Skip to Content

Patienter med Covid-19 får intensivvård i Cremona, norra Italien. Foto: Twitter
UTRIKES

Italien i karantän

Digital utgåva

Efter att antalet smittade av coronaviruset SARS-CoV-2 nått över 9 000 i Italien valde man att införa en landsomfattande karantän. De hårda åtgärderna är det enda som har en chans att stoppa spridningen av det dödliga viruset vilket redan har kostat 463 människor livet. Samtidigt kommer rapporter från sjukhus runt omkring i landet om skräckscener – en försmak på vad som kan drabba fler europeiska länder inklusive Sverige.

Publicerad: 10 mars, 2020, 15:35

  • Svenska

Läs även

Efter en vecka med allt mer dystra siffror om det italienska utbrottet av coronaviruset SARS-CoV-2 valde lokalstyret i den norra regionen Lombardiet att införa en karantän över hela regionen den 8 mars. Åtgärden tycktes omfattande, speciellt med tanke på att hela 16 miljoner människor skulle komma att påverkas av beslutet. Men bara en dag senare slog bomben ner: hela Italien sätts i karantän.

Satte Italien i karantän

Hela Italien sätts i karantän, meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte på måndagskvällen. Man har även tagit beslutet att förbjuda alla offentliga sammankomster och all idrott – inklusive Serie A-fotboll.

– Vårt nya beslut har fattats utifrån antagandet att tiden har runnit ut. Vårt agerande måste omedelbart ändras, säger Conte i direktsänd Tv på måndagskvällen.

Premiärminister Guiseppe Conte under ett direktsänt Tv-tal till nationen om de nya karantänåtgärderna. Foto: Stillbild RAI

 

Beslutet kom efter att antalet smittade av coronaviruset i Italien, som är det än så länge värst drabbade landet i Europa, passerat 9 000 och antalet döda stigit till 463. Karantänen är inte tidsbegränsad i nuläget utan beslutet att häva den på regional eller nationell nivå kommer fattas av premiärministern efter behov.

Hårda åtgärder enda chansen att stoppa spridningen

Bland de hårda åtgärderna som karantänen inför på de 60 miljoner invånarna finnas strikta regler som sätter stopp för resor in och ut ur landet annat än i yttersta nödfall. Man uppmanar invånarna att stanna hemma och inomhus och endast resor till och från jobb eller för att uppsöka sjukvård anses vara godtagbara. Den som ljuger om anledning för att röra sig ute i offentliga miljöer kan dömas till höga böter, eller fängelse för brott mot smittskyddslagar.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Alternativ för Tyskland upplöser etnonationell ”flygel”

UTRIKESPartistyrelsen för Alternativ för Tyskland fattade två beslut vid sitt sammanträde den 20 mars; den radikala ”flygeln” inom partiet skall upplösa sig själv och den kontroversielle läkaren och författaren Wolfgang Gedeon utesluts ur partiet. Ända sedan partiet höll sin årliga konferens i månadsskiftet till december har frågorna om Gedeons medlemskap respektive ”flygelns” ställning diskuterats, såväl internt inom partiet som i media.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

Vapenlager hittade i Grekland – turkiska vänsterextremister gripna

UTRIKESGrekiska myndigheter har gripit ett flertal medlemmar av den vänsterextrema turkiska terrororganisationen DHKP-C sedan man hittat tunnlar i Aten som var fyllda med militära vapen. Organisationen har en lång historia av våldsdåd, inklusive ett planerat attentat mot Turkiets president i Grekland.

Hur Ryssland kämpar mot coronavirus

Den ryske presidenten Vladimir Putin besöker det ryska centret för coronabevakning i världen. Foto: Kremlin.ruEuropa verkar för närvarande drunkna i kaos och dysfunktion när det gäller kampen mot coronavirus. Men hur hanterar Ryssland utmaningen just nu?

Invandrare revolterar mot restriktionerna i Frankrike och Tyskland

UTRIKESMedan drastiska åtgärder gällande förflyttning trädde i kraft den 17 mars vid lunchtid i Frankrike, fortsätter vårdslösheten och det ansvarslösa beteendet i Paris invandrardistrikt. Polisen som skickas till plats är förtvivlade över läget.

”Flockimmunitet är ett dåligt skämt”, Epidemiolog: Sårbara människor bör inte utsättas för Covid-19 just nu i förhoppningen om en hypotetisk framtid

INRIKES”Ditt hus brinner, och de du litade på skulle bevaka det försöker inte ens släcka elden. Trots att de visste att det skulle börja brinna och kunde se vad som hände med grannarnas hus när de blev övertända med skrämmande fart, så har den brittiska regeringen på ett oförklarligt sätt valt att istället främja lågorna, i den felaktiga uppfattningen att det på något sätt kommer att kunna kontrollera dem.”

Fler döda i Italien än i Kina

CORONAVIRUSAntalet döda i Italien till följd av coronavirusets härjningar har nu gått om Kinas, trots att bara hälften så många har smittats än så länge. Ett oförklarat problem tycks även vara att färre patienter blir friska och tvingas ligga i respiratorer länge. Samtidigt som vikten av respiratorer för att hålla de italienska patienterna vid liv ökar står Sverige oförberett på hemmaplan – vi har bara 570 respiratorer i landet.

Gå till arkivet

Send this to a friend