Skip to Content

Hur väl stämmer svenska domstolars beslut med det allmänna rättsmedvetandet? Foto: Pixabay/Sang Hyun Cho
KRÖNIKA

Kan vi lita på rättsväsendet?

Digital utgåva

På senare år har det förekommit ett antal rättsfall, där tingsrätten dömt terrorister till hårda straff för planering av terrordåd, men hovrätten har senare upphävt domarna. Anledningen till detta kan diskuteras, men det har i vart fall väckt stora frågetecken hos medborgarna om hur rättsväsendet fungerar idag och om vi kan lita på det.

Publicerad: 2 september, 2019, 19:07

 • Svenska

Läs även

Svenskarna är mer utsatta för brott, känner sig otryggare och har allt mindre förtroende för rättsväsendet. Det visar resultaten från den Nationella trygghetsundersökningen 2017. Drygt hälften av svenskarna, 55 procent, uppger att de har stort förtroende för rättsväsendet (domstolar och polis) vilket är en minskning med 6 procentenheter jämfört med 2016. Förtroendet ökade fram till 2015 men har därefter minskat tydligt. Knappt hälften av befolkningen, 47 procent, uppger att de har stort förtroende för domstolarna, jämfört med 52 procent 2016.

Förtroendet för domstolarna har sjunkit radikalt sedan 1994. Då var det 61 procent och 2011 59

Ett fall som särskilt har väckt stora frågetecken och skapat misstro mot hovrätten, gäller Farkhod Tashmukhamedov som också kallar sig David Idrisson. Han dömdes i tingsrätten till sju års fängelse för förberedelse till terroristdåd. Han har varit i omfattande kontakt med IS och fått kodade meddelanden om hur man tillverkar bomber. Idrisson har bunkrat stora mängder av kemikalier som kan användas för tillverkning av bomber, samma typ av kemikalier som använts för bomber i Europa. Han har skaffat viss militär utrustning som till exempel gasmask. Men trots omfattande bevis friar Svea hovrätt honom. Dock har Säpo en annan uppfattning om hans farlighet och tar Idrisson omgående i förvar. Frågan är vem som har bäst på fötterna?

Det finns fler fall av den här typen där tingsrätten och hovrätten kommer till olika slutsatser. I ett fall från 2011 friade hovrätten för Västra Sverige två personer som dömts av tingsrätten till fyra års fängelse för stämpling till terroristbrott. Hovrätten fann att åklagaren inte hade styrkt sina gärningsbeskrivningar och de åtalade friades.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Nej! Vi kan inte lita på rättssystemet och det så länge regeringen utser våra domare till domstolarna. Det gäller även EU-domstolen där det sitter en domare som regeringen utsett. Du kan överklaga dig igenom hela det svenska rättsväsendet och ända till EU-domstolen där en “enskild” domare utan vidare prövning avgör målet och ärendet går ej att överklaga.
  De svenska domstolarna har under de senaste 40 åren anpassat sig till den ökade brottsligheten och eftersom det till övervägande delen begås av migranter. Det skulle därför inte se så bra ut att döma som domstolarna gjorde på ex. 50 talet?

 • samuelafugglas

  Det har tyvärr med socialisternas enträgna samhällsomstörtning blivit på det viset att det är domarkåren i alla instanser som numera stiftar lagar till beskydd av den till tiden rådande statsledningen.
  Det borde vara omvänt att lagstiftning gick ut på att skydda medborgarna från övergrepp av korrupta, maktgalna politiker!!!
  President Donald Trump fick verkligen satt strålkastaren på problemet genom att en korrupt domare frikände förövarna och offret blev förklarad skyldig. Sverige är fantastisk, när socialisterna inte vågar erkänna att det så kallade ”samhällskontraktet” är gungning.

Grundläggande fel i BLM!

KRÖNIKAÄr det inte ett fundamentalt fel i Black Lives Matterrörelsen, då man fokuserar på hudfärgen? Är det för att dessa människor är svarta, som de har problem? Borde man kanske hellre ha en strategi som leder bort från att åtskilja över huvud taget på grund av hudfärg?

Byt ut Gustav Adolfstatyn i Göteborg mot Pippi Långstrump

KRÖNIKA

Kommer Nigeria rädda Europa?

KRÖNIKAI en märklig text i Dagens Nyheter (DN) hävdas att Västvärldens åldrande befolkningar kommer att kräva en stor import av människor från Afrika. Tanken att välmående länder måste räddas av människor från fattiga och kaotiska länder i Tredje världen är inte ny, men argumentationen fallerar på alla sätt. Finns det ens någon mening i att, om vi leker med tanken att det skulle fungera, rädda Sverige genom att byta ut befolkningen?

Ron Paul tror det blir värre

KRÖNIKADen amerikanske veteranpolitikern Ron Paul anser att USA:s riksbank, ”Fed”, med vett och vilja har blåst upp en finansbubbla. Bubblan kommer att spricka, förstås. Och när den gör det, drabbas den verkliga ekonomin också. Alltså arbetarklass och medelklass. Följden, varnar Paul, blir upplopp mycket värre än de som hittills varit.

Nu är det uppenbart vad ”antirasism” betyder

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETIngen kan längre hysa något tvivel. Så kal­lad antirasism är helt enkelt rasism mot vita. Det är inte ”omvänd” rasism, utan ren och skär rasism.

Medier, artister, politiker och företagare viker sig för Black Lives Matter

OPINION: DAN ROODTVänsterideologer och Black Lives Matter (BLM) kal­lar etnisk diskriminering ”strukturell” när de inte konkret kan bevisa den. Den måste ”synliggöras” för att någon över huvud taget ska märka den. Ändå får BLM stöd av stora företag, den akademiska världen och kulturpersoner för sina allt mer verklighetsfrånvända krav.

Demokrati förutsätter kapitalism

KRÖNIKA

Farlig kunskap?

LEDAREKunskap är makt, sägs det. Men för vissa är den uppenbarligen farlig.

Gå till arkivet

Send this to a friend