Skip to Content

TOTAL ÖVERVAKNING av de kinesiska medborgarna är snart en verklighet för kommunistpartiet (CCP). En skärm visar ett ansiktsigenkänningssystem under IT-mässan 1st Digital China Summit at Strait International Conference and Exhibition Center i Fuzhou, Kina. Toppmötet som hölls den 22-24 april 2018 hade temat Låt datorisering driva på modernisering, påskynda byggandet av det digitala Kina. Åren 2017-2018 introducerades dessa system i det kinesiska samhället och väldigt mycket har hänt sedan dess. Foto: Visual China Group
KINA

Kina: Inget internet utan ansiktsskanning

PappersupplaganNya Tider v. 51-53

Den kinesiska staten tvingar från och med den 1 december alla landets 1,44 miljarder medborgare att skanna ansiktet innan de tillåts skaffa mobil- eller internetabonnemang. Ansiktsigenkänning som ett krav för att få använda internet är det senaste i enpartistatens alltmer långtgående ansträngningar för att hålla koll på sina medborgare. Sammantaget med världens mest omfattande kameraövervakning samt nya superkameror och avancerade AI-baserade mjukvaror så närmar sig det kinesiska kommunistpartiet med stormsteg närmast total övervakning. Tekniken är nu på väg till Europa, påskyndad av påstådda behov att upprätthålla virusrestriktioner.

Publicerad: 20 december, 2020, 16:52

  • Svenska

Läs även

Kinas minst 850 miljoner internetanvändare måste nu använda ansiktsidentifiering för att kunna registrera sig för internettjänster eller få ett nytt mobilnummer. Den kinesiska regeringen meddelade i september att telekommunikationsföretagen måste börja skanna användarnas ansikten för att verifiera deras identitet innan de tillåts teckna nya avtal. Den nya regeln trädde i kraft den 1 december och är en del av Kinas alltmer omfattande försök att hålla koll på sina medborgare och övervaka alla deras aktiviteter och beteenden. Den nya lagstiftningen kommer också att förbjuda landets invånare från att överföra sina mobilnummer till andra personer.

Kinas ministerium för industri och informationsteknik (MIIT), som är den statliga myndigheten som ansvarar för reglering av teknik och internet, skrev att beslutet var en del av deras åtgärder för att ”skydda medborgarnas legitima rättigheter och intressen i cyberrymden” samt förhindra bedrägeri.

Kritiker påpekar att staters påstådda vilja att ”skydda” och hålla människor ”trygga”, det i år alltid upprepade orden bakom virusrestriktioner, bara är svepskäl för att lura på befolkningarna mer övervakning och kontroll.

Kina är det första landet som kräver ansiktsidentifiering för att deras medborgare ska kunna registrera sig för mobil- och internettjänster, men fler länder väntas följa. Många länder har redan stramat åt reglerna för just registrering av mobil- eller internetabonnemang, och försäljning av anonyma kontantkort har förbjudits i många länder. I till exempel Singapore utdelas sedan flera år tillbaka mångåriga fängelsestraff för de som på olika sätt gör anonym användning av SIM-kort möjligt. Detta oaktat om några andra brott begås.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

UTRIKESPå onsdagsmorgonen den 13 januari meddelade den estniske premiärministern Jüri Ratas (Centerpartiet) att han avgår i svallvågorna av en misstänkt muthärva som berör hans eget parti. Därmed faller regeringen som hittills har bestått av Centerpartiet, det värdekonservativa Isamaa (Fosterlandet) samt det nationalkonservativa EKRE.

Big Tech konsoliderar sin makt genom att angripa motståndare

UTRIKESFlera av de största internetföretagen har gått samman för att försöka krossa en snabbväxande konkurrent till dem under förespeglingen att man motverkar ”uppmaningar till våld”. Det rör sig om den sociala medieplattformen Parler. Medan Amazon stängde ner deras servrar plockade Google och Apple bort appen från sina tjänster. Kritiker till agerandet menar att det sker för att behålla en monopolställning bland sociala medier, som alla gör stora inskränkningar av yttrandefriheten baserat på användarens politiska åsikter. Parler tar däremot tydlig ställning för yttrandefrihet och används främst av konservativa i USA.

Tyskland fortsatt nedstängt

UTRIKESFörbundskansler Angela Merkel beslutade häromdagen att utvidga och förlänga nedstängningen av det tyska samhället, då regeringens test-strategi visat att coronaviruset, trots den stränga restriktionspolitiken, fortsatt breder ut sig.

Zimbabwe vill betala kompensation till fördrivna vita farmare

UTRIKESZimbabwes regering säger sig nu vilja kompensera de vita farmare som fördrevs från sina ägor under den förre presidenten Robert Mugabes styre. Landet har dock inte råd att betala utan kommer att vända sig till internationella finansiärer för att få ihop pengarna.

Påven: Rätten att äga privat egendom saknar stöd i kristen tradition, WEF: ”Du kommer ingenting äga och du kommer att vara lycklig”

UTRIKESI månadsskiftet november-december gjorde påven ett utspel som beskrivits som chockerande av många. Han hävdade att kristendomen inte stödjer rätten till att äga ett eget hem. Det ledde till förvånade och upprörda reaktioner, där flera påtalade att den som tvingas hyra eller tigga tak över huvudet aldrig kan vara fri. Nya Tider kan här avslöja att påvens uttalande ligger i linje med de planer globalisteliten sedan länge diskuterat och även mer eller mindre tydligt kommunicerat med allmänheten, något som gått de flesta förbi. Vi presenterar bland annat World Economic Forums 8-punktsvison för 2030. Dessa världsomvälvande planer börjar på olika sätt materialisera sig nu, bland annat i Kina.

Facebook ska radera hat mot svarta, men inte mot vita eller män

CENSURFöretaget Facebook, som länge har använt maskininlärning och artificiell intelligens för att automatiskt identifiera och radera vissa uttalanden på sin sociala plattform, ska hädanefter göra ett undantag för kränkningar som riktas mot män eller vita. Som skäl uppges att hat som riktas mot andra grupper är mer skadligt.

Vårdpersonal vägrar Covid-19-vaccination

UTRIKESKaliforniens hälso- och sjukvårdspersonal är inte särskilt entusiastiska över de nya Coronavaccinerna – mer än hälften av den behandlande medicinska personalen på ett sjukhus har sagt ”nej”. Även i Tyskland och Frankrike kan liknande fenomen observeras.

Wikileaks grundare Julian Assange utlämnas inte till USA – för tillfället

UTRIKESWikileaks grundare Julian Assange kan inte utlämnas till USA, har en domstol i London beslutat. Domaren blockerade begäran på grund av oro över Assanges psykiska hälsa och risken för självmord i USA. USA har meddelat domstolen sin avsikt att överklaga beslutet.

Gå till arkivet

Send this to a friend