Skip to Content

The Swedish Theory of Love, dokumentärfilmen av svensk-italienaren Erik Gandini (2015).
KULTUR

Kärlek på svenska

PappersupplaganNya Tider v. 04

Erik Gandinis film The Swedish Theory of Love är en riktigt hemsk film, på flera sätt. Det tog mig minst två veckor att återfå balansen efter att ha sett den, men jag är å andra sidan ganska känslig. Egentligen kunde man önska att filmen bara glöms bort, men den kommer lätt upp vid googling på ”svenskhet” eller ”svenska värderingar” och kan komma att forma en nidbild av svenskarna för många utrikes. Här är mina betraktelser i form av en debattartikel där jag använder filmen som skäl att diskutera den svenska karaktären.

Publicerad: 25 januari, 2018, 20:25

  • Svenska

Läs även

Vi lever i märkliga tider. Nyligen kunde vi i nyhetssändningen höra arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) tala om ”svenska värderingar”. Det gick som en löpeld i media.

– Jag vet inte säkert. [...] Jag tror att vi kanske har känt oss obekväma att ta de här värderingsdiskussionerna och kanske heller inte har förstått hur viktigt det är för den som är ny i Sverige att få en chans att förstå och ta till sig de värderingar och normer som kommer till uttryck i lagar och regler och organisation.

”Obekväma”, ja, det är det minsta man kan säga. I åratal har man förnekat att det finns någon ”svensk” kultur eller ”svenska” värderingar. Det är alltså inte så att man inte talat värderingar, men man har förnekat att de skulle vara svenska. Tvärtom, bakom den skenbara blygsamheten finns en bombastisk chauvinism som är så storslagen att den inte ryms under beteckningen ”svensk” – det är här i Sverige som vi formulerar den kommande världskulturen!

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Lantzet

    Ännu en viktig debattartikel i Nya Tider. Åke Blomdahl problematiserar svenska värderingar. Jag kan instämma i mycket av det han skriver men har svårt att hålla med hans slutsats: ”Svensk kultur är problematisk – men den är vår, svenskarnas.” Är de nutida ”värderingarna” verkligen ”våra, svenskarnas”? Ingår de verkligen i den svenska kulturen? När jag läser litterära skildringar av Sverige från förgångna tider, knappt mer än ett halvt sekel sedan, så finner jag en helt annan bild av svenska värderingar. Jag möter normala människor, bra eller elaka människor, som älskar eller hatar varandra, som är hjälpsamma eller likgiltiga, men de kunde själva lösa sina problem och lämnade inte varandra i sticket.
    * Jag påstår att de nutida ”värderingarna” inte är svenskarnas utan ideologernas. Under de två senaste århundradena har västvärlden svepts över av starka liberala, socialistiska, modernistiska och postmodernistiska strömningar, som i grunden är just ideologier – utopiska och verklighetsfrånvarande, konstgjorda teorier. Andra länder tog det med förnuft: stater anpassar sina strukturer till den ständigt förändrande verkligheten, människor förändrar sin livsstil enligt tidsandan. Men i Sverige såg man det som sin uppgift att förverkliga dessa ideologier till punkt och prick, att driva dem till det yttersta (och lite till), att nå den perfekta lyckan och rättvisan för alla – vilket naturligtvis bara staten kan garantera. Först utplånade man religionen, sedan slog man sönder familjen, och nu är man i full fart med att beröva människor deras normala, mänskliga egenskaper. Till sist upplöser man nationen. Allt för att jämna ut alla med marken: alla ska vara lika lyckliga och den lyckan ska staten garantera. Men det är inte möjligt – himmelen existerar inte här på jorden. Och det är inte normalt – det blir vansinne i stället.
    * Men hur har denna ideologiska omvälvning kunnat ske? Kanske för att den nordiska godheten utgör en bra grogrund för det socialistiska jämlikhetsidealet? Kanske för att svenskarna anser att man inte får sticka ut: man ska vara som andra, man ska göra som andra? Kanske för att svenskarna är lydiga, litar och förlitar sig på överheten? Kanske för att allt ska göras ordentligt och vara perfekt? Kanske för att man anser att Sverige är bäst i allt i hela världen? Och kanske det är just dessa egenskaper som utgör kärnan av det svenska kynnet?

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Mellan dikt och fakta om u-båtskränkningar

DEBATTFörra året utkom boken Operation Notvarp, och debattören Curt Linderholm menar att den förvånar på grund av sina fantasier kring den stora ubåtsjakten i Hårsfjärden, Stockholms skärgård 1982. Författaren Mikael Nyman har, för att stadga upp sin tes, hänvisat till verkliga platser i Stockholms skärgård, verkliga sjunkbombsfällningar och minsprängningar samt då inblandade svenska amiraler och politiker. Linderholm pekar dock på att många påståenden och antydningar som görs i boken om vilken den kränkande makten var, för länge sedan motbevisats.

På jakt efter den nordiska folksjälen

KULTURMyrkur, eller Amalie Bruun som den 35-åriga danska kvinnliga artisten ifråga heter, började sin karriär med att skapa atmosfärisk black metal-musik, som blev uppmärksammad, och som även överlag fick bra kritik. Det gjorde i sin tur att hon kunde uppträda på stora och erkända festivaler som Roskildefestivalen i Danmark, Wacken Open Air i Danmark, och även på en av världens största ”multi”-festivaler, South by Southwest, i USA.

Den mystiska kedjan, Sägnerna om Ängsökedjan

KULTURPå slottet Ängsö (vars äldre stavning är Engsö) i Västmanlands län förvaras i dag en guldkedja av dunkelt ursprung. Denna kedja får aldrig lämna slottet för då bryter eldsvåda ut.

Bok: Vaccinera dig – eller låt bli

RECENSIONDen danske professorn och specialistläkaren Peter Gøtzsche har utkommit med ännu en bok där han granskar läkemedel och behandlingsmetoder, denna gång riktar han in sig på vaccin. Ska man låta vaccinera sig och sina barn? Uppväger fördelarna alla risker? Svaret är inte så enkelt och Gøtzsche gör en ansträngning att differentiera debatten, som ofta är svartvit. I själva verket kan ett vaccin vara värt att ta, medan ett annat borde avstås. Författaren går igenom en rad vanliga och ovanliga vaccin och redovisar med omfattande stöd i vetenskaplig litteratur sina slutsatser.

Gå till arkivet

Send this to a friend