Skip to Content

HIZBOLLAH är en shiamuslimsk organisation i Libanon, som består av en politisk, en militär och flera sociala grenar. De driver sjukhus, skolor och har egna mediebolag. De står shiamuslimska Iran nära och deras väpnade gren har haft stor betydelse i det syriska kriget. De inte bara agerar spjutspets för att bryta dödlägen när syriska armén har kört fast utan skyddar heliga platser, både muslimska och kristna, mot de väststödda jihadisternas härjningar. Kristna i både Libanon och Syrien har flera gånger skyddats och på begäran även undsatts av Hizbollah. Därför strider även libanesiska kristna med dem i Syrien. Hizbollah är avskytt av Israel då de flera gånger varit de enda som gjort motstånd då Israel invaderat och ockuperat Libanon. De länder som klassar hela eller delar av Hizbollah som en terrororganisation är Israel, USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nederländerna. Hizbollah tros ha runt 20 000 soldater i aktiv tjänst och runt 25 000 reservister. Drygt 8 000 av dessa strider redan i Syrien. Med de nu skickade förstärkningarna på runt ett tusen man befinner sig nästan halva Hizbollahs stående styrka på plats i det krigshärjade grannlandet. Foto: Hizbollah
UTRIKES

Kapplöpning om syrisk gränsövergång

Situationen i sydöstra Syrien hettar till. En stor avdelning specialstyrkor från USA och Storbritannien har från Jordanien gått in i Syrien tillsammans med jordansk trupp och USA-tränade ”rebeller”. De besatt den strategiska punkten al-Tanf, cirka 17 kilometer från en viktig gränsövergång mellan Syrien och Irak. De befinner sig nu på kollisionskurs med tillskyndande syriska regeringsstyrkor och deras allierade, som har samma mål. Libanesiska Hizbollah har skickat stora förstärkningar till närområdet för att kontra USA:s invasion. På den irakiska sidan strömmar irakiska shiamiliser under befäl av iranska officerare mot den syriska gränsen och irakiska regeringen har brådskande skickat en militärdelegation till Damaskus, den första på decennier. Konflikten kan snabbt trappas upp, då USA och Ryssland förser respektive sida med flygunderstöd.

Publicerad: 24 maj, 2017, 14:47

  • Svenska

Läs även

Sent på söndagen den 14 maj gick en större styrka bestående av minst 150 amerikanska och brittiska kommandosoldater samt en troligen lika stor jordansk specialstyrka över gränsen från Jordanien. Med dem följde delar av en flera hundra man stark ”rebellgrupp” som USA satt upp och tränat. De stannade inte förrän de nådde stödjepunkten al-Tanf, där samma rebellgrupp har en bas sedan ett och ett halvt år. Al-Tanf ligger cirka 17 kilometer från en viktig gränsövergång mellan Syrien och Irak. Enligt israelisk media var den mixade specialstyrkans förflyttning ”samordnad med Israel”. Det är första gången som USA med sina allierade går in i södra Syrien för att ta och hålla terräng.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend