Skip to Content

Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande. Stillbild: Nya Tider Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande. Stillbild: Nya Tider

Journalistförbundet agerar polis – försvarar nedstängning av medborgarjournalister

Digital utgåva

Journalistförbundet har svarat på Nya Tiders uppföljningsfrågor efter den uppmärksammade intervjun på Bokmässan. Förbundets vice ordförande Tomas Backlund menar bland annat att det krävs en ansvarig person för att medier ska kunna upprätthålla en vidsträckt yttrandefrihet. Han medger också att syftet med att sammankalla ett möte med regeringen och Google var att få staten att ingripa mot vad han kallar ”brott” – trots att det inte alls är fastslaget att materialet verkligen är brottsligt.

Publicerad: 10 december, 2019, 09:07

  • Svenska

Läs även

Det var i en intervju under Bokmässan i Göteborg som Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund fick frågan från Nya Tiders reporter om inte brottsligt material bäst bedömdes av den myndighet som är specialiserad på brott, nämligen Polismyndigheten, istället för av Journalistförbundet och den samlade etablerade mediakåren.

Journalistförbundet var en av de som tillsammans med andra branschorganisationer och de stora mediehusen förra året krävde att regeringen skulle agera mot Google så att Granskning Sverige släcktes ned på Youtube, som Google äger.

Granskning Sverige är ett nätverk av medborgarjournalister som ringer upp politiker, etablissemangsjournalister och andra makthavare för att ställa frågor. En av metoderna är att spela upp vad makthavaren sagt tidigare och jämföra med nya uttalanden eller ställa följdfrågor. Etablissemanget har reagerat kraftfullt på att bli granskade och har kallat det för ”att sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material”, samt ”rasism och antisemitism”.

I sitt brevsvar till Nya Tider menar nu Backlund att Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, de stora mediehusen med flera som pressade regeringen att agera mot nätjättarna inte alls var ute efter att komma åt denna journalistik genom att stoppa deras sändningar.

– Det [är] inte sant att vi eller någon av de andra du nämner har vänt oss till regeringen för att be dem att censurera alternativ obunden media. Det skulle vi aldrig göra, säger Backlund i brevsvaret.

Backlund har dock en mycket snäv definition av censur. Han menar att censur bara handlar om att staten förhandsgranskar innehåll innan publicering och stoppar valda delar. Han tycker inte att det är censur att staten tvingar privata plattformar att ta bort material som ”kan” vara olagligt, och det är vad man arbetar för:

– Innebörden av censur är att staten förhandsprövar innehåll i syfte att stoppa vissa publiceringar. Detta är något som inte hör hemma i en demokrati. Det arbete som beskrivs i artikeln i Expressen som du refererar till handlar om att komma till rätt med problemen med att stora företag som Google/Youtube distribuerar innehåll som i sig är olagligt. Det kan till exempel handla om upphovsrättsskyddat material eller kränkningar av olika slag som kan utgöra olaga hot eller ofredande.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Jesper Johansson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Apatiska – En bok viktigare än andra

AKTUELL BOKDet torde vara svårt att föreställa sig en ur humanitär synvinkel viktigare bok för svensk publik än Ola Sandstigs prestation De apatiska barnen – och samhället som svek. Boken gavs ut i september 2020. Den föregicks av en längre dokumentär artikel ”Ohörda rop” i Magasinet Filter hösten 2019 som förlänade Ola Sandstig journalistpriset Guldspaden av Föreningen Grävande Journalister.

Kampen om Uppsala slott

INRIKESDen 16 februari släpptes nyheten om att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna i Uppsala kommunstyrelse har planer på en utbyggnad av Uppsala slott. Denna tillbyggnad, som är tänkt att vara byggd i modern, minimalistisk stil, har väckt upprörda känslor.

Staty av Joakim Lamotte vandaliserad

INRIKESDen 21 februari placerades en staty föreställande journalisten Joakim Lamotte med en dammsugare vid LO-borgen som ett inlägg i energidebatten. Den 2 mars saboterade någon installationen genom att förstöra statyn och stjäla delar av den. Sabotaget kom också att snabbt hyllas av en socialdemokratisk regionpolitiker.

Afghan som fått stanna i Sverige tack vare gymnasieamnesti bakom dådet

INRIKESEnligt bekräftade uppgifter är den misstänkte gärningsmannen vid det möjliga terrordådet i Vetlanda igår den 22-årige afghanske asylsökaren Tamim Sultani. Han kom till Sverige som ”ensamkommande flyktingbarn” och har lyckats hålla sig kvar i Sverige tack vare den så kallade gymnasieamnestin. Trots att det rör sig om en migrant som kommit till Sverige och stannat kvar här genom regeringens migrationspolitik menar Stefan Löfven att dådet inte har med migration att göra.

Muslimska studieförbundet Ibn Rushd tvingas återbetala miljonbelopp

INRIKESTio studieförbund tvingas nu betala tillbaka pengar till Folkbildningsrådet, en statlig förening som delar ut bidrag från skattepengar. Beslutet kommer efter en granskning som visat fusk och felaktigheter, skriver Folkbildningsrådet i ett pressmeddelande den 18 februari. De utelämnar dock information om vilka studieförbund det rör sig om, något som Nya Tider har tagit reda på. Ett av förbunden är muslimska Ibn Rushd.

Misstänkt terrordåd i Sverige: 7 knivhuggna – gärningsmannen skjuten av polis

INRIKESSju personer har förts till sjukhus efter att ha anfallits av en knivbeväpnad afghansk man i 22-årsåldern i Vetlanda. Polisen utreder nu dådet som ett möjligt terrorbrott.

Familjen Khavari: uppfyller alla fördomar om afghanska invandrare

REPORTAGENågot som uppmärksammats av invandringskritiska medier – men aldrig av systemmedierna – är hur väl familjen Khavari hittills har uppfyllt samtliga så kal­la­de fördomar om afghanska invandrare. Här följer en sammanfattning, utan anspråk på att den ska vara komplett.

Familjen Khavari stångas om bistånd från skattebetalarna – trots hushållsinkomst på 1,3 miljoner

REPORTAGEFatemeh Khavari blev rikskänd asylaktivist år 2017 genom sittstrejken för att stoppa utvisningar av afghaner utan flyktingskäl. Hennes mamma Jamila, som intervjuats av bland annat DN om sin dotters kamp, processar nu mot svenska myndigheter om att få bidragspengar – trots att hushållet hade 1,3 miljoner i skattepliktig inkomst 2019.

Gå till arkivet

Send this to a friend