Skip to Content

Redan som kronprins var Karl XV intresserad av konst och måleri. På denna akvarell av Fritz von Dardel, daterad 1849, kan man se honom måla. Foto: Eva Aspelin/Nordiska museet
HISTORIA

Karl XV som konstnär och samlare

Digital utgåva

En del kungligheter i Sverige har varit konstnärligt intresserade och några har till och med tecknat och målat. En av de mer kända av Sveriges kungliga konstnärer är Karl XV som både samlade på konst och var en mycket hängiven målare med landskapsmotiv som specialitet.

Publicerad: 24 juli, 2021, 17:27

  • Svenska

Läs även

I juli 1857 befann sig konstnären och hovmannen Fritz von Dardel (1817-1901) på Ulriksdals slott och den sommardagen möttes han av en syn som han genast förevigade i en av de dagboksanteckningar han senare återgav i Minnen. Del 1 1833-1861: Kronprinsen Karl (1826-1872) som glatt målade de panelningar som var avsedda att pryda en salong på slottet.

Dardel kom genast med invändningen att kronprinsen slösade sin tid och att om Karl så gärna ville måla var det bättre att han gjorde ”landskapsstudier eller riktiga taflor”.

Karl XV målade levande och stämningsfulla konstverk: Vid skogsbäcken, 1872, Nationalmuseum, allmän egendom. Foto: Wikipedia

 

Detta försök att få Karl att lägga ifrån sig penseln misslyckades dock fullständigt. Det slutade nämligen med att kronprinsen gav Dardel uppdraget att måla figurerna. Den lite surmulne Dardel utförde detta uppdrag och medger i dagboksanteckningen att han målade med mindre iver än vad Karl gjorde.

Den kunglige samlaren på Ulriksdal

Kronprins Karl, som år 1859 blev kung Karl XV av Sverige och Norge, hade, som det står i Sofia Hillborgs bok Kungliga slotten – Människor och berättelser, övertagit Ulriksdals slott 1856. Vid den tiden var det slottet, som Hillborg skriver, ”inte mycket mer än ett tomt skal” efter åren då platsen varit ett militärsjukhus, men där många såg tomhet och trasiga möbler såg Karl möjligheter. Han var, som det nämnts ovan, delaktig i restaureringen av Ulriksdal, bland annat genom att måla panelningar, men på detta slott fanns även gott om plats för hans samlingar. I likhet med sin konstnärligt intresserade morbror, Ludvig I av Bayern (1786-1868), var han nämligen en hängiven samlare.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Mysteriet i Mörtnäs

HISTORIAFredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Psalmer, dikter och Lina Sandell

HISTORIALina Sandell skrev sina första dikter efter en svår sjukdom. Dessa blev de första av väldigt många verk. Hon kom nämligen att skriva resten av sitt liv och blev även redaktör. Kanske framför allt hennes psalmer är än idag kända och älskade.

Reuterholms fall

HISTORIAHösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Den mystiske mannen från Bocksten

HISTORIAPå Varbergs fästning kan man se kvarlevorna efter en man som dött och blivit pålspetsad under medeltiden. Kvarlevorna hittades i Bockstens mosse på midsommaraftonen 1936 och därför har den döde fått namnet Bockstensmannen. Han är internationellt känd och fortfarande ett mysterium trots många undersökningar. Den 22 juni i år öppnade en ny utställning om honom på Varbergs fästning.

Skymning för Reuterholm

HISTORIAÅr 1794 pågick rättegångsförhandlingarna mot de gustavianer som varit delaktiga i den Armfeltska konspirationen. Dessa rättegångsförhandlingar väckte starkt missnöje bland folket och kom att bli början på nedgången för Gustaf Adolf Reuterholm.

Den mångsidiga Hildegard

HISTORIADe som ägnar sig åt örter, kryddväxter och odling har säkert stött på Hildegard av Bingen. Denna mångfacetterade kvinna som levde på 1100-talet är lätt att bli intresserad av. Men örterna utgjorde bara en liten del av hennes omfattande verksamhet. Hennes världsbild grundades i övertygelsen att Gud och skapelsen samverkade i allt, från odling till politik.

Reuterholm mot Armfelt

HISTORIAGustaf Mauritz Armfelt hade lämnat Sverige i juli 1792, men trots det kunde inte Gustaf Adolf Reuterholm känna sig helt lugn och säker. Efter en tid upptäckte han att Armfelt och Magdalena Rudenschöld planerade att, med stöd från Ryssland, avsätta Sveriges förmyndarregering. Detta blev början på en lång process mot rojalisterna.

Reuterholm träder fram

HISTORIAUnder åren 1792-96 styrdes Sverige av en förmyndarregering som leddes av hertig Carl, som var farbror till den omyndige kungen Gustaf IV Adolf. I praktiken var det dock Gustaf Adolf Reuterholm som hade makten. Denna tid i Sveriges historia, som blivit känd som den reuterholmska tiden, kom att till stor del präglas av förföljelser och utrensningarna inleddes kort efter att Reuterholm återkommit Sverige.

Gå till arkivet

Send this to a friend