Skip to Content

Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande. Stillbild: Nya Tider Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande. Stillbild: Nya Tider

Journalistförbundet agerar polis – försvarar nedstängning av medborgarjournalister

Digital utgåva

Journalistförbundet har svarat på Nya Tiders uppföljningsfrågor efter den uppmärksammade intervjun på Bokmässan. Förbundets vice ordförande Tomas Backlund menar bland annat att det krävs en ansvarig person för att medier ska kunna upprätthålla en vidsträckt yttrandefrihet. Han medger också att syftet med att sammankalla ett möte med regeringen och Google var att få staten att ingripa mot vad han kallar ”brott” – trots att det inte alls är fastslaget att materialet verkligen är brottsligt.

Publicerad: 10 december, 2019, 09:07

  • Svenska

Läs även

Det var i en intervju under Bokmässan i Göteborg som Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund fick frågan från Nya Tiders reporter om inte brottsligt material bäst bedömdes av den myndighet som är specialiserad på brott, nämligen Polismyndigheten, istället för av Journalistförbundet och den samlade etablerade mediakåren.

Journalistförbundet var en av de som tillsammans med andra branschorganisationer och de stora mediehusen förra året krävde att regeringen skulle agera mot Google så att Granskning Sverige släcktes ned på Youtube, som Google äger.

Granskning Sverige är ett nätverk av medborgarjournalister som ringer upp politiker, etablissemangsjournalister och andra makthavare för att ställa frågor. En av metoderna är att spela upp vad makthavaren sagt tidigare och jämföra med nya uttalanden eller ställa följdfrågor. Etablissemanget har reagerat kraftfullt på att bli granskade och har kallat det för ”att sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material”, samt ”rasism och antisemitism”.

I sitt brevsvar till Nya Tider menar nu Backlund att Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, de stora mediehusen med flera som pressade regeringen att agera mot nätjättarna inte alls var ute efter att komma åt denna journalistik genom att stoppa deras sändningar.

– Det [är] inte sant att vi eller någon av de andra du nämner har vänt oss till regeringen för att be dem att censurera alternativ obunden media. Det skulle vi aldrig göra, säger Backlund i brevsvaret.

Backlund har dock en mycket snäv definition av censur. Han menar att censur bara handlar om att staten förhandsgranskar innehåll innan publicering och stoppar valda delar. Han tycker inte att det är censur att staten tvingar privata plattformar att ta bort material som ”kan” vara olagligt, och det är vad man arbetar för:

– Innebörden av censur är att staten förhandsprövar innehåll i syfte att stoppa vissa publiceringar. Detta är något som inte hör hemma i en demokrati. Det arbete som beskrivs i artikeln i Expressen som du refererar till handlar om att komma till rätt med problemen med att stora företag som Google/Youtube distribuerar innehåll som i sig är olagligt. Det kan till exempel handla om upphovsrättsskyddat material eller kränkningar av olika slag som kan utgöra olaga hot eller ofredande.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Jesper Johansson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Insamlingsgala för samhällets utsatta och bortglömda

GALAEn insamlingsgala för att samla in pengar till utsatta svenskar gick av stapeln den 5 juni i Stockholm och sänds på nätet i fyra delar. I denna första del får vi ta del av några berättelser ur verkligheten om hur våldet blivit allt råare och påverkar fler och fler.

Covidpass från första juli – även ovaccinerade ska kunna få passet

INRIKESFrån och med den första juli kommer alla svenskar som vaccinerat sig kunna beställa ett covidpass, ett bevis att man vaccinerat sig, med målet att det ska göra det lättare att resa inom EU. Senare under sommaren är planen även att passen ska kunna visa om man testat negativt för coronaviruset eller om man haft det men tillfrisknat.

”En våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk”

KULTURSVT:s planer på att göra en historierevisionistisk rekonstruktion av Astrid Lindgrens klassiska filmserie ”Vi på Saltkråkan” har väckt stor ilska hos svenska folket. Det framgår nu även att den folkkära filmen inte bara ska placeras i modern miljö, utan också byta ut svenska karaktärer mot invandrare. Den kände skådespelaren Ulf Brunnberg är kritisk till planerna och säger till Nya Tider att nyinspelningen är en våldtäkt på Astrid Lindgrens ursprungsverk.

HD stoppar långtgående försök att angripa nationalisters demonstrationsrätt

INRIKESHögsta domstolen har nu fattat beslut att inte pröva den friande domen mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och organisationens symbol, tyrrunan, efter att riksåklagaren försökt driva ett åtal om hets mot folkgrupp mot 16 deltagare i en NMR-demonstration i Göteborg 2017. Det innebär att det fortfarande är lagligt att demonstrera även när politiskt korrekta drar paralleller till ”30-talet” om demonstrationsdeltagarna bär fanor med runor, har snarlik klädsel, eller till och med råkar gå i takt.

NMR övar målskytte mot Jimmie Åkesson

INRIKESPå en bild som den vänsterextrema organisationen Expo kommit över syns måltavlor i form av bilder på politiker som användes vid luftvapenskytte på en tillställning som Näste 3, NMR:s avdelning i Skåne och Blekinge, anordnade. En av bilderna föreställer Jimmie Åkesson.

Skolinspektionen stänger islamistiska skolor

INRIKESSkolinspektionen återkallar Al-Azharstiftelsens tillstånd att bedriva skolverksamhet i Örebro. Det innebär att Al-Azharskolan i Vivalla och Al-Azharskolan i Mellringe kommer att stängas från och med 15 juli. Anledningen till återkallandet är kopplingar till våldsbejakande islamism. Beslutet kommer efter att Säpo larmat om missförhållandena.

Liten hund plågades svårt i flera år – fick avlivas av veterinär

INRIKESEtt fall av grovt djurplågeri har lett till att en 80-årig man nu står åtalad vid Malmö tingsrätt. Mannen hade enligt åtalet tvingat en hund som var sjuk, blind och döv att bo i en liten förvaringslåda i plast under vidriga förhållanden. En veterinär beslutade att avliva hunden omedelbart för att den skulle slippa lida mer. ”Det var ett utav de värsta fall jag någonsin har sett vad gäller djurplågeri och vanvård”, sade veterinären i polisförhör.

Radikalfeministisk mediakändis gör avbön och ångrar manshatande drev på nätet

INRIKESMediaprofilen Cissi Wallin, som ofta gjort sig känd för upptrissade hatdrev mot män, väljer nu att krypa till korset i en avbönskrönika i Expressen den 1 juni. Reaktionerna på hennes ”avbön” har dock inte varit odelat positiva, särskilt att hon inte har bett någon om ursäkt för den skada hennes olika hatdrev orsakat enskilda människor.

Gå till arkivet

Send this to a friend