Skip to Content

MOTTAGANDET AV ASYLSÖKANDE skapar stora problem för kommuner långt efter att staten slutat ersätta dem under den tvååriga ”etableringsfasen”. Få av de tidigare nyanlända tar sig ut på arbetsmarknaden och kommer i åratal att belasta kommunen i form av bland annat försörjningsstöd. Foto: Nya Tider
INRIKES

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

PappersupplaganNya Tider v. 8

Många kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Publicerad: 19 februari, 2020, 11:47

  • Svenska

Läs även

Den 31 januari träffade civilminister Lena Micko (S) 26 ledande kommunpolitiker som kommit för att be staten om hjälp att hantera situationen. Det främsta kriteriet skulle vara att kommunen har ”långsiktiga utmaningar ekonomiskt”.

Filipstad har larmat i flera år

En av de drabbade kommunerna är värmländska Filipstad. Mellan åren 2012 och 2018 ökade gruppen utrikesfödda med 963 personer, samtidigt som antalet inrikesfödda minskade med 640, detta i en kommun med runt 10 000 invånare. 2 000 av invånarna har nu utomeuropeisk bakgrund, och av dessa saknar 90 procent egen försörjning.

När Nya Tider talade med kommunchef Claes Hultgren i april förra året berättade han att Filipstad redan 2012 försökte ta upp problematiken som uppstår när en liten kommun får en stor etablering av asylinvandrare, och sade bland annat:

− Hur ska en person som är analfabet komma ut i arbete inom några år? Vi har analyserat varenda person som har kommit till oss och många har en lång, lång väg till egen försörjning.

Han menade vidare att nyanlända från fattigare delar av världen kan vara nöjda med den standard som finns i Sverige även utan en arbetsinkomst, och fortsatte:

− Det är en enorm resa mellan olika världar. När man redan har rätt till försörjningsstöd och bostadsbidrag finns inte alltid incitamenten att arbeta.

Sedan den 1 februari i år är Åsa Hååkman Felth (S) ordförande för Filipstads kommunstyrelse. Hon uppger att kostnaden för placeringskostnader och försörjningsstöd sedan förra året ökat från 60 miljoner till 70 miljoner kronor i år. De partier som står i opposition mot Januariöverenskommelsens fyra partier har tillsammans sett till att kommunerna ska få 7,5 miljarder kronor för satsningar på ”välfärden”, men Hååkman Felth menar att det är helt otillräckligt. Till Expressen sade hon den 31 januari:

− Bryter man ner det är det 6-7 miljoner totalt för oss. Det är en droppe i havet, så är det. När jag var uppe förra gången sade jag att jag behöver 100 miljoner till kommunen, men då fick vi 3,5. Nu får vi lite till men det saknas fortfarande runt 90 miljoner.
Hennes beskrivning av problematiken med nyanlända känns igen:

− De som är kvar hos oss är de som inte har någon utbildning och som står långt ifrån arbetsmarknaden. Kanske rentav analfabeter. Att genomföra en förändring kostar ju enormt med pengar då. Man måste ju börja från början så att säga. Om man inte lärt sig att räkna och skriva på sitt eget språk, att börja lära sig ett nytt språk.

Stefan Löfvén i Filipstad. Foto: Filipstads kommun.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Vårdpersonal vägrar vaccin

INRIKESI Skåne är det många av vårdpersonalen som vägrar att ta coronavacciner. I Burlövs kommun vill fyra av tio anställda inte ta vaccinet. I Helsingborg har tre av tio i vårdpersonalen på ett flertal äldreboenden gjort samma bedömning. Men de som står på sig riskerar omplacering.

Så begränsar pandemilagen dina demokratiska friheter

REPORTAGERedan samma dag som den nya pandemilagen infördes kom den att användas för att upplösa en demonstration utanför riksdagen. Den nya förordningen, Begränsningsförordningen, började gälla redan den 10 januari efter att ha antagits av riksdagen två dagar tidigare. Lagen ger regeringen rätt att införa långtgående inskränkningar i invånarnas friheter och rättigheter, och en rad restriktioner infördes omedelbart. Vissa menar dock att lagen strider mot såväl grundlagen som EU-lag. Nya Tider fanns på plats i riksdagen den 8 januari när lagen röstades igenom.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Storbråk om riskkostnaderna för Modernas coronavaccin

INRIKESMånga har oroats över att de nya snabbframställda vaccinerna mot Covid -19 skulle kunna medföra en våg av allvarliga biverkningar. Läkemedelsföretagens producentansvar för de eventuella skador deras produkter kan ställa till med hanteras normalt av Läkemedelsförsäkringen. Läkemedelsföretaget Moderna är dock inte med i försäkringen och risken ligger därför till stor del på regionerna som injicerar vaccinet i patienterna. Nu stoppar flera regioner Modernas vaccin i väntan på formella besked från regeringen.

Över 500 000 smittade – massvaccineringarna i gång

INRIKESAntalet smittade i coronaviruset Sars-CoV-2 i Sverige har nu överstigit 500 000 enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har totalt 9 667 personer dött med Covid-19. Trots att belastningen på sjukvården ännu är mycket hög och flera regioner varnar för den allvarliga situationen vill Tegnell lugna ner folket – massvaccineringarna är igång och 80 000 doser har redan använts, vilket dock är mycket mindre än det totala antalet doser, 170 000, som Sverige fått än så länge.

Böter på 2 000 kr för brott mot pandemilagen – kan ge fängelse i upp till fyra år

INRIKESRiksåklagaren har föreslagit att överträdelser mot den nyinstiftade pandemilagen skall komma att ge 2 000 kronor i böter vid en ordningsbot som skall utfärdas av polis. Men mer oroväckande för frihets- och demokratiförespråkare är att Riksåklagaren även öppnar upp för att brott mot den nya pandemilagen i en del situationer skulle kunna ge fängelse – upp till fyra år, då en del brott mot den nya pandemilagen skulle kunna vara fall av ”vållande till sjukdom”.

Pandemilagen – därför röstade politikerna ja

VIDEOSå fort den kontroversiella pandemilagen började gälla bröt polisen upp en liten demonstration utanför riksdagen. Nya Tider intervjuar tre politiker som röstade ja, som bland annat hävdar att svenskars fri- och rättigheter behöver begränsas för att ”rädda liv”.

Debattören Janouch börjar använda Twitter-konkurrent – som släcks ner

INRIKESDen av etablissemanget numera illa sedda debattören och författaren Katerina Janouch meddelar via Facebook att hon nu börjar använda Twitter-konkurrenten Parler för att motverka åsiktscensuren. Parler har som plattform vuxit mycket sedan november 2020, men har nu släckts ned.

Gå till arkivet

Send this to a friend