Skip to Content

Kinesisk studie visar att asymptomatiska fall inte smittar

Publicerad: 21 november, 2020, 16:45

  • Svenska

Enligt en kinesisk studie av resultaten av den stora testningsoperation, av nästan varje invånare, som myndigheterna genomförde i Wuhan finns det inga bevis för att positiva fall utan symptom spred sjukdomen.

Studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature, granskade resultaten av testerna mellan maj och juni i Wuhan, den stad där de första fallen av Covid-19 upptäcktes i slutet av 2019. Totalt testades nästan 10 miljoner människor, vilket motsvarar 92 procent av alla invånare över sex år.

Inte ett enda symptomatiskt fall ska ha identifierats, och endast 300 asymptomatiska. Av de 1 174 nära kontakterna till de asymptomatiska fallen hittades inga nya smittade. Enligt artikeln i Nature finns det ”inga bevis för att de identifierade asymptomatiska positiva fallen var smittsamma”, och kan testernas resultat hjälpa hälsomyndigheterna att ”justera förebyggande och kontrollstrategier under tiden efter lockdown”.

Artikelförfattarna medgav att tidigare studier hade hittat bevis för asymptomatiska individer kunde smitta och bli symptomatiska i ett senare skede, men hävdade att de som är positiva efter den strikta nedstängningen av Wuhan har en låg virusmängd och därför inte kan smitta andra människor.

Wuhan upprätthöll en strikt lockdown i 70 dagar, då staden i stort sett var isolerad från övriga Kina och en person per hushåll endast fick lämna hemmet i högst två timmar. Världshälsoorganisationen (WHO) gick tidigare i år ut med att asymptomatiska fall sällan smittar andra med Covid-19, men tog senare tillbaka påståendet.

Källa:

https://www.rt.com/news/507402-wuhan-asymptomatic-cases-coronavirus-study/

 

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

I Italiens tidigare mest drabbade område sägs nu flockimmunitet ha uppnåtts

Publicerad: 27 november, 2020, 19:07

Under coronavågen i våras var Lombardiet i Italien den hårdast drabbade regionen i Europa, men i provinsen Bergamo i samma region verkar invånarna nu besparas den andra våg som många delar av Italien genomgår.

Vissa läkare menar att de låga smittotalen delvis beror på att den första vågen har gjort invånarna mer försiktiga och mer villiga att iaktta exempelvis social distansering, medan flera experter anser att Bergamo har uppnått flockimmunitet. En mycket större andel av Bergamos invånare har utvecklat viss motståndskraft mot viruset än i övriga Lombardiet och Italien som helhet.

Av de 10 000 personer som testades av provinsens hälsomyndigheter i juni, bar 57 procent på antikroppar. De testerna utfördes i områdets mest drabbade delar, men i en mer representativ studie i Bergamo hade en fjärdedel av invånarna antikroppar, vilket kan jämföras med 1 av 13 i Milano och 1 av 40 i Italien som helhet. Enligt beräkningar av Mario Negri-institutet för farmakologisk forskning i Bergamo kan så många som 420 000 av provinsens 1,1 miljoner invånare ha exponerats för viruset. Enligt samma studie kan 96 procent av alla smittofall ha gått under hälsomyndigheternas radar.

Massimo Galli, expert på smittsamma sjukdomar vid universitetet i Milano, sade vid ett nätmöte med journalister att även om antikroppar inte alltid ger fullt skydd, och människor kan bli smittade en andra gång, ”betyder, i allmänhet, flockimmunitet mycket för ett virus som detta”, och fortsatte:
– Jag är övertygad om att den stora majoriteten av människor som har haft viruset är skyddade från denna smitta eller, om de får en annan virusstam, får en mild smita.

Källa:

https://www.politico.eu/article/bergamo-italy-covid-second-wave-build-community-immunity/

 

[email protected]

Hög effektivitet hos vaccin förklaras av att det testades på yngre personer

Publicerad: 25 november, 2020, 17:56

Den 23 november meddelade läkemedelsföretaget AstraZeneca att dess vaccin AZD1222 mot Covid-19 har en 70 procents verkan, ett medeltal för två olika tester. Den ena gruppen fick en halv dos av vaccinet, följt av en hel dos en månad senare, medan den andra gruppen fick hela doser vid båda tillfällena. Det förvånansvärda resultatet blev att den första gruppen uppvisade 90 procents effektivitet, den andra 62 procent. I normala fall ger en högre dos en starkare effekt.

Det visade sig att den lägre dosen gavs till personer mellan 18 och 55, den högre till äldre personer. Det gjorde resultatet mindre uppseendeväckande, då yngre personer tenderar att svara bättre på vissa typer av vaccin. AstraZeneca har tidigare uppgivit att deras vaccin har haft en god effekt på de äldre.

Moncef Slaou, chef för den amerikanska regeringens program för att snabbt få fram ett vaccin, förklarade att skillnaden i dosering inte var avsiktlig, utan berodde på att mängden som placerades i vissa provrör var felaktig.

Geoffrey Porges, analytiker för investmentbanken SVB Leerink, menar att händelsen kan få negativa konsekvenser för företaget, och att vaccinet troligen inte kommer att godkännas av USA:s läkemedelsmyndighet FDA:
– Jag tror inte att FDA kommer att se positivt på något test där dosen, eller åldersgrupperna, eller någon annan faktor, ändrades mitt i testerna, omedvetet eller medvetet.

Bland övriga företag som nu försöker erövra marknaden för vacciner i Västvärlden återfinns amerikanska Moderna och Pfizer, tillsammans med dess tyska samarbetspartner BioNTech. Enligt den ryska nyhetstjänsten RT finns också lovande vacciner under utveckling i Kina och Ryssland, som är lämpliga för marknader i fattigare länder.

Källa:

https://www.rt.com/news/507765-astrazeneca-vaccine-younger-people/

 

[email protected]

Tyska delstater enas om julrestriktioner

Publicerad: 24 november, 2020, 18:43

Efter förbundskansler Angela Merkels uppmaning att hitta en gemensam linje, har delstaternas ministerpresidenter enats om nya coronarestriktioner för december och troligen också januari. De ska presentera sitt förslag för Merkel i morgon, den 25 november.

Förslaget innehåller bland annat:
– Hotell, restauranger och gym kommer fortsätta att hållas stängda.
– Privata sammankomster begränsas till medlemmar av två hushåll och maximalt fem personer. Barn under 14 år räknas inte in i antalet.
– Skyddsmasker förblir obligatoriska i offentliga byggnader, affärer och kollektivtrafik. Möjligen kan mask bli obligatorisk även utomhus, där man ofta samlas i stora skaror. Masktvång kan också komma att införas i skolor från årskurs 7.
– Om ett smittofall upptäcks i en klass, ska elever och lärare sättas i en fem dagars karantän och genomgå snabbtester.

Vissa lättnader föreslås dock införas mellan den 23 december till den 1 januari. Upp till tio personer ska då få träffas och från fler än två hushåll, och kyrkor kan tillåtas att hålla högtidsevenemang. Efter denna period uppmanas folk att självisolera i ett antal dagar.

Samtidigt vill delstaterna ge en viss ekonomisk stimulans:
– Befintliga program för att stödja näringsidkare, egenföretagare och föreningar ska förlängas.
– Regeringen uppmanas förlänga sina lån till särskilt drabbade affärsrörelser, som de inom de kultur-, rese- och evenemangsbranschen, till mitten av 2021.

Bayerns ministerpresident Markus Söder, från konservativa CSU, skrev den 22 november på Twitter:
”Vi måste förlänga lockdown. Tyvärr är siffrorna fortfarande för höga. Om vi avbryter åtgärderna för tidigt, riskerar vi en allvarlig försämring. Då börjar allt från noll igen. Hellre en längre lockdown nu än en total vid jul.”

Källa:

https://www.dw.com/en/coronavirus-germany-lockdown-covid/a-55699925

 

[email protected]

Spaniens premiärminister utlovar unik vaccinationsstrategi

Publicerad: 23 november, 2020, 17:34

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez, från socialdemokratiska PSOE, sade i ett tal till nationen den 23 november att de första godkända vaccinerna mot Covid-19 som anländer till Spanien kommer att delas ut på 13 000 platser i landet.

Enligt Sánchez kommer de första försöken inledas i januari, och en expertgrupp ska avgöra vilka grupper som kommer att prioriteras. Klart är att individer som arbetar inom vård och äldre personer, särskilt de på äldreboenden, kommer att tillhöra de första, tillsammans med kroniskt sjuka och andra personer inom högriskgrupper.

De 13 000 vaccinationsplatserna sammanfaller med antalet sjukhus och vårdcentraler i Spaniens olika regioner. Primärvården kommer att ansvara för de första vaccinationerna i Spanien, en strategi som skiljer sig från exempelvis Tysklands, där infrastrukturen för vaccinationer är separat från det övriga vårdsystemet.

Den spanska strategin blir effektiv genom att vaccinationsplatserna ligger nära befolkningscentra, medan man i Tyskland använder platser som flyghangarer och idrottsanläggningar. I sitt tal nämnde Sánchez, som exempel på denna effektivitet, att 10 miljoner invånare vaccineras mot influensa varje år. Han sade vidare att regeringen kommer att ”garantera rättvis tillgång till vaccinet eller vaccinerna” och att ”en betydande del av befolkningen kan vaccineras med all garanti under årets första kvartal”.

Utöver hälsoexperter från regionerna, deltar specialister inom bioteknologi, matematisk och sociologisk modellering i skapandet av Spaniens vaccinationsstrategi, liksom Spanska vaccinationsförbundet.

Sánchez berättade också att ett informations- och registreringssystem kommer att skapas för att övervaka vaccinationsprocessen. Hälsoministeriet kommer att leverera vaccinerna, medan regionerna ansvarar för att ha materiel, vårdteam och resurser för att utföra själva vaccinationen. Han påpekade att EU har undertecknat fem kontrakt för att få 1,2 miljarder doser av vaccinet, och att Spanien kommer att få tio procent av dessa.

Källa:

https://english.elpais.com/society/2020-11-23/spanish-pm-announces-unique-vaccination-strategy-via-the-countrys-primary-healthcare-system.html

 

[email protected]

Storbritanniens finansminister: ”Det blir ingen normal jul”

Publicerad: 22 november, 2020, 17:18

I en intervju med Sky News säger Storbritanniens finansminister Rishi Sunak:
– Jag tror att de goda nyheterna är att vi lämnar nationella restriktioner den 2 december, som premiärministern sade i början av de månadslånga restriktionerna, och vi kommer att gå tillbaka till ett system med olika nivåer, vilket är ett mycket bättre sätt att hantera detta, på ett lokalt sätt.

 

Rishi Sunak. Stillbild Sky News

 

 

Han fortsatte:
– När det gäller julen, hur frustrerande det än är för oss, kommer den inte att bli normal i år, men med det sagt, premiärministern och alla andra, försöker vi hitta sätt för familjerna att tillbringa tid med varandra under julen.

Angående diskussioner om att för varje dag som restriktioner lättas under julen kan fem dagars striktare restriktioner komma att behövas efteråt, sade Sunak att han tror att ”det är svårt att vara så exakt och finkornig om vilken påverkan en enskild åtgärd kan ha”. Han berättade vidare att premiärminister Boris Johnson ska ge mer information i morgon, den 23 november, och fortsatte:
– Det vi vill göra är att hela tiden anpassa oss och utvecklas allteftersom vi får mer information om viruset. Varje dag, varje vecka, som vi genomgår det här får vi mer information, vi ser vad som fungerar, vad som är det mest effektiva sättet att stoppa spridningen av viruset, samtidigt som vi minimerar restriktioner för människors frihet.

Finansministern ägnade även ekonomin en tanke:
– Det är en tragedi att 750 000 människor redan har förlorat sina arbeten. Det är miljoner familjer och människor som påverkas av det, och det är en svår tid för alla.

I programmet medverkade också virologen Calum Semple, som menade att följden av en jul med mildare restriktioner mycket väl kunde bli de fem dagarna av striktare restriktioner:
– Ja, jag tror att det stämmer på ett ungefär, men det ska inte ses som att det måste bli drakoniska restriktioner. Det kommer bara att bli förlängda restriktioner och en högre nivå av restriktioner i vissa områden.

Källa:

https://www.heraldscotland.com/news/18889644.coronavirus-rishi-sunak-warns-its-not-going-normal-christmas-year/

 

[email protected]

En lögn från smittad orsakade lockdown i Australien

Publicerad: 20 november, 2020, 18:02

En nyligen införd lockdown i delstaten South Australia kommer att upphävas efter att myndigheterna avslöjade att den baserades på en lögn som gavs till smittspårare. Det tillkännagavs vid en presskonferens den 20 november, där delstatens premiärminister Steven Marshall uppgav att en individ medvetet hade vilselett personalen ansvarig för smittspårning.

Personen hade sagt att han besökt en pizzeria en gång, och då blivit smittad, när han i själva verket arbetade och hade tillbringat många skift där under den aktuella perioden. Marshall kommenterade historien:
– Att säga att jag är rasande över den här individens agerande är en total underdrift. Denne individs själviska agerande har försatt hela vår delstat i en mycket svår situation.

Lögnen resulterade i att delstaten plötsligt införde lockdown i sex dagar, med skärpta restriktioner för sammankomster och affärsrörelser. Nu, två dagar senare, ska de återigen lättas. Vid presskonferensen lät poliskommissarie Grant Stevens meddela:
– Från och med lördag midnatt kommer vi att återgå till restriktioner som liknar de vi införde i början av veckan.

Incidenten har väckt många reaktioner på sociala medier. Bland annat undrar man hur en persons påstående kunde skapa så kraftiga åtgärder och varför myndigheterna inte först försökte bekräfta hans uppgifter. Andra riktade sin ilska mot den hittills okände mannen ifråga, och krävde att han skulle ”ställas till svars”. Premiärminister Marshall poängterade dock att det inte är straffbart att ljuga för smittspårare.

Källa:

https://www.rt.com/news/507245-south-australia-lockdown-lie/

 

[email protected]

Virusvarianten funnen i minkar bedöms ha dött ut

Publicerad: 19 november, 2020, 18:48

Enligt det danska hälsoministeriet är den variant av Covid-19 som ledde till avlivning av minkar, som bar viruset, ”med all sannolikhet utdöd”. Avlivningen initierades efter att forskning utförd av Statens seruminstitut (SSI) visade att en variant av viruset kallad C5 var svårare för antikroppar att bekämpa och utgjorde ett potentiellt hot mot vacciners effektivitet.

I ett pressmeddelande skriver hälsoministeriet den 19 november att SSI inte har stött på C5-varianten sedan den 15 september och att ”SSI därför bedömer att denna variant med all sannolikhet har dött ut”.

François Balloux, chef för genetikinstitutionen vid University College London (UCL), säger till dagstidningen The Guardian:
– Det här är goda nyheter, även om jag redan misstänkte att Kluster 5 hade dött ut. Dess utbredning var aldrig särskilt stor och har inte setts till sedan september.

Han sade vidare att ”oron för Kluster 5 kan ha varit överdrivna vid tillfället”, men att det inte betydde att avlivningen var onödig:
– Nej, avlivningen var inte omotiverad. Framför allt på grund av antalet av minkar som bar på Covid-19. Mutationen var inte skälet för mig. Det var den stora ansamlingen av Covid-19 i minkar. Jag vill också påpeka att minkar rymmer regelbundet, så man vill inte riskera att vilda djur också smittas.

Joanne Santini, professor i mikrobiologi vid UCL, menar att Danmark har lyckats stoppa spridningen av denna virusvariant, men manar till försiktighet:
– Jag skulle vilja veta om beskedet om utdöende berodde på att man placerade smittade människor i karantän och isolerade deras kontakter, samt avlivade minkarna, eller om C5 dog ut naturligt.

Hon menar att det är av stor betydelse att kunna utesluta möjligheten att andra djur smittats, och tillade att ”det får tiden utvisa”.

Källa:

https://www.theguardian.com/environment/2020/nov/19/danish-covid-mink-variant-very-likely-extinct-but-controversial-cull-continues

 

[email protected]

Nya demonstrationer i Tyskland

Publicerad: 18 november, 2020, 18:02

Läs även

Den 18 november samlades tusentals människor i Berlin för att protestera mot de ändringar av Tysklands smittskyddslag som diskuterades i förbundsdagen vid samma tidpunkt. Demonstranterna slog på kastruller, blåste i visselpipor och ropade slagord som ”Vi är folket”. Banderoller hade budskap som ”För upplysning. Fred och frihet”, och en demonstrant bar en skyddsmask med texten ”Merkel-munkorg”. De möttes av kravallpolis, som förhindrade dem från att komma för nära parlamentsbyggnaden, bland annat genom att använda vattenkanoner. 190 demonstranter ska ha arresterats.

 

Stillbild RT

 

Lagförslaget innebär att regeringen ska kunna införa restriktioner för sociala kontakter, sätta regler för maskbärande och stänga ned affärer och olika evenemang. Den ska också skapa ett regelverk för stängningar av skolor och daghem.

Lagen röstades igenom av förbundsdagen, det tyska underhuset, med 415 röster för och 236 emot. Förslaget godkändes därefter i förbundsrådet, det tyska överhuset, och ska slutligen undertecknas av president Frank-Walter Steinmeier.

Förespråkare för lagen menar att den skulle skapa en solid legal grund för utfärdande av regler för avstånd, rörelse och sammankomster. Kritiker hävdar att den skulle ge regeringen alltför stor makt och hota medborgerliga rättigheter.

Hälsominister Jens Spahn försvarade de föreslagna åtgärderna i parlamentet före omröstningen, och sade bland annat att myndigheterna ”kämpar varje dag för att hitta balansen” mellan restriktioner och upprätthålla de demokratiska friheterna. Han hävdade vidare att Tyskland hade gått rätt väg och klarat sig bättre än många andra europeiska länder.

Spahn hyllade också det tyska läkemedelsföretaget BioNTech, som sägs ligga långt fram i utvecklingen av ett vaccin. Han förnekade att vaccinationer kommer att bli obligatoriska.

Källor:

https://www.dw.com/en/police-break-up-large-berlin-protests-as-legislature-debates-tougher-coronavirus-laws/a-55644706

https://www.aljazeera.com/news/2020/11/18/thousands-of-germans-protest-against-merkels-coronavirus-plans

https://apnews.com/article/berlin-police-disperse-protest-virus-11dfd745d227ea773a9ac62edd2d4a7c

 

[email protected]

De flesta spanjorer skulle stödja ny lockdown i hemmet

Publicerad: 17 november, 2020, 10:55

Enligt en opinionsundersökning från institutet 40dB skulle sex av tio spanjorer stödja en ny isolering i hemmet om det behövs för att bekämpa den andra vågen av coronasmittan. Under den första vågen införde den spanska regeringen en av världens striktaste nedstängningar, där invånarna endast fick lämna sina hem för nödvändiga ärenden.

Under hösten har flera regioner bett centralregeringen om tillstånd att återigen införa isolering i hemmen. Hälsoministeriet har hittills dock sagt nej, med motiveringen att nuvarande restriktioner, med nattligt utegångsförbud och begränsat resande mellan regioner, är tillräckliga för att bromsa smittspridningen.

Förutom att 61,2 procent skulle stödja isolering i hemmet, visar undersökningen också att 72 procent anser att åtgärder för att minska smittspridningen ska prioriteras även om de skadar ekonomin. De flesta uppgav också att de hade förändrat sitt beteende, som att begränsa sitt sociala umgänge.

Undersökningen omfattade 2 000 personer och genomfördes mellan den 30 oktober och den 6 november, då antalet rapporterade fall steg i de flesta regioner. Sedan den 9 november har smittspridningen visat tecken på att avta.

Svaren i undersökningen varierar stort utifrån politisk hemvist. 48 procent av de som röstar på nationalistiska Vox anser att ekonomin ska prioriteras, medan motsvarande siffra för anhängare av regeringspartierna Socialistpartiet och Unidas Podemos är 14,6 och 10,8 procent. På samma sätt var de flesta av regeringspartiernas väljare positiva till isolering i hemmet, medan de flesta av Vox väljare var negativa.

 

[email protected]

Spädbarn separeras från mödrar på brittiska sjukhus

Publicerad: 16 november, 2020, 18:06

I ett brev till Matt Hancock, statssekreterare för hälsofrågor, varnar läkare och frivilligorganisationer i Storbritannien för att spädbarn tas ifrån mödrar på sjukhus helt i onödan, med hänvisning till risken för smittspridning. De menar att åtgärderna som håller föräldrar separerade skapar både fysiska och psykiska problem. Föräldrar hålls också borta från sina nyfödda barn om de är sjuka, vilket orsakar ångest och förhindrar anknytning.

I brevet kräver 250 läkare och 18 frivilligorganisationer att sjukhusen ser över sina regler och att nationella riktlinjer utformas för att möta familjers behov under graviditet, födsel och amning. De anser att mödrar och barn ska hållas tillsammans så mycket som möjligt och att varken barn eller förälder ska behandlas som en besökare när den ena är patient.

Barnläkaren Victoria Thomas sade till dagstidningen The Guardian:
– Mammor och bebisar är en enhet. Som läkare kan jag inte se någon ytterligare risk i att bebisen läggs in med sin mor eller tvärtom. Personer som åtskiljer föräldrar och barn går emot riktlinjerna och skadar barnens och föräldrarnas mentala och fysiska hälsa.

Kvinnor berättar också om hur de har avvisats vid sjukhusbesök för att de har kommit med sitt barn. Andra har tvingats vänta på resultat från Covid 19-tester innan de tillåtits vara med sina spädbarn på enheter för barn och mödrar, vilket har hållit dem åtskiljda i tre dagar.

En talesperson för Storbritanniens offentliga vårdsystem NHS sade i ett uttalande:
– NHS har varit tydligt med att föräldrar ska vara med sina bebisar på neonatal-avdelningar så mycket som möjligt och restriktioner ska endast finnas när det är absolut nödvändigt.

Källa:

https://www.theguardian.com/society/2020/nov/16/mothers-needlessly-separated-babies-hospital-covid-rules

 

[email protected]

Österrike inför hård lockdown

Publicerad: 15 november, 2020, 16:34

Österrikes regering inför från och med tisdagen den 17 november en av Europas striktaste nedstängningar. Landets kansler Sebastian Kurz uppmanar medborgarna att ”inte träffa någon” och menade vid en presskonferens på föregående lördag att ”en kontakt är en kontakt för mycket”. Han sade också:
– Fortfarande säger många att smittan inte sprids i skolor, affärer eller tjänsteföretag. Men sanningen är att myndigheterna inte längre kan spåra 77 procent av nya smittade, vilket innebär att de inte längre vet var smittan sprids.

Utegångsförbud kommer att gälla dygnet runt, och människor får endast lämna sina hem för att köpa mat eller ta sig till samhällsviktiga arbeten. Även skolor kommer att stänga, men mataffärer, apotek, banker och postkontor tillåts fortsätta att hålla öppet.

Dagen före tillkännagivandet av de nya restriktionerna rapporterade Österrikes hälsomyndigheter 9 586 nya fall av coronasmitta. Tidigare denna månad införde regeringen att antal mjukare åtgärder, men enligt myndigheterna har smittospridningen fortsatt i hög fart. På presskonferensen deltog även hälsominister Rudolf Anschober, som varnade för att landets sjukvård skulle få svårt att klara situationen om inte åtgärder vidtogs omedelbart och sade:
– Över hela Europa är den andra vågen mer dynamisk, kraftigare och hårdare än den första.

Enligt de senaste siffrorna, framtagna av Financial Times, har Österrike gått förbi Belgien som det land i Västeuropa med flest smittade per miljon invånare. Österrike klarade den första vågen relativt väl, vilket ska bero på åtgärder snabbt vidtogs efter att utvecklingen i andra länder studerats.

Källor:

https://www.ft.com/content/33242eab-79c3-4b93-a266-9e3a7be6164e

https://www.thelocal.at/20201114/austria-braces-for-hard-lockdown-from-tuesday

 

[email protected]

Kaliforniens guvernör bryter mot egna coronaregler

Publicerad: 14 november, 2020, 13:40

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom (D) är den senaste förtroendevalde som hamnat i blåsväder på grund av sitt beteende under de restriktioner som införts i samband med spridningen av Covid-19. Enligt dagstidningen San Francisco Chronicle ska Newsom tillsammans med sin fru ha besökt rådgivaren Jason Kinneys födelsedagsfest i Yountville tidigt i november. Gästerna ska ha kommit från fler än tre olika hushåll, vilket är gränsen enligt delstatens nuvarande restriktioner.

En talesperson för guvernören försvarade festen, med motiveringen att riktlinjerna följdes eftersom evenemanget hölls utomhus, vilket är rekommendationen för sociala sammankomster. Han förnekade dock inte att fler än tre hushåll var närvarande.

Tidigare i veckan varnade Newsom vid en presskonferens för att slappna av när det gäller restriktionerna. Han påpekade också att sociala sammankomster fick smittotalen att stiga i delstaten, och lyfte farorna med att blanda flera hushåll. Han sade vidare:
– De tar av sig sina masker. De börjar träffas utanför sina hushåll. De börjar se hur affärer öppnar upp igen och vi börjar återigen se hur folk träffas. Allteftersom det blir kallare, kommer vi att få se ännu mer av det.

Efter kritiken om hans närvaro vid födelsedagsfesten, skrev han i ett uttalande:
”Vår familj följde restaurangens hälsoregler och vidtog säkerhetsåtgärder, men vi borde ha uppvisat ett bättre beteende och inte ha deltagit vid middagen.”

På sociala medier anklagar många Newsom för att vara en hycklare. På Twitter skrev författaren Daniel Darling:
”Mer av ’gör som jag säger, inte som jag gör’ från förtroendevalda. Återigen skadar det allmänhetens förtroende. Ursäkta om jag låter som en trasig skiva, men jag tycker att det är allvarligt.”

Tidigare har bland andra Chicagos demokratiske borgmästare Lori Lightfoot fått samma kritik efter att ha utfärdat regler om att hålla sig hemma bara dagar efter att hon själv deltog i ett massmöte för Joe Biden.

Källa:

https://www.rt.com/usa/506683-gavin-newsom-covid19-birthday-party/

 

[email protected]

Danmark röstar idag om drakonisk epidemilag

Publicerad: 13 november, 2020, 09:50

VIDEO

Mads Palsvig är utbildad jurist och ekonom som har arbetat som investmentbankman med att köpa och sälja statsobligationer över hela världen. Efter att ha lagt karriären som värdepappershandlare bakom sig återvände han till Danmark efter att ha jobbat många år utomlands och lanserade ett politiskt parti under namnet Folkpartiet JFK21.

I egenskap av jurist är han mycket kritisk till det lagförslag som de danska politikerna kommer att rösta om i folketinget idag, fredagen den 13 november 2020, kallat epidemilagen. Palsvig varnar för att Danmarks hälsominister med teknokrater kan komma att få oinskränkt makt över folket. Bland annat ska de kunna tvinga grupper eller hela befolkningen till att vaccinera sig mot Covid-19, något som med dagens lagstiftning inte är möjligt, då sjukdomen inte uppnår klassningen av att vara en mycket dödlig sjukdom. Palsvig berättar att det i Danmark hittills avlidit 697 personer som konstaterats smittade med Covid-19, och dessa hade en genomsnittsålder av 83 år.

Regeringen vill även ge hälsoministeriet rätt att spärra in vem de vill i karantänanläggningar, och det behöver inte ens vara av hälsoorsaker. Palsvig visar i dokumentet att långtgående befogenheter ges inte bara till polis, utan även till militär och privata aktörer. Han kallar det för legaliserad bolsjevism, och lovar att genomföra en demonstration utanför parlamentet under dagen som debatten om den nya epidemilagen pågår.

Läs förslaget till epidemilagen här: Foreløbigt udkast

[email protected]

Italien: Brott mot restriktionerna kan ge upp till sex års fängelse

Publicerad: 12 november, 2020, 18:02

Flera regioner i Italien har nu infört strikt lockdown i samband med den andra vågen av Covid-19, och hårda straff, inklusive fängelse, kan drabba den som bryter mot de nya restriktionerna. I de regioner som nu klassificeras som ”röda” är alla resor som inte syftar till att inhandla mat och andra nödvändiga produkter förbjudna, även resor till vänner och släktingar.

Den som ertappas med att ljuga om sitt skäl att resa kan dömas till mellan ett och sex års fängelse. De som bär smittan, lämnar hemmet och smittar andra, kan åtalas för medveten epidemisk spridning och dömas till mellan sex månader och tre år. Straffskalan omfattar också kortare tids fängelsevistelse och böter på mellan 500 euro och 5 000 euro.

Det italienska hälsoministeriet har fastslagit att alla icke nödvändiga resor i en röd zon kräver uppvisande av ett dokument från staten som godkänner skälet. Man uppmanar också människor att nu ta ut semester, för att de ska genomföra färre resor till arbetet.

Den 6 november klassificerades Kalabrien, Lombardiet, Piemonte och Aostadalen som röda zoner, medan Apulien och Sicilien bedömdes befinna sig i ”mellanrisk” och fick färgen orange.

För att hjälpa de affärsrörelser som har det svårt i de röda zonerna, har Matteo Salvini från det nationalistiska partiet Lega föreslagit att de skattebefrias under tiden restriktionerna gäller. Han fick stöd bland annat från Gianluca Comazzi, från samarbetspartiet Forza Italia, som meddelade att han skulle lägga en motion om saken i Lombardiets regionråd.

Källa:

https://www.breitbart.com/europe/2020/11/12/italians-breaking-red-zone-quarantine-risk-up-six-years-prison/

 

[email protected]

EU vill ge sina hälsomyndigheter större makt

Publicerad: 11 november, 2020, 16:56

EU-kommissionären för hälsofrågor, Stella Kyriakides, menar att bristande beredskap i de olika medlemsländerna har inneburit bristfällig vård för patienter och gjort att läkare inte haft tillgång till viktiga resurser. Kommissionen vill därför överföra makt till EU:s hälsomyndigheter, då man menar att Europas hantering av coronasmittan skapat ”förvirring och misstro”.

Kyriakides menar vidare att epidemin har varit en ”väckarklocka” för medlemsstaterna, och sade:
– I början av krisen såg vi hur fragmentering kan göra medlemsstater mer sårbara. Det såg vi i början, under de första veckorna, följderna av okoordinerade nationella åtgärder. Det fanns en brist på beredskap och föreberedelser. Och vi såg det genom brist på medicinsk utrustning, testmöjligheter och koordination på flera områden. Så denna okoordinerade hantering betyder att medborgare inte får den bästa sjukvården.

Enligt EU-kommissionens förslag till ny lagstiftning vid hälsohot över gränserna ska medlemsländer tvingas rapportera om sina vårdsystems kapacitet, och EU ska granska nationella krisplaner. EU ska också införa ett förstärkt övervakningssystem, med användning av artificiell intelligens, för att kunna identifiera smittoutbrott eller svagheter inom sjukvården. En särskild organisation för att bygga upp lager av mediciner och utrustning ska vara på plats till 2023.
Kyriakides hävdade att man respekterar medlemsstaternas kompetens på hälsoområdet, men tillade:
– Viruset har inga gränser, och andra hälsohot har inga gränser. Medborgare förväntar sig att EU intar en mer aktiv roll på hälsoområdet, en mer aktiv roll i att skydda dem. De har bett Europa att vara mer närvarande när det gäller folkhälsa. Från krisens början har jag sagt det många gånger: Det här är nödvändigt. Vi behöver mer EU på hälsoområdet.

Källa:

https://www.theguardian.com/world/2020/nov/11/eu-seeks-greater-public-health-powers-in-wake-of-covid-wake-up-call

 

[email protected]

Spanien rapporterar avmattning i antal smittade men ökning av dödsfall

Publicerad: 10 november, 2020, 15:09

Läs även

Enligt det spanska hälsoministeriet identifierades 52 386 nya coronasmittade under helgen den 7 till den 8 november, vilket var den lägsta siffran sedan början av oktober. Myndigheterna uppger dock att antalet dödsfall, 512 sedan fredagen den 6 november, är det högsta sedan Spanien drabbades av en andra våg under hösten.

I söndags var det två veckor sedan den spanska regeringen utlyste undantagstillstånd och införde utegångsförbud nattetid i samtliga regioner utom Kanarieöarna. Flera av regionerna har bett om tillstånd från centralregeringen att dessutom få införa obligatorisk isolering i hemmen, men har fått avslag med motiveringen att man först vill utvärdera effekten av nuvarande restriktioner.

Antalet smittade och döda per 100 000 invånare varierar mellan regionerna. I Katalonien, Navarra och Aragonien, som hade bland de högsta talen i landet, uppges situationen förbättras. Detsamma gäller regioner som hade lägre smittotal, som Madrid, Kastilien-La Mancha, Valencia, Extremadura och Galicien. Bäst har ögrupperna Balearerna och Kanarieöarna klarat sig, och den sistnämnda är den enda regionen i landet som redovisar under 100 smittade per 100 000 invånare. I flera andra regioner rapporteras smittspridningen öka och nå alarmerande nivåer.

Enligt regeringens senaste rapport upptar coronapatienter 17,2 procent av alla sjukhusbäddar och 31 procent av intensivvårdsplatserna. Till dagstidningen El País säger fysikern och dataexperten Alex Arenas:
– Vi har ännu inte nått kurvans topp. Det är vi själva som bestämmer när vi ska nå toppen genom vårt beteende. Kurvan vill alltid stiga. Vi har plattat till den med åtgärder som inte är hållbara på längre sikt, men om vi gör dem mindre strikta kommer kurvan att stiga igen.

Källa:

https://english.elpais.com/society/2020-11-10/spain-reports-first-weekend-fall-in-coronavirus-cases-but-sets-new-record-for-fatalities.html

 

[email protected]

Turister i Thailand ska övervakas med särskilt armband

Publicerad: 9 november, 2020, 17:28

Turister i Thailand kan behöva bära ett digitalt armband för att myndigheterna ska kunna följa deras rörelser och hälsa. Beslutet togs under ett regeringsmöte den 28 oktober, och ansvaret för implementeringen ligger under digitaliseringsministeriet.

Bandet sägs mäta kroppstemperatur, och skickar ett larm till hälsomyndigheter om den överstiger 37,5 grader, samt blodtryck och puls. Det ska också kunna hjälpa den turist som har gått vilse. Det är fortfarande oklart hur länge armbandet måste bäras, eller huruvida turisten ska betala för det.

Turism- och sportminister Kobkarn Wattanavrangkul berättade för nyhetsbyrån Reuters att hon hade kontaktat hotell för att diskutera idén att de ska dela ut armbanden, och sade vidare:
– När turister checkar in på hotell får de ett armband med ett serienummer som är kopplat till deras ID och visar hotellets kontaktuppgifter, så om de är ute och festar sent och till exempel blir fulla eller går vilse, kan de lätt få hjälp.

Hon tillade att man också diskuterade ett system där turister får en särskild lokal ledsagare, och medgav att det finns ett visst motstånd mot armbandsidén:
– De flesta välkomnar idén, men vissa hotell är rädda att turister inte kommer vilja bära armbandet.

Thailand har varit stängt för turister sedan april, men släppte in en liten grupp i början av oktober. Av dessa krävdes dock att de skulle stanna över en månad och tillbringa sina första två veckor i karantän på en anläggning som är godkänd av staten.

Källor:

https://www.reuters.com/article/us-thailand-britain-murder-idUSKCN0HP08520140930

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/thailand-tourists-digital-wristband-quarantine-track-tag-coronavirus-b1451333.html

https://indianexpress.com/article/lifestyle/destination-of-the-week/thailand-plans-to-track-its-tourists-using-digital-wristbands-6912454/

 

[email protected]

Tusentals demonstrerade i Leipzig mot nya restriktioner

Publicerad: 8 november, 2020, 16:09

Läs även

På lördagen den 7 november drabbade demonstranter samman med polis i Leipzig i östra Tyskland. Flera av demonstranterna ska ha tillhört organisationen Querdenken, som menar att regeringens restriktioner kränker medborgerliga rättigheter.

Totalt deltog runt 20 000 personer i protesten, vilket var tusentals fler än vad myndigheterna räknat med. Enligt polisen saknade 90 procent av deltagarna skyddsmasker, vilket ska ha varit skälet till att man försökte bryta upp demonstrationen. Staden hade först försökt flytta demonstrationen till ett område i utkanten av Leipzig, i stället för i centrum, men arrangörerna fick rätt att hålla manifestationen i de centrala delarna efter ett domstolsbeslut.

Demonstranterna krävde förbundskansler Angela Merkels avgång, och ropade slagord som ”fred, frihet, ingen diktatur”. Till AFP sade en 65-årig deltagare:
– Enligt mig finns det inget virus. De nämner coronaviruset som ett motiv, men det ligger andra saker bakom detta.

Enligt de nya restriktionerna som infördes i veckan, får barer, kaféer och restauranger inte ha gäster inomhus, medan teatrar och biografer helt har stängts. Medborgarna tvingas inte isolera sig i hemmen, men endast medlemmar av maximalt två hushåll får träffas samtidigt. Angående demonstrationen sade Matthias Hasberg, talesperson för staden Leipzig, till den tyska nyhetsbyrån DPA:
– Det är svårt att förklara att medan endast medlemmar av två hushåll får träffas, tillåts 16 000 människor demonstrera på torget.

På söndagen fördömde tyska politiker det man kallade ”högerextrem uppvigling”, och justitieminister Christine Lambrecht från socialdemokratiska SDP skrev på Twitter:
”Ingenting kan rättfärdiga det vi har sett i Leipzig. Hånandet av vetenskap och den högerextrema uppvigling vi har sett är fruktansvärt.”

Under sammandrabbningarna arresterades 31 personer.

Källor:

https://www.dw.com/en/leipzig-protests-police-attacked-with-projectiles-and-fireworks/a-55533111

https://news.yahoo.com/berlin-condemns-violence-leipzig-anti-140619216.html

 

[email protected]

Danskar nekas inträde till Storbritannien efter Covid-19 i minkar

Publicerad: 7 november, 2020, 16:00

Resor från Danmark till Storbritannien är inte längre tillåtna sedan ett utbrott av coronaviruset, som sägs vara en ny mutation, har kopplats till minkar i det skandinaviska landet. Beslutet gäller i första hand i en vecka, för att därefter ses över.

En två veckors karantän för resenärer från Danmark var redan på plats, men den brittiska regeringen beslöt på fredagseftermiddagen den 6 november att helt neka inresa. Exkluderade från förbudet är brittiska medborgare, eller de som är bosatta i landet, samt fraktföretag.

Beslutet tillkännagavs natten till lördag, två timmar innan det skulle börja gälla, i ett antal meddelanden på Twitter från Storbritanniens statssekreterare för transport Grant Shapps, som bland annat skrev:
”Beslutet att agera fort kommer efter att myndigheter i Danmark rapporterat omfattande utbrott av coronavirus på minkfarmar. Att hålla Storbritannien säkert är vår främsta prioritet.”

En talesperson för transportministeriet lät också meddela:
”Storbritanniens regering arbetar i nära samarbete med våra internationella partners för att förstå förändringar i viruset som har rapporterats i Danmark och vi genomför ett program med ytterligare undersökningar här i Storbritannien för att göra riskbedömningar.”

Danska regeringsexperter hävdar att de agerar med en mycket stor försiktighet genom att införa restriktioner i Jylland och avliva 17 miljoner minkar. Flera olika varianter av Covid-19 som har smittat minkar ska ha upptäckts i fler än 200 personer i Danmark, men särskild oro har ett kluster av 12 fall orsakat.

Premiärminister Mette Frederiksen (S) menar att åtgärderna vidtogs för att man befarade att mutationen skulle kunna påverka effektiviteten hos de vacciner som nu tas fram, medan WHO:s forskningschef Soumiya Swaminathan uttryckte sig mer avvaktande:
– Vi måste vänta och se vilka följderna blir, men jag tror inte vi ska dra några slutsatser om huruvida denna särskilda mutation kommer att påverka vacciners effektivitet. För närvarande har vi inga bevis för att den skulle göra det.

 

[email protected]

Över 6 000 döda i Sverige

Publicerad: 6 november, 2020, 19:39

Antalet döda i Covid-19, sjukdomen orsakad av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige har nu passerat 6 000 och samtidigt ser vi en allt större ökning av antalet döda per dag. 6 022 personer i Sverige har nu dött med Covid-19, varav 20 nya dödsfall rapporterades in under fredagen. Totalt har 146 461 bekräftade fall av coronasmittade konstaterats i Sverige, en ökning med 4 697 nya fall.

Låga dödstal jämfört med i våras

Under sommaren hade vi få dödsfall i Covid-19, runt 3 – 4 dagliga dödsfall under juli, augusti och september. Därefter började vi se en ökning under slutet av oktober till runt 8-10 om dagen. Även om antalet nya dödsfall i Covid-19 ökar är det ännu mycket långt kvar tills vi närmar oss siffrorna från i våras kring mars och april där det periodvis låg mellan 80-95 döda om dagen, justerat för den stora eftersläpning som kontinuerligt rådde för myndigheternas rapportering. Det är oklart hur stor den nuvarande eftersläpningen är men från den tillgängliga statistiken från Folkhälsomyndigheten tycks det nya genomsnittliga dödstalet ligga kring 7-12 döda om dagen, justerat för inrapporteringen över veckobasis från slutet av oktober till början av november. Generellt sett är detta väldigt låga dödstal jämfört med antalet smittade, som stigit kraftigt under slutet av oktober till runt 4 000-4 500 fall dagligen.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend