Skip to Content

BOKRECENSION

Jason Jorjani – storpolitik och andlig syn på vetenskap

PappersupplaganNya Tider v. 19

Jason Reza Jorjani är en iransk-amerikansk filosof och historiker. Han debuterade i bokform 2016 med Prometheus and Atlas (Arktos), en appell för en mer mångsidig, differentierad vetenskapssyn. Härmed en översikt över Jorjanis författarskap.

Publicerad: 10 maj, 2018, 21:47

  • Svenska

Läs även

Jason Reza Jorjani har även skrivit en bok om storpolitik, World State of Emergency (2017). Denna essä försöker ta ett helhetsgrepp på världen och dess ödesfrågor. Den handlar om det krig som rasar (eller sägs rasa), ”kriget mot terrorn” eller ”kampen mellan civilisationerna”, samt om liberalism och mänskliga rättigheter och behovet att avskaffa dem, i ljuset av den civilisationskamp som råder.

Dessutom behandlas den nya teknik som människan sägs behöva för att överleva, som genteknik, kloning och gruvdrift på månen. Slutligen utmålar boken den indoeuropeiska kulturen (perser ser sig själva som arier), med Europa och Iran i spetsen, som den ledare som behövs när det ska tampas med kineser och muslimer om världsherraväldet.

Det indoeuropeiska arvet, främst buret av Iran, är Jorjanis symboliska och reella förkämpe för en ny världsordning.

Bokens främsta brist är att den förutspår storkrig. Det är ännu en domedagsprofetia av den typ som Alexander Dugin och Paul Craig Robert torgför.

Jason Reza Jorjani, iransk-amerikansk filosof och historiker.Foto: Arktos

Undertecknad anser ju att risken för storkrig är överdriven (NyT 12/2014, ”Tidsandan idag är emot krig”, finns även i nätversion).
Jorjanis allra senaste bok är essäsamlingen Lovers of Sophia (2017) som innehåller diverse texter om filosofi och idéhistoria.

Några av kapitlen kan tjäna som bakgrund till Jorjanis tänkande och allmänna attityd till filosofi och vetenskapsteori, och blir därmed en bra fördjupning för den som läst Prometheus and Atlas och vill ha mer. Det kan nog behövas, för Prometheus and Atlas är inte direkt lättläst, även om den å andra sidan inte är någon akademisk avhandling utan orienterad mot en något bredare publik.

Boken handlar alltså om vetenskapsteori och verklighetsbilder. Vetenskapen som rör hur vi ser på verkligheten, ”vad är verkligt”, kallas metafysik. Meta­fysiken ses över axeln i dagens akademi, men Jorjani bryr sig inte om det utan tar tjuren vid hornen och målar upp en metafysik för vår tid, ett nödvändigt grepp om vi vill förstå vår omvärld.

Metafysik och angränsande frågor (esoterism, ockultism) kallas av Jorjani för ”the spectral aspect of reality” och detta ger en vinkel för att inlemma metafysik i dagens vetenskapssamfund.

Detta ”spectral” (spöklik, järtecken i skyn) kan enligt Jorjani också associera till ”spectrum” (spektrum), antydande holism, en helhetssyn på vetenskapliga fenomen, i motsats till reduktionism, att reducera verkligheten utifrån sättet man undersöker den på.

Dagens vetenskap förnekar ju realiteten av allt som inte passar in i dess undersökningsmodell, såsom existensen av en själ och Gud och liknande.

Full förståelse för vetenskapen nås endast genom ”the spectral perspective”, anser Jorjani. Han använder visserligen inte ord som ”Gud” och ”själ”, men hans bok lever i en gråzon där dessa begrepp kan tillämpas.

Man kan säga att han ger det andliga lägret intellektuell ammunition. Andliga personer är ofta inte så skolade i akademiska begrepp, de säger att ”Gud är kärlek” och ”själen är energi” och liknande, men har inte så mycket mer i sin begreppsapparat.

Nu, däremot, med Jorjanis debutbok, kan de bredda sin vokabulär med begrepp som ”spektral”, ”reduktiv materialism” och ”psi-fenomen”.

För 20-30 år sedan gavs det rätt ofta ut böcker som utmanade tillståndet i det ortodoxa vetenskapssamfundet. Paul Davies Gud och den nya fysiken och David Bohms Wholeness and the Implicate Order är exempel. Prometheus and Atlas fortsätter traditionen och den kan i stort sett rekommenderas.

Lennart Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Runar Søgaard till Nya Tider: ”Det är fantastisk reklam”

BOKRunar Søgaards självbiografi "Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem" har skapat rubriker och avbildas på Aftonbladets löpsedel. Själv tar han uppståndelsen med ro och säger att det är utmärkt reklam. AlternaMedia är i dagsläget den enda butiken som har den i lager.

Recension: äganderätt eller tjänstemannadespoti i skogen?

RECENSIONBoken Attacken mot äganderätten, med undertiteln Gäller inte grundlagen i skogen? En betraktelse från Bergs­lagen, är författad av kvartetten Karl Hedin, Peter Wigert, Johan Gull och Björn Törnvall, och utgör en stark partsinlaga i en för landet viktig fråga som skarpt delar befolkningen som lever nära skogen från storstädernas mestadels teoretiska miljöaktivister.

Bland kungar och krigare – Fornnordiska sagor om härnadståg och krigaröden runt Östersjön

BOKRECENSIONMöt den fruktade krigarkungen Ragnar Lodbrok, den store Oden och följ krigaren Gånge-Rolf till Gårdarike. Det enda ni behöver göra är att slå upp någon av de tre volymerna av Fornnordiska sagor som har getts ut av AlternaMedia i samarbete med Lars Ulwencreutz. Detta samlingsverk är unikt i avseendet att det är den första kompletta samlingen av de nordiska fornaldarsagorna som getts ut på svenska.

Blodsådd – Att leva i ingenmansland

RECENSIONKaterina Janouchs senaste roman, Blodsådd, är en välskriven och gripande bok om livet i det ingenmansland som dagens Sverige har utvecklats till. Huvudpersonen är journalisten Dea Wilenius som efter ett brutalt våldtäktsförsök inser åt vilket håll det svenska samhället egentligen har utvecklats, men läsaren får även möta and­ra karaktärer som, på olika sätt, präglar berättelsen.

Arnstberg: Sverige är inte längre en demokrati

BOKRECENSIONSverige är inte längre ett demokratiskt land i ordets egentliga och ursprungliga mening. Detta är nog ett påstående som både kan anses provocerande och sorgligt, men inte desto mindre sant. Hur hamnade vi här, hur ser verkligheten ut, och vad händer härnäst? Hur är egentligen läget efter demokratin, och hur går man vidare? Så kan man formulera frågorna som utgör en röd tråd genom etnologen, professorn och debattören Karl-Olov Arnstbergs senaste bok Efter demokratin: Sju essäer.

Lennart Svensson om sin bok Ett rike utan like

Ett rike utan like behandlar Ynglingaätten till våra dagar på inte mind­re än 580 sidor. De finns att köpa på www.alternamedia.se ”Sverige finns. Och etniska svenskar finns.” Så inleder Lennart Svensson sin bok Ett rike utan like – Sveriges historia. ”Det här är de etniska svenskarnas historia”, säger Svensson i en intervju med Nya Tider.

Hur ska det gå för gamla Sverige?

BOKRECENSIONÅret är 2027. Under det senast tiotalet år har motsättningar stegvis byggts upp mellan Sveriges muslimska minoriteter och resten av samhället. Det finns nu 284 så kal­la­de ”utanförskapsområden” som i praktiken är självstyrande muslimska enklaver där sharialagar råder. Muslimer ställer allt högre krav på ekonomiska bidrag och särbehandling. Inte minst kräver de utökad anhöriginvandring. Politikermajoriteten svarar undfallande i hopp om att blidka muslimerna, men kraven fortsätter att växa.

Därför bör Sverige lämna EU

BOKRECENSIONValet till EU-parlamentet är passerat och den politiska maktordningen består, även om också rösterna som utmanar Bryssels maktanspråk har vuxit. Mark Brolin kom lägligt inför valet ut med en bok vars argumentation sträcker sig långt bortom dagspolitiken och bland annat förklarar varför det är svårt att ändra EU inifrån.

Gå till arkivet

Send this to a friend