Skip to Content

The Swedish Theory of Love, dokumentärfilmen av svensk-italienaren Erik Gandini (2015).
KULTUR

Kärlek på svenska

PappersupplaganNya Tider v. 04

Erik Gandinis film The Swedish Theory of Love är en riktigt hemsk film, på flera sätt. Det tog mig minst två veckor att återfå balansen efter att ha sett den, men jag är å andra sidan ganska känslig. Egentligen kunde man önska att filmen bara glöms bort, men den kommer lätt upp vid googling på ”svenskhet” eller ”svenska värderingar” och kan komma att forma en nidbild av svenskarna för många utrikes. Här är mina betraktelser i form av en debattartikel där jag använder filmen som skäl att diskutera den svenska karaktären.

Publicerad: 25 januari, 2018, 20:25

  • Svenska

Läs även

Vi lever i märkliga tider. Nyligen kunde vi i nyhetssändningen höra arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) tala om ”svenska värderingar”. Det gick som en löpeld i media.

– Jag vet inte säkert. [...] Jag tror att vi kanske har känt oss obekväma att ta de här värderingsdiskussionerna och kanske heller inte har förstått hur viktigt det är för den som är ny i Sverige att få en chans att förstå och ta till sig de värderingar och normer som kommer till uttryck i lagar och regler och organisation.

”Obekväma”, ja, det är det minsta man kan säga. I åratal har man förnekat att det finns någon ”svensk” kultur eller ”svenska” värderingar. Det är alltså inte så att man inte talat värderingar, men man har förnekat att de skulle vara svenska. Tvärtom, bakom den skenbara blygsamheten finns en bombastisk chauvinism som är så storslagen att den inte ryms under beteckningen ”svensk” – det är här i Sverige som vi formulerar den kommande världskulturen!

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Lantzet

    Ännu en viktig debattartikel i Nya Tider. Åke Blomdahl problematiserar svenska värderingar. Jag kan instämma i mycket av det han skriver men har svårt att hålla med hans slutsats: “Svensk kultur är problematisk – men den är vår, svenskarnas.” Är de nutida “värderingarna” verkligen “våra, svenskarnas”? Ingår de verkligen i den svenska kulturen? När jag läser litterära skildringar av Sverige från förgångna tider, knappt mer än ett halvt sekel sedan, så finner jag en helt annan bild av svenska värderingar. Jag möter normala människor, bra eller elaka människor, som älskar eller hatar varandra, som är hjälpsamma eller likgiltiga, men de kunde själva lösa sina problem och lämnade inte varandra i sticket.
    * Jag påstår att de nutida “värderingarna” inte är svenskarnas utan ideologernas. Under de två senaste århundradena har västvärlden svepts över av starka liberala, socialistiska, modernistiska och postmodernistiska strömningar, som i grunden är just ideologier – utopiska och verklighetsfrånvarande, konstgjorda teorier. Andra länder tog det med förnuft: stater anpassar sina strukturer till den ständigt förändrande verkligheten, människor förändrar sin livsstil enligt tidsandan. Men i Sverige såg man det som sin uppgift att förverkliga dessa ideologier till punkt och prick, att driva dem till det yttersta (och lite till), att nå den perfekta lyckan och rättvisan för alla – vilket naturligtvis bara staten kan garantera. Först utplånade man religionen, sedan slog man sönder familjen, och nu är man i full fart med att beröva människor deras normala, mänskliga egenskaper. Till sist upplöser man nationen. Allt för att jämna ut alla med marken: alla ska vara lika lyckliga och den lyckan ska staten garantera. Men det är inte möjligt – himmelen existerar inte här på jorden. Och det är inte normalt – det blir vansinne i stället.
    * Men hur har denna ideologiska omvälvning kunnat ske? Kanske för att den nordiska godheten utgör en bra grogrund för det socialistiska jämlikhetsidealet? Kanske för att svenskarna anser att man inte får sticka ut: man ska vara som andra, man ska göra som andra? Kanske för att svenskarna är lydiga, litar och förlitar sig på överheten? Kanske för att allt ska göras ordentligt och vara perfekt? Kanske för att man anser att Sverige är bäst i allt i hela världen? Och kanske det är just dessa egenskaper som utgör kärnan av det svenska kynnet?

Advent – en tid av hopp och glädje

KULTUR

”EU-kartellen glömmer och förlåter inte”

INTERVJUFörfattaren, tv-regissören och grävande journalisten Guido Grandt har publicerat en ny bok om Jörg Haiders död i oktober 2008. Grandt tror inte på olycksteorin – han är övertygad om att Haider blev mördad.

Världsundergång à la Wilderäng

KULTURLars Wilderäng är författare, bloggare och föredragshållare. Han må i vid mening tillhöra etablissemanget, men han är förhållandevis väl påläst och han har en del kritiska saker att säga om den svenska samtiden. Han debuterade med romanen Midvintermörker (2011) där Ryssland anföll Sverige. Därefter har han skrivit en hel trilogi med sci-fi-inslag där det krisar till sig ordentligt, med Stjärnklart (Massolit förlag, 2014) som första del och följt av Stjärnfall och Stjärndamm (2015-2016). Här bjuds både samhällskritik och underhållning.

”Dalby” runt om i världen

KULTUROrtsnamnet Dalby klingar väldigt nordiskt, och det finns mycket riktigt flera orter i både Sverige, Danmark och ett par i Norge med det namnet. Men det visar sig att Dalby även finns som ortsnamn i andra delar av världen.

O, vad det låter bra!

RECENSIONMånga organisationer, i synnerhet inom det offentliga, ägnar sig allt mer åt floskler, värdegrund och styrdokument kring till exempel jämställdhet och kulturell mångfald. Byråkrati och konsulter tar allt mer plats på bekostnad av kärnverksamheten. Professor Mats Alvesson kal­lar det funktionell dumhet, och menar att det påfallande är hur många smarta människor som ägnar sig åt detta.

Slottsfrun som hämtades av Djävulen

KULTUREnligt legenden drack denna slottsfru blod och galla, var mycket hård mot sina underordnade och fördes till sist av Djävulen själv till helvetet. Det är så man kan summera legenden om Pintorpafrun. Det har berättats om flera olika Pintorpafruar, men de mest berömda är Anna Karlsdotter (Vinstorpaätten) och Beata von Yxkull.

Oden – en arketyp som formar vår samtid

KULTURDen brittiske författaren Richard Rudgley spinner vidare på Carl Gustav Jungs tankar om Oden som en kollektiv arketyp i västvärlden. I boken The Return of Odin förklarar han historiska skeenden med Allfaderns intryck på germanernas sinnelag, men skissar även en tänkbar framtid.

Smilande Limfjordlandet

INRIKESVid färjan i Göteborg står ett gäng med motorcyklar och väntar på att få köra ombord på katamaranen till Frederikshavn. Vi är ett litet gäng arbetskamrater, som ska göra en weekendtur till Jylland. Katamaranen seglar under Göteborgs broar och genom skärgården innan vi kommer ut på öppet hav. Vi sitter ute på däck och tar en öl. Luften är mild för årstiden. Havet ligger blått och stilla. Vita måsar seglar i skyn tillsammans med lite stackmoln.

Gå till arkivet

Send this to a friend