Västmanlands tingsrätt dömde Thanakon Olsson till sex års fängelse och 470 000 kronor i skadestånd. Foto: Google Maps/Privat

Klankrig i Dijon mellan tjetjener och nordafrikaner

Spänningarna är höga mellan invandrargrupperingar i Dijons ”utsatta stadsdelar” efter de ”straffexpeditioner” som genomfördes i helgen av medlemmar ur den tjetjenska grupperingen. Det hela har tydligen utlösts av en misshandel, av oklara skäl, av en 16-åring av tjetjenskt ursprung i en vattenpipsbar i centrala Dijon, av ett dussintal angripare kända för narkotikahandel. Vittnen talar om ett tillstånd som påminner om inbördeskrig, med sporadisk skottlossning på gatorna.

Ett upprop som gjordes på sociala nätverk inom den tjetjenska diasporan resulterade i att mer än hundra personer samlades i Dijon, från flera städer i Frankrike, men också från Belgien och Tyskland, enligt vittnesmål från en av deltagarna till den regionala dagstidningen Le Bien Public.

Fredagen den 12 juni, på kvällen, plundrade ett hundratal personer, några maskerade med huvor och beväpnade med basebollträn, vattenpipsbaren som ligger vid Place de la République.

Sedan, på natten mellan lördag och söndag, begav sig cirka 50 tjetjener till den ”utsatta stadsdelen” Grésilles för att leta efter de påstådda angriparna. Ägaren till en pizzeria skadades allvarligt av skottlossning under incidenten. Slutligen, på natten mellan söndag och måndag, skedde en tredje expedition igen i Grésilles. En bil försöker då köra på en grupp tjetjener. Dessa tre attacker ledde till sex skadade personer innan tjetjenerna lämnade staden. Inga gripanden gjordes av polisen under händelseutvecklingen.

Den tjetjenska diasporan, som är föga känd, består av mellan 60 000 och 80 000 personer i Frankrike. De anlände mestadels mellan 2000–2010 efter det andra tjetjenska kriget, som slutade med att en pro-rysk diktator och sedan hans son tog makten. ”Även om många är välintegrerade, är det en ganska sammansvetsad gemenskap, som tenderar att uppleva en aggression mot en av sina egna som ett angrepp på alla” förklarar Pascale Chaudot, ordförande i franska Tjetjenienkommittén. ”Enligt den tjetjenska traditionen, när det blir en allvarlig konflikt, samlas alla människor i offrets klan för att utkräva rättvisa från personerna i angriparens klan. Det handlar inte nödvändigtvis om våld, men tanken är att ett brott inte skall gå ostraffat.”

Detta är inte första gången som tjetjenska invandrare i Frankrike har tagit lagen i egna händer. Mellan april-maj i år, efter en skottlossning mot två tjetjener, började tjetjenska invånare i ett område i Nice ta över området för att driva ut knarklangarna. I april, i Barberey-Saint-Sulpice, nära staden Troyes, angrep omkring 50 tjetjener afrikanska invandrare på ett migrantboende, efter en dispyt vid en fotbollsmatch.

Efter den första tjetjenska attacken i Dijon ”har invånarna intrycket att det pågår ett slags jakt på nordafrikaner, och upprop görs i sin tur för en samling på måndag eftermiddag” säger Thierry Falconnet, den socialistiska borgmästaren i Chenove, en angränsande kommun. ”Och sedan” fortsätter han, ”såg vi unga och gamla i grannskapet, några med pepparsprej, andra med riktiga eller falska vapen, som började riva gatumöbler och övervakningskameror.” Filmer på sociala medier visar hur maskerade män skjuter mot övervakningskamerorna.

När det hade lugnat sig i Grésille blev det istället upplopp i Chenove, där 18 fordon sattes i brand. ”Jag har begärt att polisen skall vara närvarande tills lugnet är återställt och att, på lång sikt, satsningar skall göras i dessa stadsdelar, sade han. Förra året, i sex månaders tid, var kommunen drabbad av upplopp efter en våg av narkotikarelaterade gripanden.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Filip.Johansson@nyatider.nu

Relaterat

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

🟠 Internationell demografikonferens hölls i Ungern Den 23-24 september hölls en banbrytande konferens i Ungern som lockade många utländska dignitärer. Politiska och religiösa ledare, vetenskapsmän och representanter för näringsliv och media träffades för att diskutera västerlandets misslyckande med att skapa stabila familjer som håller uppe barnafödandet – och vad som kan göras för att ändra på det. Viktor Orbán förklarade att Ungern kommer att ta kampen mot Bryssel, som vill tvinga alla medlemsländer att ersätta sina befolkningar med invandrare istället för att föda fler barn.

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

🟠 UTRIKES En muslimsk konvertit, Espen Andersen Bråthen, 37, står nu misstänkt för att ha dödat fem personer och skadat ytterligare två med en pilbåge som vapen i norska Kongsberg under gårdagen. Nu höjs frågor om den norska polisens agerande under händelsen, den viktigaste av dem alla: Kunde Espen, som konfronterades av polisen innan morden begicks, ha stoppats?

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

🟠 Kallaste vinterhalvåret på Antarktis någonsin. Meteorologer varnar för en extremt kall och snörik vinter. Den globala medeltemperaturen har sjunkit de senaste fem åren och trenden för nederbörd i form av snö är stigande. Energikrisen som drabbat Europa och stora delar av världen hårt riskerar att allvarligt förvärras om det nu dessutom blir en ovanligt kall vinter.

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

🟠 UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron har i stort ignorerade honom. Högerpartiledaren Marine Le Pen är nervös. Vem exakt är den märklige ”icke-kandidaten” Éric Zemmour, som stiger i de franska opinionsmätningarna och hotar de etablerade kandidaterna?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.