Katolska kyrkan oroad över splittringen inom de europeiska länderna

Det är ytterst ovanligt att den romersk-katolska kyrkan uttalar sig eller kommenterar världsliga politiska och sociala skeenden i samhället. I regel har den en roll som tålmodig observatör. Således bör man reflektera över synpunkter och oron som nu på ett försiktigt sätt läggs fram.

Det senaste numret av jesuitordens egen skrift Jesuiten, nummer 3/2017 med München som utgivningsort, har ovanligt nog den övergripande titeln ”Polarisiert” (Polariserat). Vad det handlar om är en polarisering av olika grupper i samhället som i värsta fall förlorar förmågan att kommunicera med varandra.

En artikel som troligen uppfattas som provocerande av vissa är skriven av doktor Joachim Klose från Sachsen, delstatens representant inom Konrad-Adenauer-Stiftung och även ledare för Sachsens Politiska Bildningsforum. Vad han pläderar för är en dialog. ”Vi måste tala med varandra då vi har ett problem”; underförstått att reda ut det värsta som skiljer oss åt. Dresden, Sachsens huvudort, är inte bara platsen för Pegidademonstrationer utan kärnområde för Alternativ för Tyskland (AfD), ett parti som skrämt etablissemanget genom att gå kraftigt framåt i valet till förbundsdagen förra månaden, inte minst i just Sachsen där man fick drygt 27 procent av rösterna.

jesuiten
Jesuiten, nr 3/2017, har för ovanlighetens skull den övergripande titeln ”Polariserat”, och uttrycker oro över splittringen i Europa. Foto: Nya Tider

En annan skribent, Matthias Rugel SJ*, uppmanar till visioner som breddar tunnelseendet. Framför allt gäller det ”flyktingsituationen”, där den katolska kyrkan lyfts fram för att göra stora humanitära insatser.

En intressant text kommer från Jörg Alt SJ från Nürnberg som anser att man bör överbrygga skyttegravarna och börja resonera även med politiska motståndare. Ett sådant exempel är samtalen mellan konservativa katolska representanter och riksdagsledamoten Sahra Wagenknecht från Die Linke (Vänsterpartiet). Därmed inte sagt att framgången blev påtagligt uppmuntrande, men den första kontakten kan leda till lägre spänningar mellan olika grupper i samhället, menar skribenten.

Tyskland minns fortfarande orostider innan Weimarrepubliken, Weimartidens dekadenta livsstil och därefter nationalsocialismens olika former. Rädslan för inbördes konflikter finns kvar även hos dem som aldrig sett ruiner i efterkrigs-Tyskland. Och även om man bara anför situationen i de tyska städer och församlingar går stötvågor ut till andra länder i Europa.

Numrets mest intressanta artikel är skriven av en av ordens högst uppsatta präster och tillika direktören för ”House of Dialogue” i Ungern, Sajgó Szabolcs SJ. Den handlar om ”Splittring i Ungern”. Vad Szabolcs tar upp är den nästan totala avsaknaden av dialog mellan landets regering och oppositionen. Då den nuvarande regeringen styr landet sedan 2010 tack vare en absolut majoritet av väljarna, borde detta enkla faktum vara tillräckligt att förstå även för den lilla oppositionen. Men den lilla oppositionen har massmedias basuner med sig, såväl nationella som internationella, och försöker följaktligen ge intrycket av det ungerska folkets djupa missnöje.

Sajgó Szabolcs, Foto: sajgo.hu
Sajgó Szabolcs, Foto: sajgo.hu

Szabolc klargör också att många katoliker i Ungern är ovilliga att följa påven Franciskus anmaningar i migrationsfrågor. För att minska spänningarna bildades 2015 ”jesuiternas flyktinghjälp”, där man hjälper migranter som vill stanna i Ungern med praktiska saker och dokument. Målet är egentligen att hålla den ungerska jesuitprovinsen som en enhet och förhindra polarisering på grund av olika åsikter i migrationsfrågor.

Ett intryck är att för närvarande råder en stark splittring i migrant- och flyktingfrågan i det ungerska samhället, därför kommer man att i höst i Budapest hålla tre stora konferenser som behandlar detta tema.

Att Sajgó Szabolcs SJ så öppet redogör för Ungerns situation har betecknats som både modigt och patriotiskt, och många hoppas nu att detta öppnar upp för att andra präster våga göra samma sak i sina respektive länder.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

🟠 KRÖNIKA Vi härjedalingar har sett hur renägande samer i över hundra år flyttat fram sina positioner på andras bekostnad och riksdag, regering och lokalpolitiker falla till föga när renägarna drar rasistkortet. Det är tid att avskaffa renägarnas särrättigheter, som kan liknas vid adelsprivilegier.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Facebooks ”svarta lista” har läckt

Facebooks ”svarta lista” har läckt

🟠 Den sociala mediejätten Facebook har en längre tid använt sig av en ”svart lista” för att kunna stänga av, eller skuggbanna, användare som på olika sätt interagerar med de svartlistade organisationerna eller individerna. Ett 20-tal svenska organisationer finns med på listan, men nästan samtliga utgörs av musikgrupper med nationalsocialistisk profil som lagt ned för flera decennier sedan.

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

Facebooks hemliga lista över farliga individer och organisationer läckt – flera svenskar utpekade

🟠 UTRIKES Tidskriften The Intercept har kommit över Facebooks lista över det som bolaget klassar som farliga individer och organisationer. Listan, som varit hemlig tills nu, är uppdelad i olika segment som terror, brott och hat. Många sedan länge avlidna dyker upp, som till exempel Adolf Hitler och Benito Mussolini. Flera svenskar, företrädesvis musiker, finns där också, framförallt på grund av deras ”hat” – men inga aktuella Sverigebaserade kriminella gäng eller klaner återfinns.

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

TRUTH Social – Trumps nya nätsatsning snart lanserad

🟠 UTRIKES Den förre amerikanske presidenten Donald Trump kommer under november att lansera en egen plattform bland de sociala medierna, som han säger ska kunna konkurrera med de ”liberala techjättarna”. Plattformens namn kommer att bli TRUTH Social, rapporterar bland annat den amerikanske TV-kanalen CNBC.

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

Flera snö- och köldrekord i första halvan av oktober

🟠 Energi- och logistikkrisen förvärras: Den globala energikrisen med höjda el- och bränsle­priser förvärras för var vecka. Samtidigt börjar konsekvenserna av en i praktiken kollapsad försörjningskedja göra sig gällande på allvar med tomma hyllor i allt fler butiker världen över. Indiens kollager är på väg att helt ta slut och Kina har återigen drabbats av översvämningar som ödelägger både jordbruk och industrier. Vattenmassorna har slagit ut produktionen hos nästan tio procent av Kinas kolgruvor. Ovanlig köld världen över förebådar en kall vinter.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.