Skip to Content

Kaos och tumult i asylantdrabbade Calais

Efter att ett regelrätt läger, kallat ”Jungle”, upprättats av immigranter i franska Calais som hoppas ta sig till Storbritannien, har staden och dess invånare drabbats av sammanstötningar natt efter natt. Dussintals poliser har också skadats under tumulten.

Publicerad: 19 november, 2015, 14:05

  • Svenska

Läs även

Till lägret har så många som 250 poliser mobiliserats för att stävja oroligheter, de flesta från kravallstyrkan CRS. De har mötts av stenar från migranterna, och under söndagsnatten den 8 november skadades 26 av dem. För nyhetssajten The Local berättar en polis:

– Det är första gången det har blivit så våldsamt och vi har haft så många skadade kollegor. Problemet är att det inte går att förutspå vad som kommer att hända här. Vi arbetar från dag till dag.

Oroligheterna fortsatte under måndagen och tisdagen, då bland annat 200-250 migranter försökte blockera ringvägen runt hamnen, samtidigt som även där stenkastning mot polisen ägde rum. Hamnens chef beskrev situationen för France TV:

Calais Jungle 1 - RT

Stillbild från RT.

– Det som händer är inte försvarbart. Vi attackeras med järnrör. Vi har inte längre att göra med trevliga migranter, utan med bråkmakare. Attacker mot vägtrafikanter kan inte tolereras, eftersom dessa är våra kunder. Om det urartar i gerillakrig kommer hamnens rykte och omsättning att drabbas.

Lokala myndigheter har tvingats att stänga tillfarten till hamnen upprepade gånger. Totalt befinner sig 4 500-6 000 migranter i lägret och deras närvaro drabbar även lokalbefolkningen. En boende berättar för nyhetsbyrån AFP:

– Vi känner oss inte längre hemma. Vi håller våra fönsterluckor stängda och vi kan inte ens gå ut i trädgården med våra barn.

Enligt regionens prefekt Fabienne Buccio tar sig migranter in på boendes tomter för att leta upp föremål som de kan använda för att blockera vägarna runt hamnen.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Muslimer grävde upp barngrav – dumpade kroppen vid väg

UTRIKESEfter att en tre dagar gammal flicka avlidit och begravts samlades en grupp muslimska män efter en uppmaning av imamer, grävde upp kroppen och dumpade den på en väg – för att flickan enligt dem var ”otrogen”.

Frauke Petry frikänd från bedrägeri, men fortsatt splittring inom AfD

UTRIKESFörra partiledaren för Alternativ för Tyskland (AfD), Frauke Petry, blev i maj frikänd i Tysklands högsta domstol (Bundesgerichtshof) i Karlsruhe från anklagelsen att med orätt ha tjänat pengar på sina politiska uppdrag samt gjort sig skyldig till osant intygande. Domen har vunnit laga kraft. Frauke Petry är numera partilös ledamot av Förbundsdagen fram till valet 2021. Hennes politiska karriär speglar motsättningen i partiet mellan en radikalt nationalistisk, en medlande och en mer konservativ falang inom partiet.

Eric Zemmour: BLM-upploppen visar samband mellan AFA och invandrare

UTRIKESI en intervju på CNews diskuterade den populäre franske kommentatorn Eric Zemmour upploppen i Black Lives Matter. Han påpekade att trots att de är iscensatta i vitt skilda länder, har de alla samma tillvägagångssätt.

Argentina i konkurs – för nionde gången

UTRIKESI december 2019 tillträdde Alberto Fernández som ny president i Argentina. Hans nya vänstermittenregering har dock fått en tuff start, och nu meddelar landet att de inte kan betala räntor på 500 miljoner amerikanska dollar till utländska obligationsägare. Argentinas mål är att undvika en liknande ekonomisk härdsmälta som 2001, då landet noterades för historiens största statskonkurs då fordringsägare förlorade 80 miljarder dollar. Nya Tider reder ut vad de inställda betalningarna innebär för Argentina och vad en statskonkurs innebär.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Gå till arkivet

Send this to a friend