Statyn ”Damen med väskan” började röna stor uppmärksamhet runt 2014. Verket som är skulpterat av konstnärinnan Susanna Arwin, bygger på ett foto av fotografen Hans Runesson. Fotot, som utnämndes till Årets Bild samma år av Svensk Fotohistorisk Förening och även av Tidningen VI som utnämnde den till Århundradets bästa bild, visar hur en arg kvinna springer fram och slår sin handväska i bakhuvudet på en av demonstranterna.

Kommunistisk miljonär köper kontroversiellt konstverk

Den omdebatterade statyn ”Med handväskan som vapen” av konstnären Susanna Arwin, köptes aldrig in av kultur- och fritidsnämnden i Växjö. Nu har istället den kände kommunistiske entreprenören och miljonären Lasse Diding köpt verket och låtit ställa upp det i Varberg.

Det blev till slut hotelldirektören Lasse Diding som investerade i den kontroversiella statyn. Verket är numera enligt Didings önskemål centralt placerat i Varberg kommun, till vilken han skänkt sitt konstinköp. Statyn, som föreställer en kvinna som angriper Nordiska Rikspartiets demonstration i Växjö och med sin handväska slår en fanbärare i huvudet har varit en het potatis. Vi har tidigare rapporterat om turerna med den politiskt laddade statyn som ingen vill ha i Nya Tider v. 11 och 14-15/2015.

När kultur- och fritidsnämnden i Växjö 2014 ombads att köpa in statyn, blev svaret nej. Kommunpolitikerna motiverade beslutet med att statyn uppmanar till politiskt våld.
– Växjö är en kommun för yttrandefrihet. Då ska vi inte uppmuntra att man använder tillhyggen mot meningsmotståndare, förklarade nämndeordföranden Eva Johansson i Aftonbladet.

Andra kommuner visade dock intresse att köpa statyn, men slutligen blev det den kommunistiske entreprenören och miljonären Lasse Diding i Varberg som köpte verket.
– Jag är glad att alla nu kan se statyn, säger Lasse Diding till Resemagasinet BUSS som uppmärksammat kulturhändelsen.

Lasse Diding TilliT TV .
Lasse Diding, kommunistisk hotelldirektör, poserar med Leninbyst. Nu har han fogat ”Väsktanten” till sin samling. Foto: TilliT TV

 

Lasse Diding har flera gånger visat intresse för stadens sevärdheter och miljö. Exempelvis föreslog han 2012 att Engelska Parken skulle döpas om till ”Engels”-ka Parken och hysa en staty av Karl Marx socialistiske kollega Friedrich Engels. Men Didings beundran inför kommunismens samhällsmodell återspeglas även i hans egen verksamhet. Hotellet som han driver heter Hotell Havanna och är en inrättning inspirerad av Kuba. Under sitt andra hotell, Gästis, har han låtit inrätta ett Leninbad. Det uppförde han efter att ha besökt S:t Petersburg 1984 och sett den badinrättning som Lenin under revolutionsåret 1917 ofta besökte. På samma hotell finns även en Leninbyst, och i trapphallens tak hänger taklampan från filmen Gorkijparken (1983).
– Som hotellägare hamnade jag, äntligen, på en plats där jag saknade ambitioner. Till och med föraktade jag det jag gjorde, berättade Diding i en öppenhjärtig intervju i Svenska Dagbladet 2012.

Att vara kommunist och komma in i ”krämarbranschen” såg han som en uppenbar konflikt, men han ville bara tjäna tillräckligt mycket pengar så att han kunde få tid över till att läsa. Hans kulturella intresse, och kanske då framförallt det som rörde politisk litteratur har givit honom flera uppdrag. Ett var att ta hand om den kommunistiske författaren Jan Myrdals bibliotek och kontor som förlades till en av Didings fastigheter i Varberg. Lasse Diding är således en etablerad kulturprofil i staden. Detta i kombination med positionen som framgångsrik hotelldirektör och fastighetsmiljonär har gett honom ett visst samhällsinflytande och möjlighet att påverka miljön för varbergborna.

Den staty han nyligen köpt in till staden menar han inte alls uppmanar till våld. Tvärtom är den enligt Diding en ”fredlig försvarssymbol”.
– För mig är det en fin symbol för antifascistiskt motstånd, på en lagom nivå, sade han i en intervju i Hallands Nyheter.

Skulptrisen Susanna Arwin är också glad över Didings initiativ, och berättar att hon ser på statyn som ett viktigt monument för civilkurage. Dock har det visat sig att historien om statyn har fler nivåer än rent politiska. Fotografen Hans Runesson som tog originalbilden tar till exempel avstånd från Arwins statyversion. I en intervju i Sveriges Television från förra året menade Runesson att Arwin ”slaktade” hans bild, eftersom helheten försvann när den attackerade unge mannen inte finns med.
– Det blir ungefär som att ta draken draken från Sankt Göran när han ska hugga den, sade Runesson.

Konstnärinnan Susanna Arwin menade att hon hade förståelse för Runessons åsikter, men att han missförstått hennes syfte med statyn.
– Den här tanten har blivit en symbol för någonting större. Civilkurage och mod. Någonstans tycker jag att det här är så mycket större än oss.

Kvinnan på Runessons ursprungsfotografi från 1985 var bara 38 år när bilden togs. Hon tyckte inte om bilden, dels för att hon ångrade väskattacken och dels för att hon framstod som en gammal tant. Vid tillfället var hon enligt en nära anhörig psykiskt sjuk. Hennes psykiska instabilitet var även känd i Växjö. Hon kunde skrika hotfullt mot människor i affärerna, och i perioder vistades hon på psyket på St Sigfrids Sjukhus i Växjö. Hennes son gick ut i en intervju i Smålandsposten 2015 och var upprörd över att konstnärinnan ännu sålde små statyer med fotot på hans mor som förlaga.
– Hon måste ge sig. Jag trodde den här historien var slut. För mig är det väldigt känsligt. Hon avbildar min mamma, det är det hon gör, sade han.

Susanna Arwin bemötte sonen med att hon aldrig drivit frågan om att resa statyn på torget i Växjö. Nu reses den alltså istället i Varberg med hjälp av kapital från en kommunistisk miljonär.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Niondeklassare vann mot rektorn – skolavslutning i kyrkan räddades

Niondeklassare vann mot rektorn – skolavslutning i kyrkan räddades

🟠 Rektor Helene Lindberg hade beslutat att avgångseleverna i årskurs 9 på Öbergaskolan och Kyrkholmsskolan i Arjeplog skulle fira skolavslutning i Medborgarhuset istället för kyrkan. Så blev det emellertid inte. Efter högljudda protester från ungdomarna fick niondeklassarna fira avslutning i kyrkan tillsammans med föräldrar och släkt även detta år. När Nya Tider når rektor Helene Lindberg säger hon dock att traditioner ska förändras och anpassas efter ”en ny tid”, och att hon inte vill ha skolavslutning i kyrkan nästa år.

SD bokar Brunnsparken i Ronneby – för att stoppa fredagsbön

Muslimsk kulturförening söker tillstånd för massbön i Ronnebys brunnspark

🟠 INRIKES Den muslimska kulturföreningen i Ronneby vill få tillstånd till massbön i brunnsparken under två dagar i juli, och enligt vad bland annat Samnytt skriver ska det handla om ungefär 300 personer som ska delta vid varje tillfälle. Dessutom vill muslimerna kunna sända ut böneutrop via högtalare på mellanhög volym. Sverigedemokraterna är djupt kritiska, och skriver i ett SMS till Nya Tider att man kommer att yrka på ett avslag för massbönen innan kommunen yttrar sig till polisen om tillståndsansökan.

Martin Modéus ny ärkebiskop efter Antje Jackelén

Martin Modéus ny ärkebiskop efter Antje Jackelén

🟠 Linköpingsbiskopen Martin Modéus fick 59 procent av rösterna i ärkebiskopsvalets andra omgång den 8 juni. Därmed är det han som blir den 71:e ärkebiskopen i Svenska kyrkan i kontinuerlig följd och efterträder Antje Jackelén som går i pension den 30 oktober. Modéus vigs och tas emot som ny ärkebiskop den 4 december.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

Siknäsfortet – den viktigaste befästningen i Kalixlinjen

🟠 ”Man byggde skyddsrum i alla storlekar, från tremansskyddrum till 48-mans, och de var utspridda hela vägen mellan Torne och Kalix älvdalar. Totalt vid hela Kalixlinjen fanns plats för cirka 18 000 man i skyddsrum mot grov artillerield. Man talade om ett ’fördröjningssystem’, det vill säga vi kommer inte kunna stoppa en rysk invasion, men vi kan fördröja framdragandet” – Sten Ekman, författare.

Van Morrison – What’s it gonna take?

🟠 Förra årets hjärnskakningspanik bland musikkritiker handlade om att en av deras gunstlingar, den ofta geniförklarade Van Morrison, levererat ”felaktiga” svar på frågor som etablissemanget redan avgjort åt oss. På skivan sjöng han om att Covid-19 var en bluff och att media ägs av några som inte vill oss väl. Nu har Van Morrison återkommit med ännu en låtsamling och han backar inte en millimeter.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.