Skip to Content

Rättssystemet satt under lupp. Foto: Nya Tider
Brott & Straff

Kammaråklagare Rolf Hillegren: Så fungerar rättssystemet

Brott och straff är ett område som väcker starka känslor hos allmänheten, vilket framkommer med jämna mellanrum när pressen uppmärksammat något rättsfall. Rolf Hillegren, före detta kammaråklagare, försöker här reda ut tankarna bakom varför domstolar dömer som de gör. Den första delen publicerades i NyT 2016 v51/52.

Publicerad: 20 januari, 2017, 12:21

 • Svenska

Läs även

Som jurist kan man ofta bli beklämd när man tar del av rapporteringen och de känslor den väcker hos läsarna. Jag har många gånger känt vanmakt inför missuppfattningar som rimligen borde kunna korrigeras med god pedagogik. Erfarenheten har visat att det inte alltid är så enkelt. Det är ofta oerhört svårt att göra sig förstådd, men trots det gör jag i följande text några försök att resonera lite kring vissa begrepp och företeelser som ofta förekommer i den journalistiska rapporteringen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Rolf Hillegren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Moritsaru

  Jag skall försöka med att reda ut … Sverige har dyr ” fångvård”. Landets politiker-Vanskötsel är så grov så att varje illdådare kostar ca 5000 kr / dygn . Sverige kunde med enkla medel effektivicera ”vården” ner till 50 kr / dygn . Bulgarien har stor kapacitet.

  Alla kan konstatera att Sveriges rättssystem har satts ur funktion och att ” lagstiftarna” är helt ointresserade. av Medborgarna utsätts för våld, hot, rån, stöld ,bedrägerier, utpressning, narkotikabrott , övergrepp i rättssak obefintligt vittnes-skydd, våldtäkter stenåldersbaserat- förtryckarvåld.

  Att i detta samanhang överhuvud taget försöka med att ”förklara” hur det Svenska rättssystemet ” fungerar” är bara alltför magstarkt.

  Verklighetsfrämmande självskade- zombies har totalt förött nationen.

  Nästa regering måste tillsättas med verkligt kompetenta ledarmöter.

  Det räcker nu …

  Avgå / omgående

 • Big Feline

  ”Men det faktum att han släppts på fri fot innebär inte att han kommer att undgå att åtalas.” Nonsens! Gärningsmannen kan avvika, göra sig oanträffbar och därigenom undanhålla sig rättvisan. Handlar det om en utlänning så kan han ju lämna landet och resa tillbaka till sitt hemland. Dessutom är det ett stort problem att många av dem som döms inte infinner sig för att avtjäna sitt straff och på så sätt undgår ”rättvisan.” Lösningen är att alla som grips spärras in, döms och sätts i fängelse i en följd. Ute på gatan skall de inte befinna sig förrän efter avtjänat straff. Skall det vara så svårt att genomföra detta?

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Barndomsvänner dömda för bombdåd mot danska skatteverket

BROTT OCH STRAFFDet är ännu inte klarlagt varför två unga män från Sverige sprängde en bomb vid det danska Skatteverket i Köpenhamn i augusti förra året.

Pedofil återfallsförbrytare döms till fängelse

BROTT OCH STRAFFDen pedofile återfallsförbrytaren Patric Arvidsson, 52, friades i tingsrätten för systematiska och brutala våldtäkter mot en åttaårig flicka. Men hovrätten rev upp den friande domen och han blev istället dömd till fängelse för grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Gå till arkivet

Send this to a friend