Skip to Content

Bild vänster: Greta Thunberg. Foto: Stillbild Youtube. Bild höger: Louise Erixon. Foto: Privat.
KRÖNIKA

Klimat-Greta och SD-Louise

PappersupplaganNya Tider v. 42

Publicerad: 19 oktober, 2019, 13:58

 • Svenska

Läs även

I min senaste krönika redogjorde jag för ett välkommet initiativ från Finland i en fråga som berör varje samhällsmedborgare: Hur få slut på mobbningen i skolorna? Den som inte personligen varit utsatt för kränkning och fysiska övergrepp har säkert närstående och skolkamrater som kan vittna om de långt gående följderna i vuxenlivet av dessa trakasserier i ungdomsåren. Vikten av ett resolut ingripande i tid kan inte överbetonas.

Fräscha initiativ har vi den senaste tiden fått ta del av även i Sverige. Greta Thunberg har oförskräckt agerat på global nivå och SD-politikern Louise Erixon har struntat i etablissemangets mediedrev och tacklat en omfattande problematik på lokal nivå. Greta visar för oss vuxna att människan redan som barn kan engagera sig i frågor som är avgörande för världens framtid.

Louise och hennes växande skara av likasinnade påminner oss att det är på gräsrotsnivå som man lägger grunden till en hållbar samhällsutveckling, inte genom diktat från högre ort där man saknar kännedom om specifika förhållanden i kommunen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Jo, jo, men då man under en lång levnad tagit del av den information som kablats ut genom dessa år, har man både fått ett perspektiv på livet och även kunnat sålla bort direkta osanningar.
  För alla som tagit del av klimatdebatten de senaste 50 åren är inget nytt, utan upprepningar i all oändlighet, men när dessa ”sanningar” torgfördes var det ”nya rön” och naturligtvis skulle vi tro på dem? Det har som sagt var gått över 50 år och domedagsprofetiorna har avlöst varandra, ”vi har 10 år på oss” och däremellan har det varit från ”någon månad till några år”?
  Med all respekt för Greta som är 16 år, så har jag svårt att tänka mig att hon har information om ”klimatet” som undgått mig?

  • john ponzer

   Ja, eller vad sa hon till Obamas egentligen? Eftersom de precis köpt ett sjöställe vid Martha’s Vineyard för $ 20 millar.

  • RL, Vallentuna

   En 15 åring som rest från Sverige ända till Syrien för att bli sexpartner åt en sadist anses vara ett oansvarigt barn som inte förstår bättre….en annan 15 åring som skolkar från skolan ” för klimat ” —anses däremot märkligt nog vara visheten själv , en Gudomlig uppenbarelse och förstå och veta precis allt..

 • RL, Vallentuna

  Greta är en överspänd skolflicka.

Vad är målet egentligen?

LEDAREI detta nummer berättar vi om de nya lagar som EU förbereder för att stoppa bilåkandet. Men det finns inte några alternativ. Hur föreställer man sig egentligen att samhället ska se ut, och kommer de som varnat för den totala samhällsomvälvning som skissas i Agenda 2030 att få rätt?

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

Jan Myrdal gick alltid sin egen väg

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETÄntligen slipper vänsteretablissemanget Jan Myrdal, denne kontroversielle skriftställare som de formellt bugade sig för, men samtidigt i själ och hjärta avskydde eftersom han stod upp för de principer som de för länge sedan svikit.

Spegel spegel på väggen där, säg vem som vackrast i världen är

KRÖNIKA

Kejsarens nya kläder

KRÖNIKAEU-byråkrater i Bryssel har lovat att dela ut miljarder euro till sina medlemsländer, vilka har drabbats av följderna av coronaepidemin. Detta under förutsättning att länderna uppfyller vissa av EU redan i förväg fastställda villkor. Villkoren för att få ta del av EU:s utlovade miljardpaket är redan klubbade, men EU:s kassakista är fortfarande tom, för EU har inga egna pengar att dela ut.

Lilla hjärtat – IVO skjuter på fel myndighet

KRÖNIKA

USA:s maktmedia har bestämt sig för Biden – men det hjälper inte

OPINION: STIG BERGLUNDJoe Biden är inte ”President Elect”, oavsett vad den tjattrande klassen påstår. I USA administreras nationella val av counties – ungefär som kommunerna – medan valresultaten sammanställs och fastställs av respektive delstats kongress. Medierna utser inga segrare, vilket Al Gore fick lära sig. År 2000 var han till och med President Elect på riktigt i 36 dagar, tills han förlorade kampen om tre valdistrikt i Florida till George W. Bush. Så kan det gå. Det skriver analytikern Stig Berglund i veckans debattartikel, där han redogör för det juridiska läget efter presidentvalet i USA.

Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, skällde ut SVT, och nu fick mycket riktigt inte Vávra Suk vara med i debatten. Stillbild: SVT

Den djupa staten är inte osårbar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETPresidentvalet i USA har hamnat i fokus för kampen mellan folket och de ickevalda eliterna. Det avslöjar hur demokratins motståndare ser sig själva och hur långt de är beredda att gå för att klamra sig kvar vid makten. Men det visar också att de är långt ifrån osårbara.

Gå till arkivet

Send this to a friend