Skip to Content

TRYGGHET sätts framför de franska slagorden ”Frihet, jämlikhet, broderskap”. Kineserna i Paris känner sig utsatta för angrepp från kriminella gäng, som man hävdar inriktar sig på just kineser eftersom de är kända för att ha mycket kontanter och samtidigt drar sig för att polisanmäla attacker. Stillbild AFP

Kineser i Frankrike protesterar mot våldet

Den 4 september tågade tusentals personer, huvudsakligen av östasiatiskt ursprung, genom Paris gator för att protestera mot det våld som de i allt högre grad blir utsatta för. Den direkta anledningen till manifestationen var mordet för en månad sedan på den 49-årige kinesiske skräddaren och familjefadern Zang Chaolin i den mångkulturella stadsdelen Aubervilliers.

Publicerad: 15 september, 2016, 18:39

  • Svenska

Läs även

Enligt polisen demonstrerade 14 000 kineser i Paris mot den eskalerande brottsligheten och vad kineserna kallar ”rasismen mot asiater”. De flesta deltagare bar t-tröjor med texten ”Säkerhet för alla” och många bar franska flaggor, men även kinesiska flaggor syntes i folkhavet.

Bland demonstrationens plakat kunde läsas: ”Zang Chaolin, död för ingenting. Vem blir nästa?”. Demonstranterna menar att myndigheterna har gett upp stadsdelen och tillåtit kriminaliteten att breda ut sig. Till tv-kanalen BFMTV sade deltagaren Jacques Hua:

– Det som tidigare var väskryckningar, har nu blivit stölder med våldsamma attacker av organiserade gäng. Man väljer särskilt ut asiater på grund av de fördomar som finns mot gruppen.

Demonstranten Elodie Ye vill se mer satsningar på områdets säkerhet:
– Vad vi nu kräver är mer resurser till polisen och för förebyggande åtgärder.

Zang Chaolin, skräddare och familjefar, mördades vid ett rån den 7 augusti. Han fick en spark mot struphuvudet och avled på sjukhus några dagar efter överfallet. Rånarna kom över lite godis, ett paket cigaretter och ett par solglasögon. Stillbild BFMTV

Zang Chaolin, skräddare och familjefar, mördades vid ett rån den 7 augusti. Han fick en spark mot struphuvudet och avled på sjukhus några dagar efter överfallet. Rånarna kom över lite godis, ett paket cigaretter och ett par solglasögon. Stillbild BFMTV

Vid en liknande demonstration i Aubervilliers i augusti, sade en demonstrant till nyhetsbyrån AFP bland annat:
– Vi är ett lätt byte. Normalt sett demonstrerar vi inte, för det är inte i våra gener att demonstrera. Vi attackeras under tystnad, utan att beklaga oss alltför mycket. Vi vill visa att vi också kan skrika.
Andra demonstranter fyllde i att kineser sällan anmäler överfall och därmed uppfattas som ofarliga byten. Nu kommer det dock att vara slut med det, hävdar Francois Ormillien, som är gruppens jurist. Om myndigheterna inte agerar kommer kineserna att bilda egna medborgargarden för att försvara sig, varnar han.

– Det finns [kinesiska] ungdomar 17-19 år som är mer aggressiva än de äldre och vill ta saken i egna händer, men de utgör en liten minoritet, sade Ormillien till AFP, men antydde att detta kan förändras.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Snabb överblick över dagens spelbonusar

Mycket har hänt sedan staten öppnade upp den svenska spelmarknaden, numera finns det en bra bit över hundra spelsidor med svensk licens med. Ett stort utbud är alltid välkommet, men det är också svårare att hitta den där sajten som passar en allra bäst. Ett enkelt sätt att underlätta jakten är att kika in på informationssidan Casinobonusar.nu.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Drama under norsk rösträkning!

UTRIKESSegerstämning hos Arbeiderpartiet – men Senterpartiet vann valet. Trots tapp från 2017 firade man ordentligt hos Ap. Regeringspartiet H tappade mest stöd och V, KrF, MDG vägde fram och åter under spärrgränsen medan räkningen pågick.

Gå till arkivet

Send this to a friend