<strong>DANIEL ASHURAYA</strong> kunde inte hålla sig passiv medan Islamiska staten fördrev hans folk från den jord de bebott i årtusenden. Han reste ner för att hjälpa till. Han är upprörd över att Sverige behandlar terrorister med silkesvantar. – Man står inte upp för sitt Sverige. De som själva valt att åka ner och kriga för terrorister borde inte vara välkomna tillbaka över huvud taget, säger Daniel till Nya Tider. Foto: Nya Tider

”Jag reste ner för att försvara mitt folk”

När Daniel Ashuraya såg assyrier fördrivas från sin fädernesjord av Islamiska statens (IS) härjningar kunde han inte vara passiv längre. Han reste ner till Irak för att försvara sitt folk. Efter återkomsten till Sverige kunde han inte heller hålla tyst när Stockholms stad bestämde sig för att ge IS-terrorister förtur till jobb och bostäder. Han talade ut i massmedia och skapade debatt. Nya Tider har intervjuat Daniel, som är besviken över hur Sveriges politiska och massmediala elit agerar både i Sverige och Mellanöstern.
Daniel placerades nära Mosul, en stad som IS intog förra året. Så gott som alla kristna i staden flydde efter att IS gett dem ett ultimatum: Konvertera till Islam, fly eller dö. Foto: Privat
Daniel placerades nära Mosul, en stad som IS intog förra året. Så gott som alla kristna i staden flydde efter att IS gett dem ett ultimatum: Konvertera till Islam, fly eller dö. Foto: Privat

Daniel Ashuraya, 29, är född och uppvuxen i Sverige men ser sig själv som assyrier. Förra året fick Islamiska statens terror hundratusentals assyrier att fly från den jord de bebott i tusentals år. Daniel var dock nästan ensam om att sätta sitt liv på spel genom att själv åka ner och ansluta sig till kampen mot IS, eller ISIS/ISIL som terrorarmén också kallas.

– Jag kände att jag måste göra min plikt som assyrier för att kunna leva med rent samvete. Jag hjälpte till där nere i nästan tre månader mellan november och januari. Personligen tycker jag att det är det minsta jag kunde göra, förklarar Daniel när Nya Tider träffar honom på ett café i Eskilstuna.

Den enda militära erfarenhet Daniel hade var från sin svenska militärtjänst som skyddsvakt. Han fick nu vapenträning i Duhok och skickades därefter till Nineveslätten, direkt invid det område som IS kontrollerar. Där fick han bevaka och patrullera, ständigt beredd att gå i strid om det skulle krävas. Terrorarmén valde dock att anfalla i andra riktningar, så själv hamnade Daniel aldrig i strid med de fruktade islamisterna.

Efter återkomsten till Sverige blev Daniel känd i assyriska kretsar genom intervjuer i utländska medier och Stockholmsbaserade Assyria TV. Han ifrågasatte Stockholms stads beslut att ge terrorister förtur till bostäder och jobb och blev intervjuad av SVT och Aftonbladet. Redan innan dess hade han försökt samla ihop en större grupp frivilliga som ville ansluta sig till kampen mot IS. Han fick snabbt ihop fyra personer – tre assyrier och en etnisk svensk – och när han på Facebook efterlyste män som var beredda att ansluta sig växte det snart till ett tjugotal. Tills vidare har han dock lagt dessa planer på is. Ansvaret blev för tungt när det skulle vara tjugo liv som sattes på spel, inte bara hans eget.

– Alla verkade vänta på att jag skulle ta första steget, och jag ville inte lura folk i döden när de inte ens har ordentliga skyddsvästar och vapen för att klara av strid. Jag vill inte titta någons mamma i ansiktet och vara den som kastat in hennes son i elden, förklarar Daniel.

Jag kände att jag måste göra min plikt som assyrier för att kunna leva med rent samvete.

NyT: Hur känns det att det inte är fler assyrier som sluter upp? Du sade ju i en intervju på Assyria TV att varje familj borde skicka en son och ge honom ekonomiskt stöd?

– Jag har blivit överöst med mejl från hela världen och det är många som vill hjälpa till. Men de har ingenting att åka till. Militär utrustning är dyrt och assyrierna har inte stöd någonstans ifrån. Assyrierna är inga fegisar, men ingen vill åka ner och slåss mot ISIS moderna vapen med en pinne i handen. Får vi moderna vapen så kommer många fler att ansluta.

NyT: Men vilka skulle ha intresse av att beväpna assyriska självförsvarsstyrkor? Vilka kan ni hoppas få stöd från?

– Det vi kan hoppas på är Assadregeringen, som vi assyrier alltid haft goda relationer med, eller regeringen i Bagdad i Irak. Hittills har regeringsstyrkorna mest kört sitt eget race, men jag hoppas att de inser att det är bra om assyrierna kan försvara sig själva. Assad har ju också visst stöd av Ryssland som verkar vara ett land som på ett mer ärligt sätt sätter människan före pengarna, om man jämför med USA åtminstone. Ryssland hade för övrigt lovat att hjälpa oss till ett eget land innan tsar Nikolaj störtades 1917. Sedan lovade britterna att uppfylla löftet och vi kämpade på deras sida under första världskriget och flera gånger därefter. Det finns flera dokument där de lovar oss ett eget land efter att konflikten var över. Men britterna inte bara svek sitt löfte utan slängde oss i elden – de övergav oss utan vapen mitt bland miljoner araber som hatade oss för att vi hjälpt britterna. Så de har en skuld att betala till oss, men jag tror knappast att de kommer att göra det.

Som sagt går Sverige i USA:s ledband och jag tror att medier generellt är rädda att säga sanningen.

NyT: Hur ser du på USA:s inblandning i Mellanöstern?

– Den har enbart varit negativ, både för assyrierna och för andra folk i området. Inte bara USA utan alla länder som gick in i Irak 2003 säger sig stå för demokrati, vilket de inte gör. Utan västs inblandning hade ISIS aldrig funnits.

NyT: Men USA bombar ju ISIS nu, är inte de på er sida?

Bevakning och patrullering. Daniels viktigaste uppgift var att skapa trygghet hos civilbefolkningen och visa att det finns beväpnade män som skyddar dem. IS har dock betydligt tyngre beväpning än de hårt ansatta  assyrierna. Foto: Privat
Bevakning och patrullering. Daniels viktigaste uppgift var att skapa trygghet hos civilbefolkningen och visa att det finns beväpnade män som skyddar dem. IS har dock betydligt tyngre beväpning än de hårt ansatta
assyrierna. Foto: Privat

– USA krossade Saddams armé på en månad. Varför tar de inte bort ISIS som har en mycket, mycket mindre styrka på samma sätt? De gör enstaka bombningar för att hålla ISIS under kontroll, men de har inget intresse av att utplåna ISIS, tvärtom. Det var USA som startade branden och nu håller de den lite under kontroll, de låter inte ISIS gå norrut mot kurderna. Men de kan ta bort ISIS när de vill, och det gör de inte.

NyT: De vill att det fortsätter brinna, men inte tappa kontroll över branden?

– Exakt. De har investerat miljarder dollar i intressen i norra Irak, och det är bättre för dem att hålla ISIS under kontroll så att de inte förlorar sina intressen där. Men samtidigt stöder USA fortfarande ISIS. De stöder Saudiarabien som öppet stöder ISIS, och de stöder även ISIS direkt. Jag har sett sex eller sju videos där USA släpper vapen till ISIS. När jag sedan var på plats såg jag med egna ögon hur ett flygplan landade i Mosul klockan ett på natten och lyfte igen drygt en timme senare. Vem kan landa ett flygplan i Mosul, som står under ISIS kontroll?

– Jag stod vid tillfället i en skyttegrav tre mil från Mosul och såg planet komma, med blinkande lampor hela vägen ner. Jag sket då i allt annat och ville bara veta om planet skulle lyfta igen och varifrån det kom. Vem är min vän och vem är min fiende i detta krig?

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

Sedan Finland gick med i Nato i april 2023 känner landet ”ett större hot mot sin nationella säkerhet”

🟠 UTRIKES Den ”avsevärda lättnad” som rapporterades strax efter Finlands anslutning till Nato har gett vika för oro inom den finska underrättelsetjänsten. Säkerhetsministeriet skriver i sin årsrapport att Moskva ”fortfarande är det största hotet mot den nationella säkerheten” och att risken för ryska operationer mot Helsingfors infrastruktur har ökat sedan landet gick med i den transatlantiska alliansen. Det talas särskilt om en ”instrumentalisering av migranter”, enligt finsk underrättelsetjänst, som utesluter en direkt rysk attack på dess territorium inom en snar framtid, men varnar för en ”hög risk för ryskt spionage”.

Somalier mördade höggravida Saga

Somalier mördade höggravida Saga

🟠 INRIKES Somaliern Mohamedamin Abdirisek Ibrahim, 21, har idag åtalats för att ha mördat sin höggravida flickvän, Saga, 20. Genom att strypa henne till döds mördade han henne och sitt ofödda barn – för att bevara sin ”heder”.

Läs även:

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

Kriget mot lantbruket

Kriget mot lantbruket

🟠 UTRIKES Hur ska Europas enorma jordbruksarealer egentligen användas? Den debatten rasar nu i allt fler länder, efter att EU och flera regeringar vidtagit drastiska åtgärder med syftet att minska antalet gårdar. I Nederländerna, som är Europas största exportör av lantbruksprodukter, kombinerar regeringen piska och morot för att försöka få landets bönder att avveckla verksamheten och sälja marken. Den här gången är det kväve – inte koldioxid – som påstås utgöra ett akut hot. Men är det den verkliga orsaken, eller en förevändning för att verkställa en helt annan agenda? ”Regeringen har förklarat krig mot lantbruket”, säger Thierry Baudet, partiledare för Forum voor Democratie, och den lantbrukspolitiske talespersonen Gideon van Meijeren, i en exklusiv intervju för Nya Tider.

Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder, menar att Arlas egna kontroller gått överstyr och blivit en stor stressfaktor för många av de egna medlemmarna. De flesta vågar heller inte säga något därför att de är beroende av Arla för att kunna sälja sin mjölk. Foto: Nya Tider

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Medeltidsmuseet tvingades stänga den 5 november, trots protester. Foto: Wikimedia, Medeltidsmuseet.se

Riksdagen kastar ut Medeltids­museet – Nu växer protesterna

🟠 INRIKES Medeltidsmuseet är uppbyggt kring stadsmuren från Gustav Vasas tid, Helgeandshusets kyrkogård från 1300-talet och andra fasta fornlämningar som inte går att flytta. Historiker beskriver det som ”platsen där Sverige som nation föds”. Nu har museet stängt. Istället vill Riksdagen bygga en extra plenisal att ha som backup för den ordinarie, samt ett besökscentrum. ”Det är helt befängt”, säger den auktoriserade Stockholmsguiden Henrik Scheutz till Nya Tider. Nu engagerar han sig i den växande proteströrelsen: ”Det finns fortfarande möjlighet att rädda museet!”

Medborgarplatsen fylldes av WHO-kritiska människor. Enligt arrangörerna var antalet deltagare uppåt 2 000. Den pågick i cirka tre timmar, varefter eftermingel anordnades på Hotel Malmen. Foto: Nya Tider

Motståndet mot diktatoriskt WHO växer – demonstration i Stockholm

🟠 ExitWHO Världshälsoorganisationen WHO är på väg att få makt att bestämma alla medlemsländers insatser under nästa pandemi. Enskilda länder kommer inte längre att kunna besluta om egna pandemiåtgärder och eventuella restriktioner – allt ska beslutas av ett nytt ”styrande organ” inom WHO. Oron och kritiken växer nu mot vad detta innebär och den 1 oktober anordnades en demonstration i Stockholm för att protestera mot hur Sverige och världens länder avträder sin suveränitet till en icke folkvald grupp byråkrater.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.