser, just nu 90, i Regionen. Dessa har man planerat att kunna öka till 180 totalt. Därefter tar det slut på kapacitet och patienterna kommer behöva skickas till andra regioner innan även dessa platser tar slut.

I landet som helhet har vi totalt 570 intensivvårdsplatser inkluderat försvarets militära resurser. Enligt Svenska Intensivvårdsregistret har vi just nu totalt 168 patienter som vårdas med intensivvård. Det innebär att 33 procent av den totala kapaciteten redan är i bruk.

Tegnell tycker att Sverige har en stabil nivå – ger lugnande besked

Sveriges statsepidemiolog, Ander Tegnell, sade tidigare under onsdagen att Sverige har en stabil nivå.

– I Sverige har vi en rätt stabil situation kan man säga. Vi ser en viss ökning av antalet fall över 70, det följer den allmänna utvecklingen.

Förra helgen oroades många över att sjukvården skulle belastas hårt i framförallt Region Stockholm, men Tegnell gav lugnande besked i söndagens Agenda i SVT. Där frågade programledare Anna Hedenmo om virusutbrottet kan komma att vara över redan till sommaren.

– Det kommer lugna sig ordentligt maj ut. Vi har ett väder som viruset inte tycker om på samma sätt och vi har förhoppningsvis så pass många immuna i samhället att även det drar ner takten i smittspridningen, svarar Anders Tegnell.

I Italien och Spanien, två länder med avsevärt mycket varmare klimat redan nu på våren än Sverige, har viruset dock inte visat några som helst tecken på att bli mindre smittsamt eller effektivt. I båda länderna hittar man runt 5 000 nya fall varje dag och åtskilliga hundratals människor dör, 683 i Italien idag och 443 i Spanien.

[email protected]

Alarmerande dödlighet och färre milda fall i italiensk studie

Publicerad: 24 mars, 2020, 18:14

Den 17 mars publicerade det Amerikanska läkarförbundets tidning, Journal of the American Medical Association (JAMA), en italiensk studie gällande dödlighet i förhållande till kön och åldersgrupper bland de som avlidit efter att ha insjuknat i Covid-19. Studien presenterar också de olika procenttalen för hur svåra symptomen blir för de som infekteras.

Studien visade bland annat att 59,8 procent av de avlidna var män och 40,2 procent kvinnor. Skälet till att mer män drabbas framkommer inte, men skillnaden överensstämmer väl med andra studier. Teorier om att det handlar om att män röker mer och oftare har jobb som belastar lungorna har framförts. Några studier stödjer detta, men skillnaden mellan män och kvinnor har ännu inte med säkerhet kunna förklaras.

Den italienska studien fokuserar främst på åldersskillnader. (Se tabellen här bredvid.) Där framkommer att ingen patient upp till och med 29 års ålder avlidit. Det stämmer hyfsat med kinesiska studier som visat att inga barn upp till 9 års ålder avlidit och därefter låga 0,2 procents dödlighet upp till 39 år. Åldersgruppen 40-49 har i Kina exakt samma dödlighet (0,4 procent) som den italienska studien. Även därefter är siffrorna tämligen snarlika, vilket tyder på att de väl påvisar risken att avlida för olika åldersgrupper. Den tar dock inte upp underliggande sjukdomar, som också är en viktig parameter.

I studien som JAMA publicerar framgår även procenttalen för hur svåra symptomen blir:

Inga symptom:                6,7 procent
Ospecificerade (vaga):  10,6 procent
Få symptom:                   6,7 procent
Milda symptom:             46,1 procent (Totalt ger detta 71,1 procent milda symptom)
Svåra fall:                         24,9 procent (Kräver sjukhusvård)
Kritiska fall:                     5 procent (Kräver intensivvård)

Den totala dödligheten i den italienska studien uppgår till 7,2 procent, vilket är nästan dubbelt så högt som Världshälsoorganisationen (WHO) och kinesiska siffror visat.

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763401

Christer Ericssons kommentar: :

Mest oroande i studien är antalet milda fall som bara är 70,1 procent. Andra studier har visat 80-85 procent.

Kritiska fall (5 procent) har visat sig ha tämliga dåliga överlevnadschanser. Ett exempel från ett italienskt sjukhus har visat att en enda patient av alla på en intensivvårdsavdelning har överlevt.

Något som varit nedbrytande för de intensivvårdsläkare och sjuksköterskor som i dagar eller till och med veckor kämpat för att rädda deras liv.

Allvarliga fall är det mest alarmerande då de ofta blir kritiska om vården inte fungerar. Det är ur denna grupp många avlidit i Italien, efter att sjukvården där överväldigats. Länder som Sverige, vilka inte gjort något för att ”platta till kurvan” (se diagrammet ovan) kommer få sitt sjukvårdssystem överbelastat på kort tid och de ur den allvarligt sjuka gruppen riskerar därför att avlida helt i onödan. Här kan det också vara värt att känna till att Italien 2019 rankades som tvåa gällande sjukvård i hela världen, medan Sverige ligger i Europabotten gällande bland annat antalet vårdplatser.

Notera också att milda fall är en klinisk term som på intet sätt betyder att patienten uppfattar det så. Det kan innebära hög feber, svåra smärtor, svårighet att andas, svår diarré och kräkningar.

Undertecknad har talat med patienter som både är insjuknade i skrivande stund och har tillfrisknat. De beskriver det genomgående som ”det värsta de upplevt”. Även efteråt har många svårt att gå eller göra lätta saker utan att bli andfådda eller till och med helt utmattade, något även yngre och mycket vältränade berättat om.

[email protected]

Storbritannien förbjuder folksamlingar på fler än två personer

Publicerad: 24 mars, 2020, 11:27

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson inför de största begränsningarna i vardagslivet för landets invånare sedan andra världskriget. I ett tv-sänt tal på måndagskvällen meddelade han att alla utom de nödvändigaste butiker kommer att hålla stängt och han uppmanade alla att inte ens träffa sin familj eller vänner som inte bor i samma hushåll – annars väntar böter.

– Från denna kväll måste jag ge det brittiska folket en mycket enkel instruktion – ni måste stanna hemma, sade han.

Det kommer endast att vara tillåtet att lämna hemmet för att handla det nödvändigaste, träna, medicinska orsaker, för att ta hand om någon eller för att resa till och från ett jobb som är absolut nödvändigt.

Johnson meddelade också att polisen getts befogenheter att upplösa folksamlingar på fler än två personer som inte lever tillsammans, samt bötfälla dem som bryter mot reglerna. Om tre veckor kommer man att utvärdera situationen och se om man kan lätta på reglerna.

De tuffare reglerna kommer sedan det under helgen visat sig att människor struntat i myndigheternas rekommendationer och samlats i parker och vid sevärdheter.

– Utan en omfattande nationell ansträngning att stoppa spridningen av detta virus är vi snart i ett läge där ingen sjukvård i världen skulle vara tillräcklig för att hantera, eftersom det inte kommer att finnas tillräckligt många respiratorer, tillräckligt många intensivvårdsplatser, tillräckligt många doktorer och sjuksköterskor, sade Johnson.

Antalet rapporterade dödsfall från Covid-19 steg drastiskt under måndagen, från 54 till 335.

https://www.youtube.com/watch?v=FsNIXk82I9g

[email protected]

President Trump ställer om bilproduktion till respiratorer

Publicerad: 24 mars, 2020, 11:05

President Trump tillkännagav i söndags att han har godkänt att Ford, General Motors (GM) och Tesla skall ställa om sin produktion för att börja tillverka respiratorer. Även i Sverige sker något liknande när Scania sänder ett team av sina anställda till Getinge för att skala upp deras produktion av respiratorer.

Presidentens beslut baserar sig på en ny lag, Defense Production Act, som tillåter att regeringen kan rekvirera tillverkningsindustrier i USA i händelse av en kris. Larry Kudlow, som är presidentens ekonomiska rådgivare, uppgav i fredags att GM:s Vd Mary Barra hade erbjudit företagets fabriker för att tillverka respiratorer. Det rör sig om ett stöd till en existerande tillverkare, Ventec Life Systems, som skulle kunna utnyttja biltillverkarnas logistiksystem, inköpsavdelningar och produktionsenheter.

Beslutet kommer efter att ledande experter på sjukvården i USA har varnat för att brister i systemet kommer att leda till att sjukhusens kapacitet blir överbelastad, som har skett i andra delar av världen.

Ny Teknik uppger att Scania stoppade produktionen i Latinamerika igår, och planerar att stoppa den i koncernens buss- och lastbilsfabriker i Europa imorgon onsdag.

Koncernens Vd Henrik Henriksson säger att det är en helt ny spelplan, men att Scania har goda förutsättningar att klara krisen. Permitteringarna i Sverige innebär att ett team på ungefär 50 personer skall hjälpa Getinge att öka sin produktion. Här rör det sig i huvudsak om logistiskt stöd, Scania kommer inte att själva producera respiratorer.

[email protected]

Hur kommer coronaviruset in i kroppen, och vad gör det så farligt?

Publicerad: 23 mars, 2020, 19:16

Coronaviruspandemin började i Kina i slutet av 2019 som ett antal mystiska fall av lunginflammation. I svåra fall rör sig virusinfektionen från näspassagen och halsen till lungorna, där den kan orsaka lunginflammation och visa sig vara dödlig. Orsaken befanns vara en ny typ av virus, som nu kallas SARS-Cov-2.

Viruset, och den sjukdom det orsakar – Covid-19 – är dödlig för en liten andel av de människor det drabbar. Den största faran är relaterad till lunginflammation, eller en inflammation i lungorna som orsakas av en infektion, även om det fortfarande finns mycket osäkerhet om hur virusinfektionen sprider sig i kroppen.

De tidiga symptomen är oftast hosta, feber och andnöd, och liknar influensa eller förkylning. Symtomen märks 2– 14 dagar efter exponering enligt den amerikanska organisationen Centers for Disease Control.

Viruset sprids genom droppar i luften som uppkommer genom hosta eller nysningar, och kommer in i kroppen genom munnen, ögon eller näsa. Det kan förbli aktivt på ytor i timmar till dagar, och kan kanske komma in i lungorna direkt via inandning. Efter att ha kommit in i kroppen sprider sig viruset till bakre delen av näspassagen och till slemhinnorna i halsen, där det fäster vid kroppens cellreceptorer.

De virala partiklarna hakar på de yttre väggarna i värdens celler, virusets genetiska material bryter igenom cellmembranet, och det kapar sedan cellen till att göra fler kopior av viruset. Viruskopiorna förökar sig, bryter sig ut ur cellen och infekterar andra celler i kroppen. En enda cell kan spotta ut miljontals kopior av viruset innan det dör.

In i lungorna

Viruset rör sig sedan från halsen ner i bronkialrören mot lungorna, enligt en rapport från The New York Times baserat på intervjuer med ledande experter på infektionssjukdomar. Infektionen kan sedan nå lungorna, vilket orsakar inflammation i slemhinnorna och skadar deras luftsäckar. Inflammationen hämmar lungornas förmåga att syresätta blodet och eliminera koldioxid från blodomloppet.

Inflammationen i lungorna, och deras nedsatta effekt, kan orsaka att de fylls med vätska, var och döda celler, och orsaka en infektion, vilket leder till lunginflammation. Vissa människor som är smittade har svårt att andas och behöver en respirator och för andra blir lungorna så fyllda med vätskor att de dör, även med insats av medicinsk hjälp.

Personer som lider av lunginflammation löper också en ökad risk för sekundära virus- och bakterieinfektioner. Lunginflammation orsakad av coronavirus verkar vara allvarligare än de flesta fall av sjukdomen, och påverkar en större del av lungorna, säger experter till tidningen The Guardian. Lunginflammation orsakas vanligtvis av bakteriell infektion, som kan behandlas med antibiotika.

Covid-19-lunginfektion verkar börja på de yttre delarna av sidorna av lungan, sedan sprider den sig till mer centrala områden, inklusive de övre luftvägarna och luftstrupen. Viruset kan också komma in i blodomloppet, och kan kanske infektera det gastrointestinala systemet, vilket orsakar symtom som diarré och matsmältningsbesvär. Infektionen kan också direkt skada organ inklusive hjärta, njurar, och lever, och orsaka benmärg att bli inflammerad. Små blodkärl kan också vara sårbara för inflammation. Kroppens eget immunsvar mot infektionen kan orsaka inflammation och organfel. Det är fortfarande oklart om hjärnan påverkas.

Centers for Disease Control sade att viruset har upptäckts i prov av blod och avföring, men det är oklart om det kan spridas genom alla kroppsvätskor.

Det finns minst sex andra typer av coronavirus som kan infektera människor. Vissa orsakar förkylningar, medan andra orsakade SARS- och MERS-utbrotten. SARS-Cov-2 tros ha sitt ursprung i fladdermöss eller i myrkottar.

Hälsoexperter rekommenderar regelbunden handtvätt för att begränsa exponeringen. Tvål förstör effektivt viruset när det är utanför kroppen eftersom det löser upp virusets yttre membran av fett, vilket gör att de virala partiklarna faller sönder. Handdesinfektionsmedel och alkoholprodukter är mindre effektiva än tvål i kampen mot viruset.

Vem är mest i riskzonen?

Över 100 000 människor har återhämtat sig från viruset när detta skrivs. Världshälsoorganisationen, WHO, säger att omkring 80 procent av de drabbade återhämtar sig utan någon medicinsk behandling, och ungefär en av sex blir allvarligt sjuka.

Äldre och personer med underliggande hälsoproblem är de mest utsatta. Immunsystemet tenderar att försvagas med åldern, även hos friska och aktiva människor. Risken med coronavirus börjar öka för personer som är över 60 och är ännu högre för de över 80. Långtidsrökare är sannolikt mer mottagliga för en allvarlig infektion på grund av deras skadade lungor.

Enligt Världshälsoorganisationen tillfrisknar personer med mild sjukdom efter ungefär två veckor, medan de med allvarligare sjukdomar som överlever kan ta tre till sex veckor för att återhämta sig.

Över hela världen har det förekommit över 367 000 bekräftade fall av coronavirus och över 16 000 dödsfall sedan det först uppstod i Kina i december, enligt Worldometer den 23 mars. WHO har uppskattat att viruset kommer att döda cirka 3,4 procent av patienterna.

Olika rapporter som citeras av Associated Press har uppskattat dödligheten från mindre än 1 procent till så hög som 4 procent bland de fall som diagnostiserats hittills, beroende på plats.

En tjänsteman från Centers for Disease Control uppskattade att i USA skulle mellan 0,25 procent och 1 procent av patienterna dö.

Världshälsoorganisationen har förklarat viruset som en pandemi och har varnat, att det är ”omöjligt” att veta när det kommer att nå sin topp.

[email protected]

Franska akutläkare konstaterar många yngre vid akutmottagningarna

Publicerad: 22 mars, 2020, 18:13

Läs även

Patrick Pelloux, ordförande för de franska akutläkarnas fackförening, talar om en kritisk situation när han intervjuas av radiostationen Europe 1. Han uppger att vissa avdelningar är överväldigade av coronaviruspatienter. Han lovordade regeringens och hälsomyndigheternas åtgärder och beslut, men han nämnde också den exempellösa situationen för sjukhus i östra Frankrike och ökningen av antalet 40- och 50-åringar som kommer till akutmottagningarna.

I en tid då franska sjukhus är under ett aldrig tidigare skådad tryck inför coronarvirusepidemin uttrycker vårdpersonalen sin ilska över bristen på material och mänskliga resurser. Patrick Pelloux, som var inbjuden till Europe 1 i lördags, beskriver i synnerhet den dramatiska situation som vissa sjukhus i östra delen av landet befinner sig. Framför allt uttryckte han sin förvåning över att patienter i åldern mellan 40 och 50 kom till sjukhusen i mängder. ”Patienterna var yngre än vad vi hade blivit sagda”, säger han.

Tidigare har SARS-CoV-2 beskrivits som ett virus som främst är farligt för äldre eller de med luftvägssjukdomar, men tyvärr verkar Covid-19 också drabba yngre individer. ”Kollegorna inom akutvården uppger att de får in massor av personer i 40- och 50-årsåldern.” Deras antal lär ha överskridit antalet äldre på många vårdinrättningar.

”En del av vår verksamhet har upphört”

Den interna organisationen hos sjukhusen är helt upp-och-nervänd på grund av inströmningen av patienter med coronavirus. Pelloux uppger att situationen är ”mycket annorlunda” i olika delar av landet men uppger att många avdelningar har upphört att verka. ”En del av vår verksamhet har stoppat.”

Patrick Pelloux betonar också allvaret i situationen i östra Frankrike. På Mulhouses sjukhus blev 29 patienter intuberade i fredags. ”Det är ovanligt! Vi brukar intubera en sjuk person i veckan.”

Han bekräftade också sitt förtroende för myndigheternas agerande. De gör sitt bästa i ”hälso- och sjukvårdssystemets nuvarande situation”, och efterlyser solidaritet: ”Spelet är inte vunnet. Det är en verklig hälso- och samhällelig kamp.”

[email protected]

Holländsk forskargrupp först med att upptäcka Covid-19-antikroppar

Publicerad: 21 mars, 2020, 19:48

Det första läkemedlet som skulle kunna attackera och neutralisera coronavirus kan vara redo för testning sedan en grupp nederländska forskare upptäckt en antikropp.

En grupp på tio forskare från Erasmus Medical Center i Rotterdam och Utrechts universitet säger att de är först i världen att upptäcka en antikropp som kan bekämpa en Covid-19-infektion.

Forskningen är klar och kommer att utvärderas av tidskriften Nature. Dessa monoklonala antikroppar kan komma att användas i det första läkemedlet i världen som specialiserat sig på att upptäcka och förebygga Coronavirusinfektionen. Ett första kort tillkännagivande för studien har publicerats på BioRxiv webbplats. BioRxiv är en organisation som publicerar vetenskapliga rapporter innan de har granskats och slutarbetats – innehållet i rapporterna kan alltså komma att vederläggas vid granskning.

Erasmus Magazine rapporterar dock att det kommer att ta tid innan det kan bli tal om att använda detta för behandlingar av Covid-19-patienter.

Den vetenskapliga tidskriften noterade hur antikroppen ännu inte har ”testats på människor, granskats av andra forskare eller publicerats av Nature”. Det är därför troligt att världen kommer att få vänta ytterligare minst några månader innan man får det nya läkemedlet.

Cellbiologiprofessorn Frank Grosveld, som är en del av forskargruppen, förklarade: ”Vi försöker nu att involvera ett läkemedelsföretag som kan producera antikroppar i stor skala. Innan den kan kommersialiseras måste dock antikroppen gå igenom en fas av lång utveckling och testas för sina farmakologiska egenskaper.”

Läkemedelsföretaget som är i kontakt av Grosveld och hans team verkar vara intresserade av upptäckten.

Den grupp av nederländska forskare som har upptäckt vad som kan vara den definitiva kuren mot coronavirus leds av den kinesiske forskaren Chunyan Wang. Det verkar ha förmågan att attackera och neutralisera viruset som orsakar tusentals offer över hela världen.

Det är en monoklonal antikropp, som kan känna igen det protein som verkar på den mänskliga organismen genom att infektera den. Antikroppen har förmågan att binda sig till det ovannämnda proteinet och kan därför förhindra att viruset penetrerar lungcellerna.

Denna process förhindrar därför viruset att infektera cellerna. Upptäckten kan leda till en antiviral medicin, och möjligheten för människor att testa sig hemma för förekomsten av viruset.

”Så vitt vi vet är detta den allra första antikroppen som blockerar infektionen som är hittad”, förklarade Grosveld för tidningen. ”Att hitta något sådant är mycket sällsynt” säger han till Erasmus Magazine och när han gratulerades för sina resultat, sade han: ”Jag är för gammal för att hoppa omkring på ett bord.”

”Här rapporterar vi om en mänsklig monoklonal antikropp som neutraliserar SARS-CoV-2 (och SARS-CoV) uppger forskarna i rapportens sammanfattning. Detta är SARS-2 virus, som orsakar coronavirusinducerad sjukdom 19, eller Covid-19 i förkortning.

Forskargruppen hävdar att antikroppen de fann ”neutraliserar” viruset, och ”har potential att förebygga och/eller behandla Covid-19, och eventuellt även andra framtida nya sjukdomar hos människor orsakade av virus från släkten Sarbecovirus”.

Deras forskning kan leda till ett läkemedel snarare än ett vaccin, som kan utvecklas mycket snabbare än ett vaccin. Det skulle också vara dyrare att producera än ett vaccin.

”Vi försöker nu att få ett läkemedelsföretag ombord – det ser lovande ut, förresten – som kan producera antikroppar i stor skala för läkemedelstillverkning” sade Grosveld.

– Om man skulle ta det här läkemedlet som patient förväntas det – det är bara en förväntning just nu – att smittan stoppas. Och då kan det ge patienten en möjlighet att tillfriskna, säger han till tidningen.

[email protected]

Synairgen får grönt ljus för testning av coronavirusbehandling

Publicerad: 19 mars, 2020, 13:31

Reuters rapporterar att det brittiska läkemedelsföretaget Synairgen på onsdagen uppgav att de hade fått klartecken att testa ett läkemedel som kan öka lungfunktionen hos patienter med coronavirus, något som potentiellt skulle kunna rädda liv.

Företaget sa att det hade fått snabbehandlade godkännanden från ansvariga tillsynsmyndigheter för att pröva läkemedlet som är en inhalerad form av interferon-beta-1a på sjukhuspatienter som har Covid-19, den sjukdom som orsakas av viruset.

Företagets Vd, Richard Marsden, sade att interferon-beta var ett naturligt förekommande protein som är avgörande för kroppens antivirala svar.

”Interferon-beta är som dirigenten i orkestern, kroppen skapar det när du har en förkylning” sade han i en intervju. ”Det gör alla möjliga saker för att motverka effekterna av virus.”

Han sade att det fanns bevis för att en brist i kroppens produktion av proteinet kan förklara den ökade risken hos patientgrupper i riskzonen att utveckla allvarliga sjukdomar i nedre luftvägarna under virusinfektioner.

”En annan egenskap med coronavirus är att sjukdomen själv undertrycker produktionen av interferon-beta i lungorna, och gör detta för att kringgå immunförsvaret” sade han.

Läkemedlet, som redan har visat effekt i två test mot astma, syftar till att öka mängden interferon-beta i lungorna, vilket hjälper genom att förebygga eller minska cellskador och viral fortplantning, sade han vidare.

Pilotfasen av studien har fått grönt ljus av Storbritanniens Medicines and Healthcare products Regulatory Agency and Health Research Authority. Studien, som förväntas starta inom kort, kommer att omfatta 100 Covid-19 patienter på sjukhus i Storbritannien.

[email protected]

Platta till kurvan, stanna hemma!

Publicerad: 19 mars, 2020, 09:36

[email protected]

Tio svenskar har nu dött

Publicerad: 19 mars, 2020, 02:03

Totalt har nu tio personer avlidit i Sverige till följd av den pågående coronaepidemin. Folkhälsomyndigheten uppger att 21 personer vårdas i intensivvård och att 1 279 smittats än så länge. Siffran över antalet smittade är dock en klar underdrift sedan man i fredags i förra veckan slutade att testa misstänkta smittade som inte sökte hjälp på sjukhus. Sverige har fått ytterligare två dödsfall till följd av coronaviruset på onsdagen.

I Sörmland kom regionens tredje dödsfall. Det rör en äldre person som skall ha haft underliggande sjukdomar, enligt regionen.

Det andra offret var en kvinna som vårdades på Skånes universitetssjukhus. Det är det första dödsfallet i Skåne på grund av Covid-19.

– Nu går våra tankar till den avlidnas familj och vänner, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Kvinnan, som var i 80-årsåldern, hade en underliggande sjukdom och var allvarligt sjuk när hon kom till sjukhuset i förra veckan. Hon provtogs i samband med inläggningen och man kunde då konstatera att hon var smittad av det nya coronaviruset.

– Vi vet att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som blir allvarligast sjuka av Covid-19. Det här är en sorglig påminnelse om hur viktigt det är att vi skyddar dessa grupper från att smittas, säger Eva Melander.

[email protected]

Italien varnar: 50–75 procent av alla coronavirus-smittade är asymptomatiska

Publicerad: 18 mars, 2020, 15:11

Det är den välrenommerade italienske professorn i klinisk immunologi vid Florens universitet i Toscana-regionen, Sergio Romagnani, som slår larm.

– De allra flesta människor smittade med Covid-19, mellan 50 och 75 procent, är helt asymptomatiska men representerar en formidabel smittkälla, varnar professor Romagnani som förväntar sig en stor kommande ökning i Toscana-regionen där Florens ligger. Hans varning grundar sig på en studie med 3 000 infekterade italienare.

Immunologen förklarar att uppgifterna från studien som utförts på alla invånare i två orter nära Venedig belyser två mycket viktiga fakta: ”Andelen infekterade, även asymptomatiska, i befolkningen är mycket hög och representerar majoriteten av alla fall och då inte minst bland yngre”. Professorn förklarar att isolering av asymptomatiska infekterade är helt avgörande för att kunna kontrollera virusets spridning och sjukdomens svårighetsgrad.

Romagnani påpekar att det som är avgörande i kampen mot viruset är att ”försöka hitta asymptomatiska människor som redan är smittade, eftersom ingen fruktar eller isolerar dem. Detta gäller särskilt för yrkeskategorier inom vården, som läkare och sjuksköterskor, eftersom dessa ofta infekteras asymtomatiskt och sedan fortsätter sprida infektionen mellan sjukvårdspersonalen och deras patienter”. Immunologen framhåller att de flesta sjukhus inte skickar hem läkare och sjuksköterskor om de inte utvecklar symptom. Men mot bakgrund av resultaten från studien kan detta beslut vara extremt farligt, då sjukhus riskerar att bli smittohärdar.

Professor Romagnani påpekar att med isolering av infekterade individer minskade det totala antalet patienter från 88 till 7, mer än tio gånger färre, inom 7–10 dagar. Isolering av de infekterade (symtomatiska eller icke-symptomatiska) kunde inte bara skydda andra människor från smitta, utan verkade också skydda mot den allvarliga utvecklingen av sjukdomen hos infekterade patienter, eftersom 60 procent av de isolerade Covid-19 patienterna ”bara” behövde vårdas i snitt 8 dagar.

Tidigare studier har visat att genomsnittsdagen då en insjuknad går från milda till allvarliga symptom är på den 11:e dagen. Därför är det av stort värde om infekterade är återställda redan efter en dryg vecka.

Källa: https://www.repubblica.it/salute/medicina-e-ricerca/2020/03/16/news/coronavirus_studio_il_50-75_dei_casi_a_vo_sono_asintomatici_e_molto_contagiosi-251474302/?ref=RHPPTP-BH-I251454518-C12-P3-S2.4-T1&refresh_ce

Christer Ericsson kommenterar: Studien är i sig mycket oroväckande och förklarar troligen delvis den mycket allvarliga situation som Italien för närvarande befinner sig i med i dagsläget totalt 31 506 kända fall, varav 2 060 allvarliga sådana, och 2 503 döda. Endast 2 941 är återställda, vilket ger det skrämmande procenttalet 46 procent om antalet avlidna delas med summan av antalet återställda och avlidna.
Sveriges hållning att låta Covid-19 härja fritt i samhället istället för att uppmana medborgarna till själv-isolering och snabbt stänga ner till exempel skolor kan, om dessa uppgifter från Italien stämmer, komma att få katastrofala följder.
Svenska Folkhälsomyndigheten var en av de sista i världen att acceptera att ens asymtomatisk smittspridning ägde rum, trots att mängder av utländska studier påvisat detta samt alternativa medier som Nya Tider rapporterat om det. Tvärtom har Folkhälsomyndigheten uppmanat både skolanställda och skolbarn att gå till skolan, till och med de just hemkomna från kända smitthärdar ute i världen, så länge dessa inte uppvisat sjukdomssymptom. Se artikeln ”WHO varnar världen: Gör er redo!” i NyT v.10/2020.

[email protected]

Antiinflammatoriska läkemedel kan förvärra Covid-19

Publicerad: 17 mars, 2020, 18:56

Franska myndigheter varnat nu för att antiinflammatoriska läkemedel, som är vanliga och används ofta, kan förvärra infektionen som coronaviruset ger upphov till.

Landets hälsominister, Olivier Véran, som är läkare och neurolog, tweetade på lördagen: ”Att ta antiinflammatoriska läkemedel [till exempel ibuprofen, kortison med flera] kan vara en faktor som förvärrar infektionen. Vid feber, ta paracetamol. Om du redan tar antiinflammatoriska läkemedel, fråga läkarens råd”. Till denna kategori av läkemedel som hälsoministern varnar för hör även till exempel aspirin, naproxen och diclofenac.

Sjukvårdspersonal påpekar att antiinflammatoriska läkemedel är kända för att vara en riskfaktor för personer med infektionssjukdomar, eftersom de tenderar att minska responsen från kroppens immunförsvar. Jean-Louis Montastruc, chef för farmakologi vid ett sjukhus i Toulouse, berättade för radio RTL att ”Antiinflammatoriska läkemedel ökar risken för komplikationer när det finns feber eller infektion”.

Hälsoministeriet tillade att patienter istället bör välja febernedsättande läkemedlet paracetamol, eftersom ”det kommer att minska febern utan att motverka inflammation”. Det finns dock flera experter som menar att inte heller det är att rekommendera. En av dessa är den brittiske läkaren John Campbell (se hans video i länken nedan).

Doktor Campbell säger att denna varning från franska hälsomyndigheter är av stor vikt och kan komma att rädda många liv om den följs. Han säger dock att han inte rekommenderar vuxna att ta ens paracetamol. Skälet till det är att kroppen skapar febern av väldigt goda skäl, då den förhöjda temperaturen underlättar för immunförsvaret och försvagar viruset. Därför avråder doktor Campbell även användandet av febernedsättande medicin som paracetamol. Han påtalar också att han ogärna vill komma med medicinska rekommendationer online, eftersom alla patienter bör rådfråga sina egna läkare, men menar att bevisen för detta nu börjat ackumuleras så pass mycket att det därför är viktigt att varna allmänheten.

Doktor Campbells video:

https://www.youtube.com/watch?v=EuWo5lmWuZI

Källa: https://www.theguardian.com/world/2020/mar/14/anti-inflammatory-drugs-may-aggravate-coronavirus-infection

Christer Ericssons kommentar:
Nya Tiders källor i Iran har tidigare uppgivit för oss att de mycket höga dödstalen där, betydligt högre än de officiellt uppgivna, troligen kommer från att iransk sjukvård ”överanvänder” kortison. Vi valde då att inte rapportera denna spekulation, men den ligger helt i linje med vad nu franska myndigheter och andra experter varnar för.
Doktor Campbells video är verkligen sevärd och precis som han säger så är det viktigt att alltid kolla med sin läkare innan man väljer att ta ny medicin eller eventuellt avbryta en pågående medicinering. Personligen kommer jag precis som doktor Campbell att välja att svetta ut febern utan febernedsättande tabletter om jag blir infekterad med Covid-19.

[email protected]

Fyra nya döda – totalt sju avlidna till följd av coronaviruset

Publicerad: 16 mars, 2020, 19:35

Läs även

Coronaviruset SARS-CoV-2 har krävt ytterligare fyra människors liv i Sverige under måndagen. Patienterna har avlidit vid Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge samt en patient i Sörmland. Det rör sig enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm om tre äldre personer med underliggande sjukdomar som dött mellan söndagsnatten och måndagen i regionen.

– Vi känner med de närstående. Vi vet från internationella erfarenheter att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som får de allvarligaste konsekvenserna av Covid-19. Även dessa patienter följer det mönstret, säger Per Follin smittskyddsläkare Region Stockholm.

Patienten som avled i Sörmland var en av fem som konstaterats vara smittade av sjukdomen Covid-19 nyligen. Den avlidna var en äldre multisjuk patient. Ytterligare en patient får för närvarande intensivvård i Sörmland och totalt 33 fall har konstaterats i regionen enligt ett pressmeddelande från Region Sörmland.

Totalt har fem personer avlidit i Region Stockholm, en i Västra Götaland och en i Sörmland.

Över tusen personer har smittats av coronaviruset i Sverige, men då myndigheterna slutat att testa personer som inte söker sjukvård är det omöjligt att säga något om hur många som smittats. Samtidigt uppmanas människor som är sjuka att ringa in till 1177 för rådgivning – något som enligt hundratals kommentarer över sociala medier är mycket svårt, ofta med timslånga telefonköer bara för att få rådet att söka sig till sjukvården om symptomen är allvarliga. Är man allvarligt sjuk skall man inte åka direkt till en mottagning enligt Per Follin.

– För att minska risken för smittspridning särskilt till äldre och andra riskgrupper är det viktigt att den som är sjuk, oavsett diagnos, stannar hemma. Det är viktigt att den som har feber och luftvägsymptom och är i behov av vård även fortsättningsvis ringer 112 vid livshotande tillstånd eller 1177 för vägledning till rätt vård. Man skall inte åka direkt till en mottagning, säger Per Follin.

[email protected]

Mycket alarmerande Covid-19 statistik från Italien

Publicerad: 15 mars, 2020, 13:48

Lördagen den 14 mars rapporterade Italien följande siffror:

Infekterade: 21 157
Allvarligt sjuka: 1 518
Avlidna: 1 441
Tillfrisknade: 1 966

De skriver också att ”1441 har dött, dock kan detta nummer endast bekräftas efter att Istituto Superiore di Sanità (Högre Institutet för hälsa) har fastställt den faktiska dödsorsaken”.

http://www.salute.gov.it/portale/nuovocoronavirus/dettaglioNotizieNuovoCoronavirus.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=dalministero&id=4235

Christer Ericssons kommentar: :
Siffrorna från Italien är milt sagt alarmerande och ger skäl till eftertanke. Många beräknar dödligheten genom att dela antalet avlidna med antalet fall. Det blir dock fel eftersom de som nu avlidit oftast var fall för en eller flera veckor sedan, då det totala antalet fall var betydligt lägre. Man måste således titta på hur många fall det var för till exempel en vecka sedan för att få en mer korrekt siffra på dödligheten. Men även om vi räknar på nuvarande antal fall så är dödligheten 9,3 procent. Det är nästan tre gånger högre än vad Kina och Världshälsoorganisation uppgett. Även allvarliga fall som är de som genererar dödsfall är oroväckande höga.
Dessutom säger italienska myndigheter mellan raderna att dödstalen egentligen är högre, eftersom det endast är fastställda fall som registreras. Många infekterade uppges av förtvivlade anhöriga ha avlidit hemma och eftersom myndigheterna tar god tid på sig att hämta dessa offer för Covid-19 så kan det antas att de inte heller har resurser att lägga på att testa redan avlidna.
Det blir dock än värre när vi tittar på antalet tillfrisknade, eftersom det bara finns två möjliga utgångar för en insjuknad, att bli frisk eller avlida. Delar vi antalet avlidna med utgången (tillfrisknade + avlidna) får vi horribla 42,3 procents dödlighet. Så hög dödlighet kommer det såklart inte vara när den globala pandemin blåst över, långt ifrån, men det påvisar att Italien togs på sängen och därför hamnat i denna mycket allvarliga situation.
Desto större skäl för svenska myndigheter att snarast agera resolut med att stänga ner allt som inte är samhällsviktigt samt beordra hemisolering för att bromsa antalet nya fall samt skyndsamt förbereda sjukvården för en större tillströmning av patienter, så Sverige kan undvika att hamna i Italiens nu mycket svåra och tragiska situation. .

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Gå till arkivet

Send this to a friend