Skip to Content

DANIEL ASHURAYA kunde inte hålla sig passiv medan Islamiska staten fördrev hans folk från den jord de bebott i årtusenden. Han reste ner för att hjälpa till. Han är upprörd över att Sverige behandlar terrorister med silkesvantar. – Man står inte upp för sitt Sverige. De som själva valt att åka ner och kriga för terrorister borde inte vara välkomna tillbaka över huvud taget, säger Daniel till Nya Tider. Foto: Nya Tider
Reportage

”Jag reste ner för att försvara mitt folk”

När Daniel Ashuraya såg assyrier fördrivas från sin fädernesjord av Islamiska statens (IS) härjningar kunde han inte vara passiv längre. Han reste ner till Irak för att försvara sitt folk. Efter återkomsten till Sverige kunde han inte heller hålla tyst när Stockholms stad bestämde sig för att ge IS-terrorister förtur till jobb och bostäder. Han talade ut i massmedia och skapade debatt. Nya Tider har intervjuat Daniel, som är besviken över hur Sveriges politiska och massmediala elit agerar både i Sverige och Mellanöstern.

Publicerad: 6 juni, 2015, 11:47

  • Svenska
Daniel placerades nära Mosul, en stad som IS intog förra året. Så gott som alla kristna i staden flydde efter att IS gett dem ett ultimatum: Konvertera till Islam, fly eller dö. Foto: Privat

Daniel placerades nära Mosul, en stad som IS intog förra året. Så gott som alla kristna i staden flydde efter att IS gett dem ett ultimatum: Konvertera till Islam, fly eller dö. Foto: Privat

Daniel Ashuraya, 29, är född och uppvuxen i Sverige men ser sig själv som assyrier. Förra året fick Islamiska statens terror hundratusentals assyrier att fly från den jord de bebott i tusentals år. Daniel var dock nästan ensam om att sätta sitt liv på spel genom att själv åka ner och ansluta sig till kampen mot IS, eller ISIS/ISIL som terrorarmén också kallas.

– Jag kände att jag måste göra min plikt som assyrier för att kunna leva med rent samvete. Jag hjälpte till där nere i nästan tre månader mellan november och januari. Personligen tycker jag att det är det minsta jag kunde göra, förklarar Daniel när Nya Tider träffar honom på ett café i Eskilstuna.

Den enda militära erfarenhet Daniel hade var från sin svenska militärtjänst som skyddsvakt. Han fick nu vapenträning i Duhok och skickades därefter till Nineveslätten, direkt invid det område som IS kontrollerar. Där fick han bevaka och patrullera, ständigt beredd att gå i strid om det skulle krävas. Terrorarmén valde dock att anfalla i andra riktningar, så själv hamnade Daniel aldrig i strid med de fruktade islamisterna.

Efter återkomsten till Sverige blev Daniel känd i assyriska kretsar genom intervjuer i utländska medier och Stockholmsbaserade Assyria TV. Han ifrågasatte Stockholms stads beslut att ge terrorister förtur till bostäder och jobb och blev intervjuad av SVT och Aftonbladet. Redan innan dess hade han försökt samla ihop en större grupp frivilliga som ville ansluta sig till kampen mot IS. Han fick snabbt ihop fyra personer – tre assyrier och en etnisk svensk – och när han på Facebook efterlyste män som var beredda att ansluta sig växte det snart till ett tjugotal. Tills vidare har han dock lagt dessa planer på is. Ansvaret blev för tungt när det skulle vara tjugo liv som sattes på spel, inte bara hans eget.

– Alla verkade vänta på att jag skulle ta första steget, och jag ville inte lura folk i döden när de inte ens har ordentliga skyddsvästar och vapen för att klara av strid. Jag vill inte titta någons mamma i ansiktet och vara den som kastat in hennes son i elden, förklarar Daniel.

Jag kände att jag måste göra min plikt som assyrier för att kunna leva med rent samvete.

NyT: Hur känns det att det inte är fler assyrier som sluter upp? Du sade ju i en intervju på Assyria TV att varje familj borde skicka en son och ge honom ekonomiskt stöd?

– Jag har blivit överöst med mejl från hela världen och det är många som vill hjälpa till. Men de har ingenting att åka till. Militär utrustning är dyrt och assyrierna har inte stöd någonstans ifrån. Assyrierna är inga fegisar, men ingen vill åka ner och slåss mot ISIS moderna vapen med en pinne i handen. Får vi moderna vapen så kommer många fler att ansluta.

NyT: Men vilka skulle ha intresse av att beväpna assyriska självförsvarsstyrkor? Vilka kan ni hoppas få stöd från?

– Det vi kan hoppas på är Assadregeringen, som vi assyrier alltid haft goda relationer med, eller regeringen i Bagdad i Irak. Hittills har regeringsstyrkorna mest kört sitt eget race, men jag hoppas att de inser att det är bra om assyrierna kan försvara sig själva. Assad har ju också visst stöd av Ryssland som verkar vara ett land som på ett mer ärligt sätt sätter människan före pengarna, om man jämför med USA åtminstone. Ryssland hade för övrigt lovat att hjälpa oss till ett eget land innan tsar Nikolaj störtades 1917. Sedan lovade britterna att uppfylla löftet och vi kämpade på deras sida under första världskriget och flera gånger därefter. Det finns flera dokument där de lovar oss ett eget land efter att konflikten var över. Men britterna inte bara svek sitt löfte utan slängde oss i elden – de övergav oss utan vapen mitt bland miljoner araber som hatade oss för att vi hjälpt britterna. Så de har en skuld att betala till oss, men jag tror knappast att de kommer att göra det.

Som sagt går Sverige i USA:s ledband och jag tror att medier generellt är rädda att säga sanningen.

NyT: Hur ser du på USA:s inblandning i Mellanöstern?

– Den har enbart varit negativ, både för assyrierna och för andra folk i området. Inte bara USA utan alla länder som gick in i Irak 2003 säger sig stå för demokrati, vilket de inte gör. Utan västs inblandning hade ISIS aldrig funnits.

NyT: Men USA bombar ju ISIS nu, är inte de på er sida?

Bevakning och patrullering. Daniels viktigaste uppgift var att skapa trygghet hos civilbefolkningen och visa att det finns beväpnade män som skyddar dem. IS har dock betydligt tyngre beväpning än de hårt ansatta  assyrierna. Foto: Privat

Bevakning och patrullering. Daniels viktigaste uppgift var att skapa trygghet hos civilbefolkningen och visa att det finns beväpnade män som skyddar dem. IS har dock betydligt tyngre beväpning än de hårt ansatta
assyrierna. Foto: Privat

– USA krossade Saddams armé på en månad. Varför tar de inte bort ISIS som har en mycket, mycket mindre styrka på samma sätt? De gör enstaka bombningar för att hålla ISIS under kontroll, men de har inget intresse av att utplåna ISIS, tvärtom. Det var USA som startade branden och nu håller de den lite under kontroll, de låter inte ISIS gå norrut mot kurderna. Men de kan ta bort ISIS när de vill, och det gör de inte.

NyT: De vill att det fortsätter brinna, men inte tappa kontroll över branden?

– Exakt. De har investerat miljarder dollar i intressen i norra Irak, och det är bättre för dem att hålla ISIS under kontroll så att de inte förlorar sina intressen där. Men samtidigt stöder USA fortfarande ISIS. De stöder Saudiarabien som öppet stöder ISIS, och de stöder även ISIS direkt. Jag har sett sex eller sju videos där USA släpper vapen till ISIS. När jag sedan var på plats såg jag med egna ögon hur ett flygplan landade i Mosul klockan ett på natten och lyfte igen drygt en timme senare. Vem kan landa ett flygplan i Mosul, som står under ISIS kontroll?

– Jag stod vid tillfället i en skyttegrav tre mil från Mosul och såg planet komma, med blinkande lampor hela vägen ner. Jag sket då i allt annat och ville bara veta om planet skulle lyfta igen och varifrån det kom. Vem är min vän och vem är min fiende i detta krig?

Fakta: Assyrier

Lamassu-Assyrian-Winged-Bull-[1.5]

Assyrierna är en kristen folkgrupp med ursprung i det forna Mesopotamien. De talar egna dialekter av nyarameiska, ett semitiskt språk. Vissa assyrier föredrar att kalla sig syrianer därför att namnet assyrier kopplas till den förkristna guden Ashur, och i Sverige går folkgruppen officiellt under benämningen ”assyrier/syrianer”. Assyrier är dock den vanliga benämningen som används internationellt.

Assyrierna spårar sitt ursprung till det forna konungariket Assyrien som bildades omkring 2500 f.Kr. Nyassyriska riket (911-609 f.Kr) var på sin tid världens mäktigaste imperium och innefattade stora delar av Mellanöstern.

Sedan islam blev den dominerande politisk-religiösa kraften i Mellanöstern har assyrierna periodvis utsatts för svåra förföljelser. Under första världskriget massakrerades hundratusentals assyrier av ottomanska trupper under samma period som folkmorden på armenier och greker, ett folkmord assyrierna kallar Seyfo.

Det assyriska kärnområdet, det ursprungliga Assyrien, ligger till större delen i norra Irak, med mindre områden i Syrien och Turkiet. Staden Mosul är ett viktigt historiskt och kulturellt centrum som innesluter den urgamla assyriska staden Nineve – under sin höjdpunkt på 600-talet f.Kr världens största stad. I juni förra året ockuperades Mosul av IS och nästan alla kristna i staden valde att fly hellre än att konvertera till islam eller bli avrättade.

Det anses i dag finnas högst 3,3 miljoner assyrier i världen. Endast 300 000 av dem lever i Irak och 400 000 i Syrien. Sverige har en av de största assyriska exil­befolkningarna i världen med omkring 120 000 individer, varav 30 000 bor i Södertälje.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Medaljer skickas ut till svenskar som åtalats för ”hets mot folkgrupp”

REPORTAGEMed början på torsdagen den 2 juli har medaljer börjat anlända med posten till svenskar som åtalats för brottet ”hets mot folkgrupp” under de senaste åren. Bakom projektet står en grupp patrioter som vill ta bort stigmatiseringen kring brottet och göra det till en hedersbetygelse – ett bevis för att man gjort motstånd mot den rådande situationen. Nya Tider har fått tag på en av initiativtagarna till projektet.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Den globala finanselitens stöd till Black Lives Matter

GRANSKNINGBlack Lives Matter, rörelsen som ställt till med demonstrationer och upplopp över hela USA och flera andra västländer under de senaste veckorna, utmålas gärna som en gräsrots­rörelse. I själva verket har den redan från början varit finansierad och understödd av mäktiga män med enorma finansiella tillgångar. En av dem är inte helt oväntat George Soros, men många andra medlemmar av den globala finanseliten bidrar också. Även presidentkandidaten Tom Steyer pekas nu ut som finansiär till BLM-kopplade Refuse Fascism.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

Nästan inga invand­rare som begår grova brott utvisas

GRANSKNINGInvand­rare som begått grova brott sitter oftast tryggt kvar i Sverige utan att riskera utvisning. Bara 19 procent av dem som begått våldtäkter dömdes till utvisning mellan 2000 och 2014 enligt BRÅ. Nya Tider kan i dag avslöja att många som trots allt döms till utvisning ändå är kvar i landet efter avtjänat straff – en statistik som inte finns i officiella källor.

Intervju med den kände Youtube-profilen: ”Arga blatten”: Svenska män är kuvade och fredsskadade

REPORTAGEDen invandringskritiska profilen som ironiskt kal­lar sig Arga blatten, även känd som Angry Foreigner, blev för en tid sedan borttagen från sin viktigaste plattform Youtube, men fick i slutändan tillbaka sin kanal. Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill fick en intervju med profilen om hans syn på Sverige och opinionsbildning.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Förnedringsvåldet

REPORTAGEUnder hösten har flera fall av personrån haft inslag av till synes omotiverad förnedring – i de flesta fall med invandrare som gärningsmän och svenskar som offer. I mitten av november skedde två sådana fall med bara några timmars mellanrum i Göteborg och Uppsala. Forskning tyder på att sådana förnedringsbrott ofta har svenskfientliga motiv, men de berörda myndigheterna ignorerar problemet.

Gå till arkivet

Send this to a friend