Skip to Content

Italiensk parlamentariker anklagar Bill Gates för brott mot mänskligheten

Publicerad: 20 maj, 2020, 14:13

 • Svenska

Den italienska parlamentarikern Sara Cunial levererade den 14 maj ett uppmärksammat tal i Italiens parlament. Hon uppmanade sina kollegor att inte gå med på något obligatoriskt vaccinationsprogam, som hon menar drivs på av läkemedelsindustrin med hjälp av korrupta politiker.

I synnerhet pekade hon ut miljardären Bill Gates, som lagt mycket pengar på att ta fram ett eget vaccin mot Covid-19 och som uttryckligen sagt att det borde vara obligatoriskt och det enda sättet för människor att släppas ut från karantänen.

Hon påpekar att Bill Gates är den största finansiären till Världshälsoorganisation WHO och därmed ”äger” den, och att det också är anledningen till att WHO nu pläderar för att ett kommande vaccin ska bli obligatoriskt.

Sara Cunial varnar för att vaccin inte är säkra och går så långt som att anklaga Bill Gates för att genom sina vaccinationsprogram redan ha steriliserat miljoner kvinnor i Afrika och paralyserat hundratusentals barn i Indien. Enligt henne ingår det i en plan, och citerar Bill Gates när han pläderar för att världens befolkning måste minska. Han har bland annat sagt: ”Om vi gör ett bra jobb med nya vacciner, hälsovård och reproduktiv hälsa, kan vi minska befolkningen med 10-15 procent.” Bill Gates sade detta i en intervju med CNN år 2011, men vad Cunial inte nämner är att Gates är tydlig med att förhoppningen gäller minskat barnafödande som en följd av bättre hälsa och lägre barndödlighet.

Cunial pekar vidare på att Bill Gates redan 2018 förutspådde en pandemi och i oktober förra året bekostade en omfattande simulering av en sådan under namnet Event 201. Simuleringen bär slående likheter med hur Covid-19 startade och utvecklades, något som fått rykten att florera om att Gates kände till något i förväg eller till och med hade ett finger med i spelet.

Sara Cunial avslutade sitt tal med att uppmana Italiens president, att när ”filantropen Bill Gates” ringer nästa gång, så koppla honom direkt till Internationella brottmålsdomstolen för brott mot mänskligheten.

Cunial har även tidigare engagerat sig emot vacciner, vilket också var en av anledningarna till att hon fick lämna sitt parti Femstjärnerörelsen.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Om och när det kommer ett vaccin mot Covid-19 så fundera över biverkningar. Redan vid svininfluensan medförde vaccinet biverkningar som bl a narkolepsi.
  Vill ni vara Gates försökskaniner när han ska pracka på er sitt vaccin? Jag är mera rädd för det än för coronaviruset.
  Vidare kan ni börja fundera över hur Covid-20 ska slå.

 • Swatch

  Bill älskar försöksapor… och det blir vi .

Storbråk mellan Taiwan och Filippinerna på grund av karantänkritiker

Publicerad: 25 maj, 2020, 13:45

Taiwan vägrar att deportera en frispråkig vårdanställd från Filippinerna som kritiserade karantänåtgärderna i sitt hemland. Begäran från Filippinernas arbetsdepartement som skickades den 25 april motiveras med att kvinnan, Elanel Egot Ordidor, skall ha smädat Filippinernas president Rodrigo Duterte på Facebook.

Facebook hade raderat flera av Ordidors inlägg och videos, men hon fortsatte att lägga upp nya med innebörden att fler att kommer att dö av karantänen än av viruset.

Filippinska agenter från arbetsdepartementet sökte till och med upp Ordidor på hennes arbetsplats i Taiwan och talade med både henne och hennes arbetsgivare.

Taiwans utrikesdepartement har vägrat utlämning och svarar att utländsk arbetskraft åtnjuter samma rättigheter och rättsligt skydd som landets egna medborgare, vilket inkluderar yttrandefrihet.

I efterhand har filippinska överordnade organ försökt tona ned incidenten och menar bland annat att tjänstemän på arbetsdepartementet agerat på egen hand.

Källa:
https://globalvoices.org/2020/05/07/taiwan-refuses-to-deport-caregiver-who-insulted-philippine-president-on-facebook/
https://politics.com.ph/speak-no-evil-dole-has-ofw-deported-from-taiwan-over-negative-facebook-posts-on-duterte/
https://attracttour.com/2020/04/pinay-ofw-elanel-ordidor-deported-back-to-philippines-due-to-anti-duterte-critism/

[email protected]

Forskare upprörda att Trump stoppar pengar till att samla virus från fladdermöss i Wuhan

Publicerad: 24 maj, 2020, 13:44

I den ansedda tidskriften Science klagar amerikanska forskare på att USA:s president Donald Trump stoppat finansieringen av coronavirusforskning i det kinesiska militärlabbet i Wuhan.

Enligt tidskriften har beslutet orsakat ”upprördhet och ilska” bland forskare att Förenta staternas hälsomyndighet så ”abrupt och oväntat avbrutit finansieringen av forskning i Kina på hur coronavirus – såsom det som orsakar den pågående pandemin – kan hoppa från fladdermus till människa”.

Man uppger att forskarna under flera år samlat blod, urin och spillning från vilda fladdermöss i Kina och på andra håll för att isolera och genetiskt kartlägga coronavirus som man tror kan hoppa över till människor och som sannolikt också orsakade det första utbrottet av SARS. I januari hittade man ett virus som till 96,2 procent är identiskt med SARS-CoV-2.

Bidragen från amerikanska skattebetalare har också finansierat blodprov på människor i södra Kina som bor i närheten av fladdermusgrottor för att se om de har antikroppar mot coronavirus.

Den ledande ryske mikrobiologen professor Petr Chumakov menar dock att forskarna i Wuhan ”gjort absolut galna saker” för att själva modifiera virusen från fladdermöss så att de skulle kunna infektera människor. Till tidningen Moskovski Komsomolets säger han att man kan se gensekvenser i SARS-CoV-2 som artificiellt lagts in i viruset och som ändrar dess egenskaper.

Science uppger att även om samarbete tidigare inte fått mycket medial uppmärksamhet har det pågått länge, cirka 15 år, och omfattar amerikanska forskare samt den ledande kinesiske virologen Shi Zhengli i Wuhan. Mellan år 2014 och 2019 var anslaget 3,1 miljoner dollar, cirka 30 miljoner kronor, och förnyades för ytterligare fem år efter det.

Beslutet kom efter att Trump sagt att man komma att avsluta finansieringen av Wuhan ”mycket snabbt”. Science skriver att det inte finns några bevis för att SARS-CoV-2 verkligen är ett virus som rymt från ett lab. Trump har tidigare sagt till media att han är säker på att viruset kom från labbet i Wuhan, men att han ”inte fick säga” hur han visste det.

Det har även framkommit att forskarna i Wuhan gjort experiment där de injicerat coronavirus från fladdermöss i kultingar och sedan malt ned de sjuka kultingarna och matat andra grisar med dem. Även detta för amerikanska skattepengar. Syftet uppges ha varit att studera spridning mellan arter.

Wuhan Institute of Virology (WIV) är sedan 2015 Kinas första biolab med säkerhetsnivå 4, den högsta säkerhetsnivån, och drivs av Kinas vetenskapsakademi tillsammans med den kinesiska militären. Sedan 2018 finns ett andra sådant lab i Harbin i nordöstra Kina.

Källor:
https://www.sciencemag.org/news/2020/04/nih-s-axing-bat-coronavirus-grant-horrible-precedent-and-might-break-rules-critics-say
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8249875/Wuhan-laboratory-scientists-did-absolutely-crazy-things-alter-coronavirus.html
https://www.thesun.co.uk/news/11392677/wuhan-coronavirus-scientists-bat-virus-injection-pig-cannibal/

[email protected]

Duterte om karantänbrytare – Skjut dem!

Publicerad: 23 maj, 2020, 22:26

Filippinernas president Rodrigo Duterte vill låta skjuta alla som ”ställer till bråk eller våld”. I en video berättar han att han beordrat polisen och militären som patrullerar gatorna att skjuta ihjäl fridstörare.

Önationen har nu haft hemkarantän i snart tre månader, något som slagit hårt mot ekonomin. Andelen fattiga invånare var redan före pandemin hög och många levde ur hand i mun. När de nu inte har möjlighet att tjäna pengar har många börjat svälta. Det rapporteras bland annat att hundra stjäls på nätterna för att bli någon familjs föda.

Många ser därför med oro på Dutertes hot, då de som ställer till ”våld och bråk” ofta är familjefäder som är ute på jakt efter något ätbart och inte vill låta sig bli gripna.

[email protected]

Över fem miljoner smittade och 300 000 döda

Publicerad: 21 maj, 2020, 20:01

Coronaviruset SARS-CoV-2 har nu passerat fem miljoner bekräftade smittade världen över. Samtidigt har över 300 000 avlidit av Covid-19. Dagligen smittas över 100 000 människor med coronaviruset rapporterar Worldometer som stödjer sig på alla länders officiella siffror.

USA är värst drabbat sett till både totalt antal smittade och dödsfall, med cirka 1,6 miljoner smittade och 95 000 döda. Utvecklingen där ser fortfarande mycket mörk ut med ca 20 000 nya smittade och runt 1 500 nya döda varje dag.

I Europa har Spanien näst flest smittade, efter Ryssland, med ungefär 280 000, däremot har man inte flest antal döda då man ligger kring 28 000. Generella siffror med antal nya smittade och döda ligger på en snarlik nivå som Sverige, trots den många gånger större befolkningen på 46,7 miljoner invånare. Under gårdagen hade man till exempel 721 nya fall och 110 dödsfall. För Sveriges del låg samma siffror på 724 fall och 88 dödsfall.

Storbritannien ligger på tredje plats med cirka 250 000 smittade och de har dessutom de värsta dödstalen med 36 000 döda. Italien hamnar därefter med uppskattningsvis 228 000 smittade och 32 000 döda. Precis som i fallet med Spanien ser man nu en större avtrappning av antalet smittade och döda på nivåer nära de svenska. Samma sak gäller Frankrike där man nått cirka 182 000 smittade och 28 000 döda, men har tal på runt 750 nya smittade och 110 döda per dag i genomsnitt. Snarlika siffror kan ses i Tyskland som har runt 178 000 smittade och lite över 8 000 döda.

Sett till det dagliga antalet bekräftade smittade, där Sverige fortfarande testar färre än andra europeiska länder, till övervägande del från de som söker vård för sina symptom, och antalet döda per dag, ligger Sverige alltså i paritet med flera av de största europeiska länderna trots deras avsevärt större befolkningar.

Ryssland och Brasilien har på kort tid rusat upp i antal smittade och passerat europeiska länder som länge haft flest antal smittade, bortsett från USA. För Rysslands del innebär det att man nått runt 317 000 smittade och 3 000 döda. Mängden nya smittade är avsevärt större än andra europeiska länder med runt 8 500 till 9 000 fall dagligen. Däremot har man ännu inte nått några större dödstal utan ligger något över Sverige, med cirka 130 nya dödsfall om dagen.

Brasilien har rusat upp med siffror snarlika USA:s, med totalt 293 000 bekräftade smittade och ungefär 19 000 döda. Landet har sett en skarp ökning den senaste månaden och visar i nuläget på runt 22 000 nya smittade varje dag och runt 900 dödsfall dagligen.

[email protected]

Ballonger ska upptäcka olagliga parkpromenader i Moskva

Publicerad: 21 maj, 2020, 19:33

Läs även

Det ryska hemvärnet har skickat upp ballonger som ska övervaka att moskvabor inte bryter mot de strikta karantänreglerna. Det är förbjudet att lämna hemmet annat än för de nödvändigaste ärendena, och att promenera i skogen – även ensam – hör inte till dem.

Myndigheterna har haft svårt att övervaka att ingen smyger ut i skogar och parker, och därför har man beslutat att utöka övervakningen av grönområden. Utrustad med övervakningssystemet OKO (ögat) ska ballongen sväva flera hundra meter upp i luften och hjälpa myndigheterna att övervaka ett cirka fem kvadratkilometer stort område. Patruller tar del av informationen i realtid och kan effektivt jaga rätt på förbrytare.

Åtgärden har fått en hel del kritik och en rejäl dos humor på nätet, men myndigheterna står på sig och menar att man fångat in cirka tusen personer som olagligt möttes för att grilla i skogen på Första maj.

Källa:
https://www.rt.com/russia/488876-russia-blimp-coronavirus-lockdown/

[email protected]

3 831 döda i Sverige hittills

Publicerad: 21 maj, 2020, 00:14

Under onsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten kunde man konstatera att antalet döda i Sverige i Covid-19 ökade med ytterligare 88 personer till totalt 3 831 döda. Man konstaterade även 724 nya bekräftade fall av coronaviruset SARS-CoV-2, vilket innebär att man bekräftat totalt 31 523 fall i Sverige. Antalet döda släpar dock fortsatt efter i rapporteringen med cirka 10 dagar, så det verkliga talet döda är avsevärt högre precis som att de som bekräftats smittade med coronaviruset till överväldigande del bara utgörs av de individer som aktivt söker sjukvård för sina coronarelaterade symptom.

Vid en fråga från en av journalisterna på plats om att Sverige haft flest antal döda per capita i världen de senaste sju dagarna svarar statsepidemiologen Anders Tegnell:

– Man måste relatera de här siffrorna till en rad olika saker. Man har plockat dödssiffrorna per dag, det är inte en relevant siffra. Och länderna befinner sig i helt olika stadier av den här smittan. Vi skall vara försiktiga att nu tro var någonstans det här slutar.

Tegnell fick även en fråga om flockimmunitet, vilket man från Folkhälsomyndigheten inte officiellt vill erkänna att man eftersträvar i Sverige, och när denna kan tänkas uppnås i Stockholm.

– En immunitet som helt stoppar smittan kommer aldrig att hända. Det en immunitet kan ge är att den kan hålla ner smittspridningen, och att man kan släppa på en del restriktioner. Men smittan kommer inte försvinna. Den typen av flockimmunitet där man trycker bort en smitta går bara att uppnå om man kombinerar det med ett vaccin. Det en immunitet kan göra är att underlätta för sjukvården och göra att vi kan släppa på restriktionerna.

[email protected]

Sverige förbereder för coronavaccin

Publicerad: 20 maj, 2020, 23:59

Stefan Löfven (S) höll under onsdagen en presskonferens tillsammans med Folkhälsomyndigheten där det bekräftades att Folkhälsomyndigheten fått uppgiften att ta fram en nationell plan för inköp av ett potentiellt vaccin mot coronaviruset. Man skall även ta fram en nationell distribueringsplan av ett sådant vaccin. Slutligen skall myndigheten även uppskatta hur mycket vaccin som kommer att behövas och vilka som behöver det mest.

– Det vaccin som vi får in skall snabbt nå ut i landet, sade socialminister Lena Hallengren.

Samtidigt klargör man att det inte finns något godkänt vaccin i nuläget och att det vanligtvis tar väldigt lång tid att utveckla ett säkert nytt vaccin, men att man vill skynda på processen så mycket som möjligt.

– Vanligtvis tar det 10-15 år att utveckla ett vaccin. Säkerheten måste kontrolleras, men vi vill att den här tiden trycks ihop maximalt, sade Lena Hallengren.

Frågan om hur lång tid det kan ta, eller om det ens är möjligt att framställa ett vaccin, togs också upp.

– Det är en lång väg att vandra innan ett vaccin är på plats och vi vet faktiskt inte om det överhuvudtaget går att producera ett effektivt vaccin, även om de flesta bedömare är positiva, sade Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Han sade vidare att man vet för lite om coronapandemin för att ta fram en slutlig strategi.

– Vi vet ganska lite om immuniteten och hur lång en immunitet efter en vaccination skulle kunna vara. Det går inte att säga hur en prioritering mellan olika grupper skall se ut. Ett vaccin kan slå väldigt olika. Det kan vara sämre att använda hos äldre människor till exempel då immunitetsutvecklingen kan vara sämre, sade Johan Carlsson.

Det är oklart om en sådan massvaccinering skulle genomföras frivilligt eller om det skulle ske med tvång.

Statsminister Stefan Löfven sade under sin del av presskonferensen att förbudet med sammankomster med fler än 50 personer fortfarande gäller samt klargjorde reglerna för restauranger och andra offentliga lokaler. Man har även lagt förslag om ytterligare en skärpning av reglerna samt kontroller av restaurangerna från den första juli.

[email protected]

Endast 5 procent har haft smittan i Spanien

Publicerad: 19 maj, 2020, 15:44

Läs även

Trots att Spanien är ett av de länder i världen som drabbats värst av Covid-19 med i skrivande stund 27 709 döda, verkar antalet spanjorer med antikroppar vara mycket lågt. En pågående nationell undersökning visar att endast 5 procent av befolkningen har utvecklat antikroppar och därmed kan antas ha varit smittade.

– Det är inte bra nyheter för Sverige, säger epidemiologen Tove Fall, epidemiolog vid Uppsala universitet, till Aktuellt den 14 maj.

I Sverige går nämligen strategin ut på att skapa ”flockimmunitet”, där en majoritet av befolkningen utvecklar antikroppar och därmed inte är mottagliga för smittan längre. Även en undersökning bland stockholmare visade dock på låg frekvens av antikroppar, cirka 7,5 procent.

Bland andra den svenske smittskyddsläkaren Johan Giesecke menar att Covid-19 är en ”tsunami” som dolt sprids över hela världen. Redan i april sade han att han tror att halva Sveriges befolkning redan är smittad. Statsepidemiolog Anders Tegnell sade den 16 april att Folkhälsomyndighetens modeller talar för att flockimmunitet kommer att nås i Stockholm redan i maj. Enligt de senaste undersökningarna verkar detta vara fel.

Även på WHO är man bekymrade. Efter att Tyskland i april börjat leta efter antikroppar sade Mark Perkins, diagnosexpert på WHO, till tidskriften Science:

– Man hade hoppats på 45 eller 60 procent. Det skulle tyda på att det pågår en omfattande spridning i det dolda och skapar immunitet i samhället. Nu ser detta tyvärr inte ut att stämma.

Forskarna hade valt ut staden Heinsberg som varit särskilt hårt drabbad, men hittade bara antikroppar hos 14 procent av 500 slumpvis utvalda personer.

Men det kan också finnas en annan orsak till att man inte hittar antikroppar i den omfattning som man hoppats på. Studier som bland annat redovisas av Folkhälsomyndigheten tyder på att personer med milda symptom också har färre antikroppar. Den 7 april skrev South China Morning Post om att en studie genomförd av Shanghai Public Health Clinical Centre visat att av 175 patienter hade ungefär en tredjedel utvecklat oväntat låga nivåer av antikroppar och i tio fall inga alls.

Försök på apor har dock varit uppmuntrande. En kinesisk studie som publicerades den 6 maj visar att smittade makaker inte insjuknar en andra gång om de utsätts för smittan efter att de tillfrisknat.

Antikroppar har även hittats hos människor som inte varit infekterade av Covid-19. Bland annat har en forskargrupp vid La Jolla Institute for Immunology i Kalifornien hittat antikroppar i vartannat blodprov som tagits åren 2015-2018, långt innan Covid-19 började spridas. De tolkar det som att likheter med vanlig förkylning gör att vissa människors immunsystem även reagerar på det nya Covid-19.

Forskarna konstaterar även att förekomsten av antikroppar inte är det samma som att man är immun eller hur länge en sådan immunitet skulle kunna vara. Det tar en till tre veckor att utveckla antikroppar från det att man smittats.

Källor:
https://science.sciencemag.org/content/368/6489/350
https://www.sciencemag.org/news/2020/05/t-cells-found-covid-19-patients-bode-well-long-term-immunity
https://www.exakt24.se/lag-immunitet-och-hog-dodlighet-i-spanien/
https://www.nyatider.nu/svensk-lakare-98-99-procent-far-nastan-inga-symptom/
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/testing.html
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/470ac03e33d94c32906478fce196f117/serologi-covid-19.pdf
https://science.sciencemag.org/content/early/2020/05/06/science.abc1932
https://www.exakt24.se/ny-studie-flockimmunitet-mot-corona-kan-vara-en-omojlighet/
https://www.scmp.com/news/china/science/article/3078840/coronavirus-low-antibody-levels-raise-questions-about

[email protected]

USA: 36 miljoner arbetslösa på grund av nedstängningar

Publicerad: 18 maj, 2020, 22:20

Läs även

Becker Friedman Institute for Research in Economics vid Chicagos universitet släppte kort innan mitten på maj en rapport där det framkommer att av minst 33 miljoner redan förlorade arbetstillfällen i USA så kommer uppemot 40 procent inte tillbaka efter att nedstängningarna, som råder i de flesta amerikanska delstater, är över. Sedan dess har siffran enligt andra källor stigit till 36 miljoner arbetslösa. Det innebär att runt 15 miljoner amerikaner troligen har förlorat sina arbeten permanent på grund av de pågående karantänsåtgärderna, som i praktiken innebär husarrest för miljontals amerikaner. 15 miljoner är lika många som förlorade sina jobb under den stora depressionen i början på 1930-talet och som en ytterligare jämförelse så förlorades runt 10 miljoner arbetstillfällen i USA vid recensionen 2008-2009.

Dessa siffror publicerades i samband med att delstater som Oregon beslöt att förlänga sin nedstängning till den 6 juli, två dagar efter självständighetsdagen den 4 juli då amerikanerna brukar fira sin frihet. Detta sticker så klart i ögonen på många amerikaner och då inte minst Oregonborna. Borgmästaren i storstaden Los Angeles gick ett steg längre och förlängde med tre månader, vilket snabbt ledde till kraftiga protester, där han halvhjärtat tvingades backa.

Denna ekonomiska katastrof för USA kommer efter decennier av snabbt krympande medelklass, de flesta i-länders skatteinkomstbas, och en stor och snabbt växande grupp av amerikaner som helt saknar besparingar. Många av dessa är dessutom nertyngda av studie- och kreditkortskulder redan innan de drakoniska åtgärderna mot SARS-CoV-2 infördes i USA. Nästan 27 miljoner amerikaner har därmed förlorat sin arbetsgivarbaserade sjukförsäkring. Ungefär 5,7 miljoner av dessa saknar nu helt sjukförsäkring. Minst 70 000 kronor kostar en sjukförsäkring i USA.

[email protected]

Filippinernas största tv-kanal nedsläckt på grund av kritik mot lockdown

Publicerad: 17 maj, 2020, 09:27

Läs även

Den 5 maj stängdes tv-kanalen ABS-CBN ned på order av regeringen. Formellt är orsaken att man inte förnyat sin licens på rät sätt, men kritiker pekar på att denna kanal var den främsta att börja kritisera de omfattande karantänåtgärderna, om än försiktigt.

Under många år har Filippinerna haft en av de friaste medierna i hela Asien, men under pandemin har detta snabbt ändrats. Kanalen är en av de största i landet och har haft extra många tittare under den utdragna karantänen som alla är påtvingade.

Filippinerna har omfattande nedstängning av hela samhället för att stoppa spridning av Covid-19. Det är förbjudet att gå utomhus utom i nödfall och då övervakas man av soldater med gevär och kulsprutor. Detta trots att landet hittills haft 817 döda i en befolkning på 109 miljoner.

Önationen har stoppat alla inrikesflyg och alla färjor mellan öarna sedan i mars. Det är förbjudet att färdas med privat båt, något som övervakas av kustbevakningen. Det är vidare förbjudet att sola utomhus eller bada i havet, ens om man har en egen strandtomt och badar ensam. Kustbevakningen ingriper resolut mot dem som bryter mot detta. Detta även på öar som inte haft någon känt fall och varit isolerade sedan mars.

Många filippiner lever på lågavlönade ströjobb och har inga reserver, något som gjort att många redan i dag svälter. Det förekommer rapporter om att hundar försvinner på nätterna och ätes upp.

[email protected]

Ny sjukdom kopplad till Covid-19 dödar barn i USA

Publicerad: 13 maj, 2020, 11:32

Tre barn har avlidit och totalt 93 har diagnostiserats med en ny form av sjukdom som tros ha koppling till Covid-19. Det meddelade New Yorks guvernör Andrew Cuomo igår. Hans delstat är värst drabbad med en majoritet av fallen.

Barnen uppvisar symptom som kräkningar, magont, andningssvårigheter, förändring i hudfärgen och långvarig feber. De drabbade är mellan 0 och 21 år gamla. Det som i synnerhet oroar läkarna är att många av barnen testats positiva för Covid-19 vid något tidigare tillfälle. Läkare misstänker att symptomen uppstår åtskilliga veckor efter att barnen blivit smittade med Covid-19.

Lokalmedia rapporterar från ett sjukhus på Long Island, där två till tre barn dyker upp med dessa symptom varje dag och behöver omedelbart vård.

Andra läkare påpekar att väldigt lite är känt om tillståndet och att de olika symptomen hos barnen kan bero på en rad orsaker. Deras immunsystem har dessutom blivit nedsatt av karantänen, där de får för lite motion och solljus, samtidigt som deras exponering för olika smittämnen minskar så att immunsystemet inte får nödvändig ”träning”.

New Yorks skolor är stängda och är inte planerade att öppna förrän till hösten.

Under gårdagen registrerade delstaten New York 195 nya dödsfall i eller med Covid-19, en kraftig minskning från topparna med runt 2 000 per dag.

Källor:
https://www.usnews.com/news/national-news/articles/2020-05-12/100-kids-diagnosed-with-coronavirus-related-illness-3-die-in-new-york
https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/05/07/851725443/mystery-inflammatory-syndrome-in-kids-and-teens-likely-linked-to-covid-19?t=1589362097972
https://www.health.ny.gov/press/releases/2020/docs/2020-05-06_covid19_pediatric_inflammatory_syndrome.pdf
https://www.nbcnews.com/health/health-news/least-85-kids-across-u-s-have-developed-rare-mysterious-n1202186

[email protected]

Svensk läkare: 98-99 procent får nästan inga symptom

Publicerad: 11 maj, 2020, 12:58

Den svenske smittskyddsexperten Johan Giesecke säger i en intervju med australisk tv att Covid-19 är en ”tsunami” som dolt sprids över hela världen. Han hänvisar till siffror från Sverige där 98 till 99 procent av alla smittade uppvisar mycket milda symptom eller inte ens själva inser att de blivit smittade.

Enligt honom kommer alla länder att uppleva dödstal motsvarande dem i Sverige och andra drabbade länder, även om de i dag har lyckats bromsa utbrottet. Det beror på att inget land kan isolera sig för evigt, och när de öppnar upp igen kommer infektionen tillbaka.

Giesecke menar även att ingen regering tänkt igenom hur man ska komma ut ur karantänen.

[email protected]

3 175 döda i Sverige

Publicerad: 8 maj, 2020, 20:59

Under fredagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten att det nu totalt dött 3 175 svenskar i Covid-19, en ökning med 135 nya dödsfall sedan torsdagen. 25 265 personer är bekräftat smittade i Sverige med coronaviruset SARS-CoV-2 just nu.

Biträdande statsepidemiolog Ander Wallensten tror dock att Sverige har en nedåtgående trend när det gäller antalet dödsfall.

– Vi är uppe i 3 175 enligt den här siffran. Det har fyllts på men vi har förhoppningsvis en nedåtgående trend, och vi hoppas verkligen att den håller i sig och kanske blir tydligare den närmaste tiden. Det finns alltid en viss eftersläpning i de här siffrorna som ni vet, sade Wallensten.

Den bästa nyheten under fredagen kommer dock från Intensivvårdsregistret som för första gången på en månad ser att antalet patienter som ligger inne för intensivvård för Covid-19 nu hamnat under 500 patienter. Den senaste siffran anger att det är 481 patienter som nu behandlas för Covid-19. Dock skall det hållas i åtanke att på grund av den stora mängden döda varje dag är det härifrån en stor del av det minskade antalet intensivvårdspatienter kommer. En minskning av antalet nya patienter är dock en viktig del i det hela.

–Det är inte lugn och ro, det är många som vårdas under lång tid. Men det kommer in färre, sade Wallensten.

[email protected]

Covid-19 har dödat dubbelt så många amerikaner som ett år av vanlig influensa

Publicerad: 7 maj, 2020, 18:47

Enligt officiella uppgifter har över 69 000 amerikaner dött i Covid-19, att jämföra med influensasäsongen 2018-2019 som uppskattas ha tagit livet av 34 157 amerikaner. Detta på endast två månader och trots omfattande smittförebyggande åtgärder.

Enligt det amerikanska hälsodepartementet CDC varierar antalet döda i säsongsinfluensan mellan 12 000 och 61 000 döda.

CDC varnar också för att även om vi nu kan se vissa positiva signaler om att Covid-19 är på tillbakagång, så befarar man en ny våg med start i början av juni. Deras förutsägelser pekar på cirka 3 000 döda och 200 000 nya infektioner per dag i juni. Detta för att många nu börjar tröttna på att bära ansiktsmask och andra karantänåtgärder.

Källor:

https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html

https://www.naturalnews.com/2020-05-04-cdc-projecting-surge-in-coronavirus-deaths-june.html

[email protected]

2 941 döda i Sverige – Ungt barn misstänkts vara ett av offren

Publicerad: 7 maj, 2020, 09:02

Onsdagens siffror från Folkhälsomyndigheten visar fortsatt ökning av antalet smittade med 702 nya fall, till 23 918 bekräftade smittade totalt. Vidare har man kunnat konstatera 87 nya dödsfall till totalt 2 941. Dock råder det fortfarande en stor eftersläpning av statistiken och antalet testade är fortfarande begränsat till vårdpersonal och personer som söker vård för sina symptom.

– I Sverige är vi nu nästan uppe i 24 000 fall. Vi har stora skillnader mellan veckor och helger när det gäller antal rapporterade fall. Det vi ser nu när vi har större kapacitet på hur mycket prover som kan tas och analyseras är att fler vård- och omsorgspersonal [testas]. De är inte sjuka, utan provtas för att veta om de kan återgå i arbete. Det är jättebra att de provtas i större utsträckning, inte minst för att skydda äldre, sade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten under presskonferensen.

Anders Tegnell sade även att den stora eftersläpning som råder har stabiliserats kring tio dagar. Det innebär även att de bilder som visas över antalet döda per dag och vecka kontinuerligt ser ut att minska kraftigt- även om så inte är fallet. Istället fortsätter det att tillkomma dödsfall som appliceras bakåt i graferna.

Tegnell menar att eftersläpningen beror på att man inte genomför prover över helgerna.

Barn kan ha dött i Covid-19

Ett ungt barn misstänks ha dött i Covid-19 kunde man bekräfta under dagens presskonferens. Enligt svenska intensivvårdsregistret rör det sig om ett barn i 0–9-årsåldern.

– I vår dödsstatistik har det dykt upp ett mindre barn där det utreds om det är Covid-19 eller inte. Vi kommer inte att lämna ut mer uppgifter om fallet. Då blir det möjligt att identifiera fallet. Vi har kontakt med vårdgivarna, de utreder orsak, sade Tegnell.

Tegnell menar dock att det är väldigt ovanligt med dödsfall bland unga barn, även om det förekommer.

– Utifrån det material som finns från olika delar av världen så har ju [fall med] små barn varit i princip obefintliga och de få gånger det har varit något så har det varit barn som haft mycket allvarliga sjukdomar.

[email protected]

Läkemedelsjätten Roche får amerikanskt klartecken för Covid-19-antikroppstest

Publicerad: 5 maj, 2020, 16:37

Läs även

Det schweiziska företaget säger att det har fått tillstånd från US Food and Drug Administration för tester för att upptäcka om människor har haft sjukdomen.

Det rör sig om ett snabbgodkännande för akut användning från US Food and Drug Administration (FDA) för ett antikroppstest.

Regeringar, företag och individer efterfrågar sådana testkit för att hjälpa dem att lära sig mer om vem som kan ha haft sjukdomen, vem som kan ha viss immunitet och potentiellt för att avsluta de restriktioner som har lamslagit globala ekonomier.

Roche har tidigare lovat att ha sitt antikroppstest tillgängligt i början av maj och att öka produktionen i juni till ”höga tvåsiffriga miljoner” per månad.

Det Basel-baserade företaget, som också gör molekylära tester för att identifiera personer med aktiva Covid-19 infektioner, sade att deras antikroppstest, Elecsys Anti-SARS-CoV-2, har en specificitet på cirka 99,8% och känslighet på 100%, det vill säga sannolikheter för ett korrekt resultat vid positivt och icke-positivt testobjekt. Ett falskt positivt resultat kan leda till den felaktiga slutsatsen att någon har immunitet.

Dessa höga statistiska sannolikheter hjälper till att avgöra om en patient har haft Covid-19, den respiratoriska sjukdom som orsakas av coronaviruset, och om patienten har utvecklat antikroppar mot det.

Andra företag, inklusive USA-baserade Abbott Laboratories, Becton Dickinson and Co, och Italiens DiaSorin har också utvecklat tester för att identifiera antikroppar som utvecklas efter att någon har kommit i kontakt med viruset.

DiaSorin och Abbott fick nyligen även de amerikanskt nödtillstånd för sina tester.

Brådskan med att få ut testkit har resulterat i FDA:s beslut att tillåta företag att sälja antikroppstester i landet utan föregående normal granskning av byrån, detta efter att myndigheten fått kritik för att den inte agerade tillräckligt snabbt med diagnostiska tester.

FDA har sagt att syftet med deras nuvarande policy är att ge laboratorier och vårdgivare tidig tillgång till testerna, men att de kommer att justera metoden efter behov.

[email protected]

Fler amerikaner har dött av coronaviruset än i Vietnamkriget

Publicerad: 29 april, 2020, 22:25

Det tog tre månader av snabbt stigande antal döda i coronaviruset SARS-CoV-2 för de totala siffrorna att överstiga antalet döda i Vietnamkriget, en för amerikaner symbolisk siffra som ofta refereras i politiska syften. Vietnamkriget pågick i nästan 20 år och 58 220 amerikanska soldater fick sätta livet till. Coronakrisen har officiellt kostat 59 329 amerikanare livet enligt de senaste siffrorna. Över en miljon amerikaner, hela 1 037 151, har smittats. Dagligen smittas ungefär 25 000 amerikaner och 2 500 dör i Covid-19. Delstaten New York är värst utsatt med cirka 23 144 döda, varav runt 17 700 enbart i New York City.

[email protected]

Tre miljoner smittade i världen – en miljon i USA

Publicerad: 27 april, 2020, 22:44

Totalt har man kunnat bekräfta över tre miljoner smittade av coronaviruset SARS-CoV-2 i världen under måndagen enligt Worldometer. Med 987 322 bekräftade fall – vilket beräknas passera miljonen under natten svensk tid – ligger USA värst till i totala antal av både smittade och döda med 55 415 avlidna i Covid-19.

I Europa, som har 1 289 673 bekräftade fall, är fortfarande Spanien värst drabbat med 229 422 bekräftade fall och näst värst drabbat sett till antalet döda med 23 521. Italien kommer enligt prognoser att passera 200 000 smittade från gårdagens 197 675 bekräftade fall. Antalet döda beräkna hamna kring 27 000, från gårdagens 26 644 avlidna. Vid tiden för den notisens skrivande saknas dagens siffror från Italien, Frankrike och Storbritannien.

I Sverige släpar siffrorna efter avsevärt från helgen och man har från Folkhälsomyndighetens sida under dagens presskonferens rapporterat om att 286 nya fall bekräftats och 80 nya dödsfall. Totalt har Sverige 18 926 bekräftade fall och 2 274 avlidna. Det verkliga antalet smittade är dock mycket högre då Sverige inte genomför allmänna tester utan enbart testar personer som söker vård för sina symptom eller i vissa fall arbetar i vården.

Våra nordiska grannar har klarat sig avsevärt bättre än Sverige. I Danmark har man bekräftat 8 698 fall av coronasmittade. Man har totalt 422 avlidna och inga nya personer avled under måndagen. I Norge har 7 527 fall bekräftats. Ett nytt dödsfall konstaterades under måndagen vilket fick det totala antalet döda att stiga till 202. Finland har 4 694 bekräftade fall och 190 dödsfall. Island har 1 792 bekräftade fall och totalt 10 dödsfall.

[email protected]

Israel tar en ”kontrollerad risk” och öppnar en del affärer

Publicerad: 25 april, 2020, 14:03

Israel lättar på karantänrestriktionerna i flera steg. Detta efter intensiva debatter i det israeliska parlamentet Knesset, främst mellan finansministern och hälsovårdsministern. Hälsoministern har anklagats för att ha varit övernitisk vad gäller åtgärder mot Covid-19 och har nu begärt att få bli befriad från ministerposten.

Upp till 30 procent av arbetskraften kommer att kunna återgå till sina jobb, jämfört med endast 15 procent idag. Industrier och vissa affärer kommer att kunna öppna, förutsatt att de efterlever regler om social distansering mm. Sedan tidigare har bara mataffärer och apotek haft öppet, men nu ska även affärer med elektronik, böcker och optiker öppna. Affärer med skor, frisörsalonger och skönhetssalonger förblir stängda. Restauranger kommer fortsatta att endast tillåta hemleverans. Man kommer även att kunna gå 500 meter från sitt hem, en ökning från de 100 meter som varit tillåtet hittills. Utomhussport får fortsatt endast utövas två och två.

Premiärminister kallar det en ”kontrollerad risk” och varnar att man kommer att återinföra restriktioner om Covid-19 ökar igen.

Skolor kommer inte att öppna än. De har varit stängda i över fem veckor och undervisning sker på nätet. Eleverna får uppgifter via WhatsApp, gör prov på Google Forms och har undervisning via Zoom.

Många restaurang- och caféägare rapporterar att deras verksamhet kraschat bortom räddning. Antalet arbetslösa steg till 1 125 814 personer, att jämföras med 389 000 arbetslösa i Sverige, som har en något större befolkning.

Hälsomyndigheterna varnar att man lättat på restriktionerna för tidigt och menar att den snabba ökningen till nästan 15 000 smittade orsakats av detta. 198 personer har avlidit av Covid-19, bland annat en känd 55-årig rabbin. Antalet som vårdas på sjukhus är 139 varav 107 i respirator. Som jämförelse har Sverige i skrivande stund över 1200 coronasjuka i intensivvård.

Israel var tidigt ute med rigorösa åtgärder enligt en förberedd plan för att hindra smittspridning.

[email protected]

131 nya dödsfall idag – rekordantal i nya smittade

Publicerad: 24 april, 2020, 20:08

Läs även

Totalt har 2 152 svenskar nu dött i Covid-19 uppger Folkhälsomyndigheten på sin dagliga presskonferens. Det är en ökning med 131 nya dödsfall idag, även om det fortfarande råder en stor eftersläpning av rapporterade döda. Antalet nya bekräftade fall har ökat med 812 under det senaste dygnet, den största ökningen i Sverige än så länge på en dag. Totalt har 17 567 bekräftade fall konstaterats, men man testar i nuläget bara människor som söker vård för sina symptom, viss vårdpersonal och vid en del äldreboenden där smitta bekräftats.

Folkhälsomyndigheten konstaterar även att det råder en stor överdödlighet under vecka 13 och 14, totalt 1 000 fler dödsfall än förväntat. Som jämförelse talar Anders Tegnell, statsepidemiolog, om att influensasäsonger vid allvarliga situationer tagit livet av 1 000–2 000 personer.

– Influensasäsongen skördar 1 000–2 000 dödsfall vid en allvarlig influensa.

– Nu kan ni se att kurvan går brant uppåt, det är de två-tre första veckorna av pandemin i Sverige, vecka 13 och 14 då det gick igång ordentligt. Då visar den här statistiken som görs i alla länder i Europa, enligt ett etablerat system, på ungefär 1 000 fler dödsfall, sade Tegnell.

Vanligtvis dör det genomsnittligt 500–650 personer årligen i influensa enligt Folkhälsomyndighetens statistik, vilket alltså passerats med råge av coronaviruset SARS-CoV-2 på några månader.

– Det är en dödlighet som ändå är allvarlig, det är ungefär vad vi ser vid en årlig allvarlig influensaepidemi, det är viktigt att tänka på att hålla nere kurvan. Att alla som behöver vård får vård på ett bra sätt. Vi har klarat det bra, det har varit slitsamt, det är inte över.

– Börjar vi slappna av är det stor risk att vi når upp (med kurvan) snabbt.

Hårt belastad sjukvård – men sök ändå vård vid behov

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, sade att sjukvården ännu var hårt belastad men uppmanade ändå människor att fortfarande söka vård som vanligt.

– Sjukvården är fortfarande hårt belastad, den kommer ligga några veckor efter spridningen i samhället. Belastningen är inte jämnt fördelad i landet, vi följer läget kontinuerligt.

– Vill också säga i relation till akuta besvär som inte har med Covid-19 att göra: Vården finns och fungerar. Ingen är bortprioriterad. Sök vård när du behöver, gå på nödvändiga besök du blir kallad till. Sjukvården bokar om de som kan vänta.

Enligt den statistik som finns tillgänglig via Socialstyrelsen och Svenska Intensivvårdsregistret ligger den totala beläggningen, trots ökning av antalet intensivvårdsplatser i landet som helhet till 1 131, vilket är en fördubbling från innan coronakrisen, fortfarande kring 80-85 procent.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend