Skip to Content

Iced Earths gitarrist, Jon Schaffer, i Kapitolium. Foto: FBI
UTRIKES

Kända artister närvarade vid stormningen av Kapitolium – nu utsatta för politiska förföljelser

Digital utgåva

Den 6 januari stormades Kapitolium i Washington av arga Trumpsupportrar och andra personer från olika politiska läger. Det har nu framkommit att flera konstnärer deltog i stormningen, bland andra gitarristen Jon Schaffer från metalbandet Iced Earth, indieartisterna John Maus och Ariel Pink, samt filmregissören Alex Lee Moyer. Då kultursektorn i USA domineras av sympatisörer till Demokraterna och cancel culture-aktivister, har aktionen inneburit svåra konsekvenser för de konstnärliga dissidenterna. Nya Tider har tittat på detta och även hur de politiska villkoren för konstnärligt verksamma ter sig i USA.

Publicerad: 18 februari, 2021, 18:11

  • Svenska

Läs även

Efter ett eldigt tal av den förre presidenten Donald Trump i Washington den 6 januari, då avgörandet av elektorsrösterna slutligen skulle fällas i Kapitolium, tågade tusentals mot byggnaden i protest. Till slut bröt sig flera demonstranter in i huset. Bland dem fanns flera amerikanska kulturprofiler, vilka nu får skörda konsekvenserna av sina politiskt motiverade handlingar.

Det handlar främst om indiepopartisterna John Maus och Ariel Pink, filmregissören Alex Lee Moyer samt gitarristen Jon Schaffer i metalbandet Iced Earth.

En bild från ett hotellrum och ett filmklipp

Det som startade det hela för Lee Moyer, Maus och Pink var en delning på sociala medier. I en instagrampost den 6 januari skrev Moyer: ”Dagen vi nästan dog, men hade kul ändå”. Inlägget visar ett foto på Maus, Lee Moyer och Pink på hotellrummet. Lee Moyer postade också en video i samma sociala media på Maus från protesten där han står tillsammans med övriga demonstranter i närheten av Kapitolium. Båda posterna cirkulerade sedan på Twitter där det väckte stor uppståndelse.

Lee Moyer, Maus och Pink på hotellet. Foto: Twitter

Pink och Maus svarade med att jämföra Kapitoliumstormningen med de månader av våld, plundring och förstörelse Black Lives Matter-rörelsen förorsakat i flera städer månaderna innan valet. Ariel Pink valde att svara ironiskt på kritiken på Twitter. Där skrev han inledningsvis att han och Maus aldrig sympatiserat med BLM-rörelsen. Han spekulerade sedan i varför han inte stöttat våldsamma upplopp och kom fram till att det berodde på att han är uppfostrad av ”boomers”. Pink påpekade också att han bara befunnit sig på gräsmattan utanför Kapitolium för att därefter gå till hotellet och ta en tupplur. Tweeten avslutade han med att uppmana folk att rösta på Trump.

John Maus valde att inte kommentera den specifika händelsen. Istället lade han ut ett citat från påven Pius XIV 1939 som anses vara en kritik av nationalsocialismen: ”Vem som helst som upphöjer ras, eller folket, eller staten, eller en särskild statsbildning, eller maktens boning, eller något annat grundläggande värde i den mänskliga gemenskapen – oavsett hur nödvändig eller ärofull dess världsliga funktion – vem som helst som höjer dessa begrepp över deras standardvärde och förklarar dem till en avgudanivå, förvränger och perverterar en världslig ordning planerad och skapad av Gud; den personen är långt ifrån den sanna tron och det koncept om livet som tron representerar”.

Regissören Alex Lee Moyer verkar i skrivande stund inte ha gjort något officiellt uttalande angående händelsen utöver den ursprungliga Instagramposten.

Det framgår att samtliga artister har varit kontroversiella i amerikanska sammanhang tidigare, bland annat genom att ha kritiserat feminism, medverkat i kontroversiella TV-produktioner samt öppet stötta den förre presidenten.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

EU:s superlån ska gynna ”de fattigaste” – men är Sverige så rikt som de påstår?

ANALYSEuropeiska rådet (ministerrådet) beslutade den 11 februari att inrätta den nya byråkrati som skall fördela den famösa så kal­la­de återhämtningsfondens huvuddel till medlemsländerna. Utbetalningen, varav 46 procent ges som bidrag och resten som lån, kommer att ske i två steg, med början i år och avslutas senast 2026. Fördelningen utgår från ländernas BNP-utveckling och skuldsättning samt en plan för hur man avser följa EU:s utvecklings­direktiv. Det finns dock många faktorer som EU undviker i bedömningen, vilket missgynnar Sverige.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Efter ny nödlagstiftning i Nederländerna: Utegångsförbudet kvar efter rättsligt kaos

UTRIKESFredagen den 19 februari fattade senaten i Nederländerna beslut om en nödlagstiftning med koppling till coronaläget, en lagstiftning som gör att det hårt kritiserade utegångsförbudet nattetid nu förlängs på obestämd tid. Den nederländska regeringens och senatens blixtaktion kom efter att två rättsliga instanser hade kommit till totalt olika slutsatser rörande utegångsförbudet.

Skola uppmanar elever att avskaffa vithet och bli vita förrädare

UTRIKESEn skola har uppmärksammats för att ha spritt antivit propaganda till eleverna i enlighet med en läroplan som delvis utarbetats av ”antirasistiska” organisationer. Bland annat skickades en undersökning ut med målet att mottagaren skulle gradera sin ”vithet” och att bli ”vita förrädare” för att kunna ”avskaffa vithet”.

Båda grupperna som ockuperade Kapitolium kopplas till FBI

USAUnder rättegångarna i kölvattnet av ockupationen av Kapitolium har det framkommit att båda de organisationer som utpekats som ansvariga för händelserna – Proud Boys och Oath Keepers – har ledare med kopplingar till den nationella säkerhetstjänsten FBI.

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Trump friad av riksrätten

USADonald Trump friades den 13 februari i riksrättsprocessen i senaten, där han stod anklagad för uppvigling efter att hans anhängare ockuperat Kapitolium den 6 januari. Hans försvarsadvokater kunde bevisa att han inte gjort sig skyldig till något som inte demokratiska politiker själva gör. Svenska medier har som vanligt varit kraftigt partiska i sin bevakning av processen.

Islamister skulle lära ut bombtillverkning – 30 dog i explosion

UTRIKESTrettio talibaner, en islamiströrelse i Afghanistan, skulle tillsammans med utländska islamister lära sig tillverka hemmagjorda bomber under en utbildning i bombtillverkning inuti en moské när en av bomberna detonerade – och dödade alla ”studenterna”.

Gå till arkivet

Send this to a friend