Skip to Content

PERSONLIGA POÄNG ska visa hur man sköter sig på nätet, hur man spenderar sin fritid och sköter sina åtaganden - allt enligt de kinesiska myndigheternas måttstock. Poängen ska visa om medborgarna är pålitliga nog att ta banklån, få känsliga jobb, få resa utomlands, eller ens vara välkomna på ett tåg. Illustration: Kevin Hong
UTRIKES

Kina använder sociala medier för att ranka medborgarna

PappersupplaganNya Tider v. 17

Kina kontrollerar redan tillgången till många sociala medier, som de lokala motsvarigheterna till Google, Facebook, YouTube och Twitter. De versioner vi i väst använder är helt blockade i Kina. Vid år 2020 är detta system tänkt att ha skapat ett så kallat ”Social Credit System”, där användare erhåller poäng som kan användas av banker, framtida arbetsgivare eller rentav partners. Kritiker menar att makthavarna vill betygsätta hur lojala medborgarna är.

Publicerad: 27 april, 2018, 08:20

  • Svenska

Läs även

Folkrepubliken Kina vill införa ett system som ska övervaka och betygsätta medborgarnas yttranden och politiska aktiviteter i sociala medier, vad de köper, vilka vänner de har och vilka platser de vistas på. Kinesiska myndigheter har tagit fasta på den indignation som makthavare i väst har visat över vad som skrivs på sociala medier, det som stämplas som ”hat och hets” och påstås spridas av ”troll”, och tagit det ett steg längre. Poängsättningssystemet ”Social Credit System” är tänkt att vara i drift år 2020.

Kritiker menar att ”god nät­etikett” blir synonymt med att vara lojal mot makthavarna. James Gautrey, teknologispecialist vid investmentfirman Schroders, säger till den brittiska nyhetstjänsten BBC:

– WeChat har en miljard användare, så genom att samla denna data kan regeringen se vad alla dessa människor tänker och gör. Det är en dröm för dem.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Perq Elest

    Det är ju hur våra Politiker tillsammans med media behandlar sina medborgare och har så hjort i flera år, SD är inte med på det tåget dock.
    Vänstern värst. C har blivit vänster liksom MP som troigen varit vänster hela tiden. Många ledande Poltiker verkar ha psykiska problem.
    Den som har ”fel” åsikter är troll, hatisk mm.
    Jag hoppas att partierna får bort sina mentalt störda styrande människor.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

WHO fick först veta om coronaviruset via Internet

UTRIKESWHO reviderar sin tidslinje och säger att de först hörde om coronavirus på Internet, inte från kinesiska myndigheter. Detta väcker ytterligare frågor om WHO:s kopplingar till Kina.

Gå till arkivet

Send this to a friend