Skip to Content

Frostskadade kaffebuskar. Foto: Jonas Ferraresso.
EKONOMI

Kaffeodlingar förstörda av kyla och torka, Kraftigt höjda kaffepriser är att vänta

PappersupplaganNya Tider v. 35

Brasilien och då även landets tropiska regioner har drabbats av både svår torka och ovanlig kyla. Efter de senaste frostangreppen tros uppemot 20 procent av Brasiliens kaffeskörd nu vara förstörd. Landet är världens största kaffeexportör och ungefär en tredjedel av allt kaffe som dricks globalt kommer därifrån. Nu befaras köldkatastrofen leda till kaffebrist och kraftigt stigande priser, något som redan ses i terminshandeln. Även andra viktiga grödor har tork- och frostskadats i Brasilien, som är en av världens främsta lantbruksnationer och en av de viktigaste matexportörerna. Den redan ansträngda situationen för den globala matsäkerheten har nu ytterligare förvärrats.

Publicerad: 4 september, 2021, 16:19

  • Svenska

Läs även

Brasiliens kaffebälte har drabbats hårt av osedvanligt kyligt väder kombinerat med svår torka. Den 20 juli slog ytterligare en köldknäpp med frost till och skadade inte bara allvarligt kaffeodlingar, utan även andra delar av landets omfattande jordbruk. Vissa uppgifter gör gällande att drygt en tredjedel av alla grödor frostskadats i varierande grad. Exempelvis majsproduktionen i år beräknas redan nu ge nästan 30 procent lägre avkastning än förra året. Historiskt brukar sådana prognoser bli än värre när det väl är dags för skörd.

Kaffesäckar. Foto: Aprovar.

 

Den 9 augusti rapporterade det finansiella informationsföretaget Bloomberg att Brasilien riskerar att förlora tio miljoner säckar kaffe, varav en stor majoritet Arabica-kaffe. Kaffebönorna förpackas i säckar och säljs i enheten med samma namn, vilka innehåller 60 kilo vardera. Arabica är den viktigaste och mest populära av de kommersiellt odlade kaffesorterna.

De alarmerande uppgifterna härstammar från brasilianska statstjänstemän som vill förbli anonyma eftersom siffrorna kommer från intern data som myndigheterna inte velat offentliggöra.

SNÖTÄCKT BRASILIEN är inte hur de flesta föreställer sig det tropiska landet. Brasilien har drabbats av ovanligt kallt väder för andra året i rad och har bara denna vintersäsong drabbats av tre mycket ovanliga köldknäppar som allvarligt skadat stora delar av jordbruksproduktionen. Bilden visar hur det såg ut i Santa Catarina den 29 juni, då den vitlöksproducerande delstaten fick uppleva -7,5 grader Celsius. En där boende skrev på Twitter att: ”Snö i tropiskt land: Brasilien! Så kallt!”, och påtalade att de ”bara” frostdrabbade bönderna i São Paulo, som sluppit snö, inte skulle klaga. Dessa skulle dock få det värre redan den 20 juli. Kaffehandlaren Jonas Ferraresso i São Paulo beskrev den 23 juli situationen med orden: ”En till dag med låga temperaturer i São Paulo, Minas Gerais, och Paraná-[del]staterna. Frosten slog den här gången till mycket hårt på flera platser. 70 procent av mina klienter [bönder] drabbade, varav 40 procent allvarligt. Temperaturer i låga jordlager var -4,4° C. Sorgligt nog har situationen förvärrats än mer.” Foto: Twitter.

 

 

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Snabb överblick över dagens spelbonusar

Mycket har hänt sedan staten öppnade upp den svenska spelmarknaden, numera finns det en bra bit över hundra spelsidor med svensk licens med. Ett stort utbud är alltid välkommet, men det är också svårare att hitta den där sajten som passar en allra bäst. Ett enkelt sätt att underlätta jakten är att kika in på informationssidan Casinobonusar.nu.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Gå till arkivet

Send this to a friend