Skip to Content

UKRAINA

Kievs soldater flyr Mariupol

Det började hända saker snabbare än någon trott i Mariupol. Enligt flera oberoende uppgifter rycker separatisterna fram västerut på kustvägen E58, efter att igår ha tagit kuststaden Novoazovsk nära ryska gränsen.

Publicerad: 26 augusti, 2014, 21:35

  • Svenska

Läs även

Detta möjliggjordes efter NAF:s (Novorossiya Armed Forces) blixtoffensiv söderut utefter ryska gränsen, där de oväntat snabbt nådde ända fram till Azovska sjön. I samband med detta ska en pansarkolonn med vad som kan antas vara frivilliga anslutit efter att ha gått över gränsen vid Maksimov. De ryckte sedan västerut via E58:an till Novoazovsk och intog även kuststaden Sjedove, som ligger på en halvö som sticker ut i Azovska sjön.

Kiev förklarade att de (som de felaktigt gjort flera gånger tidigare) utplånat nästan hela den “ryska pansarkolonnen” och att resten flydde tillbaka till Ryssland samt att det inte fanns skäl till panik. Ukrainarna verkar dock inte bry sig om Kievs bombastiska uttalanden längre, utan tog de säkra före det osäkra och började lämna staden. Inte heller de Kiev-trogna soldaterna och milismännen tycks ha trott på Kievs försäkringar, då även de skyndsamt  började lämna staden.

Partinsaner (sabotagegrupper) och NAF:s spaningsgrupper ska sedan några dagar operera i Mariupol. De ska ha varit bidragande till den snabbt spridande paniken där. “Ryska” drönare ska också setts över hamnstaden. Här syns civila som hamstrar och lämnar Mariupol i dag:

I flera kuststäder sägs den ukrainska flaggan försvinna från gatubilden, både privatpersoner och myndigheter tar ner dem. Nationalgardet och andra Kiev-lojala förband flyr Mariupol samtidigt som de civila och kilometerlånga bilköer på motorvägen västerut mot Berdjansk har rapporterats av otaliga vittnen. Här en video på en kö av civila fordon:

Det här sägs vara några av gardisterna som flyr Mariupol.

Det här sägs visa några av gardisterna som flyr Mariupol.

Samtidigt meddelar Kiev att man tillfångatagit tio ryska fallskärmsjägare från 331:a regementet inom luftburna 98:e gardesdivisionen från Pskov. De togs tillfånga i närheten av byn Dzerkalnoye som ligger cirka 2 mil från ryska gränsen och 4 mil sydöst om Donetsk.

Här syns åtta av de tillfångatagna ryska fallskärmsjägarna.

Här syns åtta av de tillfångatagna ryska fallskärmsjägarna.

Moskva har senare medgivit att det verkligen handlar om ryska reguljära soldater, men att de förvirrat sig över gränsen. Detta kan mycket väl stämma, då gränsen utanför de större vägarna sällan är utmärkt. Även det faktum att de bar ID-brickor, känsliga dokument och har varit tämligen frispråkiga under de videofilmade förhören som SBU (Kievs säkerhetstjänst) lagt ut på internet tyder på att de knappast skickats in i Ukraina avsiktligt.

Kiev påstår också att minst två ryska fallskärmsjägare från 76:e luftburna gardesdivisionen, också från Pskov, ska ha dödats och 38 skadats i strider. Här är uppgifterna mer knapphändiga och påståendet om att åtta av de svårast skadade vårdas på sjukhus i Luhansk och 30 av de resterande i Rostov har inte kunnat styrkas. Däremot har  begravningar ägt rum i Pskov. Vad som är hönan och ägget är dock mer oklart.

En av de ryska fallskärmsjägare som begravts i Pskov.

En av de ryska fallskärmsjägare som begravts i Pskov.

Ryska militära myndigheter uppgav först att fallskärmsjägarna som begravdes hade dödats i en övning, men det kan också vara så att de faktiskt dödats i Ukraina under strider med Kievs styrkor.

 

Säkerhetspolitisk analys och rapportering

Artiklar publicerade i denna sektion består av dagsaktuell rapportering från konflikthärdar runt om i världen samt kommentarer och bedömningar kring detta av Nya Tiders geopolitiske expert Christer Ericsson. Ericsson har en unik inblick i händelserna tack vare ett väl utbyggt nätverk av källor som finns direkt på fältet och som kan lämna förstahandsrapporter.

Eftersom uppgifterna ofta är hämtade direkt från händelsernas centrum kan de av naturliga orsaker inte vara fullt ut kontrollerade och bekräftade, och vi ber läsarna att ta detta i beaktande. I de fall det handlar om rykten, slutsatser eller gissningar så anger vi detta.

I pappersupplagan lägger vi fortsatt stor möda på att använda den frist som tidsförskjutningen erbjuder till att göra just sådana kontroller och få de uppgifter vi publicerar bekräftade. Detta är extra viktigt för oss, då vi inte sällan är ensamma om att publicera unik information.

Christer Ericsson erbjuder i denna sektion även sina analyser av händelserna samt kan tack vare sin militära bakgrund och främst sin mångåriga erfarenhet av utrikespolitik sätta utvecklingen i sitt historiska och geopolitiska sammanhang.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Stilla havet: Ryskt och kinesiskt stridsflyg i gemensam flygpatrullering

UTRIKESRyskt och kinesiskt bombflyg utförde under sommaren en gemensam flygpatrullering i luftrummet över Stilla havet. Enligt ryska myndigheter är det fråga om en planmässig manöver, beslutad sedan länge, och utförd i syfte att uppvisa beslutsamhet och förmåga att försvara egen säkerhet. Enligt Sydkorea kränkte det ryska flyget Sydkoreas gränser.

President Trump bekräftar: bin Ladens son är död

UTRIKESDen amerikanske presidenten bekräftar en flera månader gammal uppgift att Usama bin Ladens son Hamsa dödats under en antiterroroperation någonstans i Afghanistan eller Pakistan.

Trumps rådgivare avgår – oklart hur

UTRIKESDen amerikanske presidenten Donald Trump meddelade på tisdagen att han gör sig av med sin rådgivare John Bolton. Bolton är av skiljaktig mening; han hävdar att det är han själv som sagt upp sig.

En redovisning av dagsläget i Tyskland

UTRIKESDoktor Gottfried Curio är medlem av tyska Förbundsdagen för AfD (Alternativ für Deutschland, Alternativ för Tyskland). I följande tal i Förbundsdagen beskriver han de katastrofala konsekvenserna av förbundskansler Angela Merkels öppna-dörrar-politik.

11-åring giftes bort enligt muslimsk tradition

UTRIKESEtt filmklipp som visar hur en 11-årig flicka gifter sig med sin 22-åriga kusin i Iran har skapat starka reaktioner. Traditionen med barngiftermål, precis som kusingiftermål, är stark i många muslimska länder trots lagar som skall begränsa förekomsten.

Tomma ord: Kändisar som hade lovat att ta hand om invandrare

UTRIKESFranska och brittiska kändisar som hade skapat uppmärksamhet runt sig själva genom att säga att de skulle ta emot illegala invandrare hemma, har inte gjort det.

Orbán talar vid Budapests tredje Demografiska toppmöte

UTRIKESTorsdagen den 5 september var den ungerske premiärministern ordförande för ett internationellt möte för att främja den ”traditionella familjemodellen”. Det är tredje gången som ett sådant möte organiseras i Budapest, de tidigare tillfällena var 2015 och 2017.

ANC försöker tona ned främlingsfientligt våld i Sydafrika

UTRIKESANC:s generalsekreterare Ace Magashule har förnekat förekomsten av främlingsfientlighet i Sydafrika, och beskriver attackerna mot utlänningar som enbart ”brottslighet”. Men Nya Tider har talat med malawier och kongoleser som motsade Magashule.

Gå till arkivet

Send this to a friend