Skip to Content

MOTTAGANDET AV ASYLSÖKANDE skapar stora problem för kommuner långt efter att staten slutat ersätta dem under den tvååriga ”etableringsfasen”. Få av de tidigare nyanlända tar sig ut på arbetsmarknaden och kommer i åratal att belasta kommunen i form av bland annat försörjningsstöd. Foto: Nya Tider
INRIKES

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

PappersupplaganNya Tider v. 8

Många kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Publicerad: 19 februari, 2020, 11:47

 • Svenska

Läs även

Den 31 januari träffade civilminister Lena Micko (S) 26 ledande kommunpolitiker som kommit för att be staten om hjälp att hantera situationen. Det främsta kriteriet skulle vara att kommunen har ”långsiktiga utmaningar ekonomiskt”.

Filipstad har larmat i flera år

En av de drabbade kommunerna är värmländska Filipstad. Mellan åren 2012 och 2018 ökade gruppen utrikesfödda med 963 personer, samtidigt som antalet inrikesfödda minskade med 640, detta i en kommun med runt 10 000 invånare. 2 000 av invånarna har nu utomeuropeisk bakgrund, och av dessa saknar 90 procent egen försörjning.

När Nya Tider talade med kommunchef Claes Hultgren i april förra året berättade han att Filipstad redan 2012 försökte ta upp problematiken som uppstår när en liten kommun får en stor etablering av asylinvandrare, och sade bland annat:

− Hur ska en person som är analfabet komma ut i arbete inom några år? Vi har analyserat varenda person som har kommit till oss och många har en lång, lång väg till egen försörjning.

Han menade vidare att nyanlända från fattigare delar av världen kan vara nöjda med den standard som finns i Sverige även utan en arbetsinkomst, och fortsatte:

− Det är en enorm resa mellan olika världar. När man redan har rätt till försörjningsstöd och bostadsbidrag finns inte alltid incitamenten att arbeta.

Sedan den 1 februari i år är Åsa Hååkman Felth (S) ordförande för Filipstads kommunstyrelse. Hon uppger att kostnaden för placeringskostnader och försörjningsstöd sedan förra året ökat från 60 miljoner till 70 miljoner kronor i år. De partier som står i opposition mot Januariöverenskommelsens fyra partier har tillsammans sett till att kommunerna ska få 7,5 miljarder kronor för satsningar på ”välfärden”, men Hååkman Felth menar att det är helt otillräckligt. Till Expressen sade hon den 31 januari:

− Bryter man ner det är det 6-7 miljoner totalt för oss. Det är en droppe i havet, så är det. När jag var uppe förra gången sade jag att jag behöver 100 miljoner till kommunen, men då fick vi 3,5. Nu får vi lite till men det saknas fortfarande runt 90 miljoner.
Hennes beskrivning av problematiken med nyanlända känns igen:

− De som är kvar hos oss är de som inte har någon utbildning och som står långt ifrån arbetsmarknaden. Kanske rentav analfabeter. Att genomföra en förändring kostar ju enormt med pengar då. Man måste ju börja från början så att säga. Om man inte lärt sig att räkna och skriva på sitt eget språk, att börja lära sig ett nytt språk.

Stefan Löfvén i Filipstad. Foto: Filipstads kommun.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bergeloo

  straffet måste bli det högsta för landsförädarna ,ett land i totalt förfall miljarder utgifter till parasitos,nationalstatens återupprättelse kommer att kosta.

 • SefastTronde

  Återvandring är det enda som hjälper kommunerna på sikt, annars är risken överhängande att inte ens statens finanser kan tillskjuta de belopp som behövs. Speciellt nu när EU-avgiften kommer att landa på ca 50 miljarder, och årliga klimatutfästelser tillkommer på mellan 12 och 20 miljarder årligen. Sverige kommer raskt att förvandlas till ett U-land, och 7,5 miljarder extra till kommunerna räcker inte långt. Den välfärd vi vant oss vid kommer snart att vara ett minne blott.

 • Varmlandstok

  Den som tycker, att svenska skattebetalare skall tvingas erbjuda långväga främlingar gratis mat och husrum, måste ha grava problem med sin kognitiva förmåga.

 • Dacke

  Hur annorlunda lät det inte för 40 år sedan? Jo, dom vill inget hellre, än att arbeta! En person som suttit och tuggat khat i hela sitt liv, reser sig knappast upp för att börja ett arbete kl. 07.00? Nej! det är tryggare att ligga kvar i bädden, för att senare på dagen lunka iväg till moskén till alla de andra bidragstagarna.

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend