Skip to Content

Ett land präglat av ogenomtänkt godtycke? Lars Åberg, journalist och författare, kritiserar den brist på idéer och debatt som präglat Sverige de senaste decennierna, särskilt när det kommer till migration och integration. Foto: Facebook
SAMHÄLLSDEBATT

Journalisten Lars Åberg i GP: ”I Sverige kan vad som helst hända”

Digital utgåva

Journalisten Lars Åberg skriver i en debattartikel i Göteborgs-Posten om att Sverige har blivit ett land där precis allt kan hända, på grund av att makthavarna på senare tid styrts av ogenomtänkt godtycke snarare än genomtänkta visioner. Åberg pekar ut migrations- och integrationspolitiken som ett särskilt område där detta blivit tydligt, och kan få katastrofala följder för samhällets existens.

Publicerad: 7 maj, 2018, 13:20

 • Svenska

Läs även

Journalisten och författaren Lars Åberg är aktuell med en ny bok med titeln Landet där vad som helst kan hända. I en debattartikel i Göteborgs-Posten, söndagen den 6 april, sammanfattar författaren delar av sin bok under rubriken ”Var beredd att vad som helst kan hända i Sverige”. Åberg inleder sin debattartikel med att konstatera att Sverige och svensk politik har gått från ”planerad förutsägbarhet till planlös perspektivlöshet”. Idag har Sverige blivit landet där tågen står stilla på linjen, posten inte kommer fram och gangsters tränger sig före i vårdkön:

”Erfarenheterna av försämrade samhällsfunktioner är så spridda att de inte kan förminskas genom uppfostrande tilltal eller förklaras som utslag av rädsla för det främmande. Det senare framstår som ett falskt orsakssamband eftersom det som människor uttrycker oro för är sådant, som de märker av i sin vardag och därför faktiskt känner till.”

Skolelever har ingen koll på grundläggande samhällsfunktioner

Hur vet man då att samhället börjar gå sönder? frågar sig Åberg, och skriver att han först började inse det sönderfallande samhället då han besökte skolor och noterade svenska elevers bristande samhällskunskaper. Just detta hade ingenting med migrationen att göra, men var för Åberg ett tydligt tecken på en annan problematik i det svenska samhället: den växande okunskapen.

”Niondeklassarna jag träffade i en stor skola i en större svensk stad visste inte särskilt mycket om hur samhället var uppbyggt, hur dess institutioner grep in i varandra och hur beslut fattades. En del trodde att socialförvaltningen och socialdemokratin var samma sak. Några av dem var säkra på att barnbidraget kom från FN. De allra flesta hade ingen som helst koll.”

Åberg konstaterar att det stegen ur det gamla klassamhället – det vill säga framväxten av det svenska folkhemmet – togs med ”medvetna steg” och med ”blicken riktad framåt”. Principerna var ”bröd och bildning”, ”rösträtt och rättvisa” samt ”skötsamhet och självständighet”. Åberg antyder att elevernas okunskap om samhällets funktioner uppenbarligen har med ett misslyckande med den första punkten att göra.

”Inhemska biståndsprojekt utan tidigare motsvarigheter”

Dessa ideologiska övertygelser är nu borta, istället finns ett utbrett och ogenomtänkt godtycke, hävdar Åberg. Snarare tycks svensk politik handla om en ”lång serie reaktioner på förändringar i omvärlden”, skriver författaren och fortsätter:

”Hundratusentals nyinflyttade människor har blivit föremål för våra samhälleliga insatser. Någon motsvarighet till detta inhemska biståndsprojekt har vi aldrig tidigare sett. Svensk politik har de senaste åren ägnat sig åt att låtsas som om en redan förändrad verklighet vore oförändrad och som om varje form av problematisering vore ett hot mot det orubbliga hos denna verklighet. Där samhällsdebatt tidigare setts som en väg till reformer, en förändrad verklighet, har den i stället kommit att uppfattas som skadlig för det redan uppnådda.”

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Tack så mycket, Åberg, för din artikel. Det är fullt klart att Sverige inte längre styrs från Sverige.
  Är det nu inte dags att utreda varifrån Sverige egentligen styrs? Är det inte så att Sverige ibland styrs från EU, ibland från dolda Bilderbergdirektiv, ibland från Saudi, USA, islamister men ofta direkt eller indirekt från Soros? Det verkar ske ryckvis, någon har dragit i en tråd. Någon verkar t ex vara väldigt nöjd med Reinfeldt, han har ju fått en bonus på 22 miljoner. Undrar hur mycket andra politiker har fått.

 • Sophie Farmer

  Sverige kan idag faktiskt liknas med en bananmonarki. Mig veterligen världens första!

 • Sophie Farmer

  Bananarki!

 • hylle4ev

  Hans nya bok kommer att pliktskyldigast att recenseras, men någon stor samhälls-”snackis” kommer det inte att bli.
  Men som han skriver så kan vi som växte upp i landet som inte finns längre bara hålla med när han skriver:
  det var en oerhörd förmån att få växa upp i denna trygga famn, vi kommer alltid att iakttaga våra barnbarn med ett vemod som vi på alla sätt försöker dölja för dem. Pessimismen har trängt in i vårt innersta.

  Klart att det hade sina brister, mycket av det som var ”fel” var ofta relativt generellt i den tidens västerländska samhällen. Även om politiska opportunister påstod att de var speciellt svenska. Men då fanns ett hopp att det var möjligt att förändra att problemen inte skulle vara olösbara eller endast kunde bli värre. Oavsett tillkortakommanden var det ett mycket tryggare och säkrare samhälle för individen.
  Att vi försöker dölja vemodet för barnbarnen för vad som skapats är nog att vi skäms för att vi lät det hända.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Liberalerna vill se språkkrav i svenska för anställning inom äldreomsorgen – utesluter inte stöd från SD

INRIKESDen 5 juni kom ett nygammalt utspel från Liberalerna, nämligen att man vill ha krav på god svenska i tal och skrift för dem som vill bli anställda inom äldreomsorgen. I en intervju med Nya Tider säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, att man är beredda att gå långt för att få igenom detta krav, rentav med stöd från SD i riksdagen.

Efter kärnkraftsstängning – oljekraftverk måste användas

INRIKESSatsningen på förnybara energikällor, där Sveriges ökande energibehov till 100 procent skall tillgodoses utan kärnkraft eller fossila bränslen, har gjort att det redan nu råder stor elbrist i södra Sverige. Så omfattande är bristen, trots att det är sommar, att man väljer att starta upp oljekraftverket i Karlshamn för att täcka upp bristerna.

Gå till arkivet

Send this to a friend