Skip to Content

KRÖNIKA

Jan Helin gör bort sig

Publicerad: 6 oktober, 2016, 14:10

  • Svenska

SEDAN STARTEN 2012 har Nya Tiders (NyT) upplaga ökat stadigt och är nu dessutom den mest diskuterade tidningen i landet. Inom övriga media är det kris. En som flytt ett sjunkande tidningsskepp är den förre chefredaktören på Aftonbladet, Jan Helin. Han har nu en trygg och välavlönad tjänst som programdirektör på SVT. Där har han inte börjat bra. Sverigedemokraterna har han kallat för ett fascistiskt parti. Någon nyansernas mästare är han inte.

Detta år var NyT med på Bokmässan för första gången. Det blev en succé. Folk kom fram och hälsade. Alla var glada. Öppningsdagen torsdagen den 22 september ville SVT Aktuellt ordna en debatt med NyT:s medverkan. Chefredaktören, tillika ansvarige utgivaren, Vávra Suk, kontaktades tidigt under dagen och han ställde gärna upp i direktsändning.

Däremot hade Aktuelltredaktionen svårt att hitta en motpart. Trots att bestämda åsikter framförts om Nya Tider var det ingen som ville argumentera för dem. Till slut fick redaktionen kontakt med ”historikern” Henrik Arnstad, men denne ville bara gå med på att komma med synpunkter i efterhand. ”Historikerns” högsta avlagda examen är en gymnasieexamen, vilket tittarna snabbt märkte. Han hävde ur sig några glåpord och så var ”debatten” över. Vávra Suk framstod som sansad.

Det blev för mycket för alla ”yttrandefrihetens” vänner. NyT ska inte få vara med i salongerna. 103 mestadels okända kulturpersonligheter skrev på ett upprop att stoppa NyT från framtida bokmässor. Nåja, skrev på. När de skrivit under ändrade journalisten Lisa Bjurwald texten i uppropet så nu vet ingen vad någon tycker och inte ens de som skrivit under vet själva vad de skrivit under på. När radion ville ordna en egen debatt den 29 september stötte radion på samma problem: undertecknarna ville inte förklara sig. Lützen den 6 november 1632 kan uppfattas som en klar morgon i jämförelse med svensk kulturdebatt.

Måndagen den 26 september hade SVT:s program­direktör Jan Helin haft ett möte med Aktuellts redaktion. Debatten mellan Vávra Suk och Henrik Arnstad hade diskuterats. Alla närvarande hade uppfattat att Jan Helin förbjöd framtida debatter där Nya Tider medverkar. Under torsdagen spetsade han till diskussionen med en artikel på DN Kultur. Där skingrades inte dimmorna. Visserligen ansåg han att NyT ska granskas. Självklart. Det är kärnan i allt journalistiskt arbete. Det doftar gymnasieexamen även över programdirektören.

Men sedan kom en mening krypande i artikeln. ”Med företrädare som kan antas ha olika uppfattningar om alla människors lika värde är det annorlunda.” Det annorlunda är att den som ”kan antas” ha olika uppfattningar om människovärdet inte ska få medverka i debatter. Så talar diktaturer. Det räcker alltså att programdirektören kan anta något så får den personen, tidningen, organisationen eller opinionsgruppen inte delta som debatterande part i SVT. Meningen är avslöjande och obehaglig. Dimmorna går över i mörker.

Under onsdagen 28 september mötte Janne Josefsson sin chef Jan Helin i TV-studion. Programledare var Nike Nylander. I storbildsformat bakom de tre visades Nya Tider med en bild av Perra Winberg. Janne Josefsson fullständigt pulvriserade sin motståndare. Det spelade ingen roll hur Jan Helin försökte säga att han var överens om att alla ska få debattera. Såväl Janne Josefsson som Aktuellts programledare Nike Nylander ifrågasatte starkt hans maktanspråk. Janne Josefsson fick dessutom förklara för sin chef vad TV i allmänhetens tjänst innebär, att det inte är som att driva en privat tidning.

Jag tror att det vi såg i TV-studion var ett internuppror mot den tilltagande fördumningen och den odemokratiska hållningen bland svensk kulturelit och SVT:s programdirektörer. Det tyder på stort missnöje på SVT som ännu inte kommit upp till ytan.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Är det antalet posthumanister i Jägarförbundet som räknas?

OPINION: MAGNUS STENLUNDÅtalet och den segdragna processen mot skogsägaren Karl Hedin är bara toppen på ett isberg. Det menar veckans debattör, författaren och programledaren Magnus Stenlund, som ger exempel på flera absurda insatser mot just jägare. Det han finner mest motbjudande är dock att politisk korrekthet nästlat sig in i ledning på själva den organisation som ska företräda Sveriges jägare, som tycks agera i någon form av feg förhoppning att de ska kunna blidka sina mobbare.

Henrik Paetau: Läsar- responsen inspirerade till bok

KULTURPaetau är känd för Nya Tiders läsare som en återkommande krönikör som sätter olika aspekter av det svenska samhället i blixtbelysning. Med bakgrund i Finland och med stora erfarenheter från and­ra länder kan han peka på företeelser i Sverige som sticker ut och skärskåda dem. Många läsare har reagerat på hans iakttagelser, något som inspirerat honom till att skriva en bok.

Covid-vaccinen skärskådas vid stor hälsokonferens i USA – Läkaren Christiane Northrup: Injektionerna är inte vaccin

COVID-19Vid en tongivande konferens i USA i mitten av april framträdde flera kända namn och kritiker mot coronarestriktioner och de inskränkningar i vår frihet dessa lett till. Där togs även hälsoaspekten upp och då inte minst de kontroversiella covid-vaccinen. Talen innehöll inte sällan mycket viktig information som undertryckts av etablissemanget. Bland annat att vaccinen inte skyddar mot smitta. Nya Tider återger här den kända kvinnoläkaren Christiane Northrups tal. Vi kan genom det avslöja det dolda skälet till varför globalisterna så fanatiskt stoppat väl fungerande behandlingsmetoder mot Covid-19.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

LEDAREEnligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Många elbilsägare byter till bränslebil

KRÖNIKAVar femte ägare av elbil eller laddhybrid i Kalifornien har bytt eller vill byta tillbaka till bensin- eller dieselbil. Orsaken är främst problem med att ladda bilarna.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

Gå till arkivet

Send this to a friend