Skip to Content

MOTTAGANDET AV ASYLSÖKANDE skapar stora problem för kommuner långt efter att staten slutat ersätta dem under den tvååriga ”etableringsfasen”. Få av de tidigare nyanlända tar sig ut på arbetsmarknaden och kommer i åratal att belasta kommunen i form av bland annat försörjningsstöd. Foto: Nya Tider
INRIKES

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

PappersupplaganNya Tider v. 8

Många kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Publicerad: 19 februari, 2020, 11:47

  • Svenska

Läs även

Den 31 januari träffade civilminister Lena Micko (S) 26 ledande kommunpolitiker som kommit för att be staten om hjälp att hantera situationen. Det främsta kriteriet skulle vara att kommunen har ”långsiktiga utmaningar ekonomiskt”.

Filipstad har larmat i flera år

En av de drabbade kommunerna är värmländska Filipstad. Mellan åren 2012 och 2018 ökade gruppen utrikesfödda med 963 personer, samtidigt som antalet inrikesfödda minskade med 640, detta i en kommun med runt 10 000 invånare. 2 000 av invånarna har nu utomeuropeisk bakgrund, och av dessa saknar 90 procent egen försörjning.

När Nya Tider talade med kommunchef Claes Hultgren i april förra året berättade han att Filipstad redan 2012 försökte ta upp problematiken som uppstår när en liten kommun får en stor etablering av asylinvandrare, och sade bland annat:

− Hur ska en person som är analfabet komma ut i arbete inom några år? Vi har analyserat varenda person som har kommit till oss och många har en lång, lång väg till egen försörjning.

Han menade vidare att nyanlända från fattigare delar av världen kan vara nöjda med den standard som finns i Sverige även utan en arbetsinkomst, och fortsatte:

− Det är en enorm resa mellan olika världar. När man redan har rätt till försörjningsstöd och bostadsbidrag finns inte alltid incitamenten att arbeta.

Sedan den 1 februari i år är Åsa Hååkman Felth (S) ordförande för Filipstads kommunstyrelse. Hon uppger att kostnaden för placeringskostnader och försörjningsstöd sedan förra året ökat från 60 miljoner till 70 miljoner kronor i år. De partier som står i opposition mot Januariöverenskommelsens fyra partier har tillsammans sett till att kommunerna ska få 7,5 miljarder kronor för satsningar på ”välfärden”, men Hååkman Felth menar att det är helt otillräckligt. Till Expressen sade hon den 31 januari:

− Bryter man ner det är det 6-7 miljoner totalt för oss. Det är en droppe i havet, så är det. När jag var uppe förra gången sade jag att jag behöver 100 miljoner till kommunen, men då fick vi 3,5. Nu får vi lite till men det saknas fortfarande runt 90 miljoner.
Hennes beskrivning av problematiken med nyanlända känns igen:

− De som är kvar hos oss är de som inte har någon utbildning och som står långt ifrån arbetsmarknaden. Kanske rentav analfabeter. Att genomföra en förändring kostar ju enormt med pengar då. Man måste ju börja från början så att säga. Om man inte lärt sig att räkna och skriva på sitt eget språk, att börja lära sig ett nytt språk.

Stefan Löfvén i Filipstad. Foto: Filipstads kommun.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Hanif Bali tillbakavisar anklagelserna om olämpliga sexuella kontakter med flicka

INRIKESHanif Bali, känd och kontroversiell politiker inom Moderaterna, står anklagad internt inom partiet för påstådda sexuella kontakter med en ung flicka, kontakter som ska ha börjat när flickan var 15 år gammal. I ett längre inlägg på Facebook klargör han att det rör sig om grundlösa anklagelser och kallar det hela för en komplott skapad av hans politiska motståndare.

Svensk man grep afghan som våldtagit barn på öppen gata

INRIKESDen svenske hjälten Håkan Johannesson var ute och provkörde sin nya bil med sina unga söner när han såg något som inte stod rätt till – det ledde till att han stoppade och grep en afghansk asylsökande pedofil.

Nya bevis för att Estonia sänktes

Den 10 september 2021 träffade den finske ingenjören Harri Ruotsalainen den estniska Estonia-gruppen vid Riigikogu, Estland parlament. Hösten 1994 arbetade Ruotsalainen vid den finska räddningstjänsten i Helsingfors och deltog i Estonias räddningsinsats. Han berättade om de omständigheter som av den svenska regeringen hade hemligstämplats för 25 år, senare 100 år.

Åkesson kovänder om Ungerns Viktor Orbán – hyllar i stället Johnson och Kurz

INRIKESSD-ledaren gör helt om när det gäller vilka politiker och länder utanför Norden som han på något sätt ser upp till. Nu är inte vare sig Ungern eller Polen politiskt korrekta för SD-ledaren, än mindre premiärminister Viktor Orbán. Nu beundrar Åkesson istället Boris Johnson och Sebastian Kurz; makthavare som har utövat en repressiv nedstängningspolitik mot sina länders medborgare.

Krav på att evakuera 15 tolkar slutade med att 1  100 flögs till Sverige – tolkarna blev kvar

REPORTAGEI augusti mobiliserade den svenska staten sina yttersta krafter för att flyga in människor från Afghanistan till Sverige. Det som i debatten började med att ett ”tjugotal” tolkar och deras familjer skulle flygas in, slutade med att över 1 100 personer hämtades till Sverige. Migrationsverket krävde blixtsnabba ändringar av invandringslagstiftningen för att kunna flyga afghanerna, vilket regeringen genast verkställde. Totalt flög flygplan från Försvarsmakten till Kabul 22 gånger. Av det totala antalet afghaner kommer 650 som kvotflyktingar, medan resterande 450 redan hade medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige. Tolkarna, som var själva anledningen till att genomföra evakueringen, har fortfarande inte hämtats till Sverige.

Demokraternas Martin Wannholt utreds för brott

INRIKESÅklagare Bengt Olof Berggren har under måndagen beslutat att inleda en förundersökning mot göteborgspartiet Demokraternas ordförande, kommunalrådet Martin Wannholt, för ekonomisk brottslighet. Wannholt polisanmäldes redan 2019 men utredningen lades ned. Nu har nytt bevismaterial framkommit som enligt åklagaren bör utredas som åtminstone förskingring. Fler åtalspunkter kan enligt Nya Tiders källor tillkomma.

Gå till arkivet

Send this to a friend