Skip to Content

Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande. Stillbild: Nya Tider Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande. Stillbild: Nya Tider

Journalistförbundet agerar polis – försvarar nedstängning av medborgarjournalister

Digital utgåva

Journalistförbundet har svarat på Nya Tiders uppföljningsfrågor efter den uppmärksammade intervjun på Bokmässan. Förbundets vice ordförande Tomas Backlund menar bland annat att det krävs en ansvarig person för att medier ska kunna upprätthålla en vidsträckt yttrandefrihet. Han medger också att syftet med att sammankalla ett möte med regeringen och Google var att få staten att ingripa mot vad han kallar ”brott” – trots att det inte alls är fastslaget att materialet verkligen är brottsligt.

Publicerad: 10 december, 2019, 09:07

  • Svenska

Läs även

Det var i en intervju under Bokmässan i Göteborg som Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund fick frågan från Nya Tiders reporter om inte brottsligt material bäst bedömdes av den myndighet som är specialiserad på brott, nämligen Polismyndigheten, istället för av Journalistförbundet och den samlade etablerade mediakåren.

Journalistförbundet var en av de som tillsammans med andra branschorganisationer och de stora mediehusen förra året krävde att regeringen skulle agera mot Google så att Granskning Sverige släcktes ned på Youtube, som Google äger.

Granskning Sverige är ett nätverk av medborgarjournalister som ringer upp politiker, etablissemangsjournalister och andra makthavare för att ställa frågor. En av metoderna är att spela upp vad makthavaren sagt tidigare och jämföra med nya uttalanden eller ställa följdfrågor. Etablissemanget har reagerat kraftfullt på att bli granskade och har kallat det för ”att sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material”, samt ”rasism och antisemitism”.

I sitt brevsvar till Nya Tider menar nu Backlund att Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, de stora mediehusen med flera som pressade regeringen att agera mot nätjättarna inte alls var ute efter att komma åt denna journalistik genom att stoppa deras sändningar.

– Det [är] inte sant att vi eller någon av de andra du nämner har vänt oss till regeringen för att be dem att censurera alternativ obunden media. Det skulle vi aldrig göra, säger Backlund i brevsvaret.

Backlund har dock en mycket snäv definition av censur. Han menar att censur bara handlar om att staten förhandsgranskar innehåll innan publicering och stoppar valda delar. Han tycker inte att det är censur att staten tvingar privata plattformar att ta bort material som ”kan” vara olagligt, och det är vad man arbetar för:

– Innebörden av censur är att staten förhandsprövar innehåll i syfte att stoppa vissa publiceringar. Detta är något som inte hör hemma i en demokrati. Det arbete som beskrivs i artikeln i Expressen som du refererar till handlar om att komma till rätt med problemen med att stora företag som Google/Youtube distribuerar innehåll som i sig är olagligt. Det kan till exempel handla om upphovsrättsskyddat material eller kränkningar av olika slag som kan utgöra olaga hot eller ofredande.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Jesper Johansson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Granskningsnämnden friar inslag i barnprogram

INRIKESI ett musikinslag i SVT:s morgonprogram för sommarlovslediga barn framförde en 16-årig hiphopartist en låt där hon romantiserade en kriminell livsstil och att vara ihop med en kriminell pojkvän. Klippet anmäldes hela 160 gånger av olika privatpersoner som upprördes över vad man menade var ett starkt skadligt inslag eftersom målgruppen var unga barn. Nu har Granskningsnämnden valt att fria inslaget helt.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Akut regeringskris kan utlösas av oppositionens uppgörelse om statens budget

INRIKESDe fyra oppositionspartierna, M, KD, V och SD lägger imorgon fram ett förslag till riksdagens finansutskott som kan stjälpa regeringen Löfvén. I veckans nummer av papperstidningen beskrivs bakgrunden till problemet och imorgon tar oppositionen det steg som rimligen bör utvecklas till en regeringskris, om ingenting nytt händer innan dess.

Socialdemokratisk riksdagsledamot attackerar AfS: ”Nyfascistiskt, rasistiskt parti med skumma kopplingar till Ryssland”

INRIKESDen socialdemokratiske riksdagsledamoten Olle Thorell öser politiskt korrekta skymford mot Alternativ för Sverige i ett inlägg på sociala medier. Han uppmanar också människor att inte bry sig om det allt mer invandringskritiska debattklimatet i Sverige. ”Om man bygger hela sin analys på hur debattklimatet är så får man fel uppfattning”, skriver socialdemokraten.

”Näthatsgranskaren” erbjuder Joakim Lamotte en förlikning

INRIKESEn kvinna dömdes nyligen för förtal efter att ha delat ett facebookinlägg av Joakim Lamotte som handlade om Tomas Åberg, även känd som ”Näthatsgranskaren”. Hon vill överklaga till Hovrätten, men i väntan på dom har Åberg erbjudit Joakim Lamotte en förlikning, i utbyte mot att inte förtalsanmäla ytterligare tusentals av Lamottes följare som också har delat inlägget. Lamotte har nu via sin facebooksida avvisat erbjudandet.

Nya schweiziska tvåvåningstågen DOSTO hos Mälartåg och Upptåget

INRIKESEn julklapp till de hårt prövade jobbpendlarna i Mälartrafiksområdet kom i mitten av december. Tvåvåningstågen DOSTO, som utvecklats av Schweiziska Stadler, provkördes under hela 2019 innan Mälartåg och operatören SJ vågade sätta dem i reguljär trafik. De accelerationsstarka tågen erbjuder en mycket angenäm resa.

Har du koll på de nya lagarna? Här är de viktigaste ändringarna

INRIKESVid årsskiftet började ett antal nya lagar att gälla. En ny brottsrubricering införs, värnskatten avskaffas och flera myndigheter får ökade möjligheter att bedriva kameraövervakning. Nya Tider går igenom de viktigaste lagändringarna.

Gå till arkivet

Send this to a friend