Skip to Content

Jan Myrdal på Bokmässan 2016. Foto: Nya Tider
YTTRANDEFRIHET

Jan Myrdal skriver exklusivt i veckans nummer av Nya Tider

En av Sveriges mest kända författare skriver i Nya Tider. Myrdal är en av de få kulturpersonligheter som försvarat Nya Tiders medverkan på bokmässan. I veckans nummer av Nya Tider skriver Jan om bland annat tryckfriheten och den svenska vänstern. Intressant läsning utlovas, Myrdal menar att Nya Tider är en mer balanserad tidning än Dagens Nyheter.

Publicerad: 19 oktober, 2016, 15:34

 • Svenska

Läs även

Nya Tider verkar för en fri och levande samhällsdebatt. En av de viktigaste rösterna sedan decennier är Jan Myrdal, som aldrig följt några pekpinnar eller anpassat sig efter rådande åsiktskorridor – och därför fått debattartiklar refuserade i dagspressen. I dag är han dessutom extra intressant, då han representerar den gamla svenska vänstern som så många andra lämnat.

Utdrag ut artikeln:

”Men då jag vet vad exempelvis Petter Larsson i Aftonbladet och Peter Wolodarski i Dagens Nyheter kan komma att skriva om ett sådant medarbetarskap vill jag först påpeka att Nya Tider inte bara håller sig inom nuvarande Tryckfrihetsförordnings ram, utan är mer balanserad än vad Dagens Nyheters ledning är nu eller var 1952.”

 

 

Vill du läsa Jan Myrdals artikel? Du kan bli prenumerant här »

 

Presentation:

Jan Myrdal är en legend inom vänsterkretsar i Sverige. Han är en av vårt lands mest omskrivna kulturpersonligheter och har varit aktiv som författare och debattör sedan 1950-talet. Han är litterär hedersdoktor vid Upsala College i New Jersey och filosofie hedersdoktor vid Nankai-universitetet i Tianjin i Kina. Boken Rapport från kinesisk by från 1963 innebar genombrottet för Myrdal; boken finns översatt till ett flertal språk och diskuterades över hela världen när den kom. Det är en dokumentär reportagebok från den lilla byn Liu Lin i Shaanxi-provinsen i Kina.

I slutet av 1960-talet och början av 1970-talet gjorde sig Myrdal känd som en central gestalt för den radikala vänstern i Sverige. Han framstod som en slags informell ledare för landets intellektuella maoistiskt inspirerade vänster, och kom att fungera som inspiratör för maoistiska SKP (tidigare KFML), dock utan att själv spela någon formell roll inom partiet.

Myrdal har författat drygt åttio böcker.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • hi hi

  Dessa människor är ansvariga för utvecklingen som skett/sker i sverige.

  # Stefan Löfven

  # Fredrik Riendfelt

  # Åsa Romson

  # Mona Sahlin

  # Gustav Fridolin

  # Gudrun Schyman

  # Annie Lööf

  # Henrik Arnstad

  # Daniel Pohl (expo)

  # Robert Aschberg (expo)

  # Matthias Wågh (expo)

  # Expressen

  # Aftonbladet

  # DN

  # Metro

  # Glesbygds tidningar

  # SVT

  # TV 4

  # Sveriges Radio

  # Samt dom kändisar på södermalm som spelat PK spelet för egen vinning.

  Dessa människor har skapat det nya spännande sverige som vi nu måste försöka leva i även om dom flesta förstår att det vi nu ser i vårt samhälle bara är toppen på ett isberg.

  Vänligen notera dessa namn.

 • Lasse Andersson

  Om du är inloggad så kan du läsa en flashversion av det senaste numret (nummer 42) av Nya Tider här:

  http://nyatider.nu/papp/nya-tider-v-42-4/

 • Sällskapsgeten

  Sent ska syndaren vakna.

 • Grendelsbane

  Myrdal Jr har gjort bra saker – exv klargjorde han den fundamentala skillnaden mellan lojalitet och solidaritet. Och så de fantastiska satirfilmen “Myglaren” – som borde visas om och om igen. Själva titeln gick in i svenska språket som ett “nyord”! https://www.youtube.com/watch?v=lMhDEoBMLIM

 • bjalverod

  Extremvänstern och extremhögern börjar hitta varann

 • Big Feline

  Lars Ströman är ett namn icke att förglömma. Han sprider sitt gift mer lokalt än huggormar som Wolodarski m.fl.

  • John Bevegård

   hej ja bra skrivet bra johnb.

 • Lasse Wilhelmson

  Nu har jag inte läst artikeln, men den dag Jan Myrdal skriver och får publicera i NT en artikel om att “ryska revolutionen” var en judisk statskupp, lyfter jag på hatten …

 • KrugalSvylse

  Den svenska vänstern hade en gång i tiden stort moraliskt patos, även om det till stor del var missriktat. Vilka finns det kvar idag som har något slags intellektuell integritet och är beredd att lyssna till sina meningsmotståndare? Janne Josefsson och, tydligen, Jan Myrdal är de två jag kan komma på. Några till BORDE ju finnas, men tamejtusan om jag kan komma på vilka.

  Sedan finns det förstås en del som tidigare hört till vänstern men som är högerextremist-stämplade sedan länge, Jan Milld och Anders Sundholm till exempel. Särskilt intressant är det att exempelvis Milld inte anser sig ha rört sig en millimeter ideologiskt sedan 1980-talet — det är resten av vänstern som har förändrats.

  • Parsifal

   Ofta är det väl som så att när vänstermänniskor börjar lyssna och ta in vad motståndarna säger så påbörjas en utveckling som slutar med att de upphör att beteckna sig som vänster. Det gäller Jan Milld och vad jag förstår även Jan Sjunnesson. Några få undantag finns som du nämnde.
   Annars är det förstockelse, ideologisk blockering och konfirmeringsbias som gäller på den kanten.

 • Parsifal

  Ser i tråden här nedan att signaturen “bjalverod” gör sig lustig över att “extremvänstern och extremhögern börjar hitta varann”. Vad som är extremism i ett land där kulturmarxismen löpt amok i decennier och genomsyrat hela samhället och kontrollerar systemmedia tål verkligen att diskuteras. Det grumlar uppenbarligen sikten för många människor. Om man inbillar sig att Nya Tider skulle vara extremhöger har man svårt med omvärldsorienteringen. Nya Tider skulle i många normala, civiliserade, länder uppfattas som en värdekonservativ tidning.
  Kulturmarxismen har som sagt var löpt amok och lämnat ett förött land bakom sig, präglat av konformism, likriktning, andefattigdom och ett intellektuellt förfall av episka dimensioner. De enda som inte underkuvats är nationalister, vissa konservativa, identitärer och lustigt nog traditionella marxister. Jan Myrdal får väl anses representera de sistnämnda och har på senare år fått känna på vilken makt kulturmarxisterna kan utöva. Få hade väl kunnat ana att det till slut skulle gå så långt att kulturmarxisterna skulle ge sig på traditionella marxister, men det har alltså skett, till mångas förvåning!

 • blapde

  Jag har faktiskt väntat på det , att Jan Myrdal skulle komma ut. Den vänster han trädde in i då har inte mycket att göra med det som kallas vänster nu.

 • Sokrates

  Motatackerna haglar idag i DN, som nu smutskastar sin tidigare vänster hjälte. Men ack så rätt Myrdal har om DN’s förfall.

  • John Bevegård

   hej håller med bra…..johnb.

 • hi hi

  Nu har Löfven gjort bort sig igen..

  I Saudi i helgen ☺

  Är han korkad ? Svar ja.

  • John Bevegård

   hej ja bra johnb.

 • John Bevegård

  hej bra att han skriver lyssna på honom. mer bra johnb.

 • John Bevegård

  hej många läser ju bra johnb.

 • Ingvar

  “Oberoende “Aktuelltredaktionen börjar låta som pravda
  ” Redaktionen tar avstånd från detta uttalande”
  Jag trodde de skulle förmedla nyheter och inte lägga in sina egna politiska vänstervridna kommentarer.
  https://www.youtube.com/watch?v=lYYGrih4Cm0

Facebook censurerar sidor med miljontals följare

MEDIERFacebook har offentligt meddelat att man stängt ned hundratals alternativa sidor som rapporterar om övervåld från poliser, granskar transparensen i olika regeringar och lyfter andra frågor som inte rapporteras i systemmedia. Sidorna är populära med miljontals följare, men Facebook menar att man bekämpar ”falska konton” för användarnas bästa.

EU på väg införa ”länkskatt” på internet − väcker kritik

TEKNIKSökmotorer och andra kommersiella aktörer som länkar till nyheter och annat upphovsrättsskyddat material ska tvingas betala för detta. Det röstade EU för den 12 september, men slutligt beslut väntas först nästa år. Samtidigt går EU vidare med att tvinga internetjättar som Youtube och Facebook att censurera innehåll som användare lägger upp.

Kasselstrand: ”Vi vill ha noll invandring och en omfattande återvandring”

INTERVJUGustav Kasselstrand brinner för återvandringsfrågan och tycker att man som politiker måste våga driva frågan som den viktigaste av dem alla. Han anser att Sverige­demokraterna inte längre är oppositionella nog, och är i dag partiledare för Alternativ för Sverige, som nått stora framgångar i sociala medier sedan det lanserades i mars. Tre riksdagsledamöter från SD gick över till Alternativ för Sverige efter lanseringen och driver i dag partiets politik i riksdagen. Vi har talat med Kasselstrand om invandringen, SD och valrörelsen.

EU-möte i Stockholm om den ”galopperande populismen”

ÖVERSTATLIGHETNya Tider besökte ett seminarium den 5 juni i Europahuset i Stockholm, arrangerat av ”EU-kommissionen i Sverige” och de tyska och franska ambassaderna. Ämnet var ”Fakta mot rädsla – hur bemöter vi populister?” Vi fick höra en panel som är grundligt skakad av ”populisternas galopperande framgångar” i praktiskt taget hela Europa.

KD-politiker: “Sverigedemokrater skall inte vara lärare” – KD:s presstjänst svarslösa om demokrati

DEMOKRATIJessica Schedvin, politisk sekreterare för Kristdemokraterna, twittrade om att Sverigedemokrater inte skall vara lärare. Nya Tider ringer upp partiets presstjänst för att få svar på KD:s demokratisyn.

Svensk myndighet ska radera ”trollkonton” på Facebook inför valet

INRIKESNyligen slöts en överenskommelse mellan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Facebook, om att den svenska myndigheten skall få förtur i arbetet med att släcka ned så kallade ”trollkonton” på det sociala nätverket. Detta som en del i arbetet med att stoppa påstådda påverkanskampanjer mot det svenska valet i september 2018.

Europaparlamentets kostnader skenar iväg

Den nederländska tidningen De Telegraaf rapporterar att Europaparlamentets kostnader ökat med 300 miljoner euro sedan 2011. För 2018 ligger budgeten på hisnande 1,95 miljarder euro, motsvarande 19 miljarder kronor.

“Tankebrottslingar” greps och utvisades

Den konservativa bloggaren och journalisten Brittany Pettibone och hennes partner, österrikiske Martin Sellner, skulle på fredagen hålla ett tal om yttrandefrihet vid Speaker’s Corner i Hyde Park i London, men greps av brittiska myndigheter så snart de landat. Pettibone skulle även intervjua Tommy Robinson, tidigare ledare för organisationen English Defense League (EDL).

Gå till arkivet