Koldioxidmasken fångar upp utandningsluftens koldioxid och lättar därmed den klimatångest som många ur Greta-generationen känner. Foto: BreathLess
Koldioxidmasken fångar upp utandningsluftens koldioxid och lättar därmed den klimatångest som många ur Greta-generationen känner. Foto: BreathLess

Aprilskämt: Koldioxidmask ska lindra klimatångest

KLIMAT
Nu kan den som är orolig för sitt klimatavtryck nästan helt eliminera sina privata koldioxidutsläpp genom en enkel mask. Den revolutionerande konstruktionen är en startup som sponsras av World Economic Forum men räknas snart vara tillgänglig för den breda allmänheten.

Snart kommer alla bilar med förbränningsmotor att förbjudas, men vad händer med våra personliga koldioxidutsläpp? Genom vår metabolism omvandlas inandningsluftens syre till utandningsluftens koldioxid, och eftersom planeten är hem år inte mindre än åtta miljarder människor bidrar vi kollektivt till växthuseffekten.

Många är medvetna om hur deras konsumtionsmönster påverkar klimatet. De känner ett personligt ansvar för de varma somrarna och de ovanligt hårda hagelstormar som drabbat flera kontinenter. De cyklar till jobbet, väljer matvaror med lågt koldioxidavtryck och om de måste flyga, till exempel till en klimatkonferens, så är de alltid noga med att bocka för rutan att de vill klimatkompensera genom att betala en tia extra.

Ändå varnar nu psykiatrin för att klimatångest griper tag i främst den yngre Greta-generationen. Från Wikipedias artikel om klimatångest:

”Ibland dyker den upp i samband med psykoser, men betydligt vanligare är att den tar sig uttryck som katastroftankar inför framtiden, ångest, oro, hopplöshet och/eller depression – ofta i kombination med en känsla av maktlöshet.”

Men nu finns alltså en lösning: koldioxidmasken. Det är en enkel mask som man bär över näsa och mun och som effektivt fångar in utandningsluftens koldioxid. Projektet sponsras av World Economic Forum, som går i bräschen för innovativa lösningar på mänsklighetens angelägna problem. Bakom konstruktionen står det svenska företaget BreathLess, som ingått ett startup-samarbete med den filantropiska stiftelsen.

Masken finns enligt BreathLess i två utföranden. Den ena är en enkel filterbaserad variant som bara väger 150 gram och som fästs mot ansiktet med två gummisnoddar. Koldioxiden fastnar i filtermaterialet och kan sedan grävas ned i marken. På så vis återförs jorden den koldioxid som människan pumpat upp i form av olja.

– Många har vant sig vid att bära mask under coronan, så det här är egentligen inget som kommer att påverka vårt liv negativt, menar en av uppfinnarna, Bert Mankväv, i en kommentar.

Mera resilient personlig koldioxidfångare för den som vill göra mer för klimatet. Foto: BreathLess
Mera resilient personlig koldioxidfångare för den som vill göra mer för klimatet. Foto: BreathLess

 

Nackdelen är att maskens filter fylls ganska snabbt och man måste byta mask åtminstone en gång i timmen, oftare vid högre ansträngning. Därför har man även en lite större variant som lagrar den uppsamlade koldioxiden i en särskild behållare på ryggen.

– Vi fick idén när vi tittade på hur våra kollegor löst problemen med att ta hand om metangas som kor rapar ut, säger BreathLess vd Tomas Ljugborg.

Nu arbetar uppfinnarna på en version som ska fånga upp människors metanutsläpp från matsmältningen också.

De svenska uppfinnarna inspirerades av sina brittiska kollegor i företaget Zelp som redan lanserat sin mask som fångar upp kors rapar av metangas. Foto: Zelp
De svenska uppfinnarna inspirerades av sina brittiska kollegor i företaget Zelp som redan lanserat sin mask som fångar upp kors rapar av metangas. Foto: Zelp
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Läs även:

SD trötta på floskler – kräver agerande mot invandrarvåldet

SD trötta på floskler – kräver agerande mot invandrarvåldet

🟠 INRIKES Det är många som reagerat starkt efter mordet på pappan Mikael, som sköts framför sin son i onsdags. En av dessa är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som är trött på politiker som öser ur sig floskler men inte gör något. Nu kräver SD agerande från politiker och säger att det är dags att inse att vi är i krig mot invandrarkriminaliteten.

Det dödliga våldet ökar, också mot kvinnor

Det dödliga våldet ökar, också mot kvinnor

🟠 INRIKES Brås rapporter om brottsutvecklingen och det dödliga våldet i Sverige är dyster läsning. Tidöpartiernas satsning på hårdare tag verkar ännu inte fungera, och i dagarna sköts en pappa ihjäl framför sin 12-årige son. Samtidigt fortsätter antalet brott att öka, trots satsningar på polisen och skärpta straff.

SVT:s aggressiva WEF-propaganda för insektsmat kan bryta mot sändningstillstånd

SVT:s aggressiva WEF-propaganda för insektsmat kan bryta mot sändningstillstånd

🟠 INRIKES Knappt en månad efter att ha lurat i skolelever insektsbaserad tacofärs, förnyar statstelevisionen den odelat partiska rapporteringen om insektsbaserad mat. Nu är det en nyöppnad insektsrestaurang i London som uppmärksammas, och den här gången ger man dessutom den globalistiska lobbyorganisationen WEF expertstatus. Statstelevisionen gör också öppet reklam för en privat verksamhet, något som kan bryta mot det sändningstillstånd det statliga bolaget sägs lyda under.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.