Skip to Content

”författarens skog” år 2012. Infälld bild: Samma skog under avverkning 2015. Fastigheten är exemplariskt avverkad. Många sparade aspar, inga körskador, stigen till höger är fortfarande framkomlig. Avverkningen uppfyller FSC-kraven med råge, men det kommer ändå aldrig att bli en naturliknande skog igen. Om några år är här en dyster ogenomtränglig planterad ungskog. Foton: Nya Tider
KOMMENTAR

Kommentar: Att rädda en skog

PappersupplaganNya Tider v. 36

Publicerad: 5 september, 2020, 13:11

  • Svenska

Läs även

Jag har ett ställe i Norduppland, en stuga, en lada och knappt två hektar mark. En halv hektar är medelårig granskog som gränsar mot en tidigare äldre granskog med starkt inslag av asp. Grannskogen ägs av Bergvik Skog (Stora Enso). Vi förstod naturligtvis att förr eller senare kommer en avverkningsanmälan. Skogen var olikåldrig med de äldsta träden cirka 100 år.

Den var inte så tät utan släppte in ljus och på marken var stora flyttblock täckta av mossa. På våren växte gott om blåsippor och vitsippor. Det var en vacker och behaglig skog att vara i, men den var inte tillräckligt gammal för vara intressant för länsstyrelsen att köpa in som naturreservat. Om den kunde få 50 år till skulle den emellertid bli en sådan skog.

Så kom då avverkningsanmälan, föredömligt anslagen vid fastighetsgränsen. Känslomässiga estetiska argument skulle absolut inte hjälpa för att motivera en frivillig avsättning. Vad göra? Jag är inte någon artjägare, men jag är med i Naturskyddsföreningen och jag kontaktade en skogsintresserad grupp i Uppsalakretsen. Fem personer hjälptes åt att söka igenom området efter något ”utrotningshotat”, det vill säga ett tungt vägande argument för att skydda skogen från avverkning.

Ett bestånd av aspfjädermossa hittades. Den är ”sårbar” (VU=vulnerable) enligt Rödlistan 2010, men alltså inte allvarligt hotad. Vi hittade också grön sköldmossa och brödkorgssvamp. Det var roligt, men båda arterna anses som livskraftiga och är inte med i Rödlistan överhuvudtaget.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Covid-vaccinen skärskådas vid stor hälsokonferens i USA – Läkaren Christiane Northrup: Injektionerna är inte vaccin

COVID-19Vid en tongivande konferens i USA i mitten av april framträdde flera kända namn och kritiker mot coronarestriktioner och de inskränkningar i vår frihet dessa lett till. Där togs även hälsoaspekten upp och då inte minst de kontroversiella covid-vaccinen. Talen innehöll inte sällan mycket viktig information som undertryckts av etablissemanget. Bland annat att vaccinen inte skyddar mot smitta. Nya Tider återger här den kända kvinnoläkaren Christiane Northrups tal. Vi kan genom det avslöja det dolda skälet till varför globalisterna så fanatiskt stoppat väl fungerande behandlingsmetoder mot Covid-19.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

LEDAREEnligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Många elbilsägare byter till bränslebil

KRÖNIKAVar femte ägare av elbil eller laddhybrid i Kalifornien har bytt eller vill byta tillbaka till bensin- eller dieselbil. Orsaken är främst problem med att ladda bilarna.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

”Rasistiska organisationer” ska inte förbjudas – däremot deltagande i sådana

INRIKESÅr 2019 tillsatte regeringen en kommitté med syftet att utreda huruvida man skulle kunna förbjuda ”rasistiska organisationer”, ett begrepp som inte definierades på ett tydligt sätt. En minoritet i riksdagen, däribland Socialdemokraterna, ville se ett förbud mot sådana organisationer, medan en majoritet kunde enas om att endast förbjuda personer att delta i dem, vilket också blev det besked som kommittén gav vid sin slutpresentation den 30 april.

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Gå till arkivet

Send this to a friend