Skip to Content

BOKRECENSION

Jason Jorjani – storpolitik och andlig syn på vetenskap

PappersupplaganNya Tider v. 19

Jason Reza Jorjani är en iransk-amerikansk filosof och historiker. Han debuterade i bokform 2016 med Prometheus and Atlas (Arktos), en appell för en mer mångsidig, differentierad vetenskapssyn. Härmed en översikt över Jorjanis författarskap.

Publicerad: 10 maj, 2018, 21:47

  • Svenska

Läs även

Jason Reza Jorjani har även skrivit en bok om storpolitik, World State of Emergency (2017). Denna essä försöker ta ett helhetsgrepp på världen och dess ödesfrågor. Den handlar om det krig som rasar (eller sägs rasa), ”kriget mot terrorn” eller ”kampen mellan civilisationerna”, samt om liberalism och mänskliga rättigheter och behovet att avskaffa dem, i ljuset av den civilisationskamp som råder.

Dessutom behandlas den nya teknik som människan sägs behöva för att överleva, som genteknik, kloning och gruvdrift på månen. Slutligen utmålar boken den indoeuropeiska kulturen (perser ser sig själva som arier), med Europa och Iran i spetsen, som den ledare som behövs när det ska tampas med kineser och muslimer om världsherraväldet.

Det indoeuropeiska arvet, främst buret av Iran, är Jorjanis symboliska och reella förkämpe för en ny världsordning.

Bokens främsta brist är att den förutspår storkrig. Det är ännu en domedagsprofetia av den typ som Alexander Dugin och Paul Craig Robert torgför.

Jason Reza Jorjani, iransk-amerikansk filosof och historiker.Foto: Arktos

Undertecknad anser ju att risken för storkrig är överdriven (NyT 12/2014, ”Tidsandan idag är emot krig”, finns även i nätversion).
Jorjanis allra senaste bok är essäsamlingen Lovers of Sophia (2017) som innehåller diverse texter om filosofi och idéhistoria.

Några av kapitlen kan tjäna som bakgrund till Jorjanis tänkande och allmänna attityd till filosofi och vetenskapsteori, och blir därmed en bra fördjupning för den som läst Prometheus and Atlas och vill ha mer. Det kan nog behövas, för Prometheus and Atlas är inte direkt lättläst, även om den å andra sidan inte är någon akademisk avhandling utan orienterad mot en något bredare publik.

Boken handlar alltså om vetenskapsteori och verklighetsbilder. Vetenskapen som rör hur vi ser på verkligheten, ”vad är verkligt”, kallas metafysik. Meta­fysiken ses över axeln i dagens akademi, men Jorjani bryr sig inte om det utan tar tjuren vid hornen och målar upp en metafysik för vår tid, ett nödvändigt grepp om vi vill förstå vår omvärld.

Metafysik och angränsande frågor (esoterism, ockultism) kallas av Jorjani för ”the spectral aspect of reality” och detta ger en vinkel för att inlemma metafysik i dagens vetenskapssamfund.

Detta ”spectral” (spöklik, järtecken i skyn) kan enligt Jorjani också associera till ”spectrum” (spektrum), antydande holism, en helhetssyn på vetenskapliga fenomen, i motsats till reduktionism, att reducera verkligheten utifrån sättet man undersöker den på.

Dagens vetenskap förnekar ju realiteten av allt som inte passar in i dess undersökningsmodell, såsom existensen av en själ och Gud och liknande.

Full förståelse för vetenskapen nås endast genom ”the spectral perspective”, anser Jorjani. Han använder visserligen inte ord som ”Gud” och ”själ”, men hans bok lever i en gråzon där dessa begrepp kan tillämpas.

Man kan säga att han ger det andliga lägret intellektuell ammunition. Andliga personer är ofta inte så skolade i akademiska begrepp, de säger att ”Gud är kärlek” och ”själen är energi” och liknande, men har inte så mycket mer i sin begreppsapparat.

Nu, däremot, med Jorjanis debutbok, kan de bredda sin vokabulär med begrepp som ”spektral”, ”reduktiv materialism” och ”psi-fenomen”.

För 20-30 år sedan gavs det rätt ofta ut böcker som utmanade tillståndet i det ortodoxa vetenskapssamfundet. Paul Davies Gud och den nya fysiken och David Bohms Wholeness and the Implicate Order är exempel. Prometheus and Atlas fortsätter traditionen och den kan i stort sett rekommenderas.

Lennart Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

BOKRECENSION: RunkalendernRunböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Historisk djupdykning om Svea rikes regentlängder

BOKRECENSION: FRÅN ODEN TILL VASADe av oss som inte skolkade på historielektionerna har minnen från mellanstadiet då det tragglades kungar och drottningar från Gustav Vasa och framåt. Via drottning Kristina och ”Överste Gustafsson” till vår nuvarande kungafamilj, Bernadotte, som nu dessutom expanderar med några potentiella arvtagare per år. Amatörhistorikern Lars Ulwencreutz har tagit sig an det ambitiösa projektet att skriva om de regenter som kommer före Gustav Vasa. Här flätas historia och legend samman och för läsaren ända tillbaks till Oden, som enligt författaren var en riktig människa av kött och blod i en avlägsen forntid. Titeln på boken är talande nog Från Oden till Vasa – Svea Rikes regentlängder, 110 regenter på 1500 år.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

RECENSIONBegreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Personlig analys av ett Sverige i kris

BOKRECENSIONProfessor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

När araber tog slavar på Island

BOKRECENSION I romanen Turkräden riktar författaren Mats Röyter ljuset mot sommaren då arabiska pirater landsteg på Island för att där röva bort män, kvinnor och barn som skulle säljas som slavar i Nordafrika. Det är en historia värd att berättas, inte minst i en tid då européer demoniseras och utmålas som de enda som skapat lidande i världen.

Sverige sett med finska ögon

BOKRECENSIONVad händer i vårt land? Finns det någon röd tråd bakom de braskande rubrikerna som möter oss varje dag på tidningarnas löpsedlar? Läraren och rektorn Henrik Paetau, bosatt i Finland, har i boken Sverige – Den märkliga grannen i väster gjort ett försök att hitta en sådan. Han observerar och kommenterar olika samhällsområden såsom skolan, politiken, Sverigebilden utomlands och han har även ett kapitel om sina minnen av ett Sverige som var.

Den globala statskuppen

KULTUREn självutnämnd elit av världens allra rikaste har sedan mer än ett århundrade arbetat för att skapa en global planekonomi, som de menar behövs för att rädda oss från oss själva. Med hjälp av coronakrisen har de flyttat fram sina positioner. Jacob Nordangård varnar i sin senaste bok för att en teknokratisk diktatur håller på att ta makten under filantropisk förklädnad. De lovar oss hälsa, rättvisa och att rasism och naturförstörelse får en ände, men till priset av att vi underkastar oss totalitär övervakning.

Thoralf Alfsson berättar om sina år i SD – från riksdagsinträde till uteslutning

BOKRECENSIONRECENSION: I boken Mina politiska fighter, med underrubriken ”Jag var inte naiv!”, skriver den tidigare SD-politikern och riksdagsledamoten Thoralf Alfsson om sina erfarenheter av att arbeta för ett parti som alltid motarbetats av olika delar av etablissemanget. Läsaren får också en bild av riksdagens arbete inifrån, liksom av det parti som kom att utesluta honom.

Gå till arkivet

Send this to a friend