Skip to Content

PERSONLIGA POÄNG ska visa hur man sköter sig på nätet, hur man spenderar sin fritid och sköter sina åtaganden - allt enligt de kinesiska myndigheternas måttstock. Poängen ska visa om medborgarna är pålitliga nog att ta banklån, få känsliga jobb, få resa utomlands, eller ens vara välkomna på ett tåg. Illustration: Kevin Hong
UTRIKES

Kina använder sociala medier för att ranka medborgarna

PappersupplaganNya Tider v. 17

Kina kontrollerar redan tillgången till många sociala medier, som de lokala motsvarigheterna till Google, Facebook, YouTube och Twitter. De versioner vi i väst använder är helt blockade i Kina. Vid år 2020 är detta system tänkt att ha skapat ett så kallat ”Social Credit System”, där användare erhåller poäng som kan användas av banker, framtida arbetsgivare eller rentav partners. Kritiker menar att makthavarna vill betygsätta hur lojala medborgarna är.

Publicerad: 27 april, 2018, 08:20

  • Svenska

Läs även

Folkrepubliken Kina vill införa ett system som ska övervaka och betygsätta medborgarnas yttranden och politiska aktiviteter i sociala medier, vad de köper, vilka vänner de har och vilka platser de vistas på. Kinesiska myndigheter har tagit fasta på den indignation som makthavare i väst har visat över vad som skrivs på sociala medier, det som stämplas som ”hat och hets” och påstås spridas av ”troll”, och tagit det ett steg längre. Poängsättningssystemet ”Social Credit System” är tänkt att vara i drift år 2020.

Kritiker menar att ”god nät­etikett” blir synonymt med att vara lojal mot makthavarna. James Gautrey, teknologispecialist vid investmentfirman Schroders, säger till den brittiska nyhetstjänsten BBC:

– WeChat har en miljard användare, så genom att samla denna data kan regeringen se vad alla dessa människor tänker och gör. Det är en dröm för dem.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Perq Elest

    Det är ju hur våra Politiker tillsammans med media behandlar sina medborgare och har så hjort i flera år, SD är inte med på det tåget dock.
    Vänstern värst. C har blivit vänster liksom MP som troigen varit vänster hela tiden. Många ledande Poltiker verkar ha psykiska problem.
    Den som har “fel” åsikter är troll, hatisk mm.
    Jag hoppas att partierna får bort sina mentalt störda styrande människor.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Alternativ för Tyskland upplöser etnonationell ”flygel”

UTRIKESPartistyrelsen för Alternativ för Tyskland fattade två beslut vid sitt sammanträde den 20 mars; den radikala ”flygeln” inom partiet skall upplösa sig själv och den kontroversielle läkaren och författaren Wolfgang Gedeon utesluts ur partiet. Ända sedan partiet höll sin årliga konferens i månadsskiftet till december har frågorna om Gedeons medlemskap respektive ”flygelns” ställning diskuterats, såväl internt inom partiet som i media.

Lojaliteter och politik i tider av coronavirus

UTRIKESUppgifter gällande antalet infekterade personer, avlidna och tillfrisknade varierar och relateras inte alltid till ländernas befolkningsstorlek. Tyska medier hade synpunkter på en diskrepans mellan uppgifter från John Hopkins Institute i Baltimore och tyska uppgifter från Robert Koch-Institutet i Tyskland. Det måste konstateras att antalet döda i coronavirussjukdomar i Tyskland är lågt. Det är därför som flera tyska delstater erbjuder såväl Frankrike som Italien medicinsk hjälp.

Gå till arkivet

Send this to a friend