Skip to Content

KRÖNIKA

Jan Helin gör bort sig

Publicerad: 6 oktober, 2016, 14:10

  • Svenska

SEDAN STARTEN 2012 har Nya Tiders (NyT) upplaga ökat stadigt och är nu dessutom den mest diskuterade tidningen i landet. Inom övriga media är det kris. En som flytt ett sjunkande tidningsskepp är den förre chefredaktören på Aftonbladet, Jan Helin. Han har nu en trygg och välavlönad tjänst som programdirektör på SVT. Där har han inte börjat bra. Sverigedemokraterna har han kallat för ett fascistiskt parti. Någon nyansernas mästare är han inte.

Detta år var NyT med på Bokmässan för första gången. Det blev en succé. Folk kom fram och hälsade. Alla var glada. Öppningsdagen torsdagen den 22 september ville SVT Aktuellt ordna en debatt med NyT:s medverkan. Chefredaktören, tillika ansvarige utgivaren, Vávra Suk, kontaktades tidigt under dagen och han ställde gärna upp i direktsändning.

Däremot hade Aktuelltredaktionen svårt att hitta en motpart. Trots att bestämda åsikter framförts om Nya Tider var det ingen som ville argumentera för dem. Till slut fick redaktionen kontakt med ”historikern” Henrik Arnstad, men denne ville bara gå med på att komma med synpunkter i efterhand. ”Historikerns” högsta avlagda examen är en gymnasieexamen, vilket tittarna snabbt märkte. Han hävde ur sig några glåpord och så var ”debatten” över. Vávra Suk framstod som sansad.

Det blev för mycket för alla ”yttrandefrihetens” vänner. NyT ska inte få vara med i salongerna. 103 mestadels okända kulturpersonligheter skrev på ett upprop att stoppa NyT från framtida bokmässor. Nåja, skrev på. När de skrivit under ändrade journalisten Lisa Bjurwald texten i uppropet så nu vet ingen vad någon tycker och inte ens de som skrivit under vet själva vad de skrivit under på. När radion ville ordna en egen debatt den 29 september stötte radion på samma problem: undertecknarna ville inte förklara sig. Lützen den 6 november 1632 kan uppfattas som en klar morgon i jämförelse med svensk kulturdebatt.

Måndagen den 26 september hade SVT:s program­direktör Jan Helin haft ett möte med Aktuellts redaktion. Debatten mellan Vávra Suk och Henrik Arnstad hade diskuterats. Alla närvarande hade uppfattat att Jan Helin förbjöd framtida debatter där Nya Tider medverkar. Under torsdagen spetsade han till diskussionen med en artikel på DN Kultur. Där skingrades inte dimmorna. Visserligen ansåg han att NyT ska granskas. Självklart. Det är kärnan i allt journalistiskt arbete. Det doftar gymnasieexamen även över programdirektören.

Men sedan kom en mening krypande i artikeln. ”Med företrädare som kan antas ha olika uppfattningar om alla människors lika värde är det annorlunda.” Det annorlunda är att den som ”kan antas” ha olika uppfattningar om människovärdet inte ska få medverka i debatter. Så talar diktaturer. Det räcker alltså att programdirektören kan anta något så får den personen, tidningen, organisationen eller opinionsgruppen inte delta som debatterande part i SVT. Meningen är avslöjande och obehaglig. Dimmorna går över i mörker.

Under onsdagen 28 september mötte Janne Josefsson sin chef Jan Helin i TV-studion. Programledare var Nike Nylander. I storbildsformat bakom de tre visades Nya Tider med en bild av Perra Winberg. Janne Josefsson fullständigt pulvriserade sin motståndare. Det spelade ingen roll hur Jan Helin försökte säga att han var överens om att alla ska få debattera. Såväl Janne Josefsson som Aktuellts programledare Nike Nylander ifrågasatte starkt hans maktanspråk. Janne Josefsson fick dessutom förklara för sin chef vad TV i allmänhetens tjänst innebär, att det inte är som att driva en privat tidning.

Jag tror att det vi såg i TV-studion var ett internuppror mot den tilltagande fördumningen och den odemokratiska hållningen bland svensk kulturelit och SVT:s programdirektörer. Det tyder på stort missnöje på SVT som ännu inte kommit upp till ytan.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

”Rasistiska organisationer” ska inte förbjudas – däremot deltagande i sådana

INRIKESÅr 2019 tillsatte regeringen en kommitté med syftet att utreda huruvida man skulle kunna förbjuda ”rasistiska organisationer”, ett begrepp som inte definierades på ett tydligt sätt. En minoritet i riksdagen, däribland Socialdemokraterna, ville se ett förbud mot sådana organisationer, medan en majoritet kunde enas om att endast förbjuda personer att delta i dem, vilket också blev det besked som kommittén gav vid sin slutpresentation den 30 april.

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Mörkt år för restaurangbranschen – försäljningen rasade 20 procent

EKONOMIStatistiska centralbyrån (SCB) har presenterat detaljerade siffror för restaurangbranschen år 2020. Nedgången kom långt innan restriktionerna, då bland annat hemarbete gjorde att färre åt lunch ute.

Världshandelns sårbarhet illustrerades av ett sex dagar långt stopp i Suezkanalen

ANALYSÖverflyttningen av västvärldens produktion av varor till länder i Asien, främst Kina, har gjort väst helt beroende av en felfri leveranskedja. När containerfartyget Ever Given fastnade på tvären i Suezkanalen den 23 mars i år blottades detta beroende på ett högst påtagligt sätt. På bara ett par dagar var media fulla av katastrofrubriker kring händelsen. Just-in-time-filosofin visades än en gång ha drivits alltför långt, perfekt illustrerat av det sex dagar långa stoppet i kanalen.

Rysk militärteknik skapar ”Iron Man”-soldater – Exoskelett har provats ut under strider i Syrien

TEKNIKFlera länder försöker utveckla ett exoskelett som kan hjälpa soldater att lyfta mer, avfyra tunga vapen och bära tungt pansar. Medan USA:s system TALOS lagts i malpåse har Ryssland redan testat ut ett sådant system under stridsförhållanden och nyligen börjat utveckla den fjärde generationens kroppspansar i det så kal­la­de Sotnik-systemet. Det nya exoskelettet ska förses med eget kraftaggregat och kunna bära så pass mycket pansar att de ryska soldaterna ska bli skyddade mot inte bara den vanligaste finkalibriga elden, utan även mot tunga kulsprutor, enligt tillverkaren Rostec.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Aborträttens demografiska konsekvens

OPINION: KARL H SANDINSamtidigt som 1,5 miljoner svenska barn sedan 1974 aldrig fick födas på grund av abort, har över en miljon invandrare, främst från Mellanöstern och Afrika, anlänt till vårt land bara under de senaste åren sedan migrantkrisen 2015. Veckans debattör, Karl H Sandin, pekar på att svenskt barnafödande nu också motarbetas med rent bisarra argument, som att barn från tredje världen har mer rätt till planeten än svenska barn.

Gå till arkivet

Send this to a friend