Skip to Content

TRYGGHET sätts framför de franska slagorden ”Frihet, jämlikhet, broderskap”. Kineserna i Paris känner sig utsatta för angrepp från kriminella gäng, som man hävdar inriktar sig på just kineser eftersom de är kända för att ha mycket kontanter och samtidigt drar sig för att polisanmäla attacker. Stillbild AFP

Kineser i Frankrike protesterar mot våldet

Den 4 september tågade tusentals personer, huvudsakligen av östasiatiskt ursprung, genom Paris gator för att protestera mot det våld som de i allt högre grad blir utsatta för. Den direkta anledningen till manifestationen var mordet för en månad sedan på den 49-årige kinesiske skräddaren och familjefadern Zang Chaolin i den mångkulturella stadsdelen Aubervilliers.

Publicerad: 15 september, 2016, 18:39

  • Svenska

Läs även

Enligt polisen demonstrerade 14 000 kineser i Paris mot den eskalerande brottsligheten och vad kineserna kallar ”rasismen mot asiater”. De flesta deltagare bar t-tröjor med texten ”Säkerhet för alla” och många bar franska flaggor, men även kinesiska flaggor syntes i folkhavet.

Bland demonstrationens plakat kunde läsas: ”Zang Chaolin, död för ingenting. Vem blir nästa?”. Demonstranterna menar att myndigheterna har gett upp stadsdelen och tillåtit kriminaliteten att breda ut sig. Till tv-kanalen BFMTV sade deltagaren Jacques Hua:

– Det som tidigare var väskryckningar, har nu blivit stölder med våldsamma attacker av organiserade gäng. Man väljer särskilt ut asiater på grund av de fördomar som finns mot gruppen.

Demonstranten Elodie Ye vill se mer satsningar på områdets säkerhet:
– Vad vi nu kräver är mer resurser till polisen och för förebyggande åtgärder.

Zang Chaolin, skräddare och familjefar, mördades vid ett rån den 7 augusti. Han fick en spark mot struphuvudet och avled på sjukhus några dagar efter överfallet. Rånarna kom över lite godis, ett paket cigaretter och ett par solglasögon. Stillbild BFMTV

Zang Chaolin, skräddare och familjefar, mördades vid ett rån den 7 augusti. Han fick en spark mot struphuvudet och avled på sjukhus några dagar efter överfallet. Rånarna kom över lite godis, ett paket cigaretter och ett par solglasögon. Stillbild BFMTV

Vid en liknande demonstration i Aubervilliers i augusti, sade en demonstrant till nyhetsbyrån AFP bland annat:
– Vi är ett lätt byte. Normalt sett demonstrerar vi inte, för det är inte i våra gener att demonstrera. Vi attackeras under tystnad, utan att beklaga oss alltför mycket. Vi vill visa att vi också kan skrika.
Andra demonstranter fyllde i att kineser sällan anmäler överfall och därmed uppfattas som ofarliga byten. Nu kommer det dock att vara slut med det, hävdar Francois Ormillien, som är gruppens jurist. Om myndigheterna inte agerar kommer kineserna att bilda egna medborgargarden för att försvara sig, varnar han.

– Det finns [kinesiska] ungdomar 17-19 år som är mer aggressiva än de äldre och vill ta saken i egna händer, men de utgör en liten minoritet, sade Ormillien till AFP, men antydde att detta kan förändras.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Covid 1984 – övervakning är ”det nya normala”

DEBATTKanske är viruset SARS-CoV-2 naturligt, kanske har det sluppit ut från ett labb av misstag, kanske har det konstruerats och planterats avsiktligt. Det kommer nog aldrig att kunna avgöras. Säkert är att läkemedelsindustrin och de stora drakarna (Gates, Wellcome, Rockefeller, med flera) som opererar i skymningslandet bakom politiken, är väl förberedda. De har väntat på det här. Det visade sig kanske för svårt och tidsödande att skrämma fram den nya världsordningen med klimatfrågan. De har nu på tre månader åstadkommit mer för att förverkliga sin plan än de gjort på 30 år med klimatskrämseln. Debattör Åke Blomdahl menar att coronapandemin används som svepskäl till att införa omfattande kontroll och restriktioner.

13-åring halshuggen av sin muslimske pappa

UTRIKESEn 13-årig iransk flicka halshöggs med en skära när hon sov. Gärningsmannen var hennes egen pappa som mördade flickan för att bevara sin familjs ”heder”. Mordet skedde efter att han upptäckt att 13-åringen blivit kär i en 35-årig man och rymt med denne. Iran har dödsstraff men på grund av islamsk lagstiftning kan pappan komma att gå fri och ostraffad.

Trump hotar stänga ner Twitter

UTRIKESEfter att den sociala mediekanalen Twitter markerade två inlägg, så kallade ”tweets” från den amerikanska presidenten Donald Trump igår har presidenten reagerat kraftigt och hotar med nedstängning av Twitter. Han menar att de sociala medierna tystar konservativa röster vilket leder till en ensidig politisk debatt.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Trumps administration diskuterar USA:s första kärnvapenprov på årtionden

UTRIKESTrumpadministrationen har överlagt om att genomföra det första amerikanska kärnvapentestet sedan 1992 i ett drag som skulle få långtgående konsekvenser för förbindelserna med andra kärnvapenmakter och upphäva ett decennier långt moratorium för sådana provsprängningar uppger högt uppsatta tjänstemän inom administrationen.

Skandal runt processen mot Salvini

UTRIKESDen anti-migrationspolitik som genomfördes av Matteo Salvini var laglig, men den italienska rättvisan valde trots det att väcka åtal, enligt en WhatsApp-konversation mellan domare, avslöjar den italienska pressen.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Gå till arkivet

Send this to a friend