Skip to Content

BOKRECENSION

Jason Jorjani – storpolitik och andlig syn på vetenskap

PappersupplaganNya Tider v. 19

Jason Reza Jorjani är en iransk-amerikansk filosof och historiker. Han debuterade i bokform 2016 med Prometheus and Atlas (Arktos), en appell för en mer mångsidig, differentierad vetenskapssyn. Härmed en översikt över Jorjanis författarskap.

Publicerad: 10 maj, 2018, 21:47

  • Svenska

Läs även

Jason Reza Jorjani har även skrivit en bok om storpolitik, World State of Emergency (2017). Denna essä försöker ta ett helhetsgrepp på världen och dess ödesfrågor. Den handlar om det krig som rasar (eller sägs rasa), ”kriget mot terrorn” eller ”kampen mellan civilisationerna”, samt om liberalism och mänskliga rättigheter och behovet att avskaffa dem, i ljuset av den civilisationskamp som råder.

Dessutom behandlas den nya teknik som människan sägs behöva för att överleva, som genteknik, kloning och gruvdrift på månen. Slutligen utmålar boken den indoeuropeiska kulturen (perser ser sig själva som arier), med Europa och Iran i spetsen, som den ledare som behövs när det ska tampas med kineser och muslimer om världsherraväldet.

Det indoeuropeiska arvet, främst buret av Iran, är Jorjanis symboliska och reella förkämpe för en ny världsordning.

Bokens främsta brist är att den förutspår storkrig. Det är ännu en domedagsprofetia av den typ som Alexander Dugin och Paul Craig Robert torgför.

Jason Reza Jorjani, iransk-amerikansk filosof och historiker.Foto: Arktos

Undertecknad anser ju att risken för storkrig är överdriven (NyT 12/2014, ”Tidsandan idag är emot krig”, finns även i nätversion).
Jorjanis allra senaste bok är essäsamlingen Lovers of Sophia (2017) som innehåller diverse texter om filosofi och idéhistoria.

Några av kapitlen kan tjäna som bakgrund till Jorjanis tänkande och allmänna attityd till filosofi och vetenskapsteori, och blir därmed en bra fördjupning för den som läst Prometheus and Atlas och vill ha mer. Det kan nog behövas, för Prometheus and Atlas är inte direkt lättläst, även om den å andra sidan inte är någon akademisk avhandling utan orienterad mot en något bredare publik.

Boken handlar alltså om vetenskapsteori och verklighetsbilder. Vetenskapen som rör hur vi ser på verkligheten, ”vad är verkligt”, kallas metafysik. Meta­fysiken ses över axeln i dagens akademi, men Jorjani bryr sig inte om det utan tar tjuren vid hornen och målar upp en metafysik för vår tid, ett nödvändigt grepp om vi vill förstå vår omvärld.

Metafysik och angränsande frågor (esoterism, ockultism) kallas av Jorjani för ”the spectral aspect of reality” och detta ger en vinkel för att inlemma metafysik i dagens vetenskapssamfund.

Detta ”spectral” (spöklik, järtecken i skyn) kan enligt Jorjani också associera till ”spectrum” (spektrum), antydande holism, en helhetssyn på vetenskapliga fenomen, i motsats till reduktionism, att reducera verkligheten utifrån sättet man undersöker den på.

Dagens vetenskap förnekar ju realiteten av allt som inte passar in i dess undersökningsmodell, såsom existensen av en själ och Gud och liknande.

Full förståelse för vetenskapen nås endast genom ”the spectral perspective”, anser Jorjani. Han använder visserligen inte ord som ”Gud” och ”själ”, men hans bok lever i en gråzon där dessa begrepp kan tillämpas.

Man kan säga att han ger det andliga lägret intellektuell ammunition. Andliga personer är ofta inte så skolade i akademiska begrepp, de säger att ”Gud är kärlek” och ”själen är energi” och liknande, men har inte så mycket mer i sin begreppsapparat.

Nu, däremot, med Jorjanis debutbok, kan de bredda sin vokabulär med begrepp som ”spektral”, ”reduktiv materialism” och ”psi-fenomen”.

För 20-30 år sedan gavs det rätt ofta ut böcker som utmanade tillståndet i det ortodoxa vetenskapssamfundet. Paul Davies Gud och den nya fysiken och David Bohms Wholeness and the Implicate Order är exempel. Prometheus and Atlas fortsätter traditionen och den kan i stort sett rekommenderas.

Lennart Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Arnstberg: Sverige är inte längre en demokrati

BOKRECENSIONSverige är inte längre ett demokratiskt land i ordets egentliga och ursprungliga mening. Detta är nog ett påstående som både kan anses provocerande och sorgligt, men inte desto mindre sant. Hur hamnade vi här, hur ser verkligheten ut, och vad händer härnäst? Hur är egentligen läget efter demokratin, och hur går man vidare? Så kan man formulera frågorna som utgör en röd tråd genom etnologen, professorn och debattören Karl-Olov Arnstbergs senaste bok Efter demokratin: Sju essäer.

Lennart Svensson om sin bok Ett rike utan like

Ett rike utan like behandlar Ynglingaätten till våra dagar på inte mind­re än 580 sidor. De finns att köpa på www.alternamedia.se ”Sverige finns. Och etniska svenskar finns.” Så inleder Lennart Svensson sin bok Ett rike utan like – Sveriges historia. ”Det här är de etniska svenskarnas historia”, säger Svensson i en intervju med Nya Tider.

Hur ska det gå för gamla Sverige?

BOKRECENSIONÅret är 2027. Under det senast tiotalet år har motsättningar stegvis byggts upp mellan Sveriges muslimska minoriteter och resten av samhället. Det finns nu 284 så kal­la­de ”utanförskapsområden” som i praktiken är självstyrande muslimska enklaver där sharialagar råder. Muslimer ställer allt högre krav på ekonomiska bidrag och särbehandling. Inte minst kräver de utökad anhöriginvandring. Politikermajoriteten svarar undfallande i hopp om att blidka muslimerna, men kraven fortsätter att växa.

Därför bör Sverige lämna EU

BOKRECENSIONValet till EU-parlamentet är passerat och den politiska maktordningen består, även om också rösterna som utmanar Bryssels maktanspråk har vuxit. Mark Brolin kom lägligt inför valet ut med en bok vars argumentation sträcker sig långt bortom dagspolitiken och bland annat förklarar varför det är svårt att ändra EU inifrån.

Rockefeller – En klimat-smart historia

BOKRECENSIONJacob Nordangård har undersökt Rockefellerklanens politik och agerande under nästan 150 år och fem generationer. Resultatet är boken Rockefeller – En klimat­smart historia, som släpptes på Earth Day den 22 april. Nordangård visar att familjen Rockefeller sedan lång tid tillbaka agerat ytterst välplanerat och målmedvetet. Det handlar om mycket mer än att tjäna ofattbart mycket pengar. På den här nivån är pengar inte längre målet. Pengar är däremot ett redskap för att få makt – stor makt – om möjligt världsherravälde.

Bilden av verkligheten av Katerina Janouch

INRIKESDen populära författaren Katerina Janouch har utkommit med en ny bok. Bilden av verkligheten kan ses som en årskrönika för 2018, men är mer än så. Det är en personlig skildring av en lång rad fenomen i dagens Sverige med tillbakablickar på det gamla Sverige. Boken är en fristående fortsättning av succéboken Bilden av Sverige och är precis som den indelad i ett kapitel för varje månad. Varje kapitel inleds med ett för månaden aktuellt nyord som belyser den absurda situationen i Sverige.

Hur mat- och läkemedels-industrin skapat en pandemi

BOKRECENSIONCivilingenjören, den teknologie doktorn, författaren och samhällsdebattören Lars Bern vill i sin bok Den metabola epidemin ge en bild av hur storföretag med enorma ekonomiska intressen skadar vår hälsa på olika sätt. Texten är omfattande och ämnet tungt, men boken är intressant och förvånansvärt lättläst.

Identitär! – Hur gör man revolution i informationseran?

RECENSIONVi vet massor om vad som är fel med vårt samhälle. Inte minst vet vi att det pågår ett utbyte av Europas befolkning mot folk från andra kontinenter. Vi står inför ett existentiellt hot. Vi vet också att det finns naturliga och självklara politiska lösningar som skulle kunna rädda oss, ändå fortsätter folket att lita mer på gammelmedia och de gamla politiska partierna och ledarna. Hur väcker vi majoriteten till deras och vår överlevnadsfråga? Hur väcker vi intresse och sympati för vår sak? Martin Sellner ger svar i boken Identitär!.

Gå till arkivet

Send this to a friend