Skip to Content

Bild vänster: Greta Thunberg. Foto: Stillbild Youtube. Bild höger: Louise Erixon. Foto: Privat.
KRÖNIKA

Klimat-Greta och SD-Louise

PappersupplaganNya Tider v. 42

Publicerad: 19 oktober, 2019, 13:58

 • Svenska

Läs även

I min senaste krönika redogjorde jag för ett välkommet initiativ från Finland i en fråga som berör varje samhällsmedborgare: Hur få slut på mobbningen i skolorna? Den som inte personligen varit utsatt för kränkning och fysiska övergrepp har säkert närstående och skolkamrater som kan vittna om de långt gående följderna i vuxenlivet av dessa trakasserier i ungdomsåren. Vikten av ett resolut ingripande i tid kan inte överbetonas.

Fräscha initiativ har vi den senaste tiden fått ta del av även i Sverige. Greta Thunberg har oförskräckt agerat på global nivå och SD-politikern Louise Erixon har struntat i etablissemangets mediedrev och tacklat en omfattande problematik på lokal nivå. Greta visar för oss vuxna att människan redan som barn kan engagera sig i frågor som är avgörande för världens framtid.

Louise och hennes växande skara av likasinnade påminner oss att det är på gräsrotsnivå som man lägger grunden till en hållbar samhällsutveckling, inte genom diktat från högre ort där man saknar kännedom om specifika förhållanden i kommunen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Jo, jo, men då man under en lång levnad tagit del av den information som kablats ut genom dessa år, har man både fått ett perspektiv på livet och även kunnat sålla bort direkta osanningar.
  För alla som tagit del av klimatdebatten de senaste 50 åren är inget nytt, utan upprepningar i all oändlighet, men när dessa “sanningar” torgfördes var det “nya rön” och naturligtvis skulle vi tro på dem? Det har som sagt var gått över 50 år och domedagsprofetiorna har avlöst varandra, “vi har 10 år på oss” och däremellan har det varit från “någon månad till några år”?
  Med all respekt för Greta som är 16 år, så har jag svårt att tänka mig att hon har information om “klimatet” som undgått mig?

  • john ponzer

   Ja, eller vad sa hon till Obamas egentligen? Eftersom de precis köpt ett sjöställe vid Martha’s Vineyard för $ 20 millar.

  • RL, Vallentuna

   En 15 åring som rest från Sverige ända till Syrien för att bli sexpartner åt en sadist anses vara ett oansvarigt barn som inte förstår bättre….en annan 15 åring som skolkar från skolan ” för klimat ” —anses däremot märkligt nog vara visheten själv , en Gudomlig uppenbarelse och förstå och veta precis allt..

 • RL, Vallentuna

  Greta är en överspänd skolflicka.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Politisk vendetta

OPINION

En Ketchup-effekt?

OPINION: JAN TULLBERGI TV-programmet Agenda den 17 november 2019 intervjuades Stefan Löfven av Anders Holmberg om gängbrottslighet och utanförskapet. Statsministern hävdar då i den förinspelade intervjun att segregationen inte har med invandringen att göra, samt att om fattiga svenskar bosatt sig i dessa förorter så hade de också bildat samma typ av våldsamma gäng. Löfvens insats blev i efterhand hårt kritiserad, inte minst i de egna leden. Veckans debattskribent, Jan Tullberg som är docent i företagsekonomi, menar att intervjun blottlägger den offentliga lögnen.

Dubbla måttstockar i hetslagstiftningen

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om Åsa Westerberg som blivit dömd för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit illa om muslimer på grund av Islamiska statens härjningar. Även om hon uttryckt sig grovt visar fallet hur viktigt det är för makthavarna att tysta kritik av det mångkulturella projektet.

Mannens tre åldrar – och varför patriarkatet är lösningen på dagens problem

OPNION: FREDRIK LARSONÄldre stabila män behövs för att vägleda unga vilsna killar. Patriarkatet är alltså inte ett problem, utan snarare lösningen på dagens problem. Det menar Fredrik Larson, som är låtskrivare och sångare som gör folkrock med svenska texter. Han menar att det behövs en fast hand för att fostra unga män – inte några feminister.

Regeringen vid vägs ände

KRÖNIKAMellan mars 1986 och maj 1988 upplevde Frankrike en likadan situation av låst polarisering som Sverige i dagens läge, då med en socialist som statschef och en borgerlig regering. Fenomenet kallades ”la première cohabitation”, fritt översatt till svenska ”det första tvångsäktenskapet”.

Fejk-teve luras i biståndskampanj

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGHur många kan luras att skänka pengar till projekt för fattiga? Det finns många fattiga i världen, men varken Afrika eller Sydostasien ser ut som flera av de stora biståndsprojekten vill framställa dem. De konstruerar en bild av ”den andre” som primitiv och passiv för att gåvogivarna ska känna sig goda och duktiga. Veckans debattör Karl-Olov Arnstberg går igenom några aktuella exempel.

Gå till arkivet

Send this to a friend