<strong>Jonathan Bowden.</strong>

Jonathan Bowdens testamente

Varför präglas vårt samhälle av så mycket skuld och skam? Vart tog stoltheten, livsglädjen och den självklara rätten att värna våra intressen vägen? Jonathan Bowdens inspirerande tal, där han klär av de ideologier som svärtat ned västs självbild, har publicerats i en ny bok, utgiven av den amerikanska nya högerns förlag Counter Publishing.
Jonathan Bowden Western Civilization Bites Back San Francisco:  Counter-Currents, 2014 228 sidor
Jonathan Bowden
Western Civilization Bites Back
San Francisco:
Counter-Currents, 2014
228 sidor

Den brittiske kulturkritikern och konstnären Jonathan Bowden (1962-2012) avled oväntat under våren 2012. Bowden hade en lång karriär bakom sig inom brittisk nationalism och alternativ höger, men det var bara något år innan hans frånfälle som han hade fått en betydligt större och internationell publik. Under den här perioden publicerades han artiklar på webbsidan Counter Currents och kvalitén på dem gav en fingervisning om att en begåvad skribent höll i pennan. Dock var Bowden ovanlig på så sätt att han inte främst ägde begåvningen att uttrycka sig i skrift – utan genom tal. Counter Currents Publishing har nu gett ut en samling med några av hans allra bästa tal i skriftlig form.

Boken heter Western Civilisation Bites Back (Västerlandets civilisation biter tillbaka) och är uppkallad efter ett av Bowdens sista och tveklöst bästa tal. Några ord måste sägas om Jonathan Bowden som författare och talare och hur de är som två olika personer. Bowdens stil som författare var ofta experimentell, för att uttrycka saken på ett vänligt sätt. Vissa av hans böcker är nästintill obegripliga och man lämnas med intrycket av att boken inte är skriven av någon annan anledning än författarens eget nöje. Men som talare var han så pedagogisk och klar som någon bara kan vara. Han ägde den sällsynta förmågan att ta en tänkare, en poet, eller en politisk strömning och gå till dess kärna och disikera den fullständigt.

Bowden talade om allting från marxism och modern konst till Martin Heidegger. Varje gång valde han ett ämne som med all rätt ska betraktas som mycket svårtillgängligt, och öppnade upp det för sin publik. I förordet till boken skriver redaktören Greg Johnson att han bland det stora material som finns att tillgå valt ut tal för publicering för att de följer en röd tråd. Denna röda tråd är att de, med olika ingångar, behandlar det samtida västerlandets moraliska status. Någonting som Bowden ofta återkom till var att västerlandet av i dag lider av ett hopplöst dåligt självförtroende. Det finns för mycket vekhet, obeslutsamhet och känslor av skuld för både föreställda och faktiska brott.

Det är som att känslan av skuld har blivit fullständigt integrerad i den västerländska identiteten. Nationalister ägnar mycket tid åt att – rätt eller orätt – peka ut olika grupper som ansvariga för de problem som finns att hantera. Emellertid ska det inte förglömmas att den kanske värsta fienden är den som många av oss skapar i våra egna sinnen. Varför känner exempelvis så många svenskar att de måste be om ursäkt för att de är kritiska till invandringen? Anledningen är inte svår att förstå. De upplever att utsikten att ta tillvara på sina egna intressen som grupp ger upphov till ett stygn av dåligt samvete. Och människor undviker vanligtvis att göra någonting som inte känns riktigt rätt.

Den ideologiska strömning som varit mest destruktiv för västerlandets självförtroende är utan tvekan marxismen. Dagens marxism är inte helt enkel att förstå och det finns flera anledningar till varför. Ytligt sett kan det verka som om kommunismen i sina många former kollapsat fullständigt. Dess stater har fallit samman, dess ekonomiska teori tas inte längre på allvar och Stalin nämns inte så sällan i samma andetag som Hitler. Trots det finns det hos konservativa, nationalister och andra fiender till marxismen inte någon antydan till segerrus. För det är väldigt svårt att uppleva marxismen som slagen och att dess idéer inte längre skulle ha något inflytande. Så vad är det som har hänt?

Det som har hänt är, för att låna en formulering från Bowden, att marxisterna har förlorat en värld men i gengäld vunnit en annan. Marxismens inflytande strålar genom hela vår kultur och det är som att nästan varje annan form av politisk eller ideologisk position är påverkad av den i någon utsträckning. Det är som att marxismen har muterat, anpassat sig efter nya omständigheter, och på så sätt kunnat överleva i den post-sovjetiska eran. Kommunismen har ingen egen stark position, men marxismens inflytande återkommer igen och igen hos positioner som historiskt sett inte har med den att göra.

En förklaring till varför hittar vi om vi går tillbaka till den så kallade Frankfurtskolan, vars efterföljare haft stort inflytande på vår civilisations självuppfattning. Dess teoribildningar var nyskapande för sin tid och öppnade upp för ett helt nytt sätt att tänka om marxism, samhället och samhällsvetenskaplig forskning. Frankfurtfilosoferna lyckades med att formulera en mjuk variant av marxismen. En version som inte är belastad av klasskamp, arbetsläger, Stasi, diktatur och folkmord.

Den är i betydligt högre grad ren teori som står färdig att användas inom akademin, och kan kombineras även med ideologiska positioner som inte nödvändigtvis behöver ha någonting med kommunismen att göra. I likhet med andra former av marxism går den ut på att kritisera. Marx började sin karriär som teoretiker med att kritisera den borgerliga nationalekonomin och andra, rivaliserande former av socialism. Den nya marxismen – den vi gärna kallar för kulturmarxism – har gått en annan väg än den gamla marxismen. Dock är den sig lik i att den fortfarande kritiserar, men nu undergräver den de europeiska folkens traditioner och patriotism istället. Från insidan.

Bowden behandlade den här frågan – som egentligen är moralfilosofisk – genom att diskutera avvikande kulturella figurer som Bill Hopkins och Hans Jürgen Syberberg, spåra dess rötter i sina tal om marxismen och erbjuda en utväg genom Nietzsches sträva filosofi. Trots att talen handlar om helt olika ämnen finns det ändå, som redaktören säger, en tydlig röd tråd att följa genom boken. Västvärlden befinner sig just nu i ett kritiskt läge och det finns mycket som behöver sägas om detta sjukdomstillstånd ska kunna hävas. Det är när man betraktar saken från denna synvinkel som man inser hur talande bokens titel är för dess innehåll. Vad saken egentligen handlar om är att västerlandet måste börja bita tillbaka mot sina fiender på hemmaplan. Det är en fråga om mod snarare än någonting annat.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Ännu en sverigedemokrat åtalad av politisk åklagare

Ännu en sverigedemokrat åtalad av politisk åklagare

🟠 En åklagare har väckt åtal för hets mot folkgrupp mot en sverigedemokratisk företrädare i Karlskrona, samtidigt som hon på Facebook under falskt namn har bedrivit en privat kampanj mot partiet. En särskild enhet inom åklagarmyndigheten ska nu utreda om hon får behålla ärendet, eller om en annan åklagare ska ta över det. Samma åklagare väckte 2014 åtal mot en annan av Karlskronas SD-politiker. Till Nya Tider säger den senast åtalade sverigedemokraten att han fått mycket stöd för sin rätt att bedriva opinionsbildning vad gäller böneutrop.

Mobbare med en mysig godhetsfasad

Mobbare med en mysig godhetsfasad

🟠 Helena Edlund är en präst som starkt engagerat sig för sina medmänniskor och tjänstgjorde bland annat i Kosovo där hon menar att hon verkligen fick stifta bekantskap med riktig ondska. Erfarenheterna från hennes egen kyrka i Sverige står dock inte långt efter, då hon möttes av självutnämnt ”goda” vänsterkristna, som försökte krossa henne för att hon var ”homofob” och ”rasist”. Hennes bok är ett vittnesmål om hur Svenska kyrkan gått från att vara ”Fädernas kyrka i Sveriges land” till en skenhelig politiskt korrekt lekstuga.

Trump sätter in militär vid gränsen

Trump sätter in militär vid gränsen

🟠 Karavanen av invandrare från Honduras och andra centralamerikanska länder har nu tagit sig över Mexikos södra gräns. Det finns i dagsläget ingenting som tyder på att Mexiko kommer att stoppa karavanen från att fortsätta norrut. Nu sätter Donald Trump in militären för att hindra karavanen från att ta sig in i USA. ”Ingen kommer in!” säger presidenten.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

Van Morrison – What’s it gonna take?

🟠 Förra årets hjärnskakningspanik bland musikkritiker handlade om att en av deras gunstlingar, den ofta geniförklarade Van Morrison, levererat ”felaktiga” svar på frågor som etablissemanget redan avgjort åt oss. På skivan sjöng han om att Covid-19 var en bluff och att media ägs av några som inte vill oss väl. Nu har Van Morrison återkommit med ännu en låtsamling och han backar inte en millimeter.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.