Skip to Content

KRÖNIKA

Jan Helin gör bort sig

Publicerad: 6 oktober, 2016, 14:10

 • Svenska

SEDAN STARTEN 2012 har Nya Tiders (NyT) upplaga ökat stadigt och är nu dessutom den mest diskuterade tidningen i landet. Inom övriga media är det kris. En som flytt ett sjunkande tidningsskepp är den förre chefredaktören på Aftonbladet, Jan Helin. Han har nu en trygg och välavlönad tjänst som programdirektör på SVT. Där har han inte börjat bra. Sverigedemokraterna har han kallat för ett fascistiskt parti. Någon nyansernas mästare är han inte.

Detta år var NyT med på Bokmässan för första gången. Det blev en succé. Folk kom fram och hälsade. Alla var glada. Öppningsdagen torsdagen den 22 september ville SVT Aktuellt ordna en debatt med NyT:s medverkan. Chefredaktören, tillika ansvarige utgivaren, Vávra Suk, kontaktades tidigt under dagen och han ställde gärna upp i direktsändning.

Däremot hade Aktuelltredaktionen svårt att hitta en motpart. Trots att bestämda åsikter framförts om Nya Tider var det ingen som ville argumentera för dem. Till slut fick redaktionen kontakt med ”historikern” Henrik Arnstad, men denne ville bara gå med på att komma med synpunkter i efterhand. ”Historikerns” högsta avlagda examen är en gymnasieexamen, vilket tittarna snabbt märkte. Han hävde ur sig några glåpord och så var ”debatten” över. Vávra Suk framstod som sansad.

Det blev för mycket för alla ”yttrandefrihetens” vänner. NyT ska inte få vara med i salongerna. 103 mestadels okända kulturpersonligheter skrev på ett upprop att stoppa NyT från framtida bokmässor. Nåja, skrev på. När de skrivit under ändrade journalisten Lisa Bjurwald texten i uppropet så nu vet ingen vad någon tycker och inte ens de som skrivit under vet själva vad de skrivit under på. När radion ville ordna en egen debatt den 29 september stötte radion på samma problem: undertecknarna ville inte förklara sig. Lützen den 6 november 1632 kan uppfattas som en klar morgon i jämförelse med svensk kulturdebatt.

Måndagen den 26 september hade SVT:s program­direktör Jan Helin haft ett möte med Aktuellts redaktion. Debatten mellan Vávra Suk och Henrik Arnstad hade diskuterats. Alla närvarande hade uppfattat att Jan Helin förbjöd framtida debatter där Nya Tider medverkar. Under torsdagen spetsade han till diskussionen med en artikel på DN Kultur. Där skingrades inte dimmorna. Visserligen ansåg han att NyT ska granskas. Självklart. Det är kärnan i allt journalistiskt arbete. Det doftar gymnasieexamen även över programdirektören.

Men sedan kom en mening krypande i artikeln. ”Med företrädare som kan antas ha olika uppfattningar om alla människors lika värde är det annorlunda.” Det annorlunda är att den som ”kan antas” ha olika uppfattningar om människovärdet inte ska få medverka i debatter. Så talar diktaturer. Det räcker alltså att programdirektören kan anta något så får den personen, tidningen, organisationen eller opinionsgruppen inte delta som debatterande part i SVT. Meningen är avslöjande och obehaglig. Dimmorna går över i mörker.

Under onsdagen 28 september mötte Janne Josefsson sin chef Jan Helin i TV-studion. Programledare var Nike Nylander. I storbildsformat bakom de tre visades Nya Tider med en bild av Perra Winberg. Janne Josefsson fullständigt pulvriserade sin motståndare. Det spelade ingen roll hur Jan Helin försökte säga att han var överens om att alla ska få debattera. Såväl Janne Josefsson som Aktuellts programledare Nike Nylander ifrågasatte starkt hans maktanspråk. Janne Josefsson fick dessutom förklara för sin chef vad TV i allmänhetens tjänst innebär, att det inte är som att driva en privat tidning.

Jag tror att det vi såg i TV-studion var ett internuppror mot den tilltagande fördumningen och den odemokratiska hållningen bland svensk kulturelit och SVT:s programdirektörer. Det tyder på stort missnöje på SVT som ännu inte kommit upp till ytan.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • son locas

  Stefan Torssell är lysande. Som vanligt.

 • DUS…

  Skrattade Gott åt din text Stefan. Du är en ordtrollare utan dess like och drar verkligen in dina läsare i det du skriver. Sen har du så rätt i detta du nu skriver. Vi får verkligen hoppas att det ärt så att det är ett litet uppror på svt mot både Helin och Stjärne, båda uttalat vänster och då speciellt Stjärne som inte gör någon hemlighet av detta.

 • DramernasDetektivbyrå

  Stefan! Full speed ahead! Steady as she goes.

 • Peter Svan

  Bra analys som vanligt av Torssell. Man undrar om internt missnöje hos SVT är jämförbart med t.ex. polisen under chefen Eliasson.

  • Tricky Dick

 • Lars-Erik Eriksson

  Det började som en skakning på nedre däck och nu håller vibrationerna på att fortplanta sig uppåt.
  Vi som har ropat isberg ett tag nu – och har råd – har vidtagit en del skyddsåtgärder i väntan på impact.

 • Lennart

  Aktuellt-debatten mellan Janne Josefsson och Jan Helin var verkligen tv-underhållning på hög nivå. Trots att både Nike och Janne var helt eniga och bombsäkra på vad Helin hade sagt på personalmötet stod denne och blånekade hela tiden. Undrar om han inte har tog sig vatten över huvudet när han blev “opolitisk” programdirektör på SvT.

 • Kim Petersen

  Bra skrivet Stefan och låt oss hoppas det är som du skriver “Jag tror att det vi såg i TV-studion var ett internuppror mot den
  tilltagande fördumningen och den odemokratiska hållningen bland svensk
  kulturelit och SVT:s programdirektörer.”

 • SWE=DDR

  Begriper inte det där med “allas lika värde”, det stämmer ju inte!
  Skulle den som tex kastar sten på blåljuspersonal eller den som våldtar ha samma värde som den / de som råkar bli deras offer?

 • InRock

  Det är skrämmande och talande att den “fria televisionen” anställer en förljugen socialist fascist. SVT och TV4 styrs av socialister. Självklart uteblir den fria debatten.

  • Tricky Dick

   Ännu värre, de styrs av förljugna marxister!

 • elkestorm

  Ja här träffade Torssell rätt…som vanligt.

 • Arnrik Henstad

  För Jan “alla människors lika värde” Helin finns det helt enkelt ingen yttrandefrihet. Om man nu inte följer hans förbaskade värdegrund. Jan Helin är precis som Peter Wolodarski en simpel idiot som inte borde få jobba inom public service.

Svensken som uppfann avanti-metoden

TEKNIKUppfinnaren Sten Engwall von Scheele från Sigtuna avled den 22 september i år. Han blev känd för att ha uppfunnit avanti-metoden som används till att borra värmebrunnar för bergvärme på ett mer effektivt sätt. Han är även mannen bakom Teeghusen och Ecogrund.

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

UTRIKESTretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

I den försvunna bildningens spår

DEBATTNär Skolverkets förslag på att införa stora ändringar i läroplanerna för bland annat ämnet historia togs upp av media, blev det reaktioner av det förväntade slaget. Helt naturligt kom många synpunkter från lärare, men även kulturattachéer vid ambassader representerande Europas kulturländer höjde på ögonbrynen. Några andra log med en gnutta ironi. Nästan samtidigt kom Centerstämmans förslag om ett förbud mot omskärelse av pojkar. Och det är nu som allt börjar bli riktigt intressant.

Ordkrig inför EU:s budgetbeslut – Kommissionen tonar ned avgiftshöjningarnas betydelse

ANALYSEU:s budget är en snårig historia, som växer snabbare än inflationen i takt med EU:s ökande ambitioner. Utgiftsbudgeten för EU ökar mellan 2019 och 2020 med nästan två gånger mer än inflationen. Samtidigt genomför Kommissionen en aggressiv kampanj kring bilden av medlemsländernas nytta med EU:s inre marknad. Syftet är att motivera högre medlemsavgifter. Sveriges avgift föreslås öka med 48,5 procent mellan 2018 och 2021.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Dissidenten framtidens hjälte?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMakteliten och mainstreammedias journalister tvingas efterhand till att verklighetsanpassa sin rapportering, men de kommer aldrig någonsin erkänna att Sveriges dissidenter hade rätt och de själva fel. Upprättelsen kommer istället från våra egna led, egna medier och egna nätverk.

Polisens nya insikt: Bilder på gärningsmän gör att de kan identifieras av allmänheten

INRIKESUnder hösten har flera gärningsmän identifierats av allmänheten efter att polisen lagt ut efterlysningar på sin hemsida. Nu tänker polisen öka användningen av detta arbetssätt – något som allmänhet och alternativmedier krävt under en längre tid.

Välfärdskollaps – och sen?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETKommuner larmar om besparingar och allt fler märker själva av vårdköerna, problemen i skolorna och myndigheters försämrade service. En välfärdskollaps med andra ord. Men vilket samhälle är vi på väg emot egentligen?

Gå till arkivet

Send this to a friend