Skip to Content

Iced Earths gitarrist, Jon Schaffer, i Kapitolium. Foto: FBI
UTRIKES

Kända artister närvarade vid stormningen av Kapitolium – nu utsatta för politiska förföljelser

Digital utgåva

Den 6 januari stormades Kapitolium i Washington av arga Trumpsupportrar och andra personer från olika politiska läger. Det har nu framkommit att flera konstnärer deltog i stormningen, bland andra gitarristen Jon Schaffer från metalbandet Iced Earth, indieartisterna John Maus och Ariel Pink, samt filmregissören Alex Lee Moyer. Då kultursektorn i USA domineras av sympatisörer till Demokraterna och cancel culture-aktivister, har aktionen inneburit svåra konsekvenser för de konstnärliga dissidenterna. Nya Tider har tittat på detta och även hur de politiska villkoren för konstnärligt verksamma ter sig i USA.

Publicerad: 18 februari, 2021, 18:11

  • Svenska

Läs även

Efter ett eldigt tal av den förre presidenten Donald Trump i Washington den 6 januari, då avgörandet av elektorsrösterna slutligen skulle fällas i Kapitolium, tågade tusentals mot byggnaden i protest. Till slut bröt sig flera demonstranter in i huset. Bland dem fanns flera amerikanska kulturprofiler, vilka nu får skörda konsekvenserna av sina politiskt motiverade handlingar.

Det handlar främst om indiepopartisterna John Maus och Ariel Pink, filmregissören Alex Lee Moyer samt gitarristen Jon Schaffer i metalbandet Iced Earth.

En bild från ett hotellrum och ett filmklipp

Det som startade det hela för Lee Moyer, Maus och Pink var en delning på sociala medier. I en instagrampost den 6 januari skrev Moyer: ”Dagen vi nästan dog, men hade kul ändå”. Inlägget visar ett foto på Maus, Lee Moyer och Pink på hotellrummet. Lee Moyer postade också en video i samma sociala media på Maus från protesten där han står tillsammans med övriga demonstranter i närheten av Kapitolium. Båda posterna cirkulerade sedan på Twitter där det väckte stor uppståndelse.

Lee Moyer, Maus och Pink på hotellet. Foto: Twitter

Pink och Maus svarade med att jämföra Kapitoliumstormningen med de månader av våld, plundring och förstörelse Black Lives Matter-rörelsen förorsakat i flera städer månaderna innan valet. Ariel Pink valde att svara ironiskt på kritiken på Twitter. Där skrev han inledningsvis att han och Maus aldrig sympatiserat med BLM-rörelsen. Han spekulerade sedan i varför han inte stöttat våldsamma upplopp och kom fram till att det berodde på att han är uppfostrad av ”boomers”. Pink påpekade också att han bara befunnit sig på gräsmattan utanför Kapitolium för att därefter gå till hotellet och ta en tupplur. Tweeten avslutade han med att uppmana folk att rösta på Trump.

John Maus valde att inte kommentera den specifika händelsen. Istället lade han ut ett citat från påven Pius XIV 1939 som anses vara en kritik av nationalsocialismen: ”Vem som helst som upphöjer ras, eller folket, eller staten, eller en särskild statsbildning, eller maktens boning, eller något annat grundläggande värde i den mänskliga gemenskapen – oavsett hur nödvändig eller ärofull dess världsliga funktion – vem som helst som höjer dessa begrepp över deras standardvärde och förklarar dem till en avgudanivå, förvränger och perverterar en världslig ordning planerad och skapad av Gud; den personen är långt ifrån den sanna tron och det koncept om livet som tron representerar”.

Regissören Alex Lee Moyer verkar i skrivande stund inte ha gjort något officiellt uttalande angående händelsen utöver den ursprungliga Instagramposten.

Det framgår att samtliga artister har varit kontroversiella i amerikanska sammanhang tidigare, bland annat genom att ha kritiserat feminism, medverkat i kontroversiella TV-produktioner samt öppet stötta den förre presidenten.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Danmark lägger asylprocessen i Afrika

DANMARKDanmark tar ett historiskt steg då man som första europeiska land bestämt sig att förlägga hela asylprocessen i ett afrikanskt land istället för på dansk mark. Beslutet röstades igenom av en stor majoritet i folketinget och öppnar för ett avtal med något av de länder man förhandlar med. Antalet asylinvandrare som söker sig till Danmark ska snart hamna på noll, säger danska politiker till Nya Tider.

Valet i Sachsen-Anhalt kan ge stor psykologisk effekt inför höstens Förbundsdagsval

UTRIKESNågra dagar inför valet i Sachsen-Anhalt varnar näringslivets organisationer för konsekvenser om AfD blir för stora. Man anser att en valframgång i delstaten den 6 maj mycket väl kan bryta psykologiska barriärer och ge AfD en skjuts i väljaropinionen över hela Tyskland,, som väljer ny Förbundsdag i september.

Gå till arkivet

Send this to a friend