Skip to Content

KRÖNIKA

Jan Helin gör bort sig

Publicerad: 6 oktober, 2016, 14:10

 • Svenska

SEDAN STARTEN 2012 har Nya Tiders (NyT) upplaga ökat stadigt och är nu dessutom den mest diskuterade tidningen i landet. Inom övriga media är det kris. En som flytt ett sjunkande tidningsskepp är den förre chefredaktören på Aftonbladet, Jan Helin. Han har nu en trygg och välavlönad tjänst som programdirektör på SVT. Där har han inte börjat bra. Sverigedemokraterna har han kallat för ett fascistiskt parti. Någon nyansernas mästare är han inte.

Detta år var NyT med på Bokmässan för första gången. Det blev en succé. Folk kom fram och hälsade. Alla var glada. Öppningsdagen torsdagen den 22 september ville SVT Aktuellt ordna en debatt med NyT:s medverkan. Chefredaktören, tillika ansvarige utgivaren, Vávra Suk, kontaktades tidigt under dagen och han ställde gärna upp i direktsändning.

Däremot hade Aktuelltredaktionen svårt att hitta en motpart. Trots att bestämda åsikter framförts om Nya Tider var det ingen som ville argumentera för dem. Till slut fick redaktionen kontakt med ”historikern” Henrik Arnstad, men denne ville bara gå med på att komma med synpunkter i efterhand. ”Historikerns” högsta avlagda examen är en gymnasieexamen, vilket tittarna snabbt märkte. Han hävde ur sig några glåpord och så var ”debatten” över. Vávra Suk framstod som sansad.

Det blev för mycket för alla ”yttrandefrihetens” vänner. NyT ska inte få vara med i salongerna. 103 mestadels okända kulturpersonligheter skrev på ett upprop att stoppa NyT från framtida bokmässor. Nåja, skrev på. När de skrivit under ändrade journalisten Lisa Bjurwald texten i uppropet så nu vet ingen vad någon tycker och inte ens de som skrivit under vet själva vad de skrivit under på. När radion ville ordna en egen debatt den 29 september stötte radion på samma problem: undertecknarna ville inte förklara sig. Lützen den 6 november 1632 kan uppfattas som en klar morgon i jämförelse med svensk kulturdebatt.

Måndagen den 26 september hade SVT:s program­direktör Jan Helin haft ett möte med Aktuellts redaktion. Debatten mellan Vávra Suk och Henrik Arnstad hade diskuterats. Alla närvarande hade uppfattat att Jan Helin förbjöd framtida debatter där Nya Tider medverkar. Under torsdagen spetsade han till diskussionen med en artikel på DN Kultur. Där skingrades inte dimmorna. Visserligen ansåg han att NyT ska granskas. Självklart. Det är kärnan i allt journalistiskt arbete. Det doftar gymnasieexamen även över programdirektören.

Men sedan kom en mening krypande i artikeln. ”Med företrädare som kan antas ha olika uppfattningar om alla människors lika värde är det annorlunda.” Det annorlunda är att den som ”kan antas” ha olika uppfattningar om människovärdet inte ska få medverka i debatter. Så talar diktaturer. Det räcker alltså att programdirektören kan anta något så får den personen, tidningen, organisationen eller opinionsgruppen inte delta som debatterande part i SVT. Meningen är avslöjande och obehaglig. Dimmorna går över i mörker.

Under onsdagen 28 september mötte Janne Josefsson sin chef Jan Helin i TV-studion. Programledare var Nike Nylander. I storbildsformat bakom de tre visades Nya Tider med en bild av Perra Winberg. Janne Josefsson fullständigt pulvriserade sin motståndare. Det spelade ingen roll hur Jan Helin försökte säga att han var överens om att alla ska få debattera. Såväl Janne Josefsson som Aktuellts programledare Nike Nylander ifrågasatte starkt hans maktanspråk. Janne Josefsson fick dessutom förklara för sin chef vad TV i allmänhetens tjänst innebär, att det inte är som att driva en privat tidning.

Jag tror att det vi såg i TV-studion var ett internuppror mot den tilltagande fördumningen och den odemokratiska hållningen bland svensk kulturelit och SVT:s programdirektörer. Det tyder på stort missnöje på SVT som ännu inte kommit upp till ytan.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • son locas

  Stefan Torssell är lysande. Som vanligt.

 • DUS…

  Skrattade Gott åt din text Stefan. Du är en ordtrollare utan dess like och drar verkligen in dina läsare i det du skriver. Sen har du så rätt i detta du nu skriver. Vi får verkligen hoppas att det ärt så att det är ett litet uppror på svt mot både Helin och Stjärne, båda uttalat vänster och då speciellt Stjärne som inte gör någon hemlighet av detta.

 • DramernasDetektivbyrå

  Stefan! Full speed ahead! Steady as she goes.

 • Peter Svan

  Bra analys som vanligt av Torssell. Man undrar om internt missnöje hos SVT är jämförbart med t.ex. polisen under chefen Eliasson.

  • Tricky Dick

 • Lars-Erik Eriksson

  Det började som en skakning på nedre däck och nu håller vibrationerna på att fortplanta sig uppåt.
  Vi som har ropat isberg ett tag nu – och har råd – har vidtagit en del skyddsåtgärder i väntan på impact.

 • Lennart

  Aktuellt-debatten mellan Janne Josefsson och Jan Helin var verkligen tv-underhållning på hög nivå. Trots att både Nike och Janne var helt eniga och bombsäkra på vad Helin hade sagt på personalmötet stod denne och blånekade hela tiden. Undrar om han inte har tog sig vatten över huvudet när han blev ”opolitisk” programdirektör på SvT.

 • Kim Petersen

  Bra skrivet Stefan och låt oss hoppas det är som du skriver ”Jag tror att det vi såg i TV-studion var ett internuppror mot den
  tilltagande fördumningen och den odemokratiska hållningen bland svensk
  kulturelit och SVT:s programdirektörer.”

 • SWE=DDR

  Begriper inte det där med ”allas lika värde”, det stämmer ju inte!
  Skulle den som tex kastar sten på blåljuspersonal eller den som våldtar ha samma värde som den / de som råkar bli deras offer?

 • InRock

  Det är skrämmande och talande att den ”fria televisionen” anställer en förljugen socialist fascist. SVT och TV4 styrs av socialister. Självklart uteblir den fria debatten.

  • Tricky Dick

   Ännu värre, de styrs av förljugna marxister!

 • elkestorm

  Ja här träffade Torssell rätt…som vanligt.

 • Arnrik Henstad

  För Jan ”alla människors lika värde” Helin finns det helt enkelt ingen yttrandefrihet. Om man nu inte följer hans förbaskade värdegrund. Jan Helin är precis som Peter Wolodarski en simpel idiot som inte borde få jobba inom public service.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend