Skip to Content

Statyn ”Damen med väskan” började röna stor uppmärksamhet runt 2014. Verket som är skulpterat av konstnärinnan Susanna Arwin, bygger på ett foto av fotografen Hans Runesson. Fotot, som utnämndes till Årets Bild samma år av Svensk Fotohistorisk Förening och även av Tidningen VI som utnämnde den till Århundradets bästa bild, visar hur en arg kvinna springer fram och slår sin handväska i bakhuvudet på en av demonstranterna.

Kommunistisk miljonär köper kontroversiellt konstverk

Den omdebatterade statyn ”Med handväskan som vapen” av konstnären Susanna Arwin, köptes aldrig in av kultur- och fritidsnämnden i Växjö. Nu har istället den kände kommunistiske entreprenören och miljonären Lasse Diding köpt verket och låtit ställa upp det i Varberg.

Publicerad: 1 maj, 2016, 10:27

  • Svenska

Läs även

Det blev till slut hotelldirektören Lasse Diding som investerade i den kontroversiella statyn. Verket är numera enligt Didings önskemål centralt placerat i Varberg kommun, till vilken han skänkt sitt konstinköp. Statyn, som föreställer en kvinna som angriper Nordiska Rikspartiets demonstration i Växjö och med sin handväska slår en fanbärare i huvudet har varit en het potatis. Vi har tidigare rapporterat om turerna med den politiskt laddade statyn som ingen vill ha i Nya Tider v. 11 och 14-15/2015.

När kultur- och fritidsnämnden i Växjö 2014 ombads att köpa in statyn, blev svaret nej. Kommunpolitikerna motiverade beslutet med att statyn uppmanar till politiskt våld.
– Växjö är en kommun för yttrandefrihet. Då ska vi inte uppmuntra att man använder tillhyggen mot meningsmotståndare, förklarade nämndeordföranden Eva Johansson i Aftonbladet.

Andra kommuner visade dock intresse att köpa statyn, men slutligen blev det den kommunistiske entreprenören och miljonären Lasse Diding i Varberg som köpte verket.
– Jag är glad att alla nu kan se statyn, säger Lasse Diding till Resemagasinet BUSS som uppmärksammat kulturhändelsen.

Lasse Diding TilliT TV .

Lasse Diding, kommunistisk hotelldirektör, poserar med Leninbyst. Nu har han fogat ”Väsktanten” till sin samling. Foto: TilliT TV

 

Lasse Diding har flera gånger visat intresse för stadens sevärdheter och miljö. Exempelvis föreslog han 2012 att Engelska Parken skulle döpas om till ”Engels”-ka Parken och hysa en staty av Karl Marx socialistiske kollega Friedrich Engels. Men Didings beundran inför kommunismens samhällsmodell återspeglas även i hans egen verksamhet. Hotellet som han driver heter Hotell Havanna och är en inrättning inspirerad av Kuba. Under sitt andra hotell, Gästis, har han låtit inrätta ett Leninbad. Det uppförde han efter att ha besökt S:t Petersburg 1984 och sett den badinrättning som Lenin under revolutionsåret 1917 ofta besökte. På samma hotell finns även en Leninbyst, och i trapphallens tak hänger taklampan från filmen Gorkijparken (1983).
– Som hotellägare hamnade jag, äntligen, på en plats där jag saknade ambitioner. Till och med föraktade jag det jag gjorde, berättade Diding i en öppenhjärtig intervju i Svenska Dagbladet 2012.

Att vara kommunist och komma in i ”krämarbranschen” såg han som en uppenbar konflikt, men han ville bara tjäna tillräckligt mycket pengar så att han kunde få tid över till att läsa. Hans kulturella intresse, och kanske då framförallt det som rörde politisk litteratur har givit honom flera uppdrag. Ett var att ta hand om den kommunistiske författaren Jan Myrdals bibliotek och kontor som förlades till en av Didings fastigheter i Varberg. Lasse Diding är således en etablerad kulturprofil i staden. Detta i kombination med positionen som framgångsrik hotelldirektör och fastighetsmiljonär har gett honom ett visst samhällsinflytande och möjlighet att påverka miljön för varbergborna.

Den staty han nyligen köpt in till staden menar han inte alls uppmanar till våld. Tvärtom är den enligt Diding en ”fredlig försvarssymbol”.
– För mig är det en fin symbol för antifascistiskt motstånd, på en lagom nivå, sade han i en intervju i Hallands Nyheter.

Skulptrisen Susanna Arwin är också glad över Didings initiativ, och berättar att hon ser på statyn som ett viktigt monument för civilkurage. Dock har det visat sig att historien om statyn har fler nivåer än rent politiska. Fotografen Hans Runesson som tog originalbilden tar till exempel avstånd från Arwins statyversion. I en intervju i Sveriges Television från förra året menade Runesson att Arwin ”slaktade” hans bild, eftersom helheten försvann när den attackerade unge mannen inte finns med.
– Det blir ungefär som att ta draken draken från Sankt Göran när han ska hugga den, sade Runesson.

Konstnärinnan Susanna Arwin menade att hon hade förståelse för Runessons åsikter, men att han missförstått hennes syfte med statyn.
– Den här tanten har blivit en symbol för någonting större. Civilkurage och mod. Någonstans tycker jag att det här är så mycket större än oss.

Kvinnan på Runessons ursprungsfotografi från 1985 var bara 38 år när bilden togs. Hon tyckte inte om bilden, dels för att hon ångrade väskattacken och dels för att hon framstod som en gammal tant. Vid tillfället var hon enligt en nära anhörig psykiskt sjuk. Hennes psykiska instabilitet var även känd i Växjö. Hon kunde skrika hotfullt mot människor i affärerna, och i perioder vistades hon på psyket på St Sigfrids Sjukhus i Växjö. Hennes son gick ut i en intervju i Smålandsposten 2015 och var upprörd över att konstnärinnan ännu sålde små statyer med fotot på hans mor som förlaga.
– Hon måste ge sig. Jag trodde den här historien var slut. För mig är det väldigt känsligt. Hon avbildar min mamma, det är det hon gör, sade han.

Susanna Arwin bemötte sonen med att hon aldrig drivit frågan om att resa statyn på torget i Växjö. Nu reses den alltså istället i Varberg med hjälp av kapital från en kommunistisk miljonär.

 

Tom Andersson

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Extinction Rebellion: Ingen miljörörelse

INRIKESExtinction Rebellion har på kort tid skapat stora rubriker runt om i Europa och fått många inflytelserika anhängare i sin påstådda kamp för att förhindra utrotning av arter genom att verka för kraftiga minskningar av koldioxidutsläppen. En granskning av deras egen propaganda visar dock att klimatpolitik inte hade kunnat förhindra utrotning av de arter de lyfter fram.

Lidingö först ut i Stockholms-regionen med tiggeriförbud

INRIKESNu är det klart att Lidingö stad blir den första kommunen i Stockholmsregionen att införa tiggeriförbud. Det kommer att ske på tio platser i kommunen. Beslutet i fullmäktige fattades med minsta möjliga marginal. Samtidigt visar beslutet att det mullrar inom Moderaterna när det gäller synen på lokala tiggeriförbud.

”Näthatsgranskaren” förföljer pensionärer för pengar

INRIKESTomas Åberg, en misslyckad före detta polis som numera agerar statligt avlönad angivare på nätet, har hittat ett sätt att tjäna ännu mer pengar genom att förfölja pensionärer: Han stämmer gamla och sjuka människor som delat artiklar om honom på skadestånd. Nya Tider har talat med medborgarjournalisten Kjell Böhlin och juristen Ola Bengtsson som tagit på sig uppgiften att avslöja Åberg och försvara hans offer.

Ökänd ”klockringningspräst” i Visby målade ikon av Klimat-Greta

INRIKESDen före detta domprosten i Visby, Mats Hermansson, blev här om året rikskänd då han satte igång kyrkklockorna i protest mot att journalisten Thomas Gür höll ett anförande utanför domkyrkan. Nu har han målat en ikon av klimatalarmisten Greta Thunberg – komplett med helgongloria och guldbakgrund. Ikonen skall inom kort ställas ut i Malmökyrka.

Medieetiskt råd leds av uthängningsprofilen Robert Aschberg och vänsterradikaler

INRIKESMediernas etiska nämnd skall ersätta dagens Pressens opinionsnämnd. Här skall människor kunna få hjälp om de anser sig felaktigt behandlade av medierna. De stora medieföretagen, som äger verksamheten, har utsett Robert Aschberg som ansvarig att leda arbetet, trots att Aschberg själv har en lång historia av att skandalisera privatpersoner. Även flera andra i styrelsen har vänsterextrema kopplingar.

Nationalistisk profil avstängd från Twitter

INRIKESDen snart 16-åriga aktivisten Izabella Nilsson Jarvandis twitterkonto stängdes lördagen den 5 oktober. Skälet som angavs var att hon eventuellt skulle vara för ung, trots att Twitters åldersgräns är satt till 13 år.

Liberal: Byt namn på Arlanda och Landvetter för att markera mot rasism

INRIKESSveriges två största flygplatser, Arlanda respektive Landvetter, borde byta namn. Detta för att markera mot den växande rasismen och främlingsfientligheten. Det menar Robert Hannah (L), i två olika motioner till Sveriges riksdag.

Vänsterpartistisk kammaråklagare utreds av central tillsynsavdelning för oetiskt agerande efter politisk aktivism

INRIKESNya Tider kan nu avslöja att kammaråklagare Ingela Svensson, verksam i Halmstad kommer att utredas av åklagarmyndighetens centrala tillsynsavdelning efter att ha uttryckt sig olämpligt som politiskt förtroendevald vänsterpartist i Varbergs kommunfullmäktige.

Gå till arkivet

Send this to a friend