Skip to Content

Doktorerna Hu Weifeng och Yi Fan före och efter behandlingen. Foto: Pear Video/Bejing TV/Wuhan Central Hospital
UTRIKES

Kinesiska läkare blev mörkare i hyn av Covid-19 behandling

Digital utgåva

Två kinesiska läkare som arbetade i Wuhan under coronakrisens värsta veckor och som själva smittades samt blev allvarligt sjuka av coronaviruset SARS-CoV-2 har nu efter snart 100 dagar vaknat upp och börjat tillfriskna. Men en märklig sidoeffekt av deras intensivvårdsbehandling kan ses på bilder av de båda – de har blivit mycket mörkare i hyn.

Publicerad: 22 april, 2020, 10:30

  • Svenska

Läs även

Doktorerna Yi Fan och Hu Weifeng, båda två 42 år gamla, vilket är långt under åldern på de riskgrupper man annars talar om, smittades av coronaviruset SARS-CoV-2 i januari när de vårdade patienter i den svårt drabbade staden Wuhan i Kina rapporterar Daily Mail. De två var kollegor med den kinesiska visselblåsaren Li Wenliang som blev känd för att ha avslöjat virusets existens för omvärlden, något han blev straffad för av den kinesiska staten. Wenliang avled kort därefter, den 7 januari, efter att själv ha insjuknat i Covid-19, enligt den kinesiska staten. Det finns flera konspirationsteorier som gör gällande att hans död var orsakad av samma stat han besvärat genom att avslöja den då rådande mörkningen av viruset. För Yi Fan och Hu Weifeng fick deras insjuknande en bättre utgång även om de båda blev allvarligt sjuka.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: ECMO

ECMO är en avancerad hjärt- och lungmaskin där blodet syresätts utanför kroppen på patienter vars andning inte kan klaras med hjälp av respiratorer.

ECMO står för extracorporeal membrane oxygenation, på svenska extrakorporeal membranoxygenering, det vill säga syresättning utanför kroppen genom ett membran. Det är en avancerad hjärt- och lungmaskin som ger ett fullständigt utbyte av syre och koldioxid, som en konstgjord lunga. Patienter som kräver ECMO har svåra infektioner i luftvägarna och allvarlig cirkulationssvikt på hjärtat. ECMO-centrum på Karolinska hämtar patienter vid cirka 70 tillfällen om året. Det är oklart hur många ECMO maskiner som finns tillgängligt i Sverige, då Socialstyrelsen valt att sekretessbelägga uppgifterna. Men baserat på uppgifter som tidigare presenterats av olika regioner var för sig rör det sig om ett tjugotal i landet som helhet.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Anna Catherine af Trampe

    Svårt att tro på dessa uppgifter, inte minst på grund av att dessa två män nu har krulligt hår.

  • Belyst

    Deras hår har knappast blivit krulligt, snarare stripigt och ovårdat som ni skriver.

    Tror i övrigt att Anna Catherine med sådana kalufser menar att det indikerar att respektives ”efter”-bild är på någon av annan etnisk härkomst då östasiater med sina raka hår är de sista att förvänta sig naturligt krulligt av.

Storbritannien påbörjar: ”Massiv grön återställningsplan”, Nytt skatteförslag: Betala för varje körd mil

STORBRITTANIENStorbritanniens premiärminister Boris Johnson har som en del av en ”Grön revolution” proklamerat slutet för alla bensin- och dieselfordon på önationen, inga nya sådana fordon får säljas från år 2030. För att täcka upp för uteblivna framtida skattein­täkter på runt motsvarande 450 mil­jarder kronor från fossilbränsledrivna fordon så vill finansminister Rishi Sunak redan nu börja pungslå brittiska bilister för varje mil de kör. Detta sker inom ramen för det FN-lanserade begreppet ”Bygga tillbaka bättre” och en tiopunktsplan för Storbritannien som Boris Johnson nu lagt fram. Nya Tider går här igenom den punkt för punkt. Flera länder runt om i världen har beslutat om eller diskuterar samma eller liknande planer.

Armenisk soldat: ”Knivhuggen i ryggen”

INTERVJUArthur Danielyan är ledare för den armeniska oppositionsrörelsen ”Adekvat”. Han anmälde sig som frivillig i Nagorno Karabach-kriget. I en intervju med Nya Tider talar han om den senaste tidens politiska turbulens i Armenien och vapenstilleståndet efter Azerbajdzjans anfall på de kristna invånarna i Nagorno-Karabach.

EU kan komma att förbjuda bensin- och dieseldrivna bilar redan 2025

INRIKESEnligt uppgifter i tysk press förbereder EU-kommissionen lagstiftning som kan göra det omöjligt att köra bilar som går på bensin eller diesel redan om fyra år.

Migranters penningtransmissioner till Västafrika nu främsta källan till utländsk valuta

UTRIKESMigranternas penningförsändelser håller snabbt på att bli den främsta källan till utländsk valuta i västafrikanska länder, visar en studie om transaktioner från Frankrike till Elfenbenskusten, Mali och Senegal.

Europeiska unionen och FN varnar Frankrike rörande pressfriheten inför ny lagstiftning

UTRIKESEU-kommissionen svarade i måndags på en förfrågan om det franska förslaget om en ny säkerhetslag genom att varna för att nyhetsmedier måste kunna ”arbeta fritt”. Detta följer på liknande kritik från FN.

USA-valet: Trump förlorade vita kärnväljare men fick fler hos minoriteterna

VALET I USADen enda etniska grupp i USA som föredrog Donald Trump framför Joe Biden var de vita. Samtidigt var det bland minoriteterna som han ökade sin röstandel jämfört med valet 2016. På grund av USA:s demografiska förändring riskerar Republikanerna på lite sikt att förlora makten permanent, men kan hålla senaten ett tag till.

Tusentals protesterade mot restriktioner runt om i Europa

UTRIKESDen 17-18 november ägde stora demonstrationer rum på olika platser i Europa mot de coronarestriktioner ländernas regeringar infört. I Tyskland, där missnöjet även gällde ändringar i smittskyddslagen, använde polis vattenkanoner och arresterade nästan 200 personer. I Tjeckien och Slovakien sammanföll demonstrationerna med årsdagen av kommunismens fall i Tjeckoslovakien.

Ungern och Polen lägger in veto mot EU:s långtidsbudget och coronafond

UTRIKESUngern har tillsammans med Polen stoppat EU:s sjuårsbudget och coronapaket på grund av att EU lagt till en skrivning i paketet som gör det möjligt att beröva länder EU-bidrag om de ”bryter mot EU:s principer”. Ungern säger att EU på så sätt vill tvinga landet att öppna upp för invandring, och Polen menar att det handlar om ”politisk och institutionaliserad förslavning”. Finansmannen George Soros ger nu från New York råd till EU om hur de ska kringgå vetot.

Gå till arkivet

Send this to a friend