Skip to Content

Donald Trump använde sig av Twitter för att kunna kommunicera direkt med väljarna utan medias filter, men nu har även Twitter och andra sociala medier börjat censurera presidenten. Talande nog visas inte denna bild på Googles sökresultat, men väl på andra sökmotorer. Illustration: Ben Garrison
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Kan man köpa sig ett val?

PappersupplaganNya Tider v. 33

Georges Soros donerar ofantliga 52 miljoner dollar, nästan en halv miljard kronor, för att inte väljarna ska välja om Donald Trump till president. Samme Soros anklagar länder som Venezuela, Ryssland och Syrien för att inte vara demokratier. Men hur demokratiskt är USA egentligen?

Publicerad: 12 augusti, 2020, 16:12

  • Svenska

Läs även

Förenta staternas grundande fäder var måna om att medborgarna tillsammans skulle besluta om samhällets framtid, vilket förutsatte fria och rättvisa val, individuella rättigheter och en oinskränkt yttrandefrihet. USA har länge präglats av dessa ideal på alla nivåer och invånarna har bland annat rätt att utse sina företrädare och sheriffer, misstänkta brottslingar döms av en jury ur allmänheten, och fullständig yttrandefrihet är inskriven i lagen – det är fullt lagligt att säga saker som i många europeiska länder skulle ge mångåriga fängelsestraff.

Men hur ser det ut i verkligheten i dagens Amerika?

I detta nummer går Dan Malmqvist igenom en rad företeelser som inte rimmar med bilden av Förenta staterna som en demokrati. Det mest slående är bristen på yttrandefrihet. Vad spelar det för roll att man får säga och skriva vad man vill, om det aldrig når adressaterna?

I dag förs det mesta av samhällsdebatten i sociala medier. Medborgare delar sina tankar på Twitter, kommenterar samhällsfenomen på Facebook och lägger upp videoklipp från nyhetshändelser på Youtube. Där har debatten länge varit fri, eller i alla fall friare än på tidningarnas debatt- och insändarsidor.

Allt fler inser att de stora privata medierna som dagstidningar och nyhetskanaler har en agenda och inte låter alla röster komma till tals. President Donald Trump har tagit denna insikt till en ny nivå när han helt förbigick de traditionella medierna och i stället kommunicerade med det amerikanska folket direkt via Twitter. På så vis kunde hans budskap inte förvrängas, filtreras och ”analyseras” till oigenkännlighet.

Men nu har även de sociala mediebolagen gett sig in i partipolitiken. På Googles huvudkontor säger man öppet att man kommer att göra allt för att Trump inte ska bli omvald. Twitter har rakt av censurerat presidentens meddelanden flera gånger. Folkets valde före­trädare förhindras alltså att kommunicera med nationen, bara för att it-jättarnas bolagsägare inte gillar det han säger.

Valpåverkan har varit särskilt tydlig när det kommer till Trumps anhängare. I förra valet, då Trump mot alla odds blev vald, dominerade hans hejarklack de sociala medierna. Åtskilliga konservativa tankesmedjor, videobloggare, medborgarjournalister och skämttecknare lyfte fram honom och hans idéer. Alla dessa har stängts av nu. Tystats.

Är det värdigt en demokrati?

Samtidigt som man osynliggör Donald Trumps stora supporterbas lyfter medierna fram obskyra röster från HBTQ-rörelsen och olika etniska minoriteter, och låter dem rep­resentera det amerikanska folket. Märk väl att de Trump-anhängare som trots allt finns inom dessa sexuella och etniska minoriteter aldrig släpps fram av dessa medier.

Lägg till detta George Soros gigantiska donation på nästan en halv miljard svenska kronor, som ska få väljarna att inte rösta på Trump. Vad är otillbörlig valpåverkan om inte detta?

De dominerande medierna i USA fokuserar på misstänkt valpåverkan från Ryssland eller andra intressen, en inblandning där anklagelserna är vaga och ingen har kunnat knytas till något konkret. Samtidigt pågår en omfattande valpåverkan mitt framför ögonen på dem, utan att de nämner det med ett ord. Och då är denna engångsdonation bara den synliga toppen på isberget.

Donald Trump har inte haft det lätt i Vita huset. Trots att han gjort sitt bästa för att byta ut olika beslutsfattare och myndighetschefer, har ”Den djupa staten” fortfarande en oerhörd makt. När Trump går ut i ett offentligt uttalande och meddelar att han bestämt att han ämnar dra tillbaka alla amerikanska soldater från Syrien, så är snart någon försvarstalesman där och säger att det ska vi inte alls.

Som president har Trump verkligen varit vingklippt, men ändå sakta men säkert börjat få kontroll över administrationen. Det är detta som hans motståndare mest av allt fruktar. Att han ska kunna infria sina löften om att stoppa amerikanska utländska äventyr och ta hem soldaterna – allt under devisen Amerika främst.

Jag har skrivit det förr och det blir allt mer uppenbart för var dag vi kommer närmare valet. Den djupa staten, de vänstervridna universiteten, de förljugna medierna och de censurerande it-jättarna kommer att göra allt för att förhindra folket från att få korrekt information, stoppa Trump från att kommunicera med nationen och förvrida bilden av vad han står för.

Jag tror dock inte att det kommer att lyckas. George Soros har pumpat in pengar i den militanta rörelsen Black Lives Matter. Också de sociala medieplattformarna har tagit våldsverkarna till sitt hjärta och censurerar all debatt om deras illdåd, samtidigt som vänstervridna akademiker ger dem moraliskt alibi. Men vanliga människor, inte minst företagare som fått sina affärer sönderslagna, ser vad som händer. De låter sig inte luras.

Här har Soros gjort ett misstag. BLM-kaoset kommer inte att tvinga väljarna att rösta bort Trump. Tvärtom. Trump ses allt mer som en garant för lag och ordning i en orolig tid. Den tysta majoriteten i USA är fortfarande stor nog för att inte låta sig köras över. Men Trump måste också börja slå tillbaka – återställa yttrandefriheten och sätta stopp för otillbörlig valpåverkan.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Det här valet i november är ett ödesval om demokratins vara – eller inte vara? Det George Soros pumpar in i valet är inget vad oligark/globalister som Bill Gates, Warren Buffet, Mark Zuckerberg, Ted Turner och bankeliten kommer att göra? Skulle inte det räcka lär Rockefeller, Rothschild, Google m.fl. skjuta till några miljarder om det skulle behövas? Tror man kan likna det vid ett pokerspel där västvärldens finanselit sitter på ena sidan av bordet och mittemot Anderssons påg? Normalt brukar utgången vara given, men det är inte pengarna som avgör valet – utan det amerikanska folket? Vi kommer i höst antagligen få uppleva det största valfusket i demokratins historia? Dessvärre kommer det aldrig bli någon utredning om det?

  • RL, Vallentuna

    Jag och alla andra goda människor hoppas att Vavra får rätt !!!

  • Lars-Erik Eriksson

    Notera gärna hur kritiken mot Trump skjuter in sig på hans personlighet, hans skrävlande, han självhävdelsebehov, hans vulgaritet och förstås hudfärg – orange – medan däremot hans motstånd mot Kina, kamp för amerikanska jobb, krav på att Nato-länder betalar ö.k. via resp. statsbudgetar, motstånd mot illegal invandring, etc. är saker man inte gärna bemöter i sak.

Batterifordon ett villospår

KRÖNIKATung expert dömer ut batterier för eldrift.

AFA och DN sitter i samma båt … och sover i samma säng

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDagens Nyheter har fört en intensiv kampanj för att stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg. Trots alla lögner och personpåhopp har tidningen inte tagit in en enda replik eller genmäle från oss. Samtidigt har vänsterextremister i AFA försökt att med våld slå sig in på mässan för att angripa Nya Tiders monter. Nu blir kopplingen övertydlig – en av de mest hatiska DN-journalisterna delar säng med en drivande person inom AFA.

Följa flocken eller agera själv?

KRÖNIKA

”Oförklarligt” varför just Sverige är våldsdrabbat?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om vice rikspolischefen Mats Löfving som äntligen berättar sanningen om de kriminella klanerna. Trots de ovanligt tydliga uttalandena vill statsministern fortfarande inte koppla den eskalerande kriminaliteten till invandring från specifika länder, men inte ens vice rikspolischefen verkar vilja inse hur det ligger till och menar att de många dödsskjutningarna i Sverige inte går att förklara.

Vetenskap, modell Expo

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGStiftelsen Expo finansieras av statliga Kulturrådet och en rad organisationer som vill köpa sig PK-poäng. Man framställer sig gärna som en pålitlig källa till fakta om ”rasism och främlingsfientlighet”, och citeras regelbundet i systemmedia så fort dessa ämnen berörs. Men hur ligger det till med Expos skenbara saklighet? Professor Karl-Olov Arnstberg prövar om Expos logik möter grundläggande vetenskapliga kriterier.

Beundrande idolporträtt

KRÖNIKAExpressens klimatreporter Karin Sörbring har höga tankar om miljöprofessorn Johan Rockström. Dem luftade hon i en beundrande intervju i söndags 13/9. Där kallades Rockström ”en av världens främsta miljö- och klimatforskare”.

Löfven vet inte vad han skrev under

KRÖNIKANär Stefan Löfven skrev under EU-avtalet om 8 000 miljarder i ”coronastöd” till vissa länder förstod han inte dokumentets egentliga innehåll. Det är otänkbart att han då skulle skrivit på.

Svenska kyrkan stoppar AfS från att kandidera

LEDAREKyrkostyrelsen stoppar Alternativ för Sverige (AfS) från att ställa upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan nästa år. Om detta beslut står fast innebär det att svenska demokratin kan dödförklaras på riktigt.

Gå till arkivet

Send this to a friend