Skip to Content

Kanada flyttar val på grund av coronaviruset

Publicerad: 8 juni, 2021, 10:18

  • Svenska

Kandas parlament har antagit en resolution som tar ställning mot att det federala valet äger rum som planerat. Nu uppmanar parlamentet regeringen att flytta fram valet, allt på grund av coronaviruset.

Samtliga parlamentsledamöter, med undantag av en oberoende ledamot, röstade för resolutionen som menar att det vore ”oansvarigt” att hålla val under pandemin.

Premiärminister Justin Trudeau förväntas verkställa resolutionen och har betonat att regeringen inte har för avsikt att utlysa ett val innan pandemin är över.

Valet tros istället hållas när majoriteten av kanadensarna har fått två doser av covid-19-vaccinet.

Källa: CTV

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Obligatoriskt maskbärande inomhus i Sydney

Publicerad: 20 juni, 2021, 18:46

Den 20 juni meddelade Gladys Berejiklian, den australiensiska delstaten New South Wales premiärminister, att bärande av mask blir obligatoriskt i sju områden i Sydney. Vid en presskonferens sade hon:
– Man måste bära mask om man är i någon av dessa sju lokala styresområden. Det omfattar sådant som anställda i hotell- och restaurangbranschen, butiksanställda och all interaktion där man inte äter eller dricker. Då måste man bära mask.

Beslutet motiverades med att ett smittokluster i Sydneys östra förorter nu har vuxit till nio fall. Berejiklian poängterade dock:
– Det är viktigt att vi alla är vaksamma, oavsett var vi själva bor.

Hon menar att ytterligare restriktioner inte är aktuella just nu:
– För närvarande tror vi inte att vi behöver göra mer än det som vi tillkännager i dag. Jag vet att vi alla är lite trötta efter så många månader med Covid, men vi kan ännu inte släppa efter. Vi måste se till att vi inte blir släpphänta och se till att vi åtlyder det som vi ber er att göra.

Ett av de nya fallen var en 30-årig man från Sydney som hade besökt olika platser i staden, ett annat en kvinnlig bekant till mannen. Tre andra fall identifierades bland personer som befann sig hotellkarantän.

24 468 tester genomfördes under de 24 timmarna fram till klockan 20.00 lördagen den 19 juni, och enligt delstatens högste hälsoansvarige Dr Kerry Chant ska ytterligare 30 000 tester genomföras fram till samma tidpunkt söndagen den 20 juni:
– Jag skulle vilja se att det blir över 30 000 – 40 000 tester. Ju snabbare vi kan identifiera fall, desto snabbare kan vi komma ikapp virusspridningen.

Källa:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9704987/Covid-19-Australia-Sydney-records-two-new-cases-face-masks-mandatory.html

 

[email protected]

Hundratals vaccinerade vårdarbetare smittade i Indonesien

Publicerad: 19 juni, 2021, 21:26

Över 350 läkare och andra anställda i vårdsektorn i Indonesien har smittats av Covid-19, trots att de vaccinerats med Sinovac. De flesta har varit symptomfria och självisolerat sig i hemmet, men tiotals har lagts in på sjukhus med hög feber och svag syresättning.

Vårdpersonal har setts som en prioriterad grupp och var bland de första som vaccinerades när programmet inleddes i januari. Antalet avlidna i denna grupp har sjunkit från 158 i januari till 13 i maj, men myndigheterna menar att den senaste vågen av sjukhusinläggningar är oroväckande. Dicky Budiman, epidemiolog vid Griffith University i Australien, sade till det amerikanska medieföretaget CNN den 19 juni:
– Informationen visar att de har Delta-varianten, så det är inte förvånande att smittnivån är högre än tidigare, eftersom de flesta i vårdsektorn i Indonesien har fått Sinovac, och vi ännu inte vet hur effektivt det är i verkligheten mot Delta-varianten.

Uppgifterna om hur många i vårdsektorn som har avlidigt trots att de har varit vaccinerade går isär, från ingen alls till fem läkare och en sjuksköterska. Till nyhetsbyrån Reuters sade den indonesiske radiologen Dr Prijo Sidipratomo att han kände till åtminstone en handfull läkare som vårdats på sjukhus på grund av viruset under den senaste månaden, varav en på intensivvårdsavdelning. Han konstaterade:
– Det är oroväckande för oss, eftersom vi inte bara kan förlita oss på vaccinationer.

Källa:

https://edition.cnn.com/2021/06/18/asia/vaccinated-indonesian-doctors-covid-19-intl-hnk/index.html

 

[email protected]

Moskva inför obligatorisk vaccination för flera yrken

Publicerad: 18 juni, 2021, 19:10

Anställda i ett antal branscher som tillhandahåller tjänster för många människor kommer nu att tvingas vaccinering, enligt ett beslut från Moskvas myndigheter. Skälet ska dels vara en ny uppgång i antalet coronasmittade, dels att vaccineringen hittills gått trögt. I ett uttalande sade Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin:
– Vi måste helt enkelt göra allt för att genomföra massvaccinationer på kortast möjliga tid för att stoppa denna fruktansvärda sjukdom, för att förhindra att tusentals människor dör.

Sjukvård, utbildning, kollektivtrafik, affärer och andra tjänstesektorer måste se till att 60 procent av de anställda är vaccinerade senast den 15 juli, och återstående senast den 15 augusti.

Ryssland var ett av de första länderna i världen att börja administrera vaccinationerna, men utrullningstakten är lägre än i många andra länder. I början av juni hade runt 12 procent av landets befolkning tagit emot åtminstone den första dosen, medan siffran är 14 procent för Moskvas 12 miljoner invånare.

Enligt de officiella siffrorna har Moskva under de senaste veckorna haft en rekordhög ökning i antalet fall, med 5 782 nya smittade och 75 dödsfall. Totalt har Ryssland rapporterat 5,2 miljoner smittofall och 127 000 döda sedan pandemins början. Landets regering har hittills inte tillkännagivit någon plan för ett nationellt vaccinationstvång.

Källa:

https://www.dw.com/en/covid-moscow-orders-mandatory-vaccinations-for-many-workers/a-57920906

 

[email protected]

Storbritannien: Läckta planer på fortsatta restriktioner

Publicerad: 16 juni, 2021, 19:07

Den 19 juli kallas ”Frihetsdagen” i Storbritannien, men dokument som ska ha läckt från regeringen visar att restriktioner som obligatoriska ansiktsmasker, arbete från hemmet och regler för resekarantän planeras kvarstå efter detta datum.

Premiärminister Boris Johnson är redan utsatt för hård kritik från sitt eget konservativa parti. Enligt kritikerna själva kan 70 konservativa ledamöter komma att rösta nej till en förlängning till den 19 juli, som dock kommer att gå igenom med hjälp av oppositionspartiet Labour. Förlängningen motiveras med att den senaste indiska varianten av viruset riskerar tusentals liv, men kritikerna menar att vacciner skyddar de mest sårbara och att landet måste lära sig att leva med detta virus.

Den brittiska regeringen har dock förnekat dessa planer och hävdar att de inte känner igen dokumentets innehåll, som enligt dem ”inte återspeglar regeringens nuvarande hållning”. Vid frågestunden i parlamentet den 16 juni sade Boris Johnson:
– Ingen, allra minst jag, vill ha covid-restriktioner som varar i evighet, och jag tror inte heller att de kommer att vara i evighet.

Samtidigt får premiärministern också kritik från Labour, bland annat för att flyg från Indien inte stoppades i tid. Partiledare Keir Starmer sade vid frågestunden:
– I mars förra året sade han att vi skulle kunna vända utvecklingen på 12 veckor, minns ni det? Sedan sade han att det skulle vara över vid jul. Sedan fick vi höra att den 21 juni skulle vara Frihetsdagen. Nu får vi höra att den 19 juli är avslutningsdatum. Det brittiska folket förväntar sig inga mirakel, men de förväntar sig grundläggande kompetens och ärlighet. Och när det handlar om äldreboenden, skyddsutrustning eller gränser, ser vi samma mönster hos premiärministern: för långsamt, för obeslutsamt, överdrivna löften, bristande resultat.

En av de framträdande konservativa politiker som är kritiska är Jacob Rees-Mogg, som menar att det är fel att behålla restriktionerna när alla sårbara personer och personer över 50 år har fått sin andra injektion, vilket redan har skett. Han har vidare påpekat att personer under den gränsen ”inte löper särskilt stor risk” och att det viktigaste är dödsfall, medan ”folk som åker till sjukhus i ett par dagar och sedan åker hem igen inte är särskilt viktigt”.

Källa:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9692209/Leaked-Step-4-Whitehall-document-hints-new-normal-July-19.html

 

[email protected]

Victoria ska behålla restriktioner tills 75 procent är vaccinerade

Publicerad: 15 juni, 2021, 17:45

Den australiensiska delstaten Victoria införde en ny två veckor lång nedstängning, trots att man under den senaste perioden endast påträffat 85 fall av covidsmitta. Fallen har identifierats efter att hundratusentals personer har testats. Delstatens myndigheter hänvisar till att en särskilt farlig virusstam nu härjar, och hävdar att den nuvarande nedstängningen är det enda sättet att hålla invånarna säkra.

I Sky News Australia undrar nyhetsankaret Rowan Dean den 6 juni om delstatens myndigheter inte följer utvecklingen i världen, där man i allt högre grad ifrågasätter nyttan av sådana nedstängningar. Han påpekar vidare:
– Det finns framför allt ingen anledning att låsa in någon utanför, som vi gjorde i Avalon i New South Wales, det särskilda området, att man skyddar och låser in de människorna. Men hela delstaten, det är vansinnigt.

James Morrow fyller i:
– Ja, det är faktiskt rubbat. Vad vi ser runt om i världen…det kom siffror från Sverige i veckan, där man tittade på dödlighet i år jämfört med förra året och året dessförinnan. Och i stort sett är det ingen skillnad. Och det här är ett land som redan från början av pandemin sade att vi kommer inte att välja den vägen, vi kommer inte stänga ned, folk kan göra sina egna val. Man behandlade människor som vuxna, en skillnad mot inte minst Victoria, där vi alla behandlas som barn.

Källa:

https://www.youtube.com/watch?v=iWaY_iY5L1M

 

[email protected]

Hälften av Sveriges vuxna befolkning vaccinerad

Publicerad: 13 juni, 2021, 07:29

Den 11 juni hade 4 084 788 personer fått den första vaccinsprutan, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Det motsvarar hälften av landets vuxna befolkning (49,9 procent).

För drygt en månad sedan, den 4 maj, var andelen vaccinerade 32,7 procent.

Merparten av befolkningen har vaccinerats med Pfizer/BioNTech, följt av Astra Zeneca och Moderna. AstraZeneca-leveranserna kommer dock att minska kraftigt framöver medan leveranser av Moderna och Pfizer kommer att öka i omfattning. Under kvartal tre kommer Sverige även att få drygt en miljon doser levererade av det tyska vaccinet Curevac.

Drygt 2 miljoner, omkring en fjärdedel av den vuxna befolkningen, har fått båda doserna. Vaccinet skyddar dock inte till 100 procent utan det finns fall då även färdigvaccinerade får bekräftad coronasmitta. Totalt rör det sig om 2 063 kvinnor och 726 män som testat positivt för covid-19 två veckor efter andra vaccinsprutan. Det motsvarar 4,1 av 1000 vaccinerade kvinnor, och 2,5 av 1000 vaccinerade män.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida om de så kallade genombrottsinfektionerna, coronasmitta hos fullvaccinerade:

”Ungefär hälften av personerna med genombrottsinfektioner, 55 procent, rapporterades ha varit sjuka, medan 22 procent uppgavs vara smittbärare utan symtom. Tolv personer med genombrottsinfektion av covid-19 (0,4 procent) har fått intensivvård. Medianåldern var 73,5 år (spann: 51–81 år). Könsfördelningen var jämn. Totalt har 130 personer med genombrottsinfektioner avlidit inom 30 dagar från sin covid-19-diagnos. Majoriteten var över 80 år gamla. Medianåldern var 88 år (spann: 43–103 år). Könsfördelningen var jämn.”

Källa: Folkhälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten

[email protected]

Majoritet nöjda med regeringens coronapolitik – men stödet sjunker

Publicerad: 12 juni, 2021, 18:11

Läs även

En majoritet av väljarna är nöjda med regeringens coronastrategi. Det visar en undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB), som presenterades den 9 juni.

Resultatet visar att de som är anhängare av något av Sveriges två regeringspartier, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, är allra mest nöjda. Av dessa är det över 80 procent som anser att den svenska coronastrategin varit ganska eller mycket bra. Av dem som inte sympatiserar med S eller MP, är dock bara drygt hälften nöjda.

Åsikt om den svenska strategin under coronapandemin, andel i procent, maj 2021 (Källa:SCB)

 

Åsikt om den svenska strategin under coronapandemin, hela väljarkåren, maj 2021, procent (Källa: SCB)

 

Trots det relativt höga stödet för regeringens politik, är trenden nedåtgående. Jämfört med november faller stödet hos sympatisörer av alla partier. Minst nöjda är sverigedemokrater. Av dessa är endast 35 procent ganska eller mycket nöjda med coronapolitiken.

”Sedan november har andelen som anser att den svenska strategin är bra, sjunkit i hela väljarkåren. Förändringen är statistiskt säkerställd för samtliga partiers sympatisörer”, säger Amanda Hansson, statistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Förändringen är störst bland Kristdemokraternas sympatisörer, där andelen som uppgett att den svenska strategin varit ganska eller mycket bra, sjönk med 33 procentenheter.

Kvinnor och högskoleutbildade är mer nöjda än män respektive lågutbildade. Däremot finns inga uppenbara skillnader beroende på var i landet man bor.

SCB har heller inte frågat personerna som deltog i undersökningen vad de är nöjda eller missnöjda med.

”De som ingår i undersökningen har tillfrågats om vad de tycker om den svenska strategin i stort. Vad varje individ lägger i begreppets betydelse kan variera”, skriver SCB i ett pressmeddelande.

Det går inte att särskilja missnöjda personer utifrån om de anser att strategin varit för mjuk respektive för hård.

Totalt 9000 individer deltog i undersökningen, som genomfördes i samband med den stora partisympatiundersökningen.

 

Andel som tycker att den svenska strategin under coronapandemin varit ganska eller mycket bra efter partisympati, andel i procent, november 2020 och maj 2021 (Källa: SCB)

 

Källa: SCB

[email protected]

”Vax for the Win” – Kalifornien lottar ut miljonbelopp till vaccinerade

Publicerad: 10 juni, 2021, 07:51

Kalifornien kommer att dela ut mer än 116 miljoner dollar i kontantpriser till invånare som vaccineras före delstatens planerade uppöppning den 15 juni. Guvernör Gavin Newsom kallar incitamentsprogrammet det största i sitt slag i USA.

Newsom tillkännagav det nya vaccininitiativet under en presskonferens i slutet av maj och beskrev ett ”mångfacetterat” försök att uppmuntra delstatens invånare att ta sprutan. Programmet kallas ”Vax for the Win” och erbjuder tre nivåer av belöningar, inklusive priser på upp till 1,5 miljoner dollar.

”Delstaten Kalifornien tillkännager idag det viktigaste incitamentsprogrammet i USA,” sade guvernören. ”Vi tillskjuter mer resurser och erbjuder större priser än någon annan delstat i USA, för dem som blir vaccinerade.”

Tävlingen är nu i full gång. Kalifornien delar ut 50-dollars ”incitamentskort” till omkring två miljoner fullvaccinerade invånare, enligt ”först till kvarn”-principen för att öka benägenheten att vaccinera sig innan incitamentskorten tar slut.

Vaccinerade kan få incitamentskortet antingen som ett presentkort på en av flera livsmedelsbutikskedjor, eller som ett kontokort som kan spenderas var som helst.

Men 50-dollarspresentkorten är inte den enda metod man tagit till för att öka vaccinationsbenägenheten.

Två separata lotterier har hållits, med lottvinster på 50 000 dollar per person, som delades ut till 30 personer mellan 4 juni och 11 juni. Ytterligare 10 invånare vinner 1,5 miljoner dollar i en dragning den 15 juni – samma dag som Kalifornien planerar att upphäva sina Covid-19-begränsningar och helt öppna upp sin ekonomi.

Incitamentsprogram finns i flera andra delstater, som Ohio, New York, Maryland, Oregon och Colorado. Kaliforniens är dock det största hittills och skiljer sig från andra delstater genom att incitamenten omfattar även minderåriga ned till 12 år.

Guvernören Newsom säger att de stora satsningarna behövs, eftersom Kalifornien har noterat en kraftig minskning av vaccinationer de senaste veckorna då endast 1,9 miljoner människor vaccinerats under en vecka i slutet av maj, jämfört med statens tidigare topp på tre miljoner per vecka.

”Så vi börjar se en minskning av det totala antalet doser som administreras varje vecka”, sade guvernören. ”Det är inte lika brant som i vissa andra stater, men vi vet att om trenden fortsätter, kommer vi inte att komma dit vi alla behöver vara. Vi måste göra mer och vi måste göra bättre.”

I Ohio har ”Vax a Million” uppvisat ett av de bästa resultaten bland de diskutabla lotteriprogrammen. Delstaten rapporterar en 28-procentig ökning av vaccinationer efter att det började. Ansträngningen lanserades dock samtidigt som 12-15-åringar uppmanades att vaccinera sig, vilket sannolikt innebär att hela ökningen inte har med lotteriprogrammet att göra (som endast omfattar vuxna i delstaten). I West Virginia har pappor som vaccinerar sig fått delta i en utlottning av exklusiva handgjorda jaktgevär.

New York har haft större svårigheter och noterar en nedgång på 55 procent i vaccinationer sedan statens högsta siffror i april, trots det ”Vax & Scratch” -lotteriprogram som lockar med vinster på fem miljoner dollar samt olika gratisförmåner.

Kalifornien har haft några av landets hårdaste nedstängningar, och guvernören hoppas nu att delstaten ska kunna återvända till ”ett sken av normalitet” den 15 juni. Han uttrycker förhoppning om att de ska ha lyckats vaccinera 70 procent av delstatens befolkning vid det datumet.

Se film nedan där guvernören delar ut vinster på 50 000 dollar, drygt 400 000 kronor, till vaccinerade:

På delstatens officiella twitterkonto lockar man med över 100 miljoner dollar i priser för de som vaccinerar sig:

Källa: RT

 

Axel.Fors[email protected]

Coronasmitta i fotbollslandslaget inför EM

Publicerad: 9 juni, 2021, 08:10

Sveriges fotbollslandslag har drabbats av coronasmitta inför EM-premiären mot Spanien på måndag den 14 juni. Dejan Kulusevski testade positivt, och nu sprids bilder där han syns festa tillsammans med andra personer under den period då spelarna i landslaget uppmanades att vara i karantän för att just undvika att ta med sig smittan till övriga landslaget när de samlas igen. Festen ägde rum den 30 maj. Den 2 juni testades alla spelare i landslaget i samband med återsamlingen, och Kulusevski testade då positivt.

”Det är inte bra. Han har ett eget ansvar i det här som spelare. Det var tydligt vad man skulle göra under den här ledigheten för att minimera risken”, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Kulusevski tog först ett snabbtest som gav svagt positivt resultat. Man utgick då från att det var falskt positivt och lät honom fortsätta träna, eftersom han haft sjukdomen tidigare och har antikroppar. Men när även det uppföljande PCR-testet visade positivt, valde man att ta undan honom. Initialt fanns förhoppningar om att inga fler skulle ha smittats, men snart visade det sig att även Mattias Svanberg testat positivt. Det är oklart om han smittats av Kulusevski eller någon annan.

EM äger rum i 11 olika städer i 11 olika länder, något som på flera håll beskrivits som en organisatorisk mardröm med tanke på de olika regler som gäller för inresa, coronatester och restriktioner. Ungern sticker ut som det enda land som tillåter full kapacitet – Ferenc Puskás-arenan i Budapest kommer att ta in 61 000 åhörare. I Sankt Petersburg och Baku kommer 50 procent av full kapacitet att tillåtas, och på arenor i Västeuropa endast omkring 25 procent.

Källa: Sveriges radio, Sportsfinding.com

[email protected]

Nyhetsuppläsare på BBC död av blodpropp

Publicerad: 7 juni, 2021, 08:52

En nyhetsuppläsare på brittiska public service-bolaget BBC:s radiokanal avled i fredags på sjukhus. Detta sedan hon drabbats av blodproppar och blödningar efter att hon fått AstraZeneca-vaccinet. Det meddelar hennes familj.

Kvinnan, Lisa Shaw, arbetade för BBC Newcastle och fick svår huvudvärk en vecka efter att ha tagit vaccinet. Några dagar senare blev hon allvarligt sjuk, och dog.

Människor under 40 år i Storbritannien erbjuds andra vaccin än AstraZeneca, efter rapporter om risk för sällsynta blodproppar i hjärnan samt risk för minskad mängd blodplättar. Shaw, 44 år, erbjöds därför inget annat vaccin.

Läkemedelsmyndigheten MHRA framhärdar i att fördelarna med AstraZenecas vaccin fortsätter att uppväga riskerna. De hävdar att det inte är bevisat att vaccinet orsakar blodpropparna, men medger att det potentiella sambandet blivit starkare.

Shaws död tillkännagavs under söndagen och sedan dess har hyllningar från kollegor och lyssnare strömmat in. Hennes familj säger själva att Shaws död är kopplat till vaccinet. Uttalandet publicerades av BBC:

”Lisa utvecklade svår huvudvärk en vecka efter att ha fått sitt AstraZeneca-vaccin och blev allvarligt sjuk några dagar senare. Hon behandlades av Royal Victoria Infirmary’s Intensive Care Team för blodproppar och blödningar i huvudet. Tragiskt nog dog hon, omgiven av sin familj, under fredag ​​eftermiddag. Vi är förkrossade och det finns ett Lisa-format hål i våra liv som aldrig kan fyllas.”

Källa: Mirror

[email protected]

”Belgiens Rambo” fortfarande på fri fot – efter tre veckor

Publicerad: 5 juni, 2021, 08:58

I tre veckor har belgisk polis och militär sökt efter mannen som kallats ”Belgiens Rambo”, yrkesmilitären Jürgen Conings, som tömde militära förråd på automatkarbiner och granatgevär och som därefter lämnade ett avskedsbrev i en övergiven bil, innan han begav sig ut på flykt. I brevet skrev han bland annat att han ”inte vill leva i ett samhälle där politiker och virusforskare tagit ifrån oss allt”, med dödshot riktade mot Marc van Ranst, landets motsvarighet till Anders Tegnell. Sedan dess har Marc van Ranst flyttats till en hemlig plats med sin familj, och skyddas nu dygnet runt av polis.

Conings har i media utmålats som så kallad högerextremist.

I en intervju som nu publiceras på BBC, intervjuas Marc van Ranst om situationen. Han berättar bland annat om oron han kände när en stödgrupp till Conings på facebook fick över 50 000 gillamarkeringar, innan den raderades. van Ranst berättar även hur han sent på kvällen gav sig in i en diskussion på telegram med flera Coningssupportar, något han i efterhand ångrar. Men han medger att han är frustrerad:

”Det här är riktiga människor, som verkligen tycker att den här mannen är en hjälte och att jag förtjänar att dö. Det är människor som lever i våra kvarter och som satsar på när jag kommer att mördas och med hur många skott”, säger han till BBC.

Trots att hundratals poliser och militärer letar efter Conings, även med fordon och helikoptrar, finns inte ett enda spår av honom. Belgiska myndigheter medger att de inte vet var han är och att han mycket väl kan befinna sig i något annat land.

Conings betecknas som mycket farlig och tros kunna utföra attentat mot individer eller institutioner.

Källa: BBC

[email protected]

Gröna beviset byter namn till Covidbevis

Publicerad: 2 juni, 2021, 12:19

Sveriges EU-anpassade vaccinpass gick under namnet Gröna beviset men byter nu namn till Covidbevis.

”Bakgrunden är att EU har strukit ordet ”grön” i den preliminära överenskommelsen till förordning”, skriver E-hälsomyndigheten på sin hemsida.

Adressen till tjänsten blir i Sverige www.covidbevis.se. Tjänsten är redan färdigutvecklad, men har ännu inte öppnat för allmänheten.

”Covidbevis beräknas öppna den 1 juli”, skriver myndigheten.

I ett första skede kommer det dock bara vara möjligt att få intyg på att man är vaccinerad. De andra två grunderna för att kunna resa fritt inom EU är negativt PCR-test eller bevis på tillfrisknande efter genomgången sjukdom, vilket beräknas komma senast i början av augusti.

Enligt E-hälsomyndigheten kommer EU-länderna, trots att de har ett gemensamt utvecklat vaccinpass, inte ha gemensamma regler för vem som tillåts inresa. Det är därför upp till varje land att avgöra vad som krävs för att bevilja eller neka inresa.

”Kom ihåg att det är landet du reser till som avgör vilka regler som gäller där. Det är ditt ansvar att kontrollera om du uppfyller kraven för att få resa in”, skriver E-hälsomyndigheten.

Initialt kommer beviset bara att kunna fås genom e-legitimation, men myndigheten arbetar för att även personer utan e-legitimation senare ska kunna använda tjänsten.

Källa: E-hälsomyndigheten

[email protected]

Viss lättnad av restriktionerna idag

Publicerad: 1 juni, 2021, 08:01

Idag den 1 juni tas de första stegen för att öppna upp samhället. Det är dock inte fråga om någon återgång till ett öppet samhälle som före corona, något som enligt regeringens plan kommer att dröja till hösten tidigast.

De första åtgärderna som nu tas, innebär att biografer, teatrar och inomhuskonserter med sittande publik får ha 50 personer istället för som tidigare åtta. För utomhusevenemang med sittande publik, som fotbollsmatcher, gäller max 500 personer.

Restauranger får ha öppet till 22:30, men regeln om max fyra personer per bord gäller fortsättningsvis. Motionslopp och liknande idrottstävlingar får ha högst 150 deltagare.

Regeringens plan innebär att samhället öppnar upp i fem steg. Nästa steg sker den 1 juli, och innebär en större lättnad av restriktionerna än den som sker idag. Alla lättnader villkoras dock av att smittspridningen är under kontroll. Om smittspridningen förvärras i olika delar av Sverige, kan regeringen välja att göra regionala nedstängningar.

Steg två, den 1 juli, tas endast om antalet positiva covidfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna är färre än 2000, om antalet covidpatienter på sjukhus är under 300 och om 50 procent av den vuxna befolkningen fått sin första vaccindos.

Den 28 maj hade 44,5 procent av den vuxna befolkningen fått första sprutan, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Källa: DI.se

[email protected]

Polisen: Endast politiska sammankomster är förbjudna

Publicerad: 31 maj, 2021, 10:04

Läs även

Under söndagen tågade uppemot 2 000 fotbollssupportrar mot Tele 2 Arena där finalen i Svenska cupen avgjordes mellan BK Häcken och Hammarby.

Trots att pandemilagen förbjuder allmänna sammankomster över åtta personer, valde polisen att inte upplösa folksamlingen. Polisen motiverar det med att händelsen inte räknas som en allmän sammankomst, eftersom det inte fanns något politiskt budskap.

– Det krävs någon form av opinionsyttring för att det ska klassas som en allmän sammankomst. Att heja på ett lag och uttrycka sin kärlek till laget ihop är inte att klassa som en allmän sammankomst, säger Anna Westberg, presstalesperson på polisen.

En av de som reagerar är Ali Esbati, riksdagsledamot från Vänsterpartiet, som själv röstade för pandemilagen som i praktiken förbjudit allmänna sammankomster.

”Så… polisen är tydlig med att detta med smittspridning bara ska användas som förevändning för att stoppa politiska demonstrationer? Tycker väl kanske att det understryker vikten av att inte ge myndigheter extraordinära befogenheter lättvindigt”, skriver han på twitter.

”Ja, alltså jag tror polisen gör en tolkning som håller juridiskt. Men det blir absurt i praktiken”, svarar han till en användare.

Flera vänsterprofiler tycks lika bedrövade.

”Att det inte handlar om oro för smittspridning i folksamlingar utomhus är rätt uppenbart. Det är politiska tillställningar det riktas mot”, skriver Mathias Wåg, grundare av vänsterextrema AFA.

”2000 marscherade fotbollsfans = ok. 2000 demonstranter = olagligt. Det här är helt orimligt. Återinför demonstrationsfriheten!”, skriver Anders Schröder, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet och idag politisk sekreterare i RFSU.

Källa: Twitter

[email protected]

Professor: CDC ignorerar naturlig immunitet

Publicerad: 30 maj, 2021, 22:54

Läs även

Dr Marty Makary, professor vid Johns Hopkins School of Medicine, bedömer att nästan ”halva landet” har naturlig immunitet mot COVID-19 på grund av tidigare infektion. Det säger han i en intervju den 25 maj.

Han menar också att ointresset för den naturliga immuniteten är ”ett av de största misslyckandena i vårt nuvarande medicinska ledarskap.”

Makary beklagade bristen på vägledning från Centers for Disease Control and Prevention (CDC) för den som har smittats och återhämtat sig från sjukdomen.

Han menade också att människor med naturlig immuniter, som inte vill vaccinera sig, felaktigt demoniseras. Istället framhävde Makary att oviljan att vaccinera sig efter genomgången sjukdom är ett rimligt beslut, eftersom ”naturlig immunitet fungerar.”

Hans linje går i stick i stäv med Vita husets primära covidrådgivare, Dr. Anthony Fauci, som istället menar att vaccinet ”kan prestera bättre än naturen” i ett uttalande i Business Insider. Han menar också att när de som redan smittats av covid-19 också tar vaccinet så ”ökar det immunförsvaret avsevärt”.

Den republikanske senatorn Rand Paul från Kentucky fick nyligen häftig kritik sedan han förklarat att han inte tänkte ta vaccinet, just med hänvisning till att han tidigare varit sjuk i covid-19 och därmed utvecklat immunitet. Flera profiler i det amerikanska etablissemanget, till exempel CNN:s chefredaktör Chris Cillizza, hånade honom för att han ”verkar tro att han vet bättre än experter”. En annan etablissemangsfigur, Stephen Colbert, menade att Paul ägnade sig åt ”Randsplains”, förklaringar som han själv hittat på.

”[Paul] har varit lite skeptisk till hur allvarligt COVID egentligen är, vilket förmodligen är anledningen till att han fick covid”, sade Colbert.

Men debatten fortsätter nu sedan alltså Dr Makary gått ut med att naturlig immunitet knappast är sämre än den som erhålls genom vaccination. Båda är ”förmodligen livslånga”, säger han, och att inga tilläggsvaccinationer kommer att behövas.

”Det finns mer data om naturlig immunitet än det finns om vaccinerad immunitet, eftersom naturlig immunitet har funnits längre”, säger Makary. ”Vi ser inte återinfektioner, och om de ändå händer är de sällsynta. Symptomen vid återinfektioner är milda eller asymptomatiska.”

Han menar också att USA redan har uppnått 85 procents flockimmunitet, om man tar i beaktande både naturlig immunitet via virus (som han bedömer till omkring hälften av befolkningen), och immunitet via vaccin. De båda sätten att få immunitet har inte beaktas av CDC som bara fokuserar på antalet immuna genom vaccin. CDC har ”ignorerat det faktum att nästan hälften av de ovaccinerade människorna är naturligt immuna”, menar han.

”Snälla, ignorera CDC-rekommendationerna,” tillade han. ”Lev ett normalt liv, såvida du inte är vaccinerad och inte har fått infektionen – i sådana fall måste du vara försiktig.”

”Vi måste börja respektera människor som väljer att inte ta vaccinet istället för att demonisera dem”, säger Makary.

Källa: Daily Caller

[email protected]

Tongivande coronadebattör ber om ursäkt för högt tonläge

Publicerad: 29 maj, 2021, 23:01

Sven Roman, specialistläkare inom barn- och ungdomspsykiatri, har varit en namnkunnig debattör i corona- och nedstängningsrelaterade frågor både på twitter och i olika medier. Han intervjuades nyligen av Nya Tider (v.15 2021) om nedstängningarna som han kallade ett folkhälsofiasko.

På sin twitter skriver han idag den 29 maj att han vill be om ursäkt för sitt höga tonläge på sociala medier på sistone, och manar till en mer saklig diskussion i coronafrågan.

”Jag vill be om ursäkt. På sista tiden har jag dragit iväg i mina tweets om pandemin. Jag är ingen expert inom området, varken immunolog, virolog eller epidemiolog. I mitt arbete som barn och ungdomspsykiater är vetenskap och läkaretik viktiga aspekter, vilka har funnits med i mina reflektioner om pandemin. Mycket ligger utanför min kompetens och då har jag hänvisat till experter och artiklar, men inser att jag ibland har varit ute på hal is. De senaste månaderna har jag vid tillfällen varit omdömeslös i mitt sätt att uttrycka mig och i mitt tonfall. Jag har bland annat gått hårt åt vissa offentliga personer, agerat illojalt mot mina läkarkollegor, och gjort oövertänkta jämförelser med totalitära system. Detta vill jag speciellt be om ursäkt för”, skriver Roman.

Han efterlyser nu konstruktiva samtal:

”Min tanke har varit att få till en diskussion, jag är en engagerad person, men när tonfallet blir fel hämmar det konstruktiva och sakliga samtal. Fortsättningsvis kommer jag sträva efter att alltid skriva sakligt, faktagrundat och respektfullt och jag kommer dra ned på twittrandet om pandemin men fortsätta att delta i diskussionen.”

Bland kommentarerna får han stöd av användare som berömmer honom för hans storsinta inställning. Flera skriver att han nu inte får ger upp, utan att han måste fortsätta med sitt viktiga arbete inom corona- och nedstängningsdebatten.

”Jag kommer fortsätta, men lägga mig vinn om att vara respektfull. Jag vill ju ha diskussion och dialog, inte pajkastning”, skriver han till en användare.

”Jag ger inte upp. Men ska försöka ha en annan ton när jag skriver”, svarar han till en annan.

Källa: Twitter

[email protected]

Kanadensisk officer åtalas för myteri

Publicerad: 27 maj, 2021, 05:42

En officer i den kanadensiska armén åtalas för myteri sedan han uppmanat sina kollegor att inte distribuera vad han kallar för ”mördarvaccinet” (killer vaccine). Uppgifterna meddelas från landets försvarsdepartement.

Officeren, Ladislas Kenderesi, anklagas för att ”försöka övertyga andra personer att ansluta sig till ett myteri” och att ha ett ”skandalöst uppträdande som är ovärdigt en officer”.

Händelsen har sin början i en demonstration mot nedstängningar, i december i Toronto, där han talade i sin uniform. Han hyllade de som kommit dit och proklamerade att ”tyranniet segrar inte över kanadensare”. Det var också då som han fällde kommentaren om ”mördarvaccinet” med okända biverkningar, varpå han uppmanade alla med ansvar i distributionskedjan att inte fullgöra sin uppgift.

Efter att han hållit talet, möttes han upp av representanter från armén som informerade om att han fråntas sin uniform och att han delges misstanke om myteri. Nu, den 12 maj, väcktes åtal mot officeren för brott mot National Defence Act.

Källa: RT

[email protected]

USA: Brottslingar får halverad samhällstjänst om de tar vaccinet

Publicerad: 26 maj, 2021, 11:33

I två counties i delstaten Georgia i USA får brottslingar som dömts till samhällstjänst ett udda erbjudande. Den samhällstjänst de dömts att utföra halveras i tid, om de tar covid-19-vaccinet. Målet är att öka antalet som vaccinerar sig, och en mildring av samhällstjänstens omfattning bedöms nu av rättsväsendet vara ett effektivt incitament.

Jason Stephenson, domstolsadministratör i Hall County, berättar att deras domare kan erbjuda från 20 till 40 timmars avskrivning av samhällstjänsten för den som vaccinerar sig.

”Enligt vår domares uppfattning är varje spruta i armen en tjänst för samhället”, säger Stephenson, som menar att den extra tid det tar att vaccinera sig två gånger, så som barnpassning och transport, följaktligen kan betraktas som en del av samhällstjänsten.

”Om någon kan ta en spruta istället för att göra 20 timmars samhällstjänst så är det ett riktigt starkt incitament”, säger advokaten Andy Maddox i Hall County.

I Georgia har 31 procent av befolkningen fått två vaccinsprutor. Det är lägre än USA:s nationella genomsnitt, där 40 procent har fått två doser.

I flera delstater får den som vaccinerar sig olika förmåner, antingen av myndigheter eller av företag.

I Maryland kommer alla som vaccinerar sig att ingå i en tävling där delstaten dagligen lottar ut 40 000 dollar till en enskild vinnare. I New York får alla som vaccinerar sig en skraplott värd 20 dollar till en tävling som lockar med mångmiljonvinster. Programmet kallas ”Vax & Scratch”.

Även storföretag jobbar med aktiva incitament för att belöna de kunder som vaccinerar sig, något som Nya Tider tidigare rapporterat om.

I Sverige har nu drygt 3,5 miljoner fått minst en vaccinspruta medan 1,2 miljoner fått båda. Det motsvarar 43,4 respektive 14,8 procent av den vuxna befolkningen, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten den 25 maj.

Källa: The Sun

 

[email protected]

Covid-19 drabbar afrikaner hårt

Publicerad: 24 maj, 2021, 08:14

Risken att intensivvårdas eller dö med covid-19 är betydligt högre för personer födda i Afrika, jämfört med svenskfödda. Det visar en rapport från Folkhälsomyndigheten.

För personer födda i Afrika är risken att dö med coronavirus 3,4 gånger högre än svenskfödda, och för personer födda i Mellanöstern är risken 2,8 gånger högre.

Vad gäller risken att en person blir svårt sjuk och behöver intensivvårdas, löper invandrare allra störst risk. Personer födda i Afrika eller Mellanöstern har fem gånger högre risk än svenskfödda att hamna på IVA. Allra störst risk är det för personer födda i Somalia och Turkiet, som har nio respektive sex gånger så stor risk som svenskfödda av intensivvårdas.

Även om afrikaner och araber löper störst relativ risk, utgör svenskfödda fortfarande en majoritet av de som intensivvårdas eller dör. Av de 5 034 IVA-fall som Folkhälsomyndigheten presenterar i sin rapport, stod svenskfödda för 2985 fall, drygt 59 procent. Begreppet svenskfödd är i sammanhanget väldigt grovt och avser alla födda i Sverige, såväl etniska svenskar som personer med invandrarbakgrund.

Av de 12 714 dödsfall som finns i rapporten, står svenskfödda för 10 252 fall, knappt 81 procent.

När den relativa risken räknas ut, utgår man dock inte bara från överrepresentationen i antalet IVA-fall eller dödsfall jämfört med gruppens andel av befolkningen. Detta eftersom åldersvariationerna mellan grupperna är mycket stor. För att räkna ut den relativa risken, rensar man för åldersskillnader för att göra statistiken jämförbar. I bilderna nedan ses således den relativa risken i kolumnen längst till höger.

Invandrares risk är alltså som störst vad avser IVA-vård. De har visserligen också större risk att dö, men skillnaden är mindre.

”Det är inte lika drastiska skillnader som för IVA-vård”, skriver Folkhälsomyndigheten om skillnaderna mellan födelseregionerna i antal dödsfall.

Folkhälsomyndigheten menar att invandrarnas överrepresentation handlar om socioekonomiska faktorer och trångboddhet. Det är sedan tidigare även känt att personer med vitaminbrist kan drabbas av svår sjukdom av coronaviruset, och att personer med mörk hud har mycket svårt att fylla sitt behov av d-vitamin i nordiska länder. En afrikan behöver nio gånger högre uvb-dos än svenskfödda för att fylla vitamin D-behovet, enligt uppgifter från Cancerfonden. Dessa biologiska skillnader nämns dock inte av Folkhälsomyndigheten.

Vaccinationsbenägenheten är också högst bland svenskfödda och lägst bland afrikaner, vilket gäller för samtliga åldersgrupper. Bland personer 80 år och äldre är 95 procent av de svenskfödda vaccinerade, men bara drygt 50 procent av afrikaner.

Folkhälsomyndighetens rapport publicerades tidigare i våras, men uppmärksammas först nu av SVT.

Antal IVA-vårdade uppdelat på födelseregion.

IVA-vårdade per födelseregion. Källa: Folkhälsomyndigheten

Dödsfall uppdelat på födelseregion

Dödsfall per födelseregion. Källa: Folkhälsomyndigheten

 

Källa: SVT, Folkhälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten

[email protected]

Eurovision tillät publik – mot uppvisande av intyg

Publicerad: 23 maj, 2021, 08:55

Läs även

När finalen i Eurovision Song Contest igår ägde rum i Rotterdram, Nederländerna, profilerade sig det HBTQ-liberala evenemanget som skyltfönster för en ny ordning där vaccinerade ges tillgång till stora nöjesevenemang, medan ovaccinerade inte får det.

3 500 åskådare fanns på plats i Rotterdam Ahoy-arena – men för att få tillträde tvingades var och en att uppvisa ett intyg över vaccinering, antikroppar eller ett högst 24 timmar gammalt PCR-test för att släppas in i arenan. Även alla artister tvingades genomgå tester för att kunna delta. När Islands deltagare testade positivt för coronavirus några dagar före evenemanget, förbjöds han att delta live. Istället sändes ett förinspelat uppträdande.

”Deras låt kommer att vara kvar i tävlingen och vi kommer att sända deras genrep som filmades den 13 maj”, meddelade Eurovision Song Contests officiella talesperson.

Samtidigt som närvaro villkorades mot uppvisande av intyg, var evenemangets officiella paroll ”Open up”. Nyhetsbyråerna nappade direkt, och rapporterar nu att en ordning där världen öppnar upp för den som vaccinerar sig kan bli modell för många fler evenemang.

”Temat för detta års Eurovision var Open Up, och den nederländska regeringens coronavirusrestriktioner kan vara en förebild för andra evenemang som EM i fotboll och OS i Tokyo, när världen sakta öppnar upp från nedstängningar”, skriver AFP.

”Jag tror att det här är början på en ny start”, citeras en åskådare.

Eurovision skröt också om att de för första gången hade en transa som värd för showen. Det är Nikkie de Jager, som har youtubekanalen NikkieTutorials.

Källa: TheLocal.it / AFP

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend