<strong>Waldemarsudde</strong> ritades av Ferdinand Boberg och är museum sedan 1948.

Just nu på Waldemarsudde

Med utställningen ”Prins Eugen 150 år – Facetter ur ett liv” hyllar Waldemarsudde prins Eugen som konstnär och samlare av sin tids konst. Med många inlånade och aldrig förr visade verk av prinsen, men även av hans vänner Carl Larsson, Nils Dardel och Anders Zorn, får besökarna njuta av svenska konstnärer som förde ut Sverige på den internationella arenan.
Prins Eugen valde bort prinslivet, blev konstnär och samlare och testamenterade sin konstsamling som var Sveriges största till svenska folket.
Prins Eugen valde bort prinslivet, blev konstnär och samlare och testamenterade sin konstsamling som var Sveriges största till svenska folket.

Prins Eugen upplevde en tid då Sverige genomgick stora förändringar. När han var sju år gammal år 1842 kröntes hans föräldrar Oscar och Sophia till Sveriges och Norges kungapar. Han förväntades följa den sedvanliga vägen som av tradition erbjöds medlemmar av vår kungliga familj, men redan tidigt visade han konstnärliga intressen. Det blev en lång vandring mot självständigt konstnärskap och framför allt självförtroende.

En sensommardag år 1905 kunde prins Eugen inviga sitt nybyggda och efterlängtade hem ute på Waldemarsudde på södra Djurgården i Stockholm. Det blev en munter festmåltid med konstnärsvännerna Anders Zorn, Richard Berg, Carl Larsson, Carl Laurin och så förstås husets arkitekt Ferdinand Boberg. Och här skulle prinsen bo och arbeta ända till sin död år 1947 – den elegante målarprinsen med det vänliga leendet.

Under rubriken ”Konsten åt folket” höll prins Eugen år 1942 ett tal i Göterborg, där han bland annat yttrade: ”Det är av vikt att så många som möjligt bereds tillfälle att komma i kontakt med konsten … De bildande konsterna behöver därför inte vara en förnäm, isolerad företeelse utan kan bli en allas tillhörighet.”

Idén om ”konstens socialisering” hade börjat gro hos den unge prinsen redan på 1890-talet och tillsammans med målarvännen Richard Berg diskuterade han ofta och gärna hur konsten på bästa sätt kunde nå en större och bredare publik. Genom att testamentera sitt eget hem innehållande Sveriges största privata konstsamling till staten, gjorde prins Eugen vad han kunde för att bidra till att öka svenska folkets konstnärliga medvetande.

Ett år efter prinsens död – mitt under sommaren då trädgårdens blomsterprakt var som mest intensiv – öppnades Waldemarsudde som museum och snart blev prinsens hem ett älskat mål för skönhetstörstande i alla åldrar och har så förblivit. När hemmet förvandlades till museum utrymdes hela första våningen, där prinsen haft sina privata rum, och inventarierna såldes eller fördelades bland arvingarna, allt enligt prins Eugens önskan. Det strängt privata skulle bort och all personkult hållas fjärran. Däremot är bottenvåningens fyra stora, ljusa sällskapsrum bevarade i sitt ursprungliga skick. Trots att de i drygt 60 år fungerat som museisalar, har de kvar sin karaktär av vänligt inbjudande salonger, där man mer än gärna skulle vilja slå sig ned, fast förvissad om att värden själv bara gått in i biblioteket för att hämta en bok.

Prins Eugens medvetenhet och konstnärliga samvete tog sig ett kraftfullt uttryck i en protest mot oförstånd och dumhet på Nationalmuseum. På en utställning i Stockholm år 1893 hade prinsen köpt Ernst Josephsons stora oljemålning ”Strömkarlen”. I ett brev från mars samma år skriver han: ”Jag är så ursinnig att jag emellanåt måste upp och gå. Jag har nämligen fått veta att Nationalmuseum inte vill mottaga Josephsons Strömkarlen, vilken jag erbjudit mig att skänka museet. De ska nog komma att ångra sig!” Och nog spådde prinsen rätt. Trolsk gäckande spelar nu ”Strömkarlen”, en av vårt lands mest berömda målningar, på salongens västra vägg. För att förvissa sig om att Nationalmuseum i händelse av framtida ånger över sitt misstag, skulle be att få tavlan, förordnade prins Eugen, att den inte får avlägsnas från sin plats annat än av brand eller för evakuering under krig.

Entrén till Waldemarsudde går genom Stora Galleriet, en byggnad som prinsen lät uppföra år 1913 och där skapade han ett museum för den då allra modernaste konsten, som han köpt av både kända och okända konstnärer som han ville stödja. Hela samlingen omfattar 1200 verk av alla numera kända svenska målare från tiden 1890-1940. Därtill kommer prins Eugens omkring 1000 egna målningar, av vilka han själv satte mest värde på ”Det gamla slottet” från 1893.

Utställningen pågår fram till 24 maj och visar prinsen ur olika aspekter – som konstnär, monumentalmålare, formgivare och blomstervän. Och även familjen och vännerna finns med. I den vackra matsalen får besökaren uppleva hur invigningsfesten år 1905 gick till. Flera intressanta och delvis unika journalfilmer ger en förstärkt tidsnärvaro. Alltså – ett unikt tillfälle att uppleva hur svenskt måleri en gång var – när det var som allra bäst.

Av alla sina egna verk tyckte prins Eugen allra bäst om ”Det gamla slottet”, Sundbyholms slott i Sörmland, från 1893.
Av alla sina egna verk tyckte prins Eugen allra bäst om ”Det gamla slottet”, Sundbyholms slott i Sörmland, från 1893.
Prinsen bjöd gärna gäster till sin vackra matsal men för att alla skulle kunna tala med varandra var de sällan mer än åtta vid bordet.
Prinsen bjöd gärna gäster till sin vackra matsal men för att alla skulle kunna tala med varandra var de sällan mer än åtta vid bordet.
Ernst Josephsons berömda målning ”Strömkarlen” förorsakade strid mellan prinsen och Nationalmuseum. Sedan dess sitter den säkert förankrad i salongsväggen.
Ernst Josephsons berömda målning ”Strömkarlen” förorsakade strid mellan prinsen och Nationalmuseum. Sedan dess sitter den säkert förankrad i salongsväggen.
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Ingen rättegång för Marilyn Manson i maj

Ingen rättegång för Marilyn Manson i maj

🟠 KULTUR Den senaste uppdateringen i fallet Brian Warner (Marilyn Manson) vs Evan Rachel Wood et al är att rättegången, som skulle ha inletts den första maj i år, inte blir av. Orsaken till detta beslut är att Warner överklagar anti-SLAPP domen som innebar att en stor del av hans anmälan ströks av domstolen.

En av våra största poeter jubilerade

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Påsken – mer än bara ägg

Påsken – mer än bara ägg

🟠 KULTUR Påsken är den största helgen för alla kristna och påskens händelser utgör centrum i den kristna tron. Vi ska följa Iris, hennes man Henning och barnbarnet Tor tillsammans med kompisen Staffan genom denna högtid.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Jan Guillou sätts under lupp

🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den mystiska gravplatsen

🟠 HISTORIA Platsen där det ensamma järnkorset står är känd som Falks grav, men egentligen ligger rånmördaren Jonas Falk inte begravd där. Istället är det hans avrättningsplats som järnkorset vars inskription lyder ”FALK – 1855” markerar. Vad som gör denna plats till ett mysterium är blommorna. Varje sommar ligger nämligen färska blommor på Falks grav och trots kameraövervakning vet man fortfarande inte vem eller vilka som lägger dit dem.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Klicka här för att utforska vad ett casino utan svensk licens kan erbjuda!
Klicka här för att läsa om Betalrevolution

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.