Skip to Content

Sankt Nikolaikyrkan i Ystad. Foto: Google Maps
INRIKES

Katolsk kyrka i Ystad utsatt för stenkastning av ungdomsgäng

Digital utgåva

Lördagen den 26 juli utsattes Sankt Nikolaikyrkan i den skånska staden Ystad för stenkastning av ett mindre ungdomsgäng – mitt under pågående mässa. Vittnen såg åtminstone tre ungdomar springa från platsen, men kyrkoherde Eugeniusz Machica säger till Nya Tider att han just nu inte vet om det handlar om ett muslimskt invandrargäng eller inte.

Publicerad: 29 juli, 2020, 20:23

  • Svenska

Läs även

Nästan varje vecka rapporterar media om attacker mot kristna kyrkor världen över, inte minst i Frankrike där katedraler har eldhärjats. Även i Sverige har kyrkor utsatts för diverse former av skadegörelse, och för bara några dagar sedan var det dags igen. Denna gång var det den katolska Sankt Nikolaikyrkan i skånska Ystad som drabbades.

Ungdomsgäng kastade sten – vid två tillfällen

Kort efter att kyrkoherde Eugeniusz Machica hade inlett mässan under lördagskvällen den 26 juli hördes ett våldsamt klirr mot ett av fönstren. Det skulle visa sig att kyrkan under pågående mässa utsattes för stenkastning, och en kvinna som satt nära fönstret var nära att träffas. Det skriver bland annat Ystads allehanda och den kristna tidningen Dagen.

Vad dessa medier däremot inte berättade, var att ungdomarna som utsatte kyrkan för stenkastning tog sig tid att återkomma ytterligare en gång. Det berättar kyrkoherden själv för Nya Tider.

– Först kom en sten, men fönstret var starkt så det höll, men sedan kom de tillbaka efter en kort stund och kastade flera stenar. Då gick fönstret sönder.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Naturligtvis blir brottsrubriceringen – skadegörelse? Något annat var väl inte att vänta? Svenska kyrkan sluter sig i sitt skal i den förhoppning att saken ”får bero”. Det hade låtit annorlunda om det varit en moské som utsatts för ett liknande brott? I Kyrkans tidning hade rubriken varit; ”Hatbrott mot moské” och en mängd imamer har fått komma till tals där de ”halvgråtande” fördömer svenskarnas ”islamhat”? Nu var det en katolsk kyrka som utsattes för vandalism och som vanligt var det ingen som såg några gärningsmän? Som sagt! Hade det varit en fråga om, att var det en moské, hade vår ärkebiskop varit på plats i Ystad ett par timmar efter hatbrottet.

  • Tim Akesson

    Saxat från en kommentar jag gjorde på en annan tidnings kommentarsfält som jag tror är av intresse: Detta är ju ett rätt lustigt sammanträffanden. I lördags när jag var på skateparken i Ystad så dök det upp 3 riktigt skabbiga afghaner, som lika gärna hade kunnat vara tagna från ”Sagan om Ringen”, som endast pratade tyska och började mucka gräl med det lokala mångetniska skateboard gänget. Afghanerna blev tillrättavisade och bortjagade, de dök dock upp igen typ 45min senare och bara stog håglöst glodde på oss tills folket kände sej nöjda och började åka hem.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion ska kriminaliseras, samlades ett femtiotal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Nationell Samlings partiledare Marine Le Pen.

”Ingrid och Maria” frikänns från hets mot folkgrupp

INRIKESDen 23 november friades de båda samhällskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander från hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en debattartikel om risken med muslimer som arbetar på apotek, publicerad på deras hemsida i juli förra året. Till Nya Tider säger Carlqvist att hon egentligen inte befarade en fällande dom, men att frikännandet är oerhört viktigt för den svenska yttrandefriheten.

HBTQ-späckad propagandaserie i SVT

INRIKESSveriges Television satsar åter på ett dyrt epokdrama, denna gång om ”förbjuden kärlek i 30-, 40- och 50-talsmiljöer”. En HBTQP-propagandistisk TV-serie är vad folk kan förvänta sig. Framgångarna från TV-serien ”Vår tid är nu” ligger bakom idén hos statstelevisionen om en ny global tantsnusksexport. Redan till jul i år visas i SVT en kort uppföljare av Vår tid är nu, men nästa jul blir det andra bullar av när serien om Haijbyaffären visas, ett spännande drama för hela familjen, om man får tro producenterna. Andra vänsterideologiskt färgade storproduktioner är Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton som får biopremiär till julen 2021.

Coronarelaterade åtgärder riskerar att slå ut många företag

INRIKESDe under våren och sommaren hårt drabbade besöks- och tjänstenäringarna åker på ytterligare en rejäl smäll när regeringen och Folkhälsomyndigheten lägger fram nya och strängare begränsningar för allmänna sammankomster. Så sent som den 22 oktober beslutade regeringen att öka det maximala antalet personer vid allmänna sammankomster från 50 till 300. Den 17 november beslutade regeringen att chocksänka gränsen till 8 personer. Hoppandet ställer till det rejält för väldigt många företag och konkurserna antas därför öka dramatiskt. Hela näringslivet visar återigen en nedåtgående trend, enligt Konjunkturinstitutet.

Brå bryter gammalt tabu: Kartlägger samband mellan ungdomsrån och etnicitet

INRIKESBrottsförebyggande rådet (Brå) kommer inom kort att genomföra en studie där man vill se om det finns ett samband mellan etnicitet och de allt brutalare och förnedrande ungdomsrånen i Sverige. Man vill helt enkelt se huruvida offer respektive förövare har svensk eller utländsk bakgrund. Att detta initiativ kommer just från Brå måste dock betraktas som oväntat. När Nya Tider försöker få svar från Brås utredare om varför man väljer att göra denna kartläggning just nu väljer de att lägga locket på och förvägra oss en kommentar.

Muslimsk gatubön blockerar gata på Östermalm

INRIKESMed kravet att hån mot religion skall kriminaliseras, samlades ett antal muslimer utanför den franska ambassaden i Stockholm, där de protesterade och genomförde en gatubön. Många har uttryckt irritation över kraven och blockerandet av gatan, men manifestationen fick bland annat stöd i Dagens Nyheter. I Frankrike har gatuböner ägt rum i flera år, ett fenomen som kritiserats av bland andra Rassemblement Nationals partiledare Marine Le Pen.

11 miljarder till Göteborgs ”särskilt utsatta områden”

INRIKESDen kommunala bostadskoncernen Framtiden ska satsa 11 miljarder kronor på sex etniska enklaver i Göteborg som klassificerats som ”särskilt utsatta”. Målet är att Biskopsgården, Tynnered, Hjällbo, Bergsjön, Hammarkullen och Lövgärdet genom olika åtgärder ska komma bort från listan med Sveriges särskilt utsatta områden inom fem år. Som förebild har man området Gårdsten, som efter 22 år av insatser gick från ”särskilt utsatt” till ”riskområde”.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Gå till arkivet

Send this to a friend