Skip to Content

Jan Myrdal på Bokmässan 2016. Foto: Nya Tider
YTTRANDEFRIHET

Jan Myrdal skriver exklusivt i veckans nummer av Nya Tider

En av Sveriges mest kända författare skriver i Nya Tider. Myrdal är en av de få kulturpersonligheter som försvarat Nya Tiders medverkan på bokmässan. I veckans nummer av Nya Tider skriver Jan om bland annat tryckfriheten och den svenska vänstern. Intressant läsning utlovas, Myrdal menar att Nya Tider är en mer balanserad tidning än Dagens Nyheter.

Publicerad: 19 oktober, 2016, 15:34

 • Svenska

Läs även

Nya Tider verkar för en fri och levande samhällsdebatt. En av de viktigaste rösterna sedan decennier är Jan Myrdal, som aldrig följt några pekpinnar eller anpassat sig efter rådande åsiktskorridor – och därför fått debattartiklar refuserade i dagspressen. I dag är han dessutom extra intressant, då han representerar den gamla svenska vänstern som så många andra lämnat.

Utdrag ut artikeln:

”Men då jag vet vad exempelvis Petter Larsson i Aftonbladet och Peter Wolodarski i Dagens Nyheter kan komma att skriva om ett sådant medarbetarskap vill jag först påpeka att Nya Tider inte bara håller sig inom nuvarande Tryckfrihetsförordnings ram, utan är mer balanserad än vad Dagens Nyheters ledning är nu eller var 1952.”

 

 

Vill du läsa Jan Myrdals artikel? Du kan bli prenumerant här »

 

Presentation:

Jan Myrdal är en legend inom vänsterkretsar i Sverige. Han är en av vårt lands mest omskrivna kulturpersonligheter och har varit aktiv som författare och debattör sedan 1950-talet. Han är litterär hedersdoktor vid Upsala College i New Jersey och filosofie hedersdoktor vid Nankai-universitetet i Tianjin i Kina. Boken Rapport från kinesisk by från 1963 innebar genombrottet för Myrdal; boken finns översatt till ett flertal språk och diskuterades över hela världen när den kom. Det är en dokumentär reportagebok från den lilla byn Liu Lin i Shaanxi-provinsen i Kina.

I slutet av 1960-talet och början av 1970-talet gjorde sig Myrdal känd som en central gestalt för den radikala vänstern i Sverige. Han framstod som en slags informell ledare för landets intellektuella maoistiskt inspirerade vänster, och kom att fungera som inspiratör för maoistiska SKP (tidigare KFML), dock utan att själv spela någon formell roll inom partiet.

Myrdal har författat drygt åttio böcker.

redaktion@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • hi hi

  Dessa människor är ansvariga för utvecklingen som skett/sker i sverige.

  # Stefan Löfven

  # Fredrik Riendfelt

  # Åsa Romson

  # Mona Sahlin

  # Gustav Fridolin

  # Gudrun Schyman

  # Annie Lööf

  # Henrik Arnstad

  # Daniel Pohl (expo)

  # Robert Aschberg (expo)

  # Matthias Wågh (expo)

  # Expressen

  # Aftonbladet

  # DN

  # Metro

  # Glesbygds tidningar

  # SVT

  # TV 4

  # Sveriges Radio

  # Samt dom kändisar på södermalm som spelat PK spelet för egen vinning.

  Dessa människor har skapat det nya spännande sverige som vi nu måste försöka leva i även om dom flesta förstår att det vi nu ser i vårt samhälle bara är toppen på ett isberg.

  Vänligen notera dessa namn.

 • Lasse Andersson

  Om du är inloggad så kan du läsa en flashversion av det senaste numret (nummer 42) av Nya Tider här:

  http://nyatider.nu/papp/nya-tider-v-42-4/

 • Sällskapsgeten

  Sent ska syndaren vakna.

 • Grendelsbane

  Myrdal Jr har gjort bra saker – exv klargjorde han den fundamentala skillnaden mellan lojalitet och solidaritet. Och så de fantastiska satirfilmen ”Myglaren” – som borde visas om och om igen. Själva titeln gick in i svenska språket som ett ”nyord”! https://www.youtube.com/watch?v=lMhDEoBMLIM

 • bjalverod

  Extremvänstern och extremhögern börjar hitta varann

 • Big Feline

  Lars Ströman är ett namn icke att förglömma. Han sprider sitt gift mer lokalt än huggormar som Wolodarski m.fl.

  • John Bevegård

   hej ja bra skrivet bra johnb.

 • Lasse Wilhelmson

  Nu har jag inte läst artikeln, men den dag Jan Myrdal skriver och får publicera i NT en artikel om att ”ryska revolutionen” var en judisk statskupp, lyfter jag på hatten …

 • KrugalSvylse

  Den svenska vänstern hade en gång i tiden stort moraliskt patos, även om det till stor del var missriktat. Vilka finns det kvar idag som har något slags intellektuell integritet och är beredd att lyssna till sina meningsmotståndare? Janne Josefsson och, tydligen, Jan Myrdal är de två jag kan komma på. Några till BORDE ju finnas, men tamejtusan om jag kan komma på vilka.

  Sedan finns det förstås en del som tidigare hört till vänstern men som är högerextremist-stämplade sedan länge, Jan Milld och Anders Sundholm till exempel. Särskilt intressant är det att exempelvis Milld inte anser sig ha rört sig en millimeter ideologiskt sedan 1980-talet — det är resten av vänstern som har förändrats.

  • Parsifal

   Ofta är det väl som så att när vänstermänniskor börjar lyssna och ta in vad motståndarna säger så påbörjas en utveckling som slutar med att de upphör att beteckna sig som vänster. Det gäller Jan Milld och vad jag förstår även Jan Sjunnesson. Några få undantag finns som du nämnde.
   Annars är det förstockelse, ideologisk blockering och konfirmeringsbias som gäller på den kanten.

 • Parsifal

  Ser i tråden här nedan att signaturen ”bjalverod” gör sig lustig över att ”extremvänstern och extremhögern börjar hitta varann”. Vad som är extremism i ett land där kulturmarxismen löpt amok i decennier och genomsyrat hela samhället och kontrollerar systemmedia tål verkligen att diskuteras. Det grumlar uppenbarligen sikten för många människor. Om man inbillar sig att Nya Tider skulle vara extremhöger har man svårt med omvärldsorienteringen. Nya Tider skulle i många normala, civiliserade, länder uppfattas som en värdekonservativ tidning.
  Kulturmarxismen har som sagt var löpt amok och lämnat ett förött land bakom sig, präglat av konformism, likriktning, andefattigdom och ett intellektuellt förfall av episka dimensioner. De enda som inte underkuvats är nationalister, vissa konservativa, identitärer och lustigt nog traditionella marxister. Jan Myrdal får väl anses representera de sistnämnda och har på senare år fått känna på vilken makt kulturmarxisterna kan utöva. Få hade väl kunnat ana att det till slut skulle gå så långt att kulturmarxisterna skulle ge sig på traditionella marxister, men det har alltså skett, till mångas förvåning!

 • blapde

  Jag har faktiskt väntat på det , att Jan Myrdal skulle komma ut. Den vänster han trädde in i då har inte mycket att göra med det som kallas vänster nu.

 • Sokrates

  Motatackerna haglar idag i DN, som nu smutskastar sin tidigare vänster hjälte. Men ack så rätt Myrdal har om DN’s förfall.

  • John Bevegård

   hej håller med bra…..johnb.

 • hi hi

  Nu har Löfven gjort bort sig igen..

  I Saudi i helgen ☺

  Är han korkad ? Svar ja.

  • John Bevegård

   hej ja bra johnb.

 • John Bevegård

  hej bra att han skriver lyssna på honom. mer bra johnb.

 • John Bevegård

  hej många läser ju bra johnb.

 • Ingvar

  ”Oberoende ”Aktuelltredaktionen börjar låta som pravda
  ” Redaktionen tar avstånd från detta uttalande”
  Jag trodde de skulle förmedla nyheter och inte lägga in sina egna politiska vänstervridna kommentarer.
  https://www.youtube.com/watch?v=lYYGrih4Cm0

EU vill tvinga sociala medier till censur

EU-kommissionen har gett sociala medieplattformar som Facebook, YouTube och Twitter en ”sista varning” om att de måste rensa bort ”hat” och ”rasism”. Annars hotas företagen av enorma bötesbelopp.

Upprörda känslor över medias lögner efter Göteborgsdemonstration

Lördagen den 30 september demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Polisens agerande och mediernas bevakning av händelserna har väckt ont blod hos många debattörer i sociala medier, även sådana som står mycket långt från NMR politiskt.

Undersköterska: ”Hot och våld har gått från att vara sällsyntheter till vardag”

Hot och våld från kriminella invandrare och deras anhöriga har förändrat hela arbetssituationen för anställda inom akutsjukvården. Det skriver undersköterskan Fredrik Antonsson som driver Facebooksidan ”Rädda vården”. Dagen efter att inlägget publicerades samlades ett femtiotal anhöriga till en skottskadad man vid akuten på Karolinska. Situationen blev ”extremt hotfull” enligt personal på plats.

Alice Bah Kuhnke kritiserar medieutredningen: ”Ett sluttande plan”

MEDIEUTREDNINGENKultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tar nu avstånd från flera av de förslag som för ett halvår presenterades i den regeringstillsatta medieutredningen om statligt stöd till medier. Den ”demokratiparagraf” och kravet på ”journalistisk kvalitet” som flera bedömare menar skulle ha öppna upp för godtycke, tycks nu få svårt att gå igenom.

14 000 twitterkonton blockas på @sweden

YTTRANDEFRIHETDen statliga svenska myndigheten Svenska Institutet har blockerat 14 000 twitter-konton från att interagera med den officiella kanalen @sweden för att skydda den mot ”hat, hot och hets”. Man kallar dock inskränkningen för ”skydd av yttrandefrihet”.

Bojkottar Bokmässan efter video där Thomas Mattsson besöks – gjorde själv hembesök hos Julia Caesar och hängde ut henne

Annika Hamrud har arbetat på Dagens Nyheter och skrivit artiklar för både Aftonbladet och Expressen. Hon är även en av de författare som bojkottar Bokmässan i protest mot Nya Tider efter ett mediedrev där tidningens viceredaktör påstås ligga bakom en "hatkampanj" där palestinske Bechir Rabani uppmanar fler att söka upp och ställa frågor till offentliga journalister. Nu visar det sig att Hamrud själv har deltagit i hembesök och till och med kontaktat en äldre kvinnas före detta arbetskamrat och grannar för information.

Bokmässan har i år tema yttrandefrihet och bildning – men Expo vill inte medverka

Stiftelsen Expo kommer att låta sin monter stå tom vid höstens Bokmässa i Göteborg. Det meddelar stiftelsens vd Daniel Poohl i dag. Orsaken uppges vara att Nya Tider medverkar även i år.

Expressen: ”Vi har kontaktat din arbetsgivare”

Expressens journalist David Baas kontaktade nyligen medborgarjournalisten Bechir Rabani för att informera att han har kontaktat Rabanis arbetsgivare och berättat om hans "sidoverksamhet". Under dagen publicerade Expressen även en artikel där de avslöjar var Rabani arbetar. Samtidigt anklagar Expressen alternativ media för "oetiska metoder".

Gå till arkivet