Skip to Content

Kommunpolisen Martin Lazars artikel hade först rubriken "Vi är alla skyldiga till 12-åriga flickans död" men bytte rubrik efter kraftig kritik. Den ursprungliga rubriken syns dock fortfarande i webbadressen. Stillbild: Expressen, Foto: Privat

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Publicerad: 6 augusti, 2020, 13:12

 • Svenska

Natten mot söndag den 2 augusti skakades Sverige av ännu en dödsskjutning. Adriana, 12, hade blivit nedmejad när ett kriminellt gäng besökt ett annat gäng som stod utanför McDonalds i Norsborg i södra Stockholm.

Martin Lazar, kommunpolis som jobbar i Botkyrka och själv har rötter i Irak, skrev en artikel i Expressen den 4 augusti om dödsskjutningen som väckte starka reaktioner. Han skrev bland annat:

”Många vill nu lägga fokus på den synliga delen av isberget – handlingar från människor som saknar empati och moral. Men dessa individer är i själva verket offer. De saknade rätt förutsättningar från dag ett i livet, i och med att våldet låg närmare till hands än något annat.”

Han skriver även att de tillsammans med individer liknande dem själva kan ”dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Att dessa individer saknade förutsättningar till ett annat liv, samt att de sköt på varandra för att dämpa sin ångest, har fått mothugg på sociala medier.

”De får gratis utbildning och alla möjliga bidrag. Varför åkte de hela vägen till Sverige om det är så dåliga förutsättningar här?” undrar signaturen Hasse på Facebook.

”De som kör med lyxbilar och bär tjocka guldkedjor verkar inte behöva dämpa någon ångest”, skriver en annan om de kriminella gängen.

När Nya Tider når Lazar säger han sig förstå att en formulering som antyder att mördarna är att betrakta som offret, precis som den 12-åriga flickan de sköt, sticker i ögonen på allmänheten.

– Jo, absolut, absolut gör jag det! Men jag ville också väcka känslor, är hans förklaring.

Han tillägger att han ”ville försöka lyfta frågan till ett djupare perspektiv”.

Som för att understryka hur stor hans förståelse är för de anhörigas sorg är han noga med att påpeka att han känner Adrianas pappa mycket väl.

Vi frågar om han även anser att Stalin och Hitler också var att betrakta som offer för sin samtids samhällsstrukturer.

– Det där blir alldeles för stort. Jag kan ju inte veta hur Hitler och Stalin hade det när de växte upp och så.

NyT: Båda dessa har ju gett order om massakrer som beskrivs som några av de värsta brotten mot mänskligheten. Du säger ju att mördare i någon mening är att betrakta som offer. Är inte Hitler och Stalin då minst lika mycket offer som de gängkriminella mördarna?

– Alltså, jag känner bara till mitt Botkyrkaperspektiv. Det är det som jag arbetar med.

I debattartikeln menar Martin Lazar även att straffen för våldsbrott måste skärpas och att socialtjänstens insatser måste effektiviseras och inte bygga på frivillighet.

Polisen har nu inlett en intensiv jakt på den eller de som sköt Adriana, men det hela försvåras av den utbredda tystnadskulturen i Botkyrkas invandrartäta områden, såsom just Norsborg, Fittja och Alby. Mordet på den oskyldiga flickan var den tredje dödsskjutningen i Botkyrka på bara en vecka, trots polisens omfattande Operation Rimfrost för att minska just antalet skjutningar.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • sysoped

  Martin Lazars! Du ar en ynkrygg och stor sk-t.Lamna ditt jobb omedelbart.

  • burnedout

   Nej han är bara ett offer. Offerpolis. Troligen värdegrundsutbildad pâ Polishögskolan.

  • Jimmy P

   Skojar du? Han och alla andra likasinnade ÄR IS infiltratörer…

 • Dacke

  Ja, kanske det ligger till så, att alla som kommer till Sverige är “offer”? Martin Lazar uttalar sig om mordet på flickan och har full förståelse för mördarna, eftersom de är offer? Hur kan denne lokalpolis göra några uttalanden då han inte vet vem dess “offer” var? Antar att Martin Lazar även känner sympatier med BLM och kanske även “knäat” någon gång i tjänsten? Om Martin Lazar tror att brottsligheten skulle försvinna om Polisen bjöd på saft och buller, eller anordnar olika typer av barnlekar, ja, då lever i sin egen lilla värld? Jo, det var så sant – offret var den unga flickan som sköts till döds – ingen annan!

 • SteffoBlack

  Förbenade hobbypsykolog och gettosociolog, håll dig till ditt jobb istället, dvs. att skydda svenska medborgare från kriminella. Vid närmre eftertanke, så känns du även som en hobbypolis, för ser man till din grupps resultat i frågan, så är resultatet och därmed även ni ett skämt. Ni är som en brandkår-med-vattenpistol-mentalitet.

  Nej, det är Adriana, hennes familj och vi folket som är offer. Dels pga. de kriminella, dels politikerna och dels pga. din grupps liberala skitstorm som lagt sig över detta land som en tjock brun geggig sörja. Du är Reinfeld, du är Muhammed med den rykande pistolen, du är Soros, du är Rasmus med den rosa Fjällrävenväskan och militärkeps med röd stjärna. Du är batikhäxan i radion, du är den korrupta median i väst, DU är en del av problemet! Du är skitstormen!

 • SteffoBlack

  Förbenade hobbypsykolog och gettosociolog, håll dig till ditt jobb istället, dvs. att skydda svenska medborgare från kriminella. Vid närmre eftertanke, så känns du även som en hobbypolis, för ser man till din grupps resultat
  i frågan, så är resultatet och därmed även ni ett skämt. Ni är som en brandkår-med-vattenpistol-mentalitet.

  Nej, det är Adriana, hennes familj och vi folket som är offer. Dels pga. de kriminella, dels politikerna och dels pga. din grupps liberala sk!t-storm som lagt sig över detta land som en tjock brun geggig sörja. Du är Reinfeldt, du är
  Muhammed med den rykande pistolen, du är Soros, du är Rasmus med den rosa Fjällrävenväskan och militärkeps med röd stjärna. Du är batikhäxan i radion, du är den korrupta median i väst, DU är en del av problemet! Du
  är sk!t-stormen!

 • Jimmy P

  Det är klart att han har sina rötter i Iran…. Jag hade inte förväntat mig något annat!!!!

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Gå till arkivet

Send this to a friend