Skip to Content

Slaget vid Narva var blodigt och många ryssar försökte fly. Målning av Alexander von Kotzebue (1815-89). Bild: Wikimedia Commons

Karl XII:s största seger

Digital utgåva

Den 20 november 1700 (30 november enligt gregorianska kalendern) mötte Karl XII (1682 – 1718) och hans karoliner den ryska armén i det stora slaget vid Narva. Detta slag resulterade i den svenska arméns största seger under det stora nordiska kriget som varade mellan år 1700 och 1721. Dock blev den även början på slutet för den svenska stormaktstiden.

Publicerad: 17 november, 2018, 11:55

 • Svenska

Läs även

Natten mellan den 19 och 20 november 1700 rekognoscerade en svensk spaningstrupp under ledning av kapten Carl Gustaf Örnestedt (1669 – 1742) och överste Bernhard Otto Rehbinder (1662 – 1743) den ryska försvarslinjen samt mätte höjden på befästningsvallarna och vallgravsdjupen. Detta kunde de göra helt ostört då fältmarskalk Charles Eugène de Croÿ (1651 – 1703) som hade befälet inte sänt någon förstärkning. Framåt morgonen kunde de därför ge Karl XII en komplett skiss över de ryska försvarsverken. Karolinerna befann sig vid den här tiden i närheten av Narva i Estland där den ryska armén slagit läger två månader tidigare.

Karta över Narva, daterad mellan 1702-03. Kartan visar de ryska försvarsverken och var svenskarna anföll. Bild: Wikimedia Commons

Svenska styrkor hade funnits på plats i Baltikum sedan Polen och Sachsen inlett kriget med att belägra Riga, som på den tiden var en del av svenska riket, i februari samma år. Efter fälttåget mot Danmark som lett till att den danske kungen Fredrik IV (1671 – 1730) inlett fredsförhandlingar med Sverige, begav sig även kung Karl XII dit i augusti med en styrka på 10 000 man. Samma månad förklarade den ryske tsaren Peter I (1672 – 1725) krig mot Sverige och anföll Baltikum i september. Den estniska civilbefolkningen drabbades hårt av ryssarnas härjningar och den estniska staden Narva belägrades.

Vid den här tiden var Sverige ett stort rike som omfattade Estland, Livland (den region som omfattar södra Estland och norra Lettland), Kexholms län, Ingermanland, Pommern och Wismar samt Bremen-Verden. Det var även under den här epoken som landskapen Skåne, Halland, Jämtland, Härjedalen, Gotland, Blekinge och Bohuslän blev svenska. Stormaktstiden var inte bara då Sverige var som störst utan var också en kulturell och ekonomisk blomstringstid, i synnerhet under Karl XI:s (1655 – 97) tid. När Karl XI dog i cancer 1697 efterträddes han av sin blott femtonårige son, Karl, som kung av Sverige.

Kriget började bra för Karl XII.
David von Kraffts (1655-1724) kopia av en målning av Johan David Swartz. Bild: Wikimedia Commons

Dock var den unge kungen omogen och betedde sig tanklöst. Han halshögg hundar, kalvar och får tillsammans med sin syssling Fredrik av Holstein-Gottorp och slängde ut huvudena genom fönster, härjade omkring på gatorna nästan helt utan kläder, drack sig ofta berusad, spelade bort pengar och slösade med statskassan. Detta ledde till att rapporter som sade att Sverige styrdes av en omogen och ansvarslös kung spreds över Europa och nådde, bland annat, August den starke av Sachsen och Polen (1670 – 1733), Peter I av Ryssland samt Kristian V (1646 – 99) och dennes son och efterträdare Fredrik IV av Danmark. Dessa härskare längtade efter en chans att få återta de områden de förlorat till ett Sverige som nu styrdes av en oansvarig monark samt härjades av missväxt och inre politiska splittringar till följd av att Karl XII gynnat vissa rådsherrar och förkastat andra. Stormakten Sverige var nu försvagad och sårbar, vilket var en idealisk situation för Polen, Sachsen, Danmark och Ryssland. Dessutom ville den danske kungen att hertigdömet Holstein-Gottorp skulle bli en del av Danmark och sände därför trupper dit 1697. Detta väckte upprörda känslor i Sverige av anledningen att det hertigdömet styrdes av ätten Holstein-Gottorp, som var en tysk kadettgren av den danska ätten Oldenburg. Ätten Holstein-Gottorp hade nära släktband med det svenska kungahuset då både Karl XII:s farmor och svåger tillhörde den släkten, vilket innebar att hertigdömet var en viktig allierad för Sverige. Därför sände Karl XII trupper dit 1699, vilket danskarna uppfattade som en provokation. En trippelallians mot Sverige som utgjordes av Polen-Sachsen, Danmark och Ryssland bildades vid den här tiden och i februari 1700 startade Stora nordiska kriget när August den starkes styrkor intog Livland.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Three Springs

  Karl fick ett fredsanbud efter Narva, men det struntade han i. Karl startade inga krig, men hade inte förstånd att avsluta dem.

  Han lovade en släkting att aldrig dricka vin och höll det löftet. Istället hivade han en massa bägare med öl.

  • Sophia Eklund

   Jag är mycket insatt i just svensk kunglig historia och kan intyga att det inte funnits en enda felfri kung. Alla har de haft olika fel och brister och Karl XII var definitivt inget undantag. Dock är det just bristerna som gör en kung intressant, anser jag, eftersom de visar människan under kungamanteln.

   • Three Springs

    Jag är högutbildad, men inte expert på någonting. Berätta om våra konungar. Några ändrade våra öden. Så många kungar har dött under misstänkta omständigheter. Se till att Nya Tider överger de snåla betalväggarna. Jag blir bara arg över detta penningvälde och går annorstädes. Penningväldet har jag sett i århundraden. Vill ni inte ens tävla med Samhällsnytt? Fri information och bidrag av läsarna även från Apberget. Inte bara pengar. Jag skriver på för er okända bloggar istället.

    Hur var det med Karl den elfte och hans ryska skrift? Slottet brann när han låg på lit de parade.

    • Sophia Eklund

     Det är nog omöjligt att bli expert på något. Det finns nämligen alltid något nytt att upptäcka – inte minst i arkiven. Det kan vara allt från brev vars innehåll väcker mer frågor än svar till upptäckten att Karl XI faktiskt drog i några trådar för att änkedrottning Hedvig Eleonora skulle få de ekonomiska medel hon behövde för att kunna bygga klart, bland annat, Drottningholm.
     Om Sveriges kungar kan man skriva väldigt mycket. Allt ifrån skandaler till avgörande utrikespolitik.

     Många böcker och skrifter räddades när Tre Kronor brann. Möjligen även den skrift du syftar på.

     • Three Springs

      Kämpa på, Sophia. Vi berövas mer och mer vår historia. Karl hade en märklig text på gammelryska, enligt en rysk källa. En svensk valdes en gång till rysk tzar, men tog inte jobbet. Hade Karl anspråk? Det kan ha handlat om tzarens kamp mot det som återstod av Stora Tartariet, en idag bortglömd entitet. Det är tveksamt om den makten var helt mongolisk. För en tid sedan såg jag en målning av ledarna och de såg ut som västerlänningar. Det här är minerad historisk mark med konspirationsteorier hit och dit. Om ett rike från Ryssland till Amerika.

      Karl den tolfte slogs mot moskoviterna, inte ryssarna. Det behöver utredas. Vad tänkte våra kungar? Vad gömmer sig bakom Hunneberg och Hunnebostrand?

     • Three Springs

      Ser vi syncronicitet, Sophia?

      Faktum är att det år 1700 sannolikt inte fanns någon armé på jordklotet som kunde mäta sig med den svenska.

      Avskurna från alla reträttvägar och med segerrika karoliner framför sig började ryssarna skjuta på sina egna utländska officerare, något som knappast gjorde jobbet svårare för svenskarna.

      Karl XII miste omkring 670 soldater i stupade och 1 250 i sårade. På den ryska sidan dog omkring 9 000 soldater, varav ett tusental drunknade i floden. Omkring 20 000 ryska soldater fängslades och avväpnades men fick senare återvända hem.

      https://www.svd.se/sa-blev-slaget-sveriges-storsta-militara-triumf

      Några envetna amatörhistoriker tror sig ha upptäckt att Tartariet var ett världsvälde. De som nu kallas hunner, mongoler eller tartarer sägs ha kontrollerat nästan hela Asien och Amerika. De nådde långt in i Europa, men verkar inte ha haft kontakt med Afrika och Australien. De tog upp skatt i nordamerika och även i delar av Norden. De hade täta kontakter speciellt med intellektuella tibetaner. Enligt en gammal rysk sägen har Ryssland en 7000 år gammal historia, men då fanns ju inte Ryssland! Engelsmännen bekämpade tartarväldet i Amerika, sägs det. Våra historieböcker är korrumperade och svanshuggna påstås det och det håller jag med om.

      Jag gillar alternativa teorier och lade några dagar på att försiktigt läsa in. Allt man läser på nätet är ju inte sant. Ett av de mer hårresande påståendena var att tartarerna var aktiva i Italien så sent som för några hundra år sedan.

      Det som är intressant för vår del är att en tzar hotades av tartarerna på 1600-talet och fick hjälp att sitta kvar av oss. Du som kan historia kanske kan luska i det. Attilla kallades Atle i Eddan och var ett stort, stort namn hos oss. Om hunnerna kom till Sverige, var de erövrare eller trälar? Var det istället Novgorod som tog upp skatt i Finland och Sverige? Vågar våra historiker forska? Nu är det som när Strindberg protesterade mot att det nya Tyskland trängde ut vår gamla historia med starka franska band och jag är inte Strindsberg.

     • Sophia Eklund

      Alternativa teorier finns, ja, men även de kan vara bra att ta med en nypa salt. Jag tillämpar därför hård källkritik när jag går igenom material.

      Jag planerar att någon gång skriva böcker i historia och kan ha hunnerna i åtanke. De har en intressant historia.

     • Three Springs

      Sophia, jag vet att du kämpar på. Du vet att jag inte tycker att Nya Tider är så intressant längre. Jag vägrar att betala. Det finns en gräns för penninghungern. Nya Tider biter sig i svansen. Kulturartiklarna, så viktiga, kan sällan läsas i sin helhet. Ska redaktören lämna jobbet till andra? Till palaestra eller exact24?

      Var det du som en gång skrev om Voltaire? Han stod avslöjad med kalsingarna nere. Många behöver veta det.

      Du gör rätt som är källkritisk. Många tror att vi utkämpade vårt sista krig 1809. Men 1814? 1948 när vi slogs för Danmark? Afganistan, Libyen, Irak? Skandalen är total. 1809 hade vi en intressant militärisk statskupp och den försvann i våra historieböcker. I norra Finland samlade vi ihop döda kroppar för att förhindra en pandemi under kriget omkring 1945. Det har jag i andra hand från en värnpliktig. Kropparna brändes och stönade.

      Jag är inte säker på Tartariet, men indikationerna är starka. Det är svårt att få tag på och översätta det ryska dokument Karl den elfte hade.

      Några anser att nutidshistoria är förbjuden idag. Det är inte populärt att forska om förmögenhetsfördelningen och om vem som egentligen bestämmer. Sverige, EU eller FN? Kapitalet? Våra intellektuella behöver samarbeta som tyska studenter skapade om den tyska forskningen på 1800-talet. Fysiker, historiker, ekonomer, statsvetare, men de har svårt att uttala sig om de inte är pensionärer. Kristendomens historia är deformerad.

      På kinesiska kallas Sverige för duktiga soldater och det var vi med kristendomens hjälp. Det var också polackerna när de tog Moskva.

      För övrigt har jag börjat misstro Discus och postar sällan nuförtiden.

     • Sophia Eklund

      Jag har inte skrivit om Voltaire, men jag nämner honom i min artikel om tryckfrihetsförordningen.

     • Sophia Eklund

      Jag har noterat att du inte tycker att tidningen är intressant längre och undrar därför vad det beror på så vi vet vad som kan förbättras. Feedback är aldrig fel.

 • Sophia Eklund

  Tack så mycket för ditt svar. Ska framföra din synpunkt.

Tre länder – en union

HISTORIAUnder ett politiskt möte i Kalmar i juli år 1397 ingick Sverige, Norge och Danmark i en union som gått till historien som Kalmarunionen. Syftet med denna union var att stabilisera det politiska läget och bevara freden i Norden. Tvärtom blev det början på en av de mest våldsamma och konfliktfyllda tiderna i hela Sveriges historia.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Olof Sköt-konungs dop

HISTORIAAnna smakade på vattnet. Det var friskt och svalkade i värmen. I skuggan under lövträden stod en bänk och hon satte sig ner. Anna var ledare för en grupp glada pensionärer som reste runt Kinnekulle. Nu hade de kommit till Husaby där Olof Eriksson Skötkonung lät döpa sig år 1008. I Husaby källa, i Västergötland, vid foten av den uråldriga slocknade vulkanen, Kinnekulle. En stentrappa leder ner till källan som springer fram ur berget. Att gå nedför dessa trappor och se källan är en resa tillbaka genom historien.

Riksföreståndaren som nästan blev kung

HISTORIASten Sture den yngre var Sveriges riksföreståndare under en våldsam och konfliktfylld tid. Varken han eller hans anhängare ville att Sverige skulle förbli underkastat danskt styre, vilket ledde till att han fick många mäktiga fiender, bannlystes av påven och hamnade i krig med Kristian II. Ändå vägrade Sten Sture ge sig och var den av Sturarna som kom närmast den svenska kungakronan.

Svenskbybornas tragiska historia

HISTORIADet är nog inte så många som känner till historien om gruppen svenskättlingar på Dagö som tvingades ut på en lång resa för att bosätta sig vid floden Dnjeprs strand i Ukraina. Trots många umbäranden i form av svält och sjukdomar överlevde en liten skara som arbetade sig till ett framgångsrikt lantbruk i byn de byggde upp. Där blev de även kända för bland annat sin skicklighet i hästuppfödning. Den ryska revolutionen och världskrigen satte dock stopp för framgångssagan.

Religion, folktro och Selma Lagerlöf

HISTORIASelma Lagerlöf var verksam under realismens stortid inom litteraturen, men i hennes verk möter läsaren spöken, äventyrliga kavaljerer, tomtar och förvandlingar samt kärlek som övervinner hinder. Hon följde med andra ord inte strikt sin tids ideal, vilket ledde till ett blandat bemötande av hennes verk men också till att hennes böcker blev unika mästerverk som är läsvärda än idag.

Ministrarna och Doris Hopp

HISTORIAÅr 1976 överlämnade rikspolischef Carl Persson tre hemliga promemorior till statsminister Olof Palme. Dessa promemorior innehöll uppgifter om att högt uppsatta män i maktens korridorer skall ha köpt sexuella tjänster. Kvinnan som agerade kopplerska var bordellmamman Doris Hopp, som bara några få månader tidigare dömts för koppleri. Detta blev början på bordellhärvan, som senare kom att bli känd som Geijeraffären.

Strävan efter fred

HISTORIAFör 100 år sedan i år grundades Nationernas förbund (NF). Syftet med organisationen var att försöka bevara freden efter första världskriget. Dock kom den att försvagas under 1930-talet för att till sist upplösas formellt 1946, kort efter att Förenta nationerna (FN) bildats.

Gå till arkivet

Send this to a friend