Skip to Content

Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande. Stillbild: Nya Tider Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande. Stillbild: Nya Tider

Journalistförbundet agerar polis – försvarar nedstängning av medborgarjournalister

Digital utgåva

Journalistförbundet har svarat på Nya Tiders uppföljningsfrågor efter den uppmärksammade intervjun på Bokmässan. Förbundets vice ordförande Tomas Backlund menar bland annat att det krävs en ansvarig person för att medier ska kunna upprätthålla en vidsträckt yttrandefrihet. Han medger också att syftet med att sammankalla ett möte med regeringen och Google var att få staten att ingripa mot vad han kallar ”brott” – trots att det inte alls är fastslaget att materialet verkligen är brottsligt.

Publicerad: 10 december, 2019, 09:07

  • Svenska

Läs även

Det var i en intervju under Bokmässan i Göteborg som Journalistförbundets vice ordförande Tomas Backlund fick frågan från Nya Tiders reporter om inte brottsligt material bäst bedömdes av den myndighet som är specialiserad på brott, nämligen Polismyndigheten, istället för av Journalistförbundet och den samlade etablerade mediakåren.

Journalistförbundet var en av de som tillsammans med andra branschorganisationer och de stora mediehusen förra året krävde att regeringen skulle agera mot Google så att Granskning Sverige släcktes ned på Youtube, som Google äger.

Granskning Sverige är ett nätverk av medborgarjournalister som ringer upp politiker, etablissemangsjournalister och andra makthavare för att ställa frågor. En av metoderna är att spela upp vad makthavaren sagt tidigare och jämföra med nya uttalanden eller ställa följdfrågor. Etablissemanget har reagerat kraftfullt på att bli granskade och har kallat det för ”att sprida trakasserier och upphovsrättsskyddat material”, samt ”rasism och antisemitism”.

I sitt brevsvar till Nya Tider menar nu Backlund att Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, de stora mediehusen med flera som pressade regeringen att agera mot nätjättarna inte alls var ute efter att komma åt denna journalistik genom att stoppa deras sändningar.

– Det [är] inte sant att vi eller någon av de andra du nämner har vänt oss till regeringen för att be dem att censurera alternativ obunden media. Det skulle vi aldrig göra, säger Backlund i brevsvaret.

Backlund har dock en mycket snäv definition av censur. Han menar att censur bara handlar om att staten förhandsgranskar innehåll innan publicering och stoppar valda delar. Han tycker inte att det är censur att staten tvingar privata plattformar att ta bort material som ”kan” vara olagligt, och det är vad man arbetar för:

– Innebörden av censur är att staten förhandsprövar innehåll i syfte att stoppa vissa publiceringar. Detta är något som inte hör hemma i en demokrati. Det arbete som beskrivs i artikeln i Expressen som du refererar till handlar om att komma till rätt med problemen med att stora företag som Google/Youtube distribuerar innehåll som i sig är olagligt. Det kan till exempel handla om upphovsrättsskyddat material eller kränkningar av olika slag som kan utgöra olaga hot eller ofredande.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Jesper Johansson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Socialkontor slogs sönder – personalen på flykt

INRIKESEn man gick till våldsamt angrepp mot socialkontoret i småländska Högsby fredagen den 20 mars. Flera andra personer skall samtidigt ha uppträtt hotfullt, uppger Barometern. Personalen tog till flykten i bilar.

UD flög hem svenska medborgare från Marocko – andra utlandssvenskar får klara sig själva

INRIKESTorsdagen den 19 mars landade två fullastade plan från flygbolaget Norwegian på Arlanda. Med sig hade de svenska medborgare som UD hade beslutat flyga hem från Marocko. När Nya Tider når UD:s presstjänst vill man absolut inte bekräfta de uppgifter som cirkulerar, nämligen att det skulle röra sig om marockanska araber som varit och semestrat i sitt gamla hemland.

SVT:s Rapportsändningar textas nu på arabiska

INRIKESNu har SVT beslutat att på grund av coronakrisen börja texta Rapports nyhetssändningar på arabiska. Inledningsvis handlar det om en sändning per dag, uppger SVT på sin hemsida. När Nya Tider lyckas få reda på vem inom SVT nyheters ledningsgrupp som har kommit med initiativet att börja textningen på arabiska väljer SVT att lägga locket på.

Svenskfödd arab som anser sig vara iranier dömd för ofredande mot AfS-möte

Under sin valturné 2018 drabbades uppstickarpartiet Alternativ för Sverige (AfS) av en rad trakasserier och angrepp från invandrare och vänsterextremister. Ett av trakasserierna fick sin upplösning då Ali Al-Hadad, 19, nyligen dömdes till dagsböter för ofredande.

Bakläxa för DO: Högljudda romer diskriminerades ej – Men att övervaka snatteridömda romer är olagligt, slår Göta hovrätt fast.

INRIKESI ett mål mot butiken Sagoland i Linköping bestämde Linköpings tingsrätt förra året att tre romer skulle få totalt 75 000 kronor i skadestånd för att personalen övervakat dem inne i butiken. Göta hovrätt river nu upp domen då det inte står klart att personalen faktiskt övervakat romerna. Att göra det hade varit straffbart, slår hovrätten fast, trots att romerna är dömda för snatteri både före och efter händelsen.

Marockan mördade sin hyresvärd – utvisas inte

INRIKESFör knappt ett år sedan hittades en ung kvinna från Marocko död i en lägenhet i Stockholm. Hon hade knivhuggits till döds, troligen inför ögonen på sin ettårige son som hade lagt sig att sova ovanpå sin mammas döda kropp när polisen anlände. Hennes landsman Abdelali El Hachimi, 34, som varit inneboende hos offret och hennes make, dömdes nyligen av Svea hovrätt till livstids fängelse för mordet – men utan något utvisningsyrkande från åklagaren.

Somalier kräver språklig särbehandling

INRIKESI coronakrisens spår börjar nu bland annat somalier ställa krav på språklig särbehandling när exempelvis kommunala bostadsbolag ändrar sina besöksrutiner för hyresgästerna. Ett exempel på detta är Uddevallahem i västra Sverige. Det allmännyttiga bostadsbolaget har nu tillmötesgått kraven från både araber och somalier, något som kundservicechef Lisa van Brée försvarar när Nya Tider når henne för en intervju.

Gå till arkivet

Send this to a friend