Skip to Content

Donald Trump använde sig av Twitter för att kunna kommunicera direkt med väljarna utan medias filter, men nu har även Twitter och andra sociala medier börjat censurera presidenten. Talande nog visas inte denna bild på Googles sökresultat, men väl på andra sökmotorer. Illustration: Ben Garrison
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Kan man köpa sig ett val?

PappersupplaganNya Tider v. 33

Georges Soros donerar ofantliga 52 miljoner dollar, nästan en halv miljard kronor, för att inte väljarna ska välja om Donald Trump till president. Samme Soros anklagar länder som Venezuela, Ryssland och Syrien för att inte vara demokratier. Men hur demokratiskt är USA egentligen?

Publicerad: 12 augusti, 2020, 16:12

  • Svenska

Läs även

Förenta staternas grundande fäder var måna om att medborgarna tillsammans skulle besluta om samhällets framtid, vilket förutsatte fria och rättvisa val, individuella rättigheter och en oinskränkt yttrandefrihet. USA har länge präglats av dessa ideal på alla nivåer och invånarna har bland annat rätt att utse sina företrädare och sheriffer, misstänkta brottslingar döms av en jury ur allmänheten, och fullständig yttrandefrihet är inskriven i lagen – det är fullt lagligt att säga saker som i många europeiska länder skulle ge mångåriga fängelsestraff.

Men hur ser det ut i verkligheten i dagens Amerika?

I detta nummer går Dan Malmqvist igenom en rad företeelser som inte rimmar med bilden av Förenta staterna som en demokrati. Det mest slående är bristen på yttrandefrihet. Vad spelar det för roll att man får säga och skriva vad man vill, om det aldrig når adressaterna?

I dag förs det mesta av samhällsdebatten i sociala medier. Medborgare delar sina tankar på Twitter, kommenterar samhällsfenomen på Facebook och lägger upp videoklipp från nyhetshändelser på Youtube. Där har debatten länge varit fri, eller i alla fall friare än på tidningarnas debatt- och insändarsidor.

Allt fler inser att de stora privata medierna som dagstidningar och nyhetskanaler har en agenda och inte låter alla röster komma till tals. President Donald Trump har tagit denna insikt till en ny nivå när han helt förbigick de traditionella medierna och i stället kommunicerade med det amerikanska folket direkt via Twitter. På så vis kunde hans budskap inte förvrängas, filtreras och ”analyseras” till oigenkännlighet.

Men nu har även de sociala mediebolagen gett sig in i partipolitiken. På Googles huvudkontor säger man öppet att man kommer att göra allt för att Trump inte ska bli omvald. Twitter har rakt av censurerat presidentens meddelanden flera gånger. Folkets valde före­trädare förhindras alltså att kommunicera med nationen, bara för att it-jättarnas bolagsägare inte gillar det han säger.

Valpåverkan har varit särskilt tydlig när det kommer till Trumps anhängare. I förra valet, då Trump mot alla odds blev vald, dominerade hans hejarklack de sociala medierna. Åtskilliga konservativa tankesmedjor, videobloggare, medborgarjournalister och skämttecknare lyfte fram honom och hans idéer. Alla dessa har stängts av nu. Tystats.

Är det värdigt en demokrati?

Samtidigt som man osynliggör Donald Trumps stora supporterbas lyfter medierna fram obskyra röster från HBTQ-rörelsen och olika etniska minoriteter, och låter dem rep­resentera det amerikanska folket. Märk väl att de Trump-anhängare som trots allt finns inom dessa sexuella och etniska minoriteter aldrig släpps fram av dessa medier.

Lägg till detta George Soros gigantiska donation på nästan en halv miljard svenska kronor, som ska få väljarna att inte rösta på Trump. Vad är otillbörlig valpåverkan om inte detta?

De dominerande medierna i USA fokuserar på misstänkt valpåverkan från Ryssland eller andra intressen, en inblandning där anklagelserna är vaga och ingen har kunnat knytas till något konkret. Samtidigt pågår en omfattande valpåverkan mitt framför ögonen på dem, utan att de nämner det med ett ord. Och då är denna engångsdonation bara den synliga toppen på isberget.

Donald Trump har inte haft det lätt i Vita huset. Trots att han gjort sitt bästa för att byta ut olika beslutsfattare och myndighetschefer, har ”Den djupa staten” fortfarande en oerhörd makt. När Trump går ut i ett offentligt uttalande och meddelar att han bestämt att han ämnar dra tillbaka alla amerikanska soldater från Syrien, så är snart någon försvarstalesman där och säger att det ska vi inte alls.

Som president har Trump verkligen varit vingklippt, men ändå sakta men säkert börjat få kontroll över administrationen. Det är detta som hans motståndare mest av allt fruktar. Att han ska kunna infria sina löften om att stoppa amerikanska utländska äventyr och ta hem soldaterna – allt under devisen Amerika främst.

Jag har skrivit det förr och det blir allt mer uppenbart för var dag vi kommer närmare valet. Den djupa staten, de vänstervridna universiteten, de förljugna medierna och de censurerande it-jättarna kommer att göra allt för att förhindra folket från att få korrekt information, stoppa Trump från att kommunicera med nationen och förvrida bilden av vad han står för.

Jag tror dock inte att det kommer att lyckas. George Soros har pumpat in pengar i den militanta rörelsen Black Lives Matter. Också de sociala medieplattformarna har tagit våldsverkarna till sitt hjärta och censurerar all debatt om deras illdåd, samtidigt som vänstervridna akademiker ger dem moraliskt alibi. Men vanliga människor, inte minst företagare som fått sina affärer sönderslagna, ser vad som händer. De låter sig inte luras.

Här har Soros gjort ett misstag. BLM-kaoset kommer inte att tvinga väljarna att rösta bort Trump. Tvärtom. Trump ses allt mer som en garant för lag och ordning i en orolig tid. Den tysta majoriteten i USA är fortfarande stor nog för att inte låta sig köras över. Men Trump måste också börja slå tillbaka – återställa yttrandefriheten och sätta stopp för otillbörlig valpåverkan.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Frankrike i en ny verklighet – utrikespolitiskt och inrikespolitiskt

KRÖNIKADen diplomatiska och militära konflikten mellan Frankrike och dess Nato-allierade (USA/Storbritannien) samt Australien ses i Femte republiken som ett exceptionellt förräderi. Frankrike hade ett kontrakt för leverans av 12 dieselubåtar till ett värde av 35 miljarder euro (enligt vissa källor upp till 50 miljarder euro) till Australien. Kontraktet bröts och ordern gick till amerikanska och engelska leverantörer av atomdrivna ubåtar. Den nya amerikanska ambassadören är inte välkommen till Paris och Frankrike kallade med omedelbar verkan hem sina ambassadörer från Washington och Canberra.

USA – frihetens högborg…?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”Land of the free, home of the brave”. Inte så mycket längre. I detta nummer djupdyker vi i flera olika aspekter av det amerikanska samhället, som i snabb takt avvecklar medborgerliga friheter, med jakten på inhemsk terrorism och folkhälsans bästa som förevändning.

Demokratiska partiet har utfärdat en dödsdom mot det vita Amerika

OPINION: Paul Craig RobertsUSA borde inte längre kal­las för Amerikas förenta stater, utan Amerikas delade stater. Mellan delstater styrda av Demokraterna respektive Republikanerna går en avgrundsdjup klyfta, och det blir inte bättre av att president Joe Biden kal­lar Trump-anhängare för ”inhemska terrorister” och sätter dem i fängelse. Supermakten håller i snabb takt på att rasera sig själv inifrån, något som kommer att sända chockvågor genom hela västvärlden, varnar veckans debattör Paul Craig Roberts.

Ilskan växer i Europa och världen – den är berättigad och inte en dag för tidig

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETVarje vecka demonstrerar miljontals människor och i helgen reste sig australiensarna i Melbourne mot tyranniet där. Bara i Frankrike demonstrerar man varje lördag i mer än 200 städer. Protesterna reflekterar den snabbt växande ilskan, då alltfler vaknar upp till den obehagliga sanningen – vi har blivit förda bakom ljuset – det var aldrig vår hälsa eller trygghet det handlade om, utan ett fult trick att ta ifrån oss våra friheter. Vi rapporterar ofta om motståndet, men denna vecka fick det inte plats, trots att demonstrationerna fortsatt pågår för fullt världen över.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Gå till arkivet

Send this to a friend