Skip to Content

”författarens skog” år 2012. Infälld bild: Samma skog under avverkning 2015. Fastigheten är exemplariskt avverkad. Många sparade aspar, inga körskador, stigen till höger är fortfarande framkomlig. Avverkningen uppfyller FSC-kraven med råge, men det kommer ändå aldrig att bli en naturliknande skog igen. Om några år är här en dyster ogenomtränglig planterad ungskog. Foton: Nya Tider
KOMMENTAR

Kommentar: Att rädda en skog

PappersupplaganNya Tider v. 36

Publicerad: 5 september, 2020, 13:11

  • Svenska

Läs även

Jag har ett ställe i Norduppland, en stuga, en lada och knappt två hektar mark. En halv hektar är medelårig granskog som gränsar mot en tidigare äldre granskog med starkt inslag av asp. Grannskogen ägs av Bergvik Skog (Stora Enso). Vi förstod naturligtvis att förr eller senare kommer en avverkningsanmälan. Skogen var olikåldrig med de äldsta träden cirka 100 år.

Den var inte så tät utan släppte in ljus och på marken var stora flyttblock täckta av mossa. På våren växte gott om blåsippor och vitsippor. Det var en vacker och behaglig skog att vara i, men den var inte tillräckligt gammal för vara intressant för länsstyrelsen att köpa in som naturreservat. Om den kunde få 50 år till skulle den emellertid bli en sådan skog.

Så kom då avverkningsanmälan, föredömligt anslagen vid fastighetsgränsen. Känslomässiga estetiska argument skulle absolut inte hjälpa för att motivera en frivillig avsättning. Vad göra? Jag är inte någon artjägare, men jag är med i Naturskyddsföreningen och jag kontaktade en skogsintresserad grupp i Uppsalakretsen. Fem personer hjälptes åt att söka igenom området efter något ”utrotningshotat”, det vill säga ett tungt vägande argument för att skydda skogen från avverkning.

Ett bestånd av aspfjädermossa hittades. Den är ”sårbar” (VU=vulnerable) enligt Rödlistan 2010, men alltså inte allvarligt hotad. Vi hittade också grön sköldmossa och brödkorgssvamp. Det var roligt, men båda arterna anses som livskraftiga och är inte med i Rödlistan överhuvudtaget.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Kvinnofriden i världens modernaste land

OPINION: KARL H SANDIN

Är det verkligen ”för vårt bästa” att vi inte får veta hårda fakta?

LEDAREI massmedia, på Facebook, ja även från myndigheter ser man försök att sopa fakta under mattan, stoppa diskussion och svartmåla budbärare av obekväma uppgifter. Detta gäller inte längre bara invandring, utan flera andra områden.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Världen behöver mer koldioxid

KRÖNIKAKoldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Varma hav gasar ut, och kalla hav absorberar koldioxid. Mer värme och koldioxid gynnar växtlighet och grödor. Sedan Lilla istiden gasar varmare hav ut mer koldioxid. Trots detta handlar debatten i media om att man måste minska utsläppen.

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Gå till arkivet

Send this to a friend