Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Bild vänster: Greta Thunberg. Foto: Stillbild Youtube. Bild höger: Louise Erixon. Foto: Privat.
KRÖNIKA

Klimat-Greta och SD-Louise

PappersupplaganNya Tider v. 42

Publicerad: 19 oktober, 2019, 13:58

 • Svenska

I min senaste krönika redogjorde jag för ett välkommet initiativ från Finland i en fråga som berör varje samhällsmedborgare: Hur få slut på mobbningen i skolorna? Den som inte personligen varit utsatt för kränkning och fysiska övergrepp har säkert närstående och skolkamrater som kan vittna om de långt gående följderna i vuxenlivet av dessa trakasserier i ungdomsåren. Vikten av ett resolut ingripande i tid kan inte överbetonas.

Fräscha initiativ har vi den senaste tiden fått ta del av även i Sverige. Greta Thunberg har oförskräckt agerat på global nivå och SD-politikern Louise Erixon har struntat i etablissemangets mediedrev och tacklat en omfattande problematik på lokal nivå. Greta visar för oss vuxna att människan redan som barn kan engagera sig i frågor som är avgörande för världens framtid.

Louise och hennes växande skara av likasinnade påminner oss att det är på gräsrotsnivå som man lägger grunden till en hållbar samhällsutveckling, inte genom diktat från högre ort där man saknar kännedom om specifika förhållanden i kommunen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Jo, jo, men då man under en lång levnad tagit del av den information som kablats ut genom dessa år, har man både fått ett perspektiv på livet och även kunnat sålla bort direkta osanningar.
  För alla som tagit del av klimatdebatten de senaste 50 åren är inget nytt, utan upprepningar i all oändlighet, men när dessa “sanningar” torgfördes var det “nya rön” och naturligtvis skulle vi tro på dem? Det har som sagt var gått över 50 år och domedagsprofetiorna har avlöst varandra, “vi har 10 år på oss” och däremellan har det varit från “någon månad till några år”?
  Med all respekt för Greta som är 16 år, så har jag svårt att tänka mig att hon har information om “klimatet” som undgått mig?

  • john ponzer

   Ja, eller vad sa hon till Obamas egentligen? Eftersom de precis köpt ett sjöställe vid Martha’s Vineyard för $ 20 millar.

  • RL, Vallentuna

   En 15 åring som rest från Sverige ända till Syrien för att bli sexpartner åt en sadist anses vara ett oansvarigt barn som inte förstår bättre….en annan 15 åring som skolkar från skolan ” för klimat ” —anses däremot märkligt nog vara visheten själv , en Gudomlig uppenbarelse och förstå och veta precis allt..

 • RL, Vallentuna

  Greta är en överspänd skolflicka.

Nej, Ikea avskaffar inte julen – ännu

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVinterfest? Vintermust? Håller Ikea och Apotekarnes på att avskaffa julen? Nja, inte riktigt. Åtminstone inte ännu.

Ärans och hjältarnas språk

OPINION: JULIA CAESARAllt färre behärskar sitt eget modersmål i tal och skrift. Inte minst på universiteten slår man larm om att studenter – varav en del själva ska bli lärare – inte klarar av att uttrycka sig på ett begripligt sätt. Julia Caesar, som haft förmånen att gå i den svenska folkskolan, realskolan och gymnasiet på 1950-60-talen medan de ännu var bra, menar att språket inte bara är viktigt för kommunikationen, utan också för nationens överlevnad.

Raseri i SVT när näringslivstopp säger som det är

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETLeif Östling, Scanias tidigare vd, gjorde några träffande observationer om Sverige i en intervju med SwebbTV, vilket fick SVT att gå i taket och börja yra om ”vit makt”. Det är tydligt att ju fler som vågar påtala det mångkulturella misslyckandet, desto mer urskillningslöst slår makthavarna ifrån sig.

Vems är landet du bor i?

DEBATTKriminella invandrargäng har tagit kontrollen i många förorter i Sverige och polisen står handfallen. Veckans debattör, rektor emeritus Henrik Paetau, menar att det nu behövs krafttag för att återställa ordningen i det svenska samhället.

Plastskatt – ett slag i luften

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSnart kommer en vanlig bärkasse att kosta uppåt sju kronor. Räddar det miljön? Knappast. Det enda som händer är väl att det blir jobbigt för sopåkarna när soporna ligger i papperspåsar i stället. Det handlar återigen om symbolpolitik och att krama ut ännu mer skatt, i detta fall beräknat 2,1 miljarder kronor per år, till det havererade samhällsexperimentet.

Att tala folket tillrätta

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGDet så kal­la­de demokratiprojektet #Sverigepratar är ett elitens projekt för att tala om för landets medborgare vad de ska tycka och hur de ska rösta i kommande val, då eliten blivit rädd för att alltför många kan komma att rösta ”fel”. Det är inte ett möte mellan företrädare för olika politiska åsikter utan ett möte mellan vanmakt och makt, initierat av makten och på maktens villkor.

Up the RA!

KRÖNIKAJa, det här var väl en märklig rubrik att finna i en tidning? Och vad betyder det egentligen? ”Up the RA” är typiskt iriskt fonetiskt (ap'terah) och inget mindre än ett krigsrop, ett slagord som i flera decennier har ekat längs med militanta likaledes folkliga marscher i Nordirland, och i detta virrvarr av bokstäver finner vi initialerna till Republican Army (Republikanska Armén).

”Det är våldet, idiot!”

KRÖNIKAMångkulturen i Sverige går in på sitt fyrtiofemte år, sedan detta lanserades på 1960-talet i bland annat debattartiklar i DN. Landet befinner sig i ett slags undantagstillstånd; de jure sedan nationen avskaffades formellt med ”EU-inträdet” 1995; de facto sedan störtfloden av objudna gäster 2015 – allra senast.

Gå till arkivet

Send this to a friend