Skip to Content

Iced Earths gitarrist, Jon Schaffer, i Kapitolium. Foto: FBI
UTRIKES

Kända artister närvarade vid stormningen av Kapitolium – nu utsatta för politiska förföljelser

Digital utgåva

Den 6 januari stormades Kapitolium i Washington av arga Trumpsupportrar och andra personer från olika politiska läger. Det har nu framkommit att flera konstnärer deltog i stormningen, bland andra gitarristen Jon Schaffer från metalbandet Iced Earth, indieartisterna John Maus och Ariel Pink, samt filmregissören Alex Lee Moyer. Då kultursektorn i USA domineras av sympatisörer till Demokraterna och cancel culture-aktivister, har aktionen inneburit svåra konsekvenser för de konstnärliga dissidenterna. Nya Tider har tittat på detta och även hur de politiska villkoren för konstnärligt verksamma ter sig i USA.

Publicerad: 18 februari, 2021, 18:11

  • Svenska

Läs även

Efter ett eldigt tal av den förre presidenten Donald Trump i Washington den 6 januari, då avgörandet av elektorsrösterna slutligen skulle fällas i Kapitolium, tågade tusentals mot byggnaden i protest. Till slut bröt sig flera demonstranter in i huset. Bland dem fanns flera amerikanska kulturprofiler, vilka nu får skörda konsekvenserna av sina politiskt motiverade handlingar.

Det handlar främst om indiepopartisterna John Maus och Ariel Pink, filmregissören Alex Lee Moyer samt gitarristen Jon Schaffer i metalbandet Iced Earth.

En bild från ett hotellrum och ett filmklipp

Det som startade det hela för Lee Moyer, Maus och Pink var en delning på sociala medier. I en instagrampost den 6 januari skrev Moyer: ”Dagen vi nästan dog, men hade kul ändå”. Inlägget visar ett foto på Maus, Lee Moyer och Pink på hotellrummet. Lee Moyer postade också en video i samma sociala media på Maus från protesten där han står tillsammans med övriga demonstranter i närheten av Kapitolium. Båda posterna cirkulerade sedan på Twitter där det väckte stor uppståndelse.

Lee Moyer, Maus och Pink på hotellet. Foto: Twitter

Pink och Maus svarade med att jämföra Kapitoliumstormningen med de månader av våld, plundring och förstörelse Black Lives Matter-rörelsen förorsakat i flera städer månaderna innan valet. Ariel Pink valde att svara ironiskt på kritiken på Twitter. Där skrev han inledningsvis att han och Maus aldrig sympatiserat med BLM-rörelsen. Han spekulerade sedan i varför han inte stöttat våldsamma upplopp och kom fram till att det berodde på att han är uppfostrad av ”boomers”. Pink påpekade också att han bara befunnit sig på gräsmattan utanför Kapitolium för att därefter gå till hotellet och ta en tupplur. Tweeten avslutade han med att uppmana folk att rösta på Trump.

John Maus valde att inte kommentera den specifika händelsen. Istället lade han ut ett citat från påven Pius XIV 1939 som anses vara en kritik av nationalsocialismen: ”Vem som helst som upphöjer ras, eller folket, eller staten, eller en särskild statsbildning, eller maktens boning, eller något annat grundläggande värde i den mänskliga gemenskapen – oavsett hur nödvändig eller ärofull dess världsliga funktion – vem som helst som höjer dessa begrepp över deras standardvärde och förklarar dem till en avgudanivå, förvränger och perverterar en världslig ordning planerad och skapad av Gud; den personen är långt ifrån den sanna tron och det koncept om livet som tron representerar”.

Regissören Alex Lee Moyer verkar i skrivande stund inte ha gjort något officiellt uttalande angående händelsen utöver den ursprungliga Instagramposten.

Det framgår att samtliga artister har varit kontroversiella i amerikanska sammanhang tidigare, bland annat genom att ha kritiserat feminism, medverkat i kontroversiella TV-produktioner samt öppet stötta den förre presidenten.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend