Skip to Content

Stillbild: Exakt24
REPORTAGE

Kändisspäckat på alternativa bokmässan i Stockholm, På den online-sända bokmässan talade bland andra profilerna Runar Søgaard och Karl Hedin

PappersupplaganNya Tider v. 42

Den 26 september gick en alternativ bokmässa av stapeln i Stockholm. På grund av rådande regler gällande pandemin valde arrangörerna att endast ta in en publik på 50 personer och istället erbjuda allmänheten en sändning av hela eventet. På talarlistan fanns många kända profiler, bland andra industrimiljardären Karl Hedin, medieprofilen Runar Søgaard och den före detta polisen Peter Springare.

Publicerad: 12 oktober, 2020, 13:07

 • Svenska

Läs även

”Äkta yttrandefrihet” får sägas vara temat för årets uppmärksammade alternativa bokmässa. På mässan fanns de flesta av Sveriges mest framträdande oppositionella profiler på plats, och alternativmedia representerades av bland andra Vávra Suk från Nya Tider, Mats Dagerlind från Samhällsnytt, Mikael Willgert från SwebbTV och Erik Almqvist från Exakt24.

Under det sex timmar långa eventet var det mycket som skulle avhandlas. Man hade ordnat åtta olika paneldiskussioner, där samhällskritiska författare och populära influerare på nätet fick diskutera sina favoritämnen och expertområden. Mellan paneldiskussionerna hölls det tal, och i pauserna kunde deltagarna köpa böcker och konst.

Efter att Nya Tider efter många turer slutligen nekades plats på bokmässan i Göteborg var det många som undrade hur det egentligen stod till med yttrandefriheten i landet, och tankarna om en alternativ bokmässa föddes. År 2018 hölls en bokmässa i miniatyr av Nya Tider och opinionsbildaren Jan Sjunnesson, där bland andra Katerina Janouch, Lars Vilks och flera bokutställare samlades i Göteborg. Denna mässa, och behovet av äkta yttrandefrihet, inspirerade arrangörerna till detta års bokmässa att gör någonting stort och enande. Syftet var att man skulle kunna stå på samma scen även om man inte alltid är överens i alla frågor.

Bakom arrangemanget stod den ideella föreningen Education4Future, vars ordförande Eva Donell även agerade som en av konferenciärerna under kvällen, tillsammans med Izabella Nilsson Jarvandi och Viktor Eriksson. Föreningen har tidigare arrangerat välbesökta föreläsningar framför allt i Stockholm, med föreläsare som Arne Weinz, Karl Hedin, Katerina Janouch och Magnus Stenlund.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Hatpropagandan från bl.a. HD/Sydsvenskan lät inte vänta på sig.
  Fullt ös på sidan två.

 • Dacke

  Den här alternativa bokmässan slår alla tidigare bokmässor på fingrarna! Har under de senaste dagarna följt att talare från mässan och det har varit ett nöja att lyssna på alla kloka sanningar. Det känns både befriande och upplyftande att få det bekräftat det man själv trott på och sagt under 40 år. För gammelmedia står mycket prestige på spel och det är nog bara permitteringar som kan väcka dessa reliker.

  Nästa år bör därför bokmässan bjuda in Åsa Wikforss professor i teoretisk filosof. Regeringen har anslagit 50 milj. kr till Åsa Wikforss som skall undervisa om ”Kunskapsresistens: Orsaker, konsekvenser och motmedel”. Som jag skrev i min kommentar i Nya Dagbladet är regeringen livrädd för de alternativa medierna som ideligen angriper med – sanningen. Lögnmedierna står handfallna då de vet att det enda vapen som de har är att skriva sanning. Och det har samma effekt som att hålla upp ett kors mot Dracula d.v.s. otänkbart. Så det finns egentligen bara två vägar för MSM, den ena går utför, den andra brant utför?

Elev tvingades ta av kristet kors vid skolfotograferingen – muslimska invandrarflickor fick ha slöjan på

INRIKESI slutet av augusti, i samband med den årliga skolfotograferingen, tvingades en manlig 15-årig elev att ta av sig sitt kristna kors i form av ett halssmycke. Fotografen ansåg att korset skulle kunna upplevas som kränkande av elever med annan trosuppfattning. Detta gällde dock inte muslimska elever, vilket betydde att slöjan fick sitta kvar på invandrarflickornas huvuden. Händelsen är nu anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, och den ansvariga fotofirman säger i en intervju med Nya Tider att fotografen som var på skolan vid det aktuella tillfället nu är avskedad.

Kanada: ”Interneringsläger” planeras ”från kust till kust” – Parlamentsledamot tystas då han söker klarhet

KANADAI Kanada skapar en anbudsförfrågan från regeringen om interneringsanläggningar med bevakning dygnet runt oro. ”Hur många anläggningar ska byggas? Vem ska spärras in där?” frågar parlamentarikern Randy Hillier i Ontarios parlament, men får inget svar. Samtidigt framkommer att Kanada beställer 36 000 tårgasgranater avsedda för upploppskontroll. Just nu cirkulerar också ett brev på internet från en anonym avsändare som uppger sig vara kanadensisk politiker, som sätter händelserna i ett skrämmande sammanhang. Nya Tider analyserar det anonyma brevet som fått stor spridning på nätet.

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Gäng belägger boende med utegångsförbud

BROTTI augusti uppmanade kriminella grupperingar boende i Tensta att inte vistas ute, och hotade dem med våld om de inte åtlydde utegångsförbudet. Händelsen i Tensta inträffade samtidigt som kriminella upprättade vägspärrar i Hammarkullen utanför Göteborg.

Ludvig, 14, brutalt misshandlad av f.d. SVT-chefens flyktingbarn

BROTT & KRIMINALFALL14-årige Ludvig blev i våras påhoppad och misshandlad av en syrisk invandrare som går på samma skola. Han berättade den 13 oktober om händelsen i SVT:s ”Veckans brott”. I programmet nämndes dock varken att gärningsmannen är invandrare eller att han är fosterbarn till före detta SVT-chefen Eva Hamilton.

Borås: 16-årig pojke skjuten i bröstet med hagelgevär – två jämnåriga invandrare häktade

BROTT & KRIMINALFALLEn 16-årig pojke blev skjuten i bröstet med ett hagelgevär i ett naturområde i utkanten av Borås. Innan dess ska han ha tvingats att ta av sig kläderna och försökt fly genom att hoppa i vattnet. Två jämnåriga ynglingar med bakgrund i Mellanöstern sitter nu häktade för mordförsök.

Läs studenternas brev om mångkulturella Tjärna ängar

BORLÄNGEDen 28 september skrev utländska gäststudenter ett kritiskt brev till ledningen för Högskolan i Dalarna, Borlänge, om hur de vantrivs med att behöva bo på studentboendet som ligger i det ökända området Tjärna Ängar. Läs här brevet i sin helhet.

Miljöpartister vill stoppa lokala slöjförbud

INRIKESTvå miljöpartistiska riksdagsledamöter, den klaninröstade somaliskan Leila Ali-Elmi samt Camilla Hansén, har nyligen lämnat in en motion där det föreslås att riksdagen skall ge uppdrag till regeringen att skapa en skyddsmekanism för religionsfrihet som kan hindra kommuner att införa lokala slöjförbud. De två miljöpartisterna menar att begreppet frihet dessutom måste börja problematiseras mer, om det exempelvis bara är den västerländska definitionen av kvinnans frihet som skall gälla i Sverige.

Gå till arkivet

Send this to a friend