Skip to Content

MOTTAGANDET AV ASYLSÖKANDE skapar stora problem för kommuner långt efter att staten slutat ersätta dem under den tvååriga ”etableringsfasen”. Få av de tidigare nyanlända tar sig ut på arbetsmarknaden och kommer i åratal att belasta kommunen i form av bland annat försörjningsstöd. Foto: Nya Tider
INRIKES

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

PappersupplaganNya Tider v. 8

Många kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Publicerad: 19 februari, 2020, 11:47

 • Svenska

Läs även

Den 31 januari träffade civilminister Lena Micko (S) 26 ledande kommunpolitiker som kommit för att be staten om hjälp att hantera situationen. Det främsta kriteriet skulle vara att kommunen har ”långsiktiga utmaningar ekonomiskt”.

Filipstad har larmat i flera år

En av de drabbade kommunerna är värmländska Filipstad. Mellan åren 2012 och 2018 ökade gruppen utrikesfödda med 963 personer, samtidigt som antalet inrikesfödda minskade med 640, detta i en kommun med runt 10 000 invånare. 2 000 av invånarna har nu utomeuropeisk bakgrund, och av dessa saknar 90 procent egen försörjning.

När Nya Tider talade med kommunchef Claes Hultgren i april förra året berättade han att Filipstad redan 2012 försökte ta upp problematiken som uppstår när en liten kommun får en stor etablering av asylinvandrare, och sade bland annat:

− Hur ska en person som är analfabet komma ut i arbete inom några år? Vi har analyserat varenda person som har kommit till oss och många har en lång, lång väg till egen försörjning.

Han menade vidare att nyanlända från fattigare delar av världen kan vara nöjda med den standard som finns i Sverige även utan en arbetsinkomst, och fortsatte:

− Det är en enorm resa mellan olika världar. När man redan har rätt till försörjningsstöd och bostadsbidrag finns inte alltid incitamenten att arbeta.

Sedan den 1 februari i år är Åsa Hååkman Felth (S) ordförande för Filipstads kommunstyrelse. Hon uppger att kostnaden för placeringskostnader och försörjningsstöd sedan förra året ökat från 60 miljoner till 70 miljoner kronor i år. De partier som står i opposition mot Januariöverenskommelsens fyra partier har tillsammans sett till att kommunerna ska få 7,5 miljarder kronor för satsningar på ”välfärden”, men Hååkman Felth menar att det är helt otillräckligt. Till Expressen sade hon den 31 januari:

− Bryter man ner det är det 6-7 miljoner totalt för oss. Det är en droppe i havet, så är det. När jag var uppe förra gången sade jag att jag behöver 100 miljoner till kommunen, men då fick vi 3,5. Nu får vi lite till men det saknas fortfarande runt 90 miljoner.
Hennes beskrivning av problematiken med nyanlända känns igen:

− De som är kvar hos oss är de som inte har någon utbildning och som står långt ifrån arbetsmarknaden. Kanske rentav analfabeter. Att genomföra en förändring kostar ju enormt med pengar då. Man måste ju börja från början så att säga. Om man inte lärt sig att räkna och skriva på sitt eget språk, att börja lära sig ett nytt språk.

Stefan Löfvén i Filipstad. Foto: Filipstads kommun.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bergeloo

  straffet måste bli det högsta för landsförädarna ,ett land i totalt förfall miljarder utgifter till parasitos,nationalstatens återupprättelse kommer att kosta.

 • SefastTronde

  Återvandring är det enda som hjälper kommunerna på sikt, annars är risken överhängande att inte ens statens finanser kan tillskjuta de belopp som behövs. Speciellt nu när EU-avgiften kommer att landa på ca 50 miljarder, och årliga klimatutfästelser tillkommer på mellan 12 och 20 miljarder årligen. Sverige kommer raskt att förvandlas till ett U-land, och 7,5 miljarder extra till kommunerna räcker inte långt. Den välfärd vi vant oss vid kommer snart att vara ett minne blott.

 • Varmlandstok

  Den som tycker, att svenska skattebetalare skall tvingas erbjuda långväga främlingar gratis mat och husrum, måste ha grava problem med sin kognitiva förmåga.

 • Dacke

  Hur annorlunda lät det inte för 40 år sedan? Jo, dom vill inget hellre, än att arbeta! En person som suttit och tuggat khat i hela sitt liv, reser sig knappast upp för att börja ett arbete kl. 07.00? Nej! det är tryggare att ligga kvar i bädden, för att senare på dagen lunka iväg till moskén till alla de andra bidragstagarna.

Elpriserna skenar – leveransproblem gör sommarelen lika dyr som under vintern

ANALYSElpriserna har rusat till för årstiden extrema nivåer, i huvudsak för elkunderna i mellersta och södra Sverige. I norra Sverige ligger elpriset på betydligt mera beskedliga nivåer. Skillnaden uppgår vissa dagar till flera hundra procent. Bakom situationen ligger en ogenomtänkt energipolitik i stort, där avvecklingen av kärnkraft är en huvudingrediens. Men också brister i utbyggnaden av kraftnätet, särskilt i södra Sverige, för att kunna omfördela el mellan olika delar av landet, spelar in.

Svensk sjukvård hårt drabbad – 200 000 operationer ställs in

INRIKESEn stor del av de som smittats med coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige är vårdpersonal, hela 10 300 i mitten av maj, rapporterade Folkhälsomyndigheten. Även om en stor majoritet av dessa endast fått lindriga symptom har det ändå inneburit ett stort personalbortfall från sjukvården. En effekt av detta är att Sveriges så kallade ”vårdskuld” – det vill säga antalet patienter i vårdkö – ökat kraftigt. Över 200 000 operationer kommer enligt Sveriges läkarförbund att ställas in under året.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Gå till arkivet

Send this to a friend