Skip to Content

Patienter med Covid-19 får intensivvård i Cremona, norra Italien. Foto: Twitter
UTRIKES

Italien i karantän

Digital utgåva

Efter att antalet smittade av coronaviruset SARS-CoV-2 nått över 9 000 i Italien valde man att införa en landsomfattande karantän. De hårda åtgärderna är det enda som har en chans att stoppa spridningen av det dödliga viruset vilket redan har kostat 463 människor livet. Samtidigt kommer rapporter från sjukhus runt omkring i landet om skräckscener – en försmak på vad som kan drabba fler europeiska länder inklusive Sverige.

Publicerad: 10 mars, 2020, 15:35

  • Svenska

Läs även

Efter en vecka med allt mer dystra siffror om det italienska utbrottet av coronaviruset SARS-CoV-2 valde lokalstyret i den norra regionen Lombardiet att införa en karantän över hela regionen den 8 mars. Åtgärden tycktes omfattande, speciellt med tanke på att hela 16 miljoner människor skulle komma att påverkas av beslutet. Men bara en dag senare slog bomben ner: hela Italien sätts i karantän.

Satte Italien i karantän

Hela Italien sätts i karantän, meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte på måndagskvällen. Man har även tagit beslutet att förbjuda alla offentliga sammankomster och all idrott – inklusive Serie A-fotboll.

– Vårt nya beslut har fattats utifrån antagandet att tiden har runnit ut. Vårt agerande måste omedelbart ändras, säger Conte i direktsänd Tv på måndagskvällen.

Premiärminister Guiseppe Conte under ett direktsänt Tv-tal till nationen om de nya karantänåtgärderna. Foto: Stillbild RAI

 

Beslutet kom efter att antalet smittade av coronaviruset i Italien, som är det än så länge värst drabbade landet i Europa, passerat 9 000 och antalet döda stigit till 463. Karantänen är inte tidsbegränsad i nuläget utan beslutet att häva den på regional eller nationell nivå kommer fattas av premiärministern efter behov.

Hårda åtgärder enda chansen att stoppa spridningen

Bland de hårda åtgärderna som karantänen inför på de 60 miljoner invånarna finnas strikta regler som sätter stopp för resor in och ut ur landet annat än i yttersta nödfall. Man uppmanar invånarna att stanna hemma och inomhus och endast resor till och från jobb eller för att uppsöka sjukvård anses vara godtagbara. Den som ljuger om anledning för att röra sig ute i offentliga miljöer kan dömas till höga böter, eller fängelse för brott mot smittskyddslagar.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Frankrike skärper villkoren för viseringar för nordafrikaner

UTRIKESDet är ett beslut som anses som ”nödvändigt på grund av att dessa länder inte accepterar att ta tillbaka medborgare som vi inte vill ha i landet”, förklarade regeringens talesman Gabriel Attal för franska medier under dagen.

Muslim planerade terrorattack i Danmark – nu döms han till tio års fängelse av Frederiksbergs domstol

UTRIKESI dag har en 24-årig man dömts till 10 års fängelse i Danmark. Han har befunnits skyldig till att ha planerat en eller flera terroristattacker någonstans i Danmark eller utomlands.

Tyskland inför en ny politisk framtid och Berlin som Bullerbyn

UTRIKESValförlusten för den gamla unionen, det vill säga CDU och CSU, kom inte som en total överraskning. Det var känt att när Markus Söder (CSU) redan för drygt ett år sedan klargjorde att hans plats är i Bayern och inte i Berlin blev sökandet efter en potentiell kanslerskandidat omgivet av en mängd spekulationer. De tidiga undersökningarna visade nämligen att Markus Söder skulle vinna stort. Intressant nog visade väljare i östra Tyskland, alltså gamla DDR, en stor tilltro till den bayerske regeringschefen. Det vill säga om han skulle vilja ställa upp.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Gå till arkivet

Send this to a friend