Skip to Content

Sankt Nikolaikyrkan i Ystad. Foto: Google Maps
INRIKES

Katolsk kyrka i Ystad utsatt för stenkastning av ungdomsgäng

Digital utgåva

Lördagen den 26 juli utsattes Sankt Nikolaikyrkan i den skånska staden Ystad för stenkastning av ett mindre ungdomsgäng – mitt under pågående mässa. Vittnen såg åtminstone tre ungdomar springa från platsen, men kyrkoherde Eugeniusz Machica säger till Nya Tider att han just nu inte vet om det handlar om ett muslimskt invandrargäng eller inte.

Publicerad: 29 juli, 2020, 20:23

  • Svenska

Läs även

Nästan varje vecka rapporterar media om attacker mot kristna kyrkor världen över, inte minst i Frankrike där katedraler har eldhärjats. Även i Sverige har kyrkor utsatts för diverse former av skadegörelse, och för bara några dagar sedan var det dags igen. Denna gång var det den katolska Sankt Nikolaikyrkan i skånska Ystad som drabbades.

Ungdomsgäng kastade sten – vid två tillfällen

Kort efter att kyrkoherde Eugeniusz Machica hade inlett mässan under lördagskvällen den 26 juli hördes ett våldsamt klirr mot ett av fönstren. Det skulle visa sig att kyrkan under pågående mässa utsattes för stenkastning, och en kvinna som satt nära fönstret var nära att träffas. Det skriver bland annat Ystads allehanda och den kristna tidningen Dagen.

Vad dessa medier däremot inte berättade, var att ungdomarna som utsatte kyrkan för stenkastning tog sig tid att återkomma ytterligare en gång. Det berättar kyrkoherden själv för Nya Tider.

– Först kom en sten, men fönstret var starkt så det höll, men sedan kom de tillbaka efter en kort stund och kastade flera stenar. Då gick fönstret sönder.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Naturligtvis blir brottsrubriceringen – skadegörelse? Något annat var väl inte att vänta? Svenska kyrkan sluter sig i sitt skal i den förhoppning att saken “får bero”. Det hade låtit annorlunda om det varit en moské som utsatts för ett liknande brott? I Kyrkans tidning hade rubriken varit; “Hatbrott mot moské” och en mängd imamer har fått komma till tals där de “halvgråtande” fördömer svenskarnas “islamhat”? Nu var det en katolsk kyrka som utsattes för vandalism och som vanligt var det ingen som såg några gärningsmän? Som sagt! Hade det varit en fråga om, att var det en moské, hade vår ärkebiskop varit på plats i Ystad ett par timmar efter hatbrottet.

  • Tim Akesson

    Saxat från en kommentar jag gjorde på en annan tidnings kommentarsfält som jag tror är av intresse: Detta är ju ett rätt lustigt sammanträffanden. I lördags när jag var på skateparken i Ystad så dök det upp 3 riktigt skabbiga afghaner, som lika gärna hade kunnat vara tagna från “Sagan om Ringen”, som endast pratade tyska och började mucka gräl med det lokala mångetniska skateboard gänget. Afghanerna blev tillrättavisade och bortjagade, de dök dock upp igen typ 45min senare och bara stog håglöst glodde på oss tills folket kände sej nöjda och började åka hem.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Ny minnesplats på Fårö för baltiska flyktingar

INRIKESDen 22 juli invigdes en ny minnesplats på Fårö utanför Gotland för att hedra de baltiska flyktingar som kom till Fårö under andra världskrigets slut, eller snarare alla de som aldrig kom fram utan drunknade i Östersjön under de strapatsrika resorna.

Taxidådet i Borlänge en hämnd för anmälan om sextrakasserier

INRIKESEn somalisk taxichaufför sitter häktad efter en vansinneskörning i Borlänge, där han medvetet körde på fem personer. Brottsrubriceringen är ett försök till mord samt fyra fall av grov misshandel. Somaliern är sedan tidigare dömd för våld mot tjänsteman på ett socialkontor, då han inte fick igenom sin vilja angående bidrag.

Mördare fritagen under permission från ungdomsvård

INRIKESDen 8 januari 2018 sköt den då 16-årige somaliern Abdirizak Abdimalek Osman ihjäl en 24-årig afrikansk man på en pizzeria i Rinkeby. Han dömdes till tre års sluten ungdomsvård, men fritogs den 21 juli i år under en permission. Den ansvariga myndighetens presschef medger i ett samtal med Nya Tider att en felbedömning uppenbarligen gjordes då man beviljade permission.

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

EU klubbade återhämtningsfond och dubblar sin budget

UTRIKESTidigt på morgonen den 21 juli skrev EU-ländernas regeringschefer på avtalet om den nya långtidsbudgeten och den så kal­la­de återhämtningsfonden för EU, efter ett historiskt långt maratonmöte över mer än fyra dygn. Den senare har lanserats som ett stöd för återuppbyggnad till länder som drabbats hårt av coronapandemin. Konstruktionen innebär att EU:s budgetramar i det närmaste dubbleras, med lånade pengar, under tre år. Förändringen är fundamental och marknadsförs som ”Nästa generation av EU” – utan att ställas under demokratisk prövning.

Gå till arkivet

Send this to a friend