Skip to Content

Kinesiska fiskefartyg för ankar i Sydkorea på grund av dåligt väder den 6 december 2016. Foto: Ulleung-gun County Office
UTRIKES

Kinas gigantiska fiskeflotta tömmer haven på fisk

Digital utgåva

I allt fler farvatten över hela världen börjar en gigant att röra på sig och där den drar fram lämnar den ekonomier slagna i spillror och hav tomma på fisk. Det är en växande kinesisk fiskeflotta på hundratusentals skepp som förutom att tjuvfiska och förstöra hela fiskebestånd dessutom används som ett militärt maktmedel – för att expandera Kinas territorium.

Publicerad: 10 april, 2021, 14:16

  • Svenska

Läs även

Fiskebåtar som ett geopolitiskt maktmedel? Det låter osannolikt, men är precis vad Kina använder en gigantisk och växande fiskeflotta till, förutom att föda sin befolkning på 1,4 miljarder invånare. En fiskeflotta på hundratusentals fartyg som tömmer haven på fisk och förstör andra nationers ekosystem. För över tre miljarder människor, vars primära proteinkällor kommer från haven och med snabbt kollapsande fiskebestånd över hela jorden, är överfiske ett allvarligt hot, och än mer så när det används som ett strategiskt vapen.

Förutom att förstöra för lokala ekonomier används den kinesiska fiskearmadan för att lägga beslag på strategiskt och ekonomiskt viktiga områden långt från det kinesiska fastlandet. Det senaste målet som utsätts för den kalkylerade metodiken är öar och rev som Filipinerna anser tillhör dem. Där har Kina inlett en process de redan upprepat flera gånger, där man använder sig av sina aggressiva fiskemetoder under beskydd av stridsskepp och kustbevakning för att sedan bygga baser och på så vis lägga beslag på gigantiska områden av resursrikt hav. Nya Tider tittar närmare på ett av de största och i stort sett okontrollerade hoten mot världens fiskenäring, vilket samtidigt är ett illa dolt vapen för en expansionistisk politik: Kinas gigantiska fiskeflotta.

Andelen överfiskade bestånd av fisk ökar snabbt trots västvärldens försök att skydda dem. Bild: FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation

Tjuvfiske på industriell skala

Problemet har funnits i många år, men dess omfattning började först få en större internationell uppmärksamhet 2017 när ett krigsfartyg från Ecuador beslagtog ett kinesiskt fartyg, Fu Yuan Yu Leng 999, långt inne i ett av världens viktigaste naturreservat: Galapagosöarnas marina skyddszon.

I dess industriella fryscontainrar hittade man över 6 000 hajar, inklusive fridlysta hajarter som hammarhaj och valhaj tillsammans med hundratals ton andra fridlysta och hotade arter. Fartyget man beslagtagit var bara ett av de runt 250 fartyg som tillhör Kina och som fiskade precis kring gränsen av Galapagosöarna, som redan i 1978 hamnade på Unescos världsarvslista, områden som menas vara av extremt stor vikt och som skyddas från exploatering. Det hissade en varningsflagga och uppmärksammades i flera internationella massmedier som ett hot mot Galapagosöarnas unika djurliv. Men Fu Yuan Yu Leng 999 var bara ett av ett större antal fartyg som agerade i en koordinerad insats för att maximera fångsterna, utan hänsyn till djurlivet.

Bild från det beslagtagna Fu Yuan Yu Leng 999 som visar delar av omfattningen av tjuvfisket på utrotningshotade arter. Foto: Archivo Parque Nacional Galápagos

 

Flottan bestod av ett större antal stora fiskefartyg, men även gigantiska fraktfartyg med kapacitet att kyla ner tiotusentals ton med fångad fisk. Enligt internationell sjöfartslag är det förbjudet att föra över fraktvaror mellan fartyg, men kineserna brydde sig inte om detta. En av de mest talande aspekterna runt problemet är att fartyg ”försvann” från satellitkartorna när de närmade sig gränsen till den så kallade ekonomiska zonen, som sträcker sig som längst 200 sjömil utanför den territoriella gränsen av Galapagos, vilka tillhör Ecuador. Fartygen dök sedan upp igen på nytt utanför zonen ibland först efter några dagar, vilket av samtliga experter tyder på att man i direkt brott mot internationell sjöfartslag stänger av sin transponder, tjuvfiskar, och sedan sätter igång sin transponder igen när man åter är på internationellt vatten.

Satellitbilder visar aktiva fisketimmar kring Galapagos från den kinesiska fiskeflottan under 2020. Foto: Global Fishing Watch

 

Ecuador satte ner foten och skickade sin flotta och började borda kinesiska fartyg samtidigt som man krävde ett svar av Kina. Svaret blev att man givetvis skulle respektera internationell lag och stoppa ”alla illegala aktiviteter” – vilket man skyllde på privatpersoner och företag. Men flera år senare har antalet fartyg som härjar i området nu ökat till runt 350. Ändå representerar detta bara en liten del av den gigantiska och växande fiskeflotta som Kina har och som agerar över hela världen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

AfD-medlemmar ej välkomna i polisfacket

UTRIKESNågra dagar före de tre delstatsvalen i Tyskland som hölls den 14 mars publicerade styrelsen för det största av de tre olika fackförbunden för olika kategorier av poliser i Tyskland ett skarpt uttalande. Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) kritiserades. Fackets styrelse menar att medlemskap i partiet är oförenligt med medlemskap i polisfacket. De övriga två polisfacken har veterligen inte uttalat sig. Inte heller har någon AfD-medlem hittills uteslutits.

Covid-vaccinen skärskådas vid stor hälsokonferens i USA – Läkaren Christiane Northrup: Injektionerna är inte vaccin

COVID-19Vid en tongivande konferens i USA i mitten av april framträdde flera kända namn och kritiker mot coronarestriktioner och de inskränkningar i vår frihet dessa lett till. Där togs även hälsoaspekten upp och då inte minst de kontroversiella covid-vaccinen. Talen innehöll inte sällan mycket viktig information som undertryckts av etablissemanget. Bland annat att vaccinen inte skyddar mot smitta. Nya Tider återger här den kända kvinnoläkaren Christiane Northrups tal. Vi kan genom det avslöja det dolda skälet till varför globalisterna så fanatiskt stoppat väl fungerande behandlingsmetoder mot Covid-19.

Över 2 000 illegala migranter anländer till Lampedusa inom några timmar

UTRIKESÖver 2 000 illegala migranter har anlänt till den italienska Medelhavsön Lampedusa på bara några timmar. På måndagsmorgonen registrerade myndigheterna 20 båtar som landat på ön, som tillhör regionen Sicilien, det senaste dygnet, rapporterar italienska medier. Mottagningscentret är redan helt överfullt. Några hundra migranter kommer nu att föras till Sicilien.

I Ungern finns det mer vaccin än människor som vill ha dem

UTRIKESI slutet av april meddelade Ungerns premiärminister Viktor Orban att det nu finns fler vaccin tillgängliga landet än vad som efterfrågas. Ungern är det enda landet i Europa i den situationen.

”Inbördeskriget hotar i Frankrike och det vet ni”: Fransk militär avfyrar ännu en salva mot Macron med nytt öppet brev

UTRIKESEn grupp aktiva franska militärer har publicerat ett nytt öppet brev till landets president Emmanuel Macron och varnat honom för ett ”inbördeskrig” i landet efter alla ”eftergifter” han gjort till islamismen.

Utomhusfester bryter ut över hela Spanien när undantagstillståndet upphör

UTRIKESTusentals människor gick ut på gatorna på lördagskvällen efter att coronarestriktioner som till exempel utegångsförbud upphört rapporterar den spanska dagstidningen El Pais.

Ryssland räds inte Covid-19

UTRIKESEn storartad militärparad hölls nyligen i Moskva och flera andra städer.

Franska generaler varnar för inbördeskrig – Politiker hotar att straffa dem

FRANKRIKEI ett öppet brev till den franska regeringen varnar 20 pensionerade generaler, och över tusen officerare och soldater, för att landet är på väg mot inbördeskrig, och antyder att ett militärt ingripande kan bli aktuellt om politikerna inte tar tag i problemen. Nu hotar politikerna att straffa militärerna.

Gå till arkivet

Send this to a friend