Skip to Content

UKRAINA

Kievs soldater flyr Mariupol

Det började hända saker snabbare än någon trott i Mariupol. Enligt flera oberoende uppgifter rycker separatisterna fram västerut på kustvägen E58, efter att igår ha tagit kuststaden Novoazovsk nära ryska gränsen.

Publicerad: 26 augusti, 2014, 21:35

  • Svenska

Läs även

Detta möjliggjordes efter NAF:s (Novorossiya Armed Forces) blixtoffensiv söderut utefter ryska gränsen, där de oväntat snabbt nådde ända fram till Azovska sjön. I samband med detta ska en pansarkolonn med vad som kan antas vara frivilliga anslutit efter att ha gått över gränsen vid Maksimov. De ryckte sedan västerut via E58:an till Novoazovsk och intog även kuststaden Sjedove, som ligger på en halvö som sticker ut i Azovska sjön.

Kiev förklarade att de (som de felaktigt gjort flera gånger tidigare) utplånat nästan hela den “ryska pansarkolonnen” och att resten flydde tillbaka till Ryssland samt att det inte fanns skäl till panik. Ukrainarna verkar dock inte bry sig om Kievs bombastiska uttalanden längre, utan tog de säkra före det osäkra och började lämna staden. Inte heller de Kiev-trogna soldaterna och milismännen tycks ha trott på Kievs försäkringar, då även de skyndsamt  började lämna staden.

Partinsaner (sabotagegrupper) och NAF:s spaningsgrupper ska sedan några dagar operera i Mariupol. De ska ha varit bidragande till den snabbt spridande paniken där. “Ryska” drönare ska också setts över hamnstaden. Här syns civila som hamstrar och lämnar Mariupol i dag:

I flera kuststäder sägs den ukrainska flaggan försvinna från gatubilden, både privatpersoner och myndigheter tar ner dem. Nationalgardet och andra Kiev-lojala förband flyr Mariupol samtidigt som de civila och kilometerlånga bilköer på motorvägen västerut mot Berdjansk har rapporterats av otaliga vittnen. Här en video på en kö av civila fordon:

Det här sägs vara några av gardisterna som flyr Mariupol.

Det här sägs visa några av gardisterna som flyr Mariupol.

Samtidigt meddelar Kiev att man tillfångatagit tio ryska fallskärmsjägare från 331:a regementet inom luftburna 98:e gardesdivisionen från Pskov. De togs tillfånga i närheten av byn Dzerkalnoye som ligger cirka 2 mil från ryska gränsen och 4 mil sydöst om Donetsk.

Här syns åtta av de tillfångatagna ryska fallskärmsjägarna.

Här syns åtta av de tillfångatagna ryska fallskärmsjägarna.

Moskva har senare medgivit att det verkligen handlar om ryska reguljära soldater, men att de förvirrat sig över gränsen. Detta kan mycket väl stämma, då gränsen utanför de större vägarna sällan är utmärkt. Även det faktum att de bar ID-brickor, känsliga dokument och har varit tämligen frispråkiga under de videofilmade förhören som SBU (Kievs säkerhetstjänst) lagt ut på internet tyder på att de knappast skickats in i Ukraina avsiktligt.

Kiev påstår också att minst två ryska fallskärmsjägare från 76:e luftburna gardesdivisionen, också från Pskov, ska ha dödats och 38 skadats i strider. Här är uppgifterna mer knapphändiga och påståendet om att åtta av de svårast skadade vårdas på sjukhus i Luhansk och 30 av de resterande i Rostov har inte kunnat styrkas. Däremot har  begravningar ägt rum i Pskov. Vad som är hönan och ägget är dock mer oklart.

En av de ryska fallskärmsjägare som begravts i Pskov.

En av de ryska fallskärmsjägare som begravts i Pskov.

Ryska militära myndigheter uppgav först att fallskärmsjägarna som begravdes hade dödats i en övning, men det kan också vara så att de faktiskt dödats i Ukraina under strider med Kievs styrkor.

 

Säkerhetspolitisk analys och rapportering

Artiklar publicerade i denna sektion består av dagsaktuell rapportering från konflikthärdar runt om i världen samt kommentarer och bedömningar kring detta av Nya Tiders geopolitiske expert Christer Ericsson. Ericsson har en unik inblick i händelserna tack vare ett väl utbyggt nätverk av källor som finns direkt på fältet och som kan lämna förstahandsrapporter.

Eftersom uppgifterna ofta är hämtade direkt från händelsernas centrum kan de av naturliga orsaker inte vara fullt ut kontrollerade och bekräftade, och vi ber läsarna att ta detta i beaktande. I de fall det handlar om rykten, slutsatser eller gissningar så anger vi detta.

I pappersupplagan lägger vi fortsatt stor möda på att använda den frist som tidsförskjutningen erbjuder till att göra just sådana kontroller och få de uppgifter vi publicerar bekräftade. Detta är extra viktigt för oss, då vi inte sällan är ensamma om att publicera unik information.

Christer Ericsson erbjuder i denna sektion även sina analyser av händelserna samt kan tack vare sin militära bakgrund och främst sin mångåriga erfarenhet av utrikespolitik sätta utvecklingen i sitt historiska och geopolitiska sammanhang.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Hamburg valde vänster – AfD kvar, FDP ut, men erhöll tröstmandat

UTRIKESNazis raus! skanderade tyska miljöpartiets valvaka. Valet till Hamburgs delstatsparlament under söndagen gav en dramatisk rösträkningskväll. Efter flera felräkningar stod resultatet först under måndagskvällen klart – AfD hade fått sju mandat och liberala FDP ett enda.

AfD kvar i Hamburgs delstatsparlament trots massiv hatkampanj

UTRIKESSöndagen den 23 februari hölls delstatsval i Tysklands näst största stad Hamburg. Både mainstreammedier och politiskt etablissemang hade unisont hoppats på att nationalkonservativa AfD skulle åka ur delstatsparlamentet i skuggan av vansinnesdådet i Hanau tidigare i veckan då elva personer dödades. Trots en massiv hatkampanj från både medier, politiska partier och regelrätta vänsterextremister klarar sig dock AfD med god marginal kvar i Hamburgs delstatsparlament.

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

INRIKESOmrådena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

Ylva Johansson försvarar asylrätten efter ECHR:s dom

UTRIKESEU-kommissionären för inrikes frågor, Ylva Johansson (S), försvarar rätten för migranter att begära asyl, och även om denna rättighet ”inte kan erbjudas vid varje meter gräns” borde det vara möjligt, hävdade hon.

Italien drabbat av Coronaviruset – 132 smittade

UTRIKESItalien har på kort tid blivit det värst drabbade landet i Europa när det kommer till spridningen av det dödliga coronaviruset Covid-19. Från tre bekräftade fall på fredagsmorgonen har man nu nått 132 bekräftade fall på söndagsmorgonen. Två av patienterna har avlidit. Ett av Vatikanen initierat projekt, att donera hundratusentals ansiktsmasker till Kina, kan samtidigt ha bidragit till smittspridningen i Italien eftersom det nu råder en stor brist på ansiktsmasker för den egna befolkningen.

Delstatsval i Hamburg den 23 februari

UTRIKESEfter tumultet i Thüringen där liberala FDP fick ministerpresidentsposten i delstaten tack vare AfD har den omfattande moralpaniken lett till hets mot liberaler i Hamburg, valplakaten förstörs av vänsterextrema eller förses med dekalen ”Nazis auf dem Maul”. FDP kanske inte väljs in i Hamburgs delstatsparlament den 23 februari.

SYRIEN: Eldväxling mellan syrisk och turkisk militär, Eskalerande situation i Idlib

SYRIENSyriska regeringsstyrkor har säkrat landets viktigaste motorväg mellan huvudstaden Damaskus och Aleppo. Händelsen är en milstolpe i det nu nio år långa kriget i Syrien. Turkisk militär försökte blockera syrierna och skydda ”rebellerna” vid flera strategiska platser, men turkiska observationsplatser kringgicks och eldgivning bemöttes av syrisk militär. Turkiska soldater dödades vid minst två tillfällen. Ankara utlovar hämnd, men har hitintills nöjt sig med att hitta på hämndattacker som inte ägt rum. Syriska regeringsstyrkor har nu befriat runt halva den tidigare terroristkontrollerade Idlib-provinsen och står nu bara några få kilometer öst om provinshuvudstaden Idlib.

Syriska framgångar hyllas av LNA

Libyska nationella armén (LNA) hyllar i ett unikt uttalande den syriska armén och ger sitt stöd till landets regering under president Bashar Assad. LNA kallar även Turkiets president för ”imbecillen”, efter att syriska regeringsstyrkor med framgång skjutit tillbaka mot turkisk militär som försökte hjälpa terrorgrupper i Idlib-provinsen. För Damaskus innebär det ett kliv framåt på världsarenan.

Gå till arkivet

Send this to a friend