Skip to Content

Krönika

Jimmie Åkesson och makten

Stefan Torssell: "Det är ingen tvekan om åt vilket håll svenska folket riktar sitt intresse."

Publicerad: 13 september, 2015, 16:43

  • Svenska

Jag minns de första sommartalen i De fyra årstidernas park, de hade en enkel inramning. En ung dam, klädd som för en dag i tvättstugan, sågs släntra över scenen med en blomma som tack efter talet. Nu har traditionen dekorerats. En duk med SD:s emblem klädde ett blomsterprytt bord. Flickan som överlämnade blommorna var läcker som en bakelse, iförd en gul kjol och en vit blus och en symboliskt himmelsblå väst. Ett parti med självförtroende framträdde inför sin publik.

När Jimmie Åkesson inledde på keyboard och en sångare sjöng Ultima Thules ”Fäderleslandet” snörpte två kvinnliga hallåor på en rapporterande webb-TV på mun och utstrålade ogillande, men ju mer stockholmsjournalister snörper, desto mer ökar SD i popularitet.

Jimmie Åkesson fick sin publik med sig och fortsatte: ”Men nu Sverigevänner är snöbollen i rullning, nu har proppen släppt ur flaskan, svensken reser sig, nu räcker det, nu har vi fått nog!”
Applåder och bekräftande rop steg från åhörarbänkarna samtidigt som Jimmie Åkesson tog en svalkande klunk ur en petflaska, en markör för en urban livsstil och globalismen. Per Albin hade aldrig traditionslöst halsat ur en plastflaska inför sin publik, men sederna förflackas. Möjligen hade han kunnat ta en pilsner tillsammans med arbetare.

Därefter skapade partiledaren förvirring i bänkarna. Sverige är världsbäst på integration, förklarade Jimmie Åkesson. Av 38 jämförda länder låg Sverige i topp. Nyheten var lika förvirrande som när ett stort antal mord, gruppvåldtäkter och gänguppgörelser beskrivs av Dagens Nyheter (DN) och Brottsförebyggande rådet (Brå) att Sverige aldrig har varit tryggare. När DN och Brå presenterar sådana fakta förlorar de kontakt med dem de vill nå. Samma sak skedde i Fyra årstiders park. Åhörarbänkarna satt som frågande.

En välvillig tolkning kunde vara att trots att Sverige har världens bästa integrationsåtgärder i form av försörjningsstöd, förtur i bostadskön, hemspråksundervisning, omedelbar full pension med gratis sjukvård, gratis hemtjänst och högre bostadstillägg än för svenskar, så blir invandrarna ändå inte en del av det svenska samhället. Anledningen är att de inte behöver anpassa sig till svenska förhållanden. Endast infödda svenskar uppmanas till att korrigera sin livsstil. Kanske var det så Jimmie Åkesson menade, men han sa det inte. Publiken var lättad när han lämnade sitt stickspår.
Därefter gick talet från höjdpunkt till höjdpunkt med elegant behärskning och en fortsatt utmärkt publikkontakt. Nästa stora applåd kom när Jimmie Åkesson ställde krav på en folkomröstning i invandringsfrågan. Han erbjöd därmed Sjuklöverns partier en väg ur deras dilemma när de nu låst fast sig i en hopplös migrationspolitik.

Jimmie Åkesson konstaterade att SD måste planera för att vara med och styra landet. Det tog bara någon minut innan budskapet ändrades till att partiet skulle styra landet. ”Vi må vara oerfarna, men herregud om man tittar hur det ser ut i regeringskansliet i dag”, förtydligade Jimmie Åkesson.

Ett par skratt kom ur bänkarna när åhörarna tänkte på Miljöpartiet, men nu hade det gått fort. På bara några minuter hade partiledaren gått från att beskriva ett vanskött land till att SD nu skulle styra detta land. Även Jimmie Åkesson var nog osäker på den praktiska delen av detta projekt, för han nämnde inga detaljer, enbart sin ideologi.

Hur styr man ett land? Bostadsministern Mehmet Kaplan från Miljöpartiet har misslyckats. En del tror att det är ideologin det är fel på. Så är det inte. Skicklighet kräver erfarenhet och man måste förstå vad man sysslar med.

Många sverigedemokrater sitter i kommunfullmäktige. De väntar i sina bänkar på tjänstemannaskrivelser. Ingen av dem styr. Det finns 290 kommuner i Sverige med ett kommuncentra och flera mindre orter. De orterna styrs helt av kommunens tjänstemän. Likaså är det med landets omkring 500 statliga myndigheter. De sköts av statstjänstemän.

När Socialdemokratin under 1930-talet insåg denna problematik övervägde partiet att politisera all statlig förvaltning, men valde istället en egen utnämningspolitik. Omkring tiotusen kompetenta människor krävdes som partiet belönade med lojalitet. ABF skolade fler än hundratusen ungdomar under årens lopp. Socialdemokratin stimulerade fram kultur, kunskap och engagemang och hade tusentals företrädare som kunde förklara visionerna. Även arbetaridrotten blev en del av Folkhemmet.

Sverigedemokraterna har ingen folkrörelse med tusentals framstående företrädare. Många tror som Mehmet Kaplan att blir man bostadsminister så bygger husen sig själva. De vet inte att de stora byggbolagen har egna vapendragare inne i myndighetsstrukturerna och de formar svensk bostadspolitik.

Det är 1970-talets kommunala och statliga förvaltningsstrukturer som gradvis har raserat Folkhemmet. Dagens strukturer tjänar andra intressen. En sverigedemokratisk minister skulle aldrig ens lägga märke till hur han skulle bli bortmanövrerad och hamna sist i beslutsordningen. När ett beslut ska fattas så har redan tio delbeslut tagits av tjänstemännen. Svenska folkets besvikelse skulle bli stor efter ett sådant misslyckande och hela skulden skulle läggas på SD.

Om ministrarna själva ska skriva direktiv, regleringsbrev, lagförslag och myndighetsföreskrifter och dirigera internationella avtal på myndighetsnivå så skulle de klappa ihop efter en vecka. Sverigedemokraterna måste skapa en bredd för att inte bli systemets fångar.

All makt döljer sina metoder. En härskare berättar aldrig hur han styrt sitt rike. Länder som går under har haft makthavare som saknat insikter om detta. Det förklarar varför världen ser ut som den gör.

När Annie Lööf sommartalade lyssnade 100 personer. Drygt 400 har sett talet i efterhand på YouTube. Stefan Löfven hade 200 åhörare och 4 000 har sett talet. Jimmie Åkesson hade över 2 000 åhörare och över 60 000 har i efterhand sett talet. Det är ingen tvekan om åt vilket håll svenska folket riktar sitt intresse.

Stefan Torssell

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Avsentimentaliseringsverket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Tio års arbete i alternativmedia: En ringmur av tystnad

KÅSERIFör tio år sedan bytte jag sida. I 25 år arbetade jag som journalist i dagspress, därav 22 år på Dagens Nyheter. Efter pensioneringen började jag skriva i alter­nativmedia. Halva min vänkrets sade upp kontakten. Fortfarande har många inte kunnat förlåta mig för sidbytet. Jag omges av en ringmur av tystnad.

Gå till arkivet

Send this to a friend