Skip to Content

Kinesiska fiskefartyg för ankar i Sydkorea på grund av dåligt väder den 6 december 2016. Foto: Ulleung-gun County Office
UTRIKES

Kinas gigantiska fiskeflotta tömmer haven på fisk

Digital utgåva

I allt fler farvatten över hela världen börjar en gigant att röra på sig och där den drar fram lämnar den ekonomier slagna i spillror och hav tomma på fisk. Det är en växande kinesisk fiskeflotta på hundratusentals skepp som förutom att tjuvfiska och förstöra hela fiskebestånd dessutom används som ett militärt maktmedel – för att expandera Kinas territorium.

Publicerad: 10 april, 2021, 14:16

  • Svenska

Läs även

Fiskebåtar som ett geopolitiskt maktmedel? Det låter osannolikt, men är precis vad Kina använder en gigantisk och växande fiskeflotta till, förutom att föda sin befolkning på 1,4 miljarder invånare. En fiskeflotta på hundratusentals fartyg som tömmer haven på fisk och förstör andra nationers ekosystem. För över tre miljarder människor, vars primära proteinkällor kommer från haven och med snabbt kollapsande fiskebestånd över hela jorden, är överfiske ett allvarligt hot, och än mer så när det används som ett strategiskt vapen.

Förutom att förstöra för lokala ekonomier används den kinesiska fiskearmadan för att lägga beslag på strategiskt och ekonomiskt viktiga områden långt från det kinesiska fastlandet. Det senaste målet som utsätts för den kalkylerade metodiken är öar och rev som Filipinerna anser tillhör dem. Där har Kina inlett en process de redan upprepat flera gånger, där man använder sig av sina aggressiva fiskemetoder under beskydd av stridsskepp och kustbevakning för att sedan bygga baser och på så vis lägga beslag på gigantiska områden av resursrikt hav. Nya Tider tittar närmare på ett av de största och i stort sett okontrollerade hoten mot världens fiskenäring, vilket samtidigt är ett illa dolt vapen för en expansionistisk politik: Kinas gigantiska fiskeflotta.

Andelen överfiskade bestånd av fisk ökar snabbt trots västvärldens försök att skydda dem. Bild: FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation

Tjuvfiske på industriell skala

Problemet har funnits i många år, men dess omfattning började först få en större internationell uppmärksamhet 2017 när ett krigsfartyg från Ecuador beslagtog ett kinesiskt fartyg, Fu Yuan Yu Leng 999, långt inne i ett av världens viktigaste naturreservat: Galapagosöarnas marina skyddszon.

I dess industriella fryscontainrar hittade man över 6 000 hajar, inklusive fridlysta hajarter som hammarhaj och valhaj tillsammans med hundratals ton andra fridlysta och hotade arter. Fartyget man beslagtagit var bara ett av de runt 250 fartyg som tillhör Kina och som fiskade precis kring gränsen av Galapagosöarna, som redan i 1978 hamnade på Unescos världsarvslista, områden som menas vara av extremt stor vikt och som skyddas från exploatering. Det hissade en varningsflagga och uppmärksammades i flera internationella massmedier som ett hot mot Galapagosöarnas unika djurliv. Men Fu Yuan Yu Leng 999 var bara ett av ett större antal fartyg som agerade i en koordinerad insats för att maximera fångsterna, utan hänsyn till djurlivet.

Bild från det beslagtagna Fu Yuan Yu Leng 999 som visar delar av omfattningen av tjuvfisket på utrotningshotade arter. Foto: Archivo Parque Nacional Galápagos

 

Flottan bestod av ett större antal stora fiskefartyg, men även gigantiska fraktfartyg med kapacitet att kyla ner tiotusentals ton med fångad fisk. Enligt internationell sjöfartslag är det förbjudet att föra över fraktvaror mellan fartyg, men kineserna brydde sig inte om detta. En av de mest talande aspekterna runt problemet är att fartyg ”försvann” från satellitkartorna när de närmade sig gränsen till den så kallade ekonomiska zonen, som sträcker sig som längst 200 sjömil utanför den territoriella gränsen av Galapagos, vilka tillhör Ecuador. Fartygen dök sedan upp igen på nytt utanför zonen ibland först efter några dagar, vilket av samtliga experter tyder på att man i direkt brott mot internationell sjöfartslag stänger av sin transponder, tjuvfiskar, och sedan sätter igång sin transponder igen när man åter är på internationellt vatten.

Satellitbilder visar aktiva fisketimmar kring Galapagos från den kinesiska fiskeflottan under 2020. Foto: Global Fishing Watch

 

Ecuador satte ner foten och skickade sin flotta och började borda kinesiska fartyg samtidigt som man krävde ett svar av Kina. Svaret blev att man givetvis skulle respektera internationell lag och stoppa ”alla illegala aktiviteter” – vilket man skyllde på privatpersoner och företag. Men flera år senare har antalet fartyg som härjar i området nu ökat till runt 350. Ändå representerar detta bara en liten del av den gigantiska och växande fiskeflotta som Kina har och som agerar över hela världen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Supervalmätning skakar Norge innan stortingsvalet

UTRIKESKommunistpartiet Rødt och Miljöpartiet MDG kan för första gången nå över fyraprocentsspärren. De små borgliga regeringspartierna räddas kvar. Senterpartiet, som tidigare i år sågs som utmanare om statsministerposten, rasade obarmhärtigt hela sommaren. Arbeiderpartiet kan vinna valet och bilda ny regering.

Arga protester i Kanada inför valet – Trudeau ”inte välkommen på gatorna längre”

UTRIKESDen 20 september hålls det val i Kanada efter att premiärminister Justin Trudeau utlyst nyval. Hur valet går är långt ifrån avgjort, men vad som är desto tydligare är att det nu finns ett utbrett och argt motstånd mot den liberala regeringen, inte minst på grund av de restriktioner många beskriver som ”drakoniska”. Trudeau blir utbuad av upprörda folkmassor så snart han visar sig på gatorna.

Brittiska sjukvården angriper vita människor offentligt

UTRIKESI Storbritannien omyndigförklaras vita människor nu officiellt av den statliga sjukvården. Folkgruppens medlemmar ska känna sig obekväma är budskapet från den skattefinansierade institutionen. Men det raspedagogiska utspelet som författats av en svart kvinnlig mångfaldsspecialist har väckt vrede. Människor befinner sig redan i en obekväm situation eftersom pandemin försatt 13 miljoner av landets invånare i vårdköer.

Gå till arkivet

Send this to a friend