Skip to Content

Satellitmätningarna av jordens temperatur började 1979. Foto: Pixabay/Free-Photos
KRÖNIKA

Kallt i både norr och söder

Digital utgåva

Dagligen varnas vi för hotande global uppvärmning. Enligt EU:s klimatprogram Copernicus var årets september varmast sedan mätningarna började 1979.

Publicerad: 23 oktober, 2020, 13:21

  • Svenska

Läs även

Men trots ovanlig värme på sina håll, noteras kyla och snö på andra håll. Norge har haft en ovanligt snörik vinter. Nyligen var Italien 10-15 grader kallare än normalt med snö i bergen nära Rom.

Nästan hela Europa hade ovanligt kallt i slutet av september. Fem minusgrader uppmättes i de skotska bergen. Nordirland noterade köldrekord. Skidorter i Alperna har fått snö ovanligt tidigt. Får och kor snöades in bakom två meter höga drivor i franska alper.

På andra sidan Atlanten täcker ovanligt kall luft hela östra Nordamerika från Kanada till Mexiko. Södra Argentina var 8-16 grader kallare än normalt med 60 centimeter snö längst i söder.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tege Tornvall

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Naturligtvis är det en del av oligarkernas agenda att skrämma människor till lydnad? Enligt dessa är receptet, för att lösa ”klimathotet” att förbjuda fossila bränslen. Resultatet av det föranleder att 100 tals miljoner människor svälter, eller dör? Och det är precis det som är meningen och det stakades ut av D. Rockefeller, Julian Huxley, Rothschild, Prins Philip och prins Bernhard för drygt 70 år sedan. Sedan dess har det tillkommit många nya som jobbar för samma mål som, Bill Gates, Warren Buffet, Ted Turner, Jeff Bezos, George Soros och ett dussintal till.

  • plexgear

    En lågenergivärld utan olja, kol, kärnkraft är en fattigare värld för det är ju så att hög standard kräver tillgång till billig och lättillgänglig energi! Klimathysterikerna verkar dock inte förstå hur det hela hänger ihop. En lågenergivärld kan heller inte föda ca 7.8 miljarder människor och det är ohederligt av klimathysterikerna att inte tala om detta samband för folk! Mer hederligt vore i så fall att tala om vilka som ska bort för i en energifattig värld finns ingen möjlighet att föda mer än ca 2 miljarder människor…Den relevanta frågan till klimatdårarna är om de själva är beredda att lämna sin plats på jorden för andras skull? Det troliga svaret får väl var och en lista ut!

Solidaritet – ett ord med dubbelmoraliska bottnar

KRÖNIKAVi uppmanas ofta av politiker att visa solidaritet. Det kan vara allt från Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” till Ylva Johanssons ”tvingande solidaritet”. Men hur började det, och hur ser det i praktiken ut?

Vad är målet egentligen?

LEDAREI detta nummer berättar vi om de nya lagar som EU förbereder för att stoppa bilåkandet. Men det finns inte några alternativ. Hur föreställer man sig egentligen att samhället ska se ut, och kommer de som varnat för den totala samhällsomvälvning som skissas i Agenda 2030 att få rätt?

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

Jan Myrdal gick alltid sin egen väg

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETÄntligen slipper vänsteretablissemanget Jan Myrdal, denne kontroversielle skriftställare som de formellt bugade sig för, men samtidigt i själ och hjärta avskydde eftersom han stod upp för de principer som de för länge sedan svikit.

Spegel spegel på väggen där, säg vem som vackrast i världen är

KRÖNIKA

Kejsarens nya kläder

KRÖNIKAEU-byråkrater i Bryssel har lovat att dela ut miljarder euro till sina medlemsländer, vilka har drabbats av följderna av coronaepidemin. Detta under förutsättning att länderna uppfyller vissa av EU redan i förväg fastställda villkor. Villkoren för att få ta del av EU:s utlovade miljardpaket är redan klubbade, men EU:s kassakista är fortfarande tom, för EU har inga egna pengar att dela ut.

Lilla hjärtat – IVO skjuter på fel myndighet

KRÖNIKA

USA:s maktmedia har bestämt sig för Biden – men det hjälper inte

OPINION: STIG BERGLUNDJoe Biden är inte ”President Elect”, oavsett vad den tjattrande klassen påstår. I USA administreras nationella val av counties – ungefär som kommunerna – medan valresultaten sammanställs och fastställs av respektive delstats kongress. Medierna utser inga segrare, vilket Al Gore fick lära sig. År 2000 var han till och med President Elect på riktigt i 36 dagar, tills han förlorade kampen om tre valdistrikt i Florida till George W. Bush. Så kan det gå. Det skriver analytikern Stig Berglund i veckans debattartikel, där han redogör för det juridiska läget efter presidentvalet i USA.

Gå till arkivet

Send this to a friend