Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Slaget vid Narva var blodigt och många ryssar försökte fly. Målning av Alexander von Kotzebue (1815-89). Bild: Wikimedia Commons

Karl XII:s största seger

Digital utgåva

Den 20 november 1700 (30 november enligt gregorianska kalendern) mötte Karl XII (1682 – 1718) och hans karoliner den ryska armén i det stora slaget vid Narva. Detta slag resulterade i den svenska arméns största seger under det stora nordiska kriget som varade mellan år 1700 och 1721. Dock blev den även början på slutet för den svenska stormaktstiden.

Publicerad: 17 november, 2018, 11:55

 • Svenska

Läs även

Natten mellan den 19 och 20 november 1700 rekognoscerade en svensk spaningstrupp under ledning av kapten Carl Gustaf Örnestedt (1669 – 1742) och överste Bernhard Otto Rehbinder (1662 – 1743) den ryska försvarslinjen samt mätte höjden på befästningsvallarna och vallgravsdjupen. Detta kunde de göra helt ostört då fältmarskalk Charles Eugène de Croÿ (1651 – 1703) som hade befälet inte sänt någon förstärkning. Framåt morgonen kunde de därför ge Karl XII en komplett skiss över de ryska försvarsverken. Karolinerna befann sig vid den här tiden i närheten av Narva i Estland där den ryska armén slagit läger två månader tidigare.

Karta över Narva, daterad mellan 1702-03. Kartan visar de ryska försvarsverken och var svenskarna anföll. Bild: Wikimedia Commons

Svenska styrkor hade funnits på plats i Baltikum sedan Polen och Sachsen inlett kriget med att belägra Riga, som på den tiden var en del av svenska riket, i februari samma år. Efter fälttåget mot Danmark som lett till att den danske kungen Fredrik IV (1671 – 1730) inlett fredsförhandlingar med Sverige, begav sig även kung Karl XII dit i augusti med en styrka på 10 000 man. Samma månad förklarade den ryske tsaren Peter I (1672 – 1725) krig mot Sverige och anföll Baltikum i september. Den estniska civilbefolkningen drabbades hårt av ryssarnas härjningar och den estniska staden Narva belägrades.

Vid den här tiden var Sverige ett stort rike som omfattade Estland, Livland (den region som omfattar södra Estland och norra Lettland), Kexholms län, Ingermanland, Pommern och Wismar samt Bremen-Verden. Det var även under den här epoken som landskapen Skåne, Halland, Jämtland, Härjedalen, Gotland, Blekinge och Bohuslän blev svenska. Stormaktstiden var inte bara då Sverige var som störst utan var också en kulturell och ekonomisk blomstringstid, i synnerhet under Karl XI:s (1655 – 97) tid. När Karl XI dog i cancer 1697 efterträddes han av sin blott femtonårige son, Karl, som kung av Sverige.

Kriget började bra för Karl XII.
David von Kraffts (1655-1724) kopia av en målning av Johan David Swartz. Bild: Wikimedia Commons

Dock var den unge kungen omogen och betedde sig tanklöst. Han halshögg hundar, kalvar och får tillsammans med sin syssling Fredrik av Holstein-Gottorp och slängde ut huvudena genom fönster, härjade omkring på gatorna nästan helt utan kläder, drack sig ofta berusad, spelade bort pengar och slösade med statskassan. Detta ledde till att rapporter som sade att Sverige styrdes av en omogen och ansvarslös kung spreds över Europa och nådde, bland annat, August den starke av Sachsen och Polen (1670 – 1733), Peter I av Ryssland samt Kristian V (1646 – 99) och dennes son och efterträdare Fredrik IV av Danmark. Dessa härskare längtade efter en chans att få återta de områden de förlorat till ett Sverige som nu styrdes av en oansvarig monark samt härjades av missväxt och inre politiska splittringar till följd av att Karl XII gynnat vissa rådsherrar och förkastat andra. Stormakten Sverige var nu försvagad och sårbar, vilket var en idealisk situation för Polen, Sachsen, Danmark och Ryssland. Dessutom ville den danske kungen att hertigdömet Holstein-Gottorp skulle bli en del av Danmark och sände därför trupper dit 1697. Detta väckte upprörda känslor i Sverige av anledningen att det hertigdömet styrdes av ätten Holstein-Gottorp, som var en tysk kadettgren av den danska ätten Oldenburg. Ätten Holstein-Gottorp hade nära släktband med det svenska kungahuset då både Karl XII:s farmor och svåger tillhörde den släkten, vilket innebar att hertigdömet var en viktig allierad för Sverige. Därför sände Karl XII trupper dit 1699, vilket danskarna uppfattade som en provokation. En trippelallians mot Sverige som utgjordes av Polen-Sachsen, Danmark och Ryssland bildades vid den här tiden och i februari 1700 startade Stora nordiska kriget när August den starkes styrkor intog Livland.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Three Springs

  Karl fick ett fredsanbud efter Narva, men det struntade han i. Karl startade inga krig, men hade inte förstånd att avsluta dem.

  Han lovade en släkting att aldrig dricka vin och höll det löftet. Istället hivade han en massa bägare med öl.

  • Sophia Eklund

   Jag är mycket insatt i just svensk kunglig historia och kan intyga att det inte funnits en enda felfri kung. Alla har de haft olika fel och brister och Karl XII var definitivt inget undantag. Dock är det just bristerna som gör en kung intressant, anser jag, eftersom de visar människan under kungamanteln.

   • Three Springs

    Jag är högutbildad, men inte expert på någonting. Berätta om våra konungar. Några ändrade våra öden. Så många kungar har dött under misstänkta omständigheter. Se till att Nya Tider överger de snåla betalväggarna. Jag blir bara arg över detta penningvälde och går annorstädes. Penningväldet har jag sett i århundraden. Vill ni inte ens tävla med Samhällsnytt? Fri information och bidrag av läsarna även från Apberget. Inte bara pengar. Jag skriver på för er okända bloggar istället.

    Hur var det med Karl den elfte och hans ryska skrift? Slottet brann när han låg på lit de parade.

    • Sophia Eklund

     Det är nog omöjligt att bli expert på något. Det finns nämligen alltid något nytt att upptäcka – inte minst i arkiven. Det kan vara allt från brev vars innehåll väcker mer frågor än svar till upptäckten att Karl XI faktiskt drog i några trådar för att änkedrottning Hedvig Eleonora skulle få de ekonomiska medel hon behövde för att kunna bygga klart, bland annat, Drottningholm.
     Om Sveriges kungar kan man skriva väldigt mycket. Allt ifrån skandaler till avgörande utrikespolitik.

     Många böcker och skrifter räddades när Tre Kronor brann. Möjligen även den skrift du syftar på.

     • Three Springs

      Kämpa på, Sophia. Vi berövas mer och mer vår historia. Karl hade en märklig text på gammelryska, enligt en rysk källa. En svensk valdes en gång till rysk tzar, men tog inte jobbet. Hade Karl anspråk? Det kan ha handlat om tzarens kamp mot det som återstod av Stora Tartariet, en idag bortglömd entitet. Det är tveksamt om den makten var helt mongolisk. För en tid sedan såg jag en målning av ledarna och de såg ut som västerlänningar. Det här är minerad historisk mark med konspirationsteorier hit och dit. Om ett rike från Ryssland till Amerika.

      Karl den tolfte slogs mot moskoviterna, inte ryssarna. Det behöver utredas. Vad tänkte våra kungar? Vad gömmer sig bakom Hunneberg och Hunnebostrand?

     • Three Springs

      Ser vi syncronicitet, Sophia?

      Faktum är att det år 1700 sannolikt inte fanns någon armé på jordklotet som kunde mäta sig med den svenska.

      Avskurna från alla reträttvägar och med segerrika karoliner framför sig började ryssarna skjuta på sina egna utländska officerare, något som knappast gjorde jobbet svårare för svenskarna.

      Karl XII miste omkring 670 soldater i stupade och 1 250 i sårade. På den ryska sidan dog omkring 9 000 soldater, varav ett tusental drunknade i floden. Omkring 20 000 ryska soldater fängslades och avväpnades men fick senare återvända hem.

      https://www.svd.se/sa-blev-slaget-sveriges-storsta-militara-triumf

      Några envetna amatörhistoriker tror sig ha upptäckt att Tartariet var ett världsvälde. De som nu kallas hunner, mongoler eller tartarer sägs ha kontrollerat nästan hela Asien och Amerika. De nådde långt in i Europa, men verkar inte ha haft kontakt med Afrika och Australien. De tog upp skatt i nordamerika och även i delar av Norden. De hade täta kontakter speciellt med intellektuella tibetaner. Enligt en gammal rysk sägen har Ryssland en 7000 år gammal historia, men då fanns ju inte Ryssland! Engelsmännen bekämpade tartarväldet i Amerika, sägs det. Våra historieböcker är korrumperade och svanshuggna påstås det och det håller jag med om.

      Jag gillar alternativa teorier och lade några dagar på att försiktigt läsa in. Allt man läser på nätet är ju inte sant. Ett av de mer hårresande påståendena var att tartarerna var aktiva i Italien så sent som för några hundra år sedan.

      Det som är intressant för vår del är att en tzar hotades av tartarerna på 1600-talet och fick hjälp att sitta kvar av oss. Du som kan historia kanske kan luska i det. Attilla kallades Atle i Eddan och var ett stort, stort namn hos oss. Om hunnerna kom till Sverige, var de erövrare eller trälar? Var det istället Novgorod som tog upp skatt i Finland och Sverige? Vågar våra historiker forska? Nu är det som när Strindberg protesterade mot att det nya Tyskland trängde ut vår gamla historia med starka franska band och jag är inte Strindsberg.

De blonda ”barbarerna”

HISTORIAFolkvandringstiden (cirka 375-cirka 568) var en föga lugn tid i Europa som inleddes i samband med hunnernas anfall mot ostrogoternas rike norr om Svarta havet. Under denna epok begav sig germanska folkstammar västerut och söderut. De kom att bilda egna riken, men även att bidra till romarrikets nedgång.

Gotik och renässans på slottet

HISTORIASlottet Buda i Budapest är ett mycket populärt besöksmål. Mängder av turister lockas dit för att beundra interiören, exteriören och de olika statyerna. Vad alla kanske inte tänker på är att slottets yttre har förändrats påtagligt genom årens gång, inte minst under medeltiden innan ottomanerna intog staden år 1526.

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

Orden som vill(e) ta över världen

HISTORIAIlluminatorden grundades den första maj år 1776 av professorn Adam Weishaupt. Orden strävade efter världsherravälde och infiltrerade frimurarna. Bara nio år senare förbjöds orden, men redan vid den tiden fanns det individer som inte trodde att illuminaterna verkligen hade försvunnit då det efter att Illuminatorden förbjöds fanns hemliga sällskap som definierade sig som illuminater.

Socialdemokraternas idealmänniska

HISTORIAÅr 1934, för åttiofem år sedan, antogs den socialdemokratiska regeringens proposition att införa en steriliseringslag i Sverige av riksdagen. I första hand var det ”sinnesslöa” personer som skulle hindras från att fortplanta sig. Dessa lagar skulle gälla fram till år 1975 och fungerade som ett viktigt befolkningspolitiskt verktyg.

När kungen stärkte makten

HISTORIADen 19 augusti 1772 började som helt vanlig dag för de svenska riksråden. När kvällen nalkades hade de arresterats och den unge kungen Gustaf III intagit huvudstaden med hjälp av militären. Två dagar senare infördes en ny regeringsform som innebar att ständerväldet som styrt Sverige sedan 1719 upplöstes och kungens makt stärktes.

Den förste kungen av Ungern

HISTORIAStefan (född Vajk) av ätten Árpád (cirka 975-1038) är en mycket betydande gestalt i den ungerska historien. Han införde kristendomen och länsindelningen, stiftade lagar samt kom att lägga grunden för staten Ungern. Han helgonförklarades år 1083 och idag förvaras hans hand i ett relikskrin i Sankt Stefansbasilikan i Budapest.

Stenarna på heden ovan hav

INRIKESSkeppssättningen Ale stenar på Skånes sydkust har gett upphov till sagor och myter. Den restes under 600-talet och användes troligen framför allt som gravplats. Men amatörforskare vill ha det till att den också är en solkalender, vilket arkeologer ifrågasatt. Hur som, är Heesteena ett mycket populärt utflyktsmål och besöks av mer än en miljon människor varje år.

Gå till arkivet

Send this to a friend