Skip to Content

Kommentar: Dimridåer kring guldstölden

Publicerad: 18 december, 2014, 08:08

  • Svenska

Den 20 november, alltså flera dagar efter att centralbankchefens uttalande börjat få spridning i sociala och alternativa media i väst, går IMF ut och berättar att Ukraina sålt sitt guld i oktober. Varför de just nu går ut med informa­tion från oktober framkommer inte. Många reagerade på att IMF tycks veta mer om Ukrainas guld än landets egen centralbankschef och bad om detaljer. IMF uppgav då att Ukraina sålt 14 ton guld i oktober och att de i september haft 40 ton. Det betyder att Ukraina då borde ha 26 ton kvar, vilket motsägs av att centralbankschefen Valerija Gontareva uppgav att man nu i november bara har guld till ett värde av 123,6 miljoner dollar kvar. Då guldpriset för närvarande ligger på drygt 38 000 dollar per kilo så innebär det att Ukraina, med rabatter för stora kvantiteter, har 3,5-4 ton kvar, vilket ligger närmare de 5 ton vi anger i artikeln än de 26 ton som IMF indirekt anger.

Stämmer IMF:s uppgifter, det vill säga att Ukraina verkligen hade 26 ton i månadsskiftet oktober-november, så innebär det likväl att över 20 ton försvann i början av november.

Västmedia som bland annat nyhetsbyrån Reuters gick omedelbart efter IMF:s utspel ut med rubriker som ”IMF: Ukraina sänkte sitt guldinnehav i oktober, Ryssland ökade sitt” (Ukraine slashed gold holdings in October, Russia added more: IMF).

Varför man väljer att slå ihop Ukrainas påstådda försäljning i oktober med just Rysslands anskaffande av 18,9 ton guld samma månad framkommer inte, men flera iakttagare menar att dessa artiklar tillkommit dels för att mildra effekten av eller ifrågasätta den ukrainska centralbankschefens dramatiska utspel och dels för att påskina att Ryssland på ena eller andra sättet förvärvat Ukrainas guld och därmed insinuera att Ryssland har med dess försvinnande att göra. Varför annars välja att nämna just Rysslands guldanskaffande denna månad i samma mening – i både rubrik och text?

Man verkar även ytterligare vilja förvirra läsaren genom att skriva ”Det är inte känt om Ukraina har fortsatt att sälja sina guldreserver även i november”. Man antyder alltså att det försvunna guldet Gontareva talar om, vars intervju man talande nog inte alls rapporterar om, nog också har sålts – utan att centralbankschefen skulle veta om detta.

Den 24 november kom NBU med ett märkligt uttalande på sin hemsida. Där går att läsa att ”Ukrainas centralbank har optimerat strukturen på sina internationella reserver. Detta beror på tajmad struktur av internationella reserver och den externa positionen för landet. Ukrainas centralbank beslutade i september 2014 att öka andelen amerikanska dollar i en reservkorg, eftersom strukturen i handelsbalansen i landet är 70,3 % i amerikanska dollar, 15 % i euro. Dessutom nominerades 77,7 % av bruttoutlandsskulden i Ukraina i USD, 11,2 % i EUR och 5,8 % i SDR [Särskild dragningsrätt]”.

NBU skriver vidare att ”nyligen var det en betydande volatilitet på de globala valutamarknaderna i samband med förstärkningen av den amerikanska dollarn mot andra valutor i världen. Därför har Ukrainas centralbank beslutat att minska andelen guld i valutareserven till 8 %.”

Hur kan de minska andelen till 8 % om den var just 8 % redan vid kuppen och deras egen chef just deklarerat att bara motsvarande 1 % återstår?

Ekonomer har kommenterat det angivna skälet till den påstådda försäljningen av guldet som tämligen obegripligt med tanke på att guldpriset i dollar var det lägsta sedan 2010 i just oktober, då det ska ha sålts. Man menar att ingen centralbank skulle välja att sälja sitt guld för dollar i ett sådant läge.

I den ekonomiska världen har redan frasen ”optimerat strukturen på sina internationella reserver” blivit en snackis och många gör sig lustiga över denna benämning på vad som anses vara en extremt dålig affär eller, som vissa misstänker, en ren lögn för att dölja det faktum att guldet försvunnit.

NBU:s uttalande innehåller sedan flera motsägelser. Bland annat står det att man sålt de 14 ton IMF rapporterat om, men att det bara utgör 0,1 procent av guldreservens del på 8 procent. Ett påstående som skulle innebära att Ukraina har 1 130 ton kvar. Det är en siffra som ligger nästan 30 gånger högre än de World Gold Council och IMF:s angav för Ukrainas guldreserv innan ens någon försäljning ägt rum. Att Ukraina skulle ha mer än 1 000 ton guld som ingen känt till bör betraktas som rent nonsens, speciellt efter att landets centralbankschef nyligen sagt att det bara ”finns en liten mängd guldtackor kvar”. Ännu fler frågor uppstår genom NBU:s ”tydliggörande” och ingen av de tidigare har besvarats.

Centralbankschefen Valerija Gontareva har inte uttalat sig sedan den informella Tv-intervjun. En av våra källor i Ukraina meddelade oss den 26 november att Kiev är på väg att utse en ny chef för landets Finans­inspektion, vilket kan tyda på att Gontareva snart kommer förlora sin tjänst som Ukrainas centralankschef.

Nya Tider kommer troligen att få skäl att återkomma i detta ämne.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Hånade Trump fallna soldater?

UTRIKESDen 3 september publicerade det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic en artikel som anklagade Donald Trump för att ha fällt nedsättande kommentarer om stupade soldater. Historien plockades omgående upp av liberala amerikanska medier och återgavs av samtliga svenska systemmedier som ett faktum. Ingen inspelning har dock presenterats av de påstådda kommentarerna, och många motsäger berättelsen.

Storbritannien ser ut att lämna EU utan avtal – Boris Johnson sätter press på EU

ANALYSSjälvgoda EU-potentater skrattade åt Storbritannien och Brexit för några år sedan. Man markerade tydligt att britterna skulle komma att få betala mycket mer i avgift till EU om man stod utanför. I förhandlingarna efter Brexit, som blev verklighet den 31 januari i år, om ett frihandelsavtal mellan parterna har EU fortsatt att agera som om Storbritannien inte klarar sig utan ett frihandelsavtal. Storbritannien förbereder sig därför för ett avtalslöst tillstånd, med stöd av WTO-reglerna.

Donald Trump vill rensa ut ”kritisk rasteori”

USADen amerikanske presidenten har nu utfärdat direktiv för att rensa myndigheter från inslag av pseudo­vetenskapen ”kritisk rasteori”, som han menar är anti-amerikansk och skapar splittring. Myndigheterna ska ta reda på om de låter sina anställda genomgå sådana kurser och använda de lagliga medel som finns för att styra skattepengar i annan riktning.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Gå till arkivet

Send this to a friend