Skip to Content

Hamsun var en lysande författare och kallas ”den moderna, skönlitterära prosalitteraturens fader”, men han trakasserades för sin tyskvänliga inställning och berövades som 80-åring allt jordiskt. Han fick i alla fall dö på sin älskade gård Nørholm i Grimstad. Målning: Alfredo Andersen (1860-1935)
KULTUR

Knut Hamsun – den bortglömde nobelpristagaren

Den 19 februari för 65 år sedan lämnade en stor norsk författare det jordiska livet, som inte bara gav honom berömmelse och Nobelpris i litteratur 1920, utan även en gränslös förnedring och bitterhet när den gamle mannens livslåga var som svagast.

Publicerad: 18 februari, 2017, 17:41

 • Svenska

Läs även

Författaren Knut Hamsun (4 augusti 1859 – 19 februari 1952) anses ha gett världen den moderna romanen, vilket gör honom till en av 1900-talets mest inflytelserika stilister. I sitt hemland Norge fick han dock utstå spott och spä och berövades på ålderns höst all egendom.

Den sista boken som kom ut på svenska 1996 heter På igenvuxna stigar (Paa gjengrodde Stier, Gyldendal, Oslo 1949) och skrevs under Hamsuns tid i förvar bland annat på Psykiatriska kliniken i Oslo och Landviks ålderdomshem.
Boken börjar med följande rader om författarens situation:
Året är 1945.

Den 26 maj kom polismästaren i Arendal till Nörholm och ålade min hustru och mig 30 dagars husarrest. Jag blev inte tillsagd. Min hustru utlämnade på begäran mina skjutvapen till honom /.../
Samtidigt skrev jag att man väl inte fick ta husarresten bokstavligt, jag hade ju jordbruk på långa avstånd från gården, och det krävde tillsyn /.../

Den 14 juni blev jag bortkörd från mitt hem till sjukhuset i Grimstad – min hustru hade ett par dagar tidigare hämtats till kvinnofängelset i Arendal. Vilka brott begick det gamla paret? Varför utsätter man den åldrige författaren för en påtvingad sjukhusvistelse trots att som han själv säger ”jag är inte sjuk, jag är bara döv!” Han får veta att samme polismästare förbjudit att brevbäraren lämnar dagstidningar till den nyhetstörstande nobelpristagaren.

Vem var Knut Hamsun in­nan han blev känd och aktad? Född i Lom i Gudbrandsdalen som bondson levde han i samklang med naturen och marken han gick på. Fattigdom och hårt arbete präglade hans vardag. Jordbrukets hårda villkor ledde till två Amerikaresor, men han återkom till Norge. Den mest kända romanen är Svält (Sult) från 1890. För Markens gröde (1915) fick han 1920 nobelpris i litteratur.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • ♚Grand Vizier♚✓ᵀʳᵘᵐᵖ ˢᵘᵖᵖᵒʳᵗᵉʳ

  Hamsun är fortfarande populär i Norge. Han gillade, och mötte, Adolf Hitler, för detta sinnesjukförklarade man honom.

  I Finland är han också mycket populär, faktisk får finska grundskoleelever lära om honom.

  I Norge minns jag bara vad min far sade varje gång vi passerade Nørholm: Her bodde nazisten Hamsun.

  Vi fick dock också lära oss lite om Hamsun och “Sult” i grundskolan i Norge, men alltid med upplysningen att han var nazist och vän av Hitler.

 • “Han ble kontroversiell på grunn av sine politiske oppfatninger, særlig hans støtte til Adolf Hitler og den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig.”
  https://no.wikipedia.org/wiki/Knut_Hamsun

Boken Sju år som spionchef – om den danska underrättelsetjänsten

KULTURNär mörkret upptar större delen av dygnet är det lämpligt att läsa något riktigt spännande och dessutom inga fantasier. Vad journalisten Morten Skjoldagers bok handlar om är kal­la fakta. Och fakta fick han från den danske PET-chefen Jakob Scharf, som talar ingående om inrikes och utrikes operationer för att stoppa islamiska terrordåd. För sin frispråkighet blev Scharf för ett år sedan dömd till fyra månaders fängelse. Flera fall har kopplingar till Sverige.

Svenska barnfamiljer flyr Stockholmsregionen

INRIKESSedan år 2018 krymper Stockholm, det är fler som flyttar ut än som flyttar in i regionen. Enligt färska siffror från Statistikmyndigheten (SCB) syns ett nytt flyttmönster. Medan utomeuropeiska invandrare stannar kvar väljer svenskfödda med barn att lämna storstaden för mer natur, trygghet och möjlighet att vara i sociala nätverk som kulturellt känns hemma.

Förorten röstar på Socialdemokraterna – vare sig de vill eller ej

OPINION: PETER LATIFIDet har länge pågått en upplösning av socialdemokratins kärnväljare. Successivt har den svenska arbetarklassen gått över till andra partier då man tycker att Socialdemokraterna inte längre representerar arbetarnas intressen. Och skrapar man på ytan får man dessutom uppfattningen att det finns en mörk agenda där förortens invandrare indirekt tvingas rösta på partiet. Den förda migrationspolitiken har implicit garanterat makten för Socialdemokraterna. Man kan säga att Socialdemokraterna straffat svenskarna med budskapet att ”röstar ni inte på oss, så tar vi in folk som gör det”. Men varför lyckades Socialdemokraterna och inte Vänsterpartiet i förorterna?

Romer lurade åldringar på pengar, en tappade livslusten och avled – får skyddstillsyn och villkorlig dom

INRIKESTvå romer, 42 respektive 18 år gamla, dömdes av Södertörns tingsrätt för tolv bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot kvinnor och män i 90-årsåldern. En 85-årig kvinna tappade enligt anhöriga livslusten och avled kort efter att ha blivit utsatt. Åklagaren yrkade på att brotten skulle betraktas som grova men tingsrätten gjorde en annan bedömning och dömde romerna till villkorlig dom respektive skyddstillsyn.

Expressen och konsten att fuska med rubriker

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETExpressenkrönikören Fredrik Sjöshult vill påskina att invandringen inte har något samband med gängbrottsligheten genom att citera polisens siffror om att ingen av de kriminella gängledare man har under uppsikt är nyanländ. Det enda han lyckas visa är att invandringen var en katastrof för Sverige redan innan migrationsvågen 2015. Hundra procent av gängledarna har nämligen utländsk bakgrund.

SYRIEN: Aleppo säkrat efter regeringsseger

INRIKESOmrådena kring Syriens tidigare finanscentrum Aleppo har befriats efter en blixtkrigsliknande syrisk offensiv där, som tvingade islamisterna att fly hals över huvud. Internationella flygplatsen har nu öppnat efter att ha varit stängd i nästan åtta år. Trump försökte efter ett telefonsamtal med Erdogan, som han prisade, att sätta press på Syrien och Ryssland att avbryta offensiven mot terroristerna i Idlib. Moskva har helt avfärdat dessa utspel från Washington och Ankara. Situationen är nu så pressad för terroristerna i al-Qaida att Turkiet inte längre har tid att dölja vapenleveranserna till dem, som nu sker helt öppet.

Den känslige naivisten – Olle Olsson Hagalund (1904-1972) – och det nya Sverige

KULTURDet är inte många i dagens Sverige som har hört talas om eller har sett hans tavlor, men Olle Olssons konst är ett historiskt dokument över ett samhälle som inte längre finns. Förnöjsamma, vänliga medborgare i ett Sverige som, trots en lägre levnadsstandard än i dag, visade ett kultiverat yttre och uppträdde belevat mot varandra. Det är den bilden som Olle Olsson Hagalund iakttog under sina promenader i Stockholm och speciellt i Hagalund, den stadsdel där han var född och bodde under hela sitt liv.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

Gå till arkivet

Send this to a friend