Skip to Content

TOTAL ÖVERVAKNING av de kinesiska medborgarna är snart en verklighet för kommunistpartiet (CCP). En skärm visar ett ansiktsigenkänningssystem under IT-mässan 1st Digital China Summit at Strait International Conference and Exhibition Center i Fuzhou, Kina. Toppmötet som hölls den 22-24 april 2018 hade temat Låt datorisering driva på modernisering, påskynda byggandet av det digitala Kina. Åren 2017-2018 introducerades dessa system i det kinesiska samhället och väldigt mycket har hänt sedan dess. Foto: Visual China Group
KINA

Kina: Inget internet utan ansiktsskanning

PappersupplaganNya Tider v. 51-53

Den kinesiska staten tvingar från och med den 1 december alla landets 1,44 miljarder medborgare att skanna ansiktet innan de tillåts skaffa mobil- eller internetabonnemang. Ansiktsigenkänning som ett krav för att få använda internet är det senaste i enpartistatens alltmer långtgående ansträngningar för att hålla koll på sina medborgare. Sammantaget med världens mest omfattande kameraövervakning samt nya superkameror och avancerade AI-baserade mjukvaror så närmar sig det kinesiska kommunistpartiet med stormsteg närmast total övervakning. Tekniken är nu på väg till Europa, påskyndad av påstådda behov att upprätthålla virusrestriktioner.

Publicerad: 20 december, 2020, 16:52

  • Svenska

Läs även

Kinas minst 850 miljoner internetanvändare måste nu använda ansiktsidentifiering för att kunna registrera sig för internettjänster eller få ett nytt mobilnummer. Den kinesiska regeringen meddelade i september att telekommunikationsföretagen måste börja skanna användarnas ansikten för att verifiera deras identitet innan de tillåts teckna nya avtal. Den nya regeln trädde i kraft den 1 december och är en del av Kinas alltmer omfattande försök att hålla koll på sina medborgare och övervaka alla deras aktiviteter och beteenden. Den nya lagstiftningen kommer också att förbjuda landets invånare från att överföra sina mobilnummer till andra personer.

Kinas ministerium för industri och informationsteknik (MIIT), som är den statliga myndigheten som ansvarar för reglering av teknik och internet, skrev att beslutet var en del av deras åtgärder för att ”skydda medborgarnas legitima rättigheter och intressen i cyberrymden” samt förhindra bedrägeri.

Kritiker påpekar att staters påstådda vilja att ”skydda” och hålla människor ”trygga”, det i år alltid upprepade orden bakom virusrestriktioner, bara är svepskäl för att lura på befolkningarna mer övervakning och kontroll.

Kina är det första landet som kräver ansiktsidentifiering för att deras medborgare ska kunna registrera sig för mobil- och internettjänster, men fler länder väntas följa. Många länder har redan stramat åt reglerna för just registrering av mobil- eller internetabonnemang, och försäljning av anonyma kontantkort har förbjudits i många länder. I till exempel Singapore utdelas sedan flera år tillbaka mångåriga fängelsestraff för de som på olika sätt gör anonym användning av SIM-kort möjligt. Detta oaktat om några andra brott begås.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend