Skip to Content

Ett land präglat av ogenomtänkt godtycke? Lars Åberg, journalist och författare, kritiserar den brist på idéer och debatt som präglat Sverige de senaste decennierna, särskilt när det kommer till migration och integration. Foto: Facebook
SAMHÄLLSDEBATT

Journalisten Lars Åberg i GP: ”I Sverige kan vad som helst hända”

Digital utgåva

Journalisten Lars Åberg skriver i en debattartikel i Göteborgs-Posten om att Sverige har blivit ett land där precis allt kan hända, på grund av att makthavarna på senare tid styrts av ogenomtänkt godtycke snarare än genomtänkta visioner. Åberg pekar ut migrations- och integrationspolitiken som ett särskilt område där detta blivit tydligt, och kan få katastrofala följder för samhällets existens.

Publicerad: 7 maj, 2018, 13:20

 • Svenska

Läs även

Journalisten och författaren Lars Åberg är aktuell med en ny bok med titeln Landet där vad som helst kan hända. I en debattartikel i Göteborgs-Posten, söndagen den 6 april, sammanfattar författaren delar av sin bok under rubriken ”Var beredd att vad som helst kan hända i Sverige”. Åberg inleder sin debattartikel med att konstatera att Sverige och svensk politik har gått från ”planerad förutsägbarhet till planlös perspektivlöshet”. Idag har Sverige blivit landet där tågen står stilla på linjen, posten inte kommer fram och gangsters tränger sig före i vårdkön:

”Erfarenheterna av försämrade samhällsfunktioner är så spridda att de inte kan förminskas genom uppfostrande tilltal eller förklaras som utslag av rädsla för det främmande. Det senare framstår som ett falskt orsakssamband eftersom det som människor uttrycker oro för är sådant, som de märker av i sin vardag och därför faktiskt känner till.”

Skolelever har ingen koll på grundläggande samhällsfunktioner

Hur vet man då att samhället börjar gå sönder? frågar sig Åberg, och skriver att han först började inse det sönderfallande samhället då han besökte skolor och noterade svenska elevers bristande samhällskunskaper. Just detta hade ingenting med migrationen att göra, men var för Åberg ett tydligt tecken på en annan problematik i det svenska samhället: den växande okunskapen.

”Niondeklassarna jag träffade i en stor skola i en större svensk stad visste inte särskilt mycket om hur samhället var uppbyggt, hur dess institutioner grep in i varandra och hur beslut fattades. En del trodde att socialförvaltningen och socialdemokratin var samma sak. Några av dem var säkra på att barnbidraget kom från FN. De allra flesta hade ingen som helst koll.”

Åberg konstaterar att det stegen ur det gamla klassamhället – det vill säga framväxten av det svenska folkhemmet – togs med ”medvetna steg” och med ”blicken riktad framåt”. Principerna var ”bröd och bildning”, ”rösträtt och rättvisa” samt ”skötsamhet och självständighet”. Åberg antyder att elevernas okunskap om samhällets funktioner uppenbarligen har med ett misslyckande med den första punkten att göra.

”Inhemska biståndsprojekt utan tidigare motsvarigheter”

Dessa ideologiska övertygelser är nu borta, istället finns ett utbrett och ogenomtänkt godtycke, hävdar Åberg. Snarare tycks svensk politik handla om en ”lång serie reaktioner på förändringar i omvärlden”, skriver författaren och fortsätter:

”Hundratusentals nyinflyttade människor har blivit föremål för våra samhälleliga insatser. Någon motsvarighet till detta inhemska biståndsprojekt har vi aldrig tidigare sett. Svensk politik har de senaste åren ägnat sig åt att låtsas som om en redan förändrad verklighet vore oförändrad och som om varje form av problematisering vore ett hot mot det orubbliga hos denna verklighet. Där samhällsdebatt tidigare setts som en väg till reformer, en förändrad verklighet, har den i stället kommit att uppfattas som skadlig för det redan uppnådda.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Tack så mycket, Åberg, för din artikel. Det är fullt klart att Sverige inte längre styrs från Sverige.
  Är det nu inte dags att utreda varifrån Sverige egentligen styrs? Är det inte så att Sverige ibland styrs från EU, ibland från dolda Bilderbergdirektiv, ibland från Saudi, USA, islamister men ofta direkt eller indirekt från Soros? Det verkar ske ryckvis, någon har dragit i en tråd. Någon verkar t ex vara väldigt nöjd med Reinfeldt, han har ju fått en bonus på 22 miljoner. Undrar hur mycket andra politiker har fått.

 • Sophie Farmer

  Sverige kan idag faktiskt liknas med en bananmonarki. Mig veterligen världens första!

 • Sophie Farmer

  Bananarki!

 • hylle4ev

  Hans nya bok kommer att pliktskyldigast att recenseras, men någon stor samhälls-“snackis” kommer det inte att bli.
  Men som han skriver så kan vi som växte upp i landet som inte finns längre bara hålla med när han skriver:
  det var en oerhörd förmån att få växa upp i denna trygga famn, vi kommer alltid att iakttaga våra barnbarn med ett vemod som vi på alla sätt försöker dölja för dem. Pessimismen har trängt in i vårt innersta.

  Klart att det hade sina brister, mycket av det som var “fel” var ofta relativt generellt i den tidens västerländska samhällen. Även om politiska opportunister påstod att de var speciellt svenska. Men då fanns ett hopp att det var möjligt att förändra att problemen inte skulle vara olösbara eller endast kunde bli värre. Oavsett tillkortakommanden var det ett mycket tryggare och säkrare samhälle för individen.
  Att vi försöker dölja vemodet för barnbarnen för vad som skapats är nog att vi skäms för att vi lät det hända.

Skattehöjning på plastkassar

INRIKESRegeringen går nu vidare med det tidigare omdiskuterade skatteförslaget på plastbärkassar vilket kommer höja priset till mellan fem och sju kronor styck. Samtidigt hoppas man få in 2,1 miljarder kronor i skatteintäkter. Men miljöeffekterna är försvinnande små.

Två minderåriga flickor våldtagna i Stockholm

INRIKESPolisen har inlett en förundersökning om två skilda fall av våldtäkt mot barn som skall ha skett i Stockholm under helgen, skriver polisen på sin hemsida. Det skall röra sig om två minderåriga flickor, varav den ena skall ha blivit våldtagen under natten mot lördagen och den andra under lördagskvällen. De båda flickorna har berättat för en vuxen om vad de utsatts för och denne har sedan kontaktat polisen för att göra en anmälan.

Gymnasielags-afghan tafsade på flickor i badhuset

INRIKESNoorallah Sanjar fick tillstånd att stanna i Sverige genom den kontroversiella gymnasielagen som drevs igenom förra året. Samtidigt hängde han på Gustavsviksbadet i Örebro där han tafsade på flickor i nedre tonåren.

2 miljoner utrikesfödda i Sverige – etniska svenskar blir snart minoritet

INRIKESEnligt SCB har mängden utrikesfödda nu nått drygt 2 miljoner och det demografiska skiftet – där etniska svenskar utgör en allt mindre del av befolkningen – fortgår med oförminskad takt. Över en tredjedel av Sveriges befolkning är nu av annat ursprung än majoritetsbefolkningen. Slutresultatet av en fortsatt invandring blir att de etniska svenskarna till slut blir en minoritet i sitt eget land, och det är något som sker inom bara några decennier visar flera rapporter.

Stor risk för ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar

ANALYSI efterspelet till några uppmärksammade bedrägerier mot bostadsrättsföreningar har Fastighetsägarna låtit Sweco genomföra en undersökning av hur utsatta bostadsrättsföreningar i allmänhet är för ekonomisk brottslighet. Resultatet av undersökningen, som presenterades i en rapport den 1 oktober i år, visar att risken för att utsättas för bedrägerier är mycket stor. Stora brister i den ekonomiska förvaltningen, dålig styrning och bristande engagemang från medlemmarna anges som viktiga riskmoment.

Feministen Victoria Kawesa dömd för misshandel

INRIKESInte hjälpte det att Victoria Kawesa, 44, anlitade den före detta justitieministern Thomas Bodström som försvarsadvokat. Hon dömdes till ansvar för misshandel även i hovrätten. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Samhällskritisk akademiker frihetsberövad av över tio poliser

Det fattades inga polisiära resurser när Stockholmspolisen frihetsberövade, kroppsvisiterade, och i ilfart förde bort den flerfaldigt examinerade akademikern och samhällskritikern Bilyana Martinovski från Arlanda flygplats. Orsaken? Hon var misstänkt för förtal av Kajsa Klein på #jagärhär, men det fick hon inte reda på förrän flera timmar senare.

Göteborgs rånvåg – senaste offret tolv år gammal

INRIKESVarje månad utförs i Göteborg i genomsnitt över 30 personrån, där vanligen både gärningsmän och offer är unga. Hot och våld utövas vid dessa attacker, men bytena begränsar sig till mobiltelefoner och jackor. ”Under ett par års tid har vi haft en ganska kraftig ökning, och det fortsätter”, säger en polischef till Nya Tider.

Gå till arkivet

Send this to a friend