Skip to Content

Från denna sida av åsen föreslås en hiss gå upp till slottet. Foto: Nya Tider
INRIKES

Kampen om Uppsala slott

Digital utgåva

Den 16 februari släpptes nyheten om att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna i Uppsala kommunstyrelse har planer på en utbyggnad av Uppsala slott. Denna tillbyggnad, som är tänkt att vara byggd i modern, minimalistisk stil, har väckt upprörda känslor.

Publicerad: 4 mars, 2021, 21:34

  • Svenska

Läs även

Sedan år 1995 har Uppsala konstmuseum haft sin plats på Uppsala slott. Dock har det, som Sveriges Radio P4 Uppland rapporterar den tredje mars det här året, ”varit många turer i decennier” om huruvida museet skall fortsätta vara kvar där.

I kommunstyrelsens fördjupade förhandlingsuppdrag nämns att den 27 maj 2020 fattades beslutet att ”förhandla med respektive fastighetsägare” om förslagen att antingen flytta konstmuseet till Kaniken på Västra Ågatan eller vara kvar på Uppsala slott.

Den 16 februari, rapporterar P4 Uppland och Sveriges Television (SVT), har förslaget att konstmuseet skall vara kvar på slottet lagts fram. Konstmuseet skall även få större ytor. Enligt det fördjupade förhandlingsuppdraget är Uppsala slott tänkt att ”bli en plats för konst, kunskap och rekreation”. Med ett utökat konstmuseum, ett historiskt center, en slottutställning och det är även planerat att ”en attraktiv och tillgänglig park” skall anläggas. Invigningen skall, enligt planen, äga rum år 2028.

Den ovannämnda parken, det historiska centret, konstmuseet och slottsutställningen kommer, enligt det fördjupade handlingsuppdraget, att göra slottsområdet till ”ett spännande besöksmål”. Syftet med det historiska centret är sprida mer kunskap om slottets historia då det, enligt förhandlingsuppdraget, finns ett stort intresse för just det.

SVT nämner dock även att museet skall vara kvar ”i sina gamla lokaler – men även i en utbyggd sektion”. Denna utbyggnad är tänkt att vara byggd i modern, minimalistisk stil och ha ett högt hisstorn. Ett annat förslag, som man finner i förhandlingsuppdraget, är en bergbana, det vill säga, en ”kabin som går på räls” och ett tredje förslag är en så kallad ”2-stegslösning” med hiss samt snedbana och rulltrappa.

Dessa tillbyggnadsplaner har väckt upprörda känslor bland många. Bara tre dagar senare – den 19 februari – bildades följaktligen Facebookgruppen ”Rädda Uppsala slott!” som i skrivande stund har 1810 medlemmar.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat i kyrkomötet

INRIKESResultatet av kyrkovalet den 19 september innebär att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) tar sig in i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Gå till arkivet

Send this to a friend