Kommentar: Dimridåer kring guldstölden

Den 20 november, alltså flera dagar efter att centralbankchefens uttalande börjat få spridning i sociala och alternativa media i väst, går IMF ut och berättar att Ukraina sålt sitt guld i oktober. Varför de just nu går ut med informa­tion från oktober framkommer inte. Många reagerade på att IMF tycks veta mer om Ukrainas guld än landets egen centralbankschef och bad om detaljer. IMF uppgav då att Ukraina sålt 14 ton guld i oktober och att de i september haft 40 ton. Det betyder att Ukraina då borde ha 26 ton kvar, vilket motsägs av att centralbankschefen Valerija Gontareva uppgav att man nu i november bara har guld till ett värde av 123,6 miljoner dollar kvar. Då guldpriset för närvarande ligger på drygt 38 000 dollar per kilo så innebär det att Ukraina, med rabatter för stora kvantiteter, har 3,5-4 ton kvar, vilket ligger närmare de 5 ton vi anger i artikeln än de 26 ton som IMF indirekt anger.

Stämmer IMF:s uppgifter, det vill säga att Ukraina verkligen hade 26 ton i månadsskiftet oktober-november, så innebär det likväl att över 20 ton försvann i början av november.

Västmedia som bland annat nyhetsbyrån Reuters gick omedelbart efter IMF:s utspel ut med rubriker som ”IMF: Ukraina sänkte sitt guldinnehav i oktober, Ryssland ökade sitt” (Ukraine slashed gold holdings in October, Russia added more: IMF).

Varför man väljer att slå ihop Ukrainas påstådda försäljning i oktober med just Rysslands anskaffande av 18,9 ton guld samma månad framkommer inte, men flera iakttagare menar att dessa artiklar tillkommit dels för att mildra effekten av eller ifrågasätta den ukrainska centralbankschefens dramatiska utspel och dels för att påskina att Ryssland på ena eller andra sättet förvärvat Ukrainas guld och därmed insinuera att Ryssland har med dess försvinnande att göra. Varför annars välja att nämna just Rysslands guldanskaffande denna månad i samma mening – i både rubrik och text?

Man verkar även ytterligare vilja förvirra läsaren genom att skriva ”Det är inte känt om Ukraina har fortsatt att sälja sina guldreserver även i november”. Man antyder alltså att det försvunna guldet Gontareva talar om, vars intervju man talande nog inte alls rapporterar om, nog också har sålts – utan att centralbankschefen skulle veta om detta.

Den 24 november kom NBU med ett märkligt uttalande på sin hemsida. Där går att läsa att ”Ukrainas centralbank har optimerat strukturen på sina internationella reserver. Detta beror på tajmad struktur av internationella reserver och den externa positionen för landet. Ukrainas centralbank beslutade i september 2014 att öka andelen amerikanska dollar i en reservkorg, eftersom strukturen i handelsbalansen i landet är 70,3 % i amerikanska dollar, 15 % i euro. Dessutom nominerades 77,7 % av bruttoutlandsskulden i Ukraina i USD, 11,2 % i EUR och 5,8 % i SDR [Särskild dragningsrätt]”.

NBU skriver vidare att ”nyligen var det en betydande volatilitet på de globala valutamarknaderna i samband med förstärkningen av den amerikanska dollarn mot andra valutor i världen. Därför har Ukrainas centralbank beslutat att minska andelen guld i valutareserven till 8 %.”

Hur kan de minska andelen till 8 % om den var just 8 % redan vid kuppen och deras egen chef just deklarerat att bara motsvarande 1 % återstår?

Ekonomer har kommenterat det angivna skälet till den påstådda försäljningen av guldet som tämligen obegripligt med tanke på att guldpriset i dollar var det lägsta sedan 2010 i just oktober, då det ska ha sålts. Man menar att ingen centralbank skulle välja att sälja sitt guld för dollar i ett sådant läge.

I den ekonomiska världen har redan frasen ”optimerat strukturen på sina internationella reserver” blivit en snackis och många gör sig lustiga över denna benämning på vad som anses vara en extremt dålig affär eller, som vissa misstänker, en ren lögn för att dölja det faktum att guldet försvunnit.

NBU:s uttalande innehåller sedan flera motsägelser. Bland annat står det att man sålt de 14 ton IMF rapporterat om, men att det bara utgör 0,1 procent av guldreservens del på 8 procent. Ett påstående som skulle innebära att Ukraina har 1 130 ton kvar. Det är en siffra som ligger nästan 30 gånger högre än de World Gold Council och IMF:s angav för Ukrainas guldreserv innan ens någon försäljning ägt rum. Att Ukraina skulle ha mer än 1 000 ton guld som ingen känt till bör betraktas som rent nonsens, speciellt efter att landets centralbankschef nyligen sagt att det bara ”finns en liten mängd guldtackor kvar”. Ännu fler frågor uppstår genom NBU:s ”tydliggörande” och ingen av de tidigare har besvarats.

Centralbankschefen Valerija Gontareva har inte uttalat sig sedan den informella Tv-intervjun. En av våra källor i Ukraina meddelade oss den 26 november att Kiev är på väg att utse en ny chef för landets Finans­inspektion, vilket kan tyda på att Gontareva snart kommer förlora sin tjänst som Ukrainas centralankschef.

Nya Tider kommer troligen att få skäl att återkomma i detta ämne.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Klimatkartor manipuleras för att förleda allmänheten

Klimatkartor manipuleras för att förleda allmänheten

🟠 Klimatbluffen. Den statliga amerikanska vetenskapsorganisationen NOAA släppte i maj mycket avslöjande klimatkartor som visar medeltemperaturen över hela världen under april månad i förhållande till klimatnormalen. Inte bara avviker de markant från otaliga länders officiella temperaturdata för april, som visade att vårmånaden var kyligare än normalt, utan de motsäger dessutom varandra trots att de utgår från exakt samma mätdata. Nya Tider avslöjar här hur siffrorna förvanskas och att det finns två parallella kartor, en för forskarna och en grovt bedräglig som visas för allmänheten.

QatarGate: Eva Kaili tillbaka i Europaparlamentet

QatarGate: Eva Kaili tillbaka i Europaparlamentet

🟠 UTRIKES Eva Kaili är tillbaka i Europaparlamentet. Några månader efter att ha åtalats och fängslats för sin inblandning i korruptionsskandalen ”QatarGate” tilläts den grekiska parlamentsledamoten, som fråntogs sin position som vice talman i parlamentet i december 2022, av det belgiska rättsväsendet att befrias från sin elektroniska fotboja och släpptes från husarresten. Hennes advokat har meddelat att hon tänker återvända till parlamentet för att utföra sina arbetsuppgifter i väntan på rättegången, i slutet av vilken ”hon tror att hon kommer att frikännas”, sade han.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.