Skip to Content

Patienter med Covid-19 får intensivvård i Cremona, norra Italien. Foto: Twitter
UTRIKES

Italien i karantän

Digital utgåva

Efter att antalet smittade av coronaviruset SARS-CoV-2 nått över 9 000 i Italien valde man att införa en landsomfattande karantän. De hårda åtgärderna är det enda som har en chans att stoppa spridningen av det dödliga viruset vilket redan har kostat 463 människor livet. Samtidigt kommer rapporter från sjukhus runt omkring i landet om skräckscener – en försmak på vad som kan drabba fler europeiska länder inklusive Sverige.

Publicerad: 10 mars, 2020, 15:35

  • Svenska

Läs även

Efter en vecka med allt mer dystra siffror om det italienska utbrottet av coronaviruset SARS-CoV-2 valde lokalstyret i den norra regionen Lombardiet att införa en karantän över hela regionen den 8 mars. Åtgärden tycktes omfattande, speciellt med tanke på att hela 16 miljoner människor skulle komma att påverkas av beslutet. Men bara en dag senare slog bomben ner: hela Italien sätts i karantän.

Satte Italien i karantän

Hela Italien sätts i karantän, meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte på måndagskvällen. Man har även tagit beslutet att förbjuda alla offentliga sammankomster och all idrott – inklusive Serie A-fotboll.

– Vårt nya beslut har fattats utifrån antagandet att tiden har runnit ut. Vårt agerande måste omedelbart ändras, säger Conte i direktsänd Tv på måndagskvällen.

Premiärminister Guiseppe Conte under ett direktsänt Tv-tal till nationen om de nya karantänåtgärderna. Foto: Stillbild RAI

 

Beslutet kom efter att antalet smittade av coronaviruset i Italien, som är det än så länge värst drabbade landet i Europa, passerat 9 000 och antalet döda stigit till 463. Karantänen är inte tidsbegränsad i nuläget utan beslutet att häva den på regional eller nationell nivå kommer fattas av premiärministern efter behov.

Hårda åtgärder enda chansen att stoppa spridningen

Bland de hårda åtgärderna som karantänen inför på de 60 miljoner invånarna finnas strikta regler som sätter stopp för resor in och ut ur landet annat än i yttersta nödfall. Man uppmanar invånarna att stanna hemma och inomhus och endast resor till och från jobb eller för att uppsöka sjukvård anses vara godtagbara. Den som ljuger om anledning för att röra sig ute i offentliga miljöer kan dömas till höga böter, eller fängelse för brott mot smittskyddslagar.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

IT-miljardärer predikar ”demokrati” samtidigt som de är för censur enligt studie

UTRIKESEn akademisk studie utförd av forskare i USA och Tyskland har kommit fram till att teknikeliten är helt isolerade från vanliga människor. ”Vi finner att de 100 rikaste medlemmarna i IT-världen avslöjar distinkta attityder som skiljer dem både från den allmänna befolkningen och från andra rika eliter”, noterar studien.

Franska skolor under dagligt tryck från politisk islam

UTRIKESIslamistiska aktioner, inklusive dödshot mot lärare, är nu så vanliga i franska skolor att de inte längre kan överblickas. Förhållandena kan karakteriseras som ett lågintensivt krig. President Emmanuel Macrons försök att skapa en ”fransk islam” verkar stå inför stora problem. Kommer han att agera som han har lovat, och vad innebär egentligen den ”muslimska värdegrundsstadga” som flera muslimska förbund i Frankrike vägrat underteckna?

Stort genombrott för Portugals ”Trump”

UTRIKESDen avgående portugisiske presidenten omvaldes i den första omgången, men André Ventura, från Chegapartiet, fick mer än tio procentenheter mer röster än under parlamentsvalet 2019.

Twitter lanserar nytt instrument mot ”missledande information”

UTRIKESTwitter inleder nu ett pilotprojekt för ännu en funktion för att kontrollera innehållet i de meddelanden som användare publicerar på plattformen. Sedan tidigare finns möjligheten att anmäla inlägg, som då eventuellt avlägsnas, men nu skall användare själva kunna förse andras inlägg med kommentarer om de uppfattar innehållet som ”missledande”.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte avgår – kan bana väg för Salvinis återkomst

UTRIKESItaliens premiärminister Giuseppe Conte avgick på tisdagsmorgonen den 26 januari 2021, bara för att han skall kunna bilda en ny regering – om så bara sin tredje!

Social oro exploderar i Nederländerna efter corona-utegångsförbud

UTRIKESOmkring 240 personer greps, främst i Amsterdam, efter att upplopp bröt ut i minst tio städer runt om i Nederländerna på söndagskvällen. På lördagskvällen hade man det första utegångsförbudet i Nederländerna sedan slutet av andra världskriget, och polisen arresterade mängder av unga utländska män och delade ut 3 600 bötesförelägganden för brott mot utegångsförbudet.

City of London tar bort statyer kopplade till slavhandel

UTRIKESCity of London meddelade i torsdags att man skulle ta bort statyer av William Beckford och Sir John Cass från Guildhall, i stadsdelen Moorgate.

Tyska kristdemokrater väljer efterträdare till Angela Merkel

UTRIKESTysklands kristdemokratiska CDU-parti höll partikonferens den 15-16 januari för att välja ett trettiotal ledamöter till en ny partistyrelse. Störst intresse tilldrog sig valet till partiordförande efter Annegret Kramp Karrenbauer. Den nye ordföranden kommer med stor sannolikhet att nomineras till partiets kanslerskandidat i förbundsdagsvalet den 19 september och därmed komma att efterträda Angela Merkel.

Gå till arkivet

Send this to a friend