Skip to Content

Kommunpolisen Martin Lazars artikel hade först rubriken "Vi är alla skyldiga till 12-åriga flickans död" men bytte rubrik efter kraftig kritik. Den ursprungliga rubriken syns dock fortfarande i webbadressen. Stillbild: Expressen, Foto: Privat

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Publicerad: 6 augusti, 2020, 13:12

  • Svenska

Läs även

Natten mot söndag den 2 augusti skakades Sverige av ännu en dödsskjutning. Adriana, 12, hade blivit nedmejad när ett kriminellt gäng besökt ett annat gäng som stod utanför McDonalds i Norsborg i södra Stockholm.

Martin Lazar, kommunpolis som jobbar i Botkyrka och själv har rötter i Irak, skrev en artikel i Expressen den 4 augusti om dödsskjutningen som väckte starka reaktioner. Han skrev bland annat:

”Många vill nu lägga fokus på den synliga delen av isberget – handlingar från människor som saknar empati och moral. Men dessa individer är i själva verket offer. De saknade rätt förutsättningar från dag ett i livet, i och med att våldet låg närmare till hands än något annat.”

Han skriver även att de tillsammans med individer liknande dem själva kan ”dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Att dessa individer saknade förutsättningar till ett annat liv, samt att de sköt på varandra för att dämpa sin ångest, har fått mothugg på sociala medier.

”De får gratis utbildning och alla möjliga bidrag. Varför åkte de hela vägen till Sverige om det är så dåliga förutsättningar här?” undrar signaturen Hasse på Facebook.

”De som kör med lyxbilar och bär tjocka guldkedjor verkar inte behöva dämpa någon ångest”, skriver en annan om de kriminella gängen.

När Nya Tider når Lazar säger han sig förstå att en formulering som antyder att mördarna är att betrakta som offret, precis som den 12-åriga flickan de sköt, sticker i ögonen på allmänheten.

– Jo, absolut, absolut gör jag det! Men jag ville också väcka känslor, är hans förklaring.

Han tillägger att han ”ville försöka lyfta frågan till ett djupare perspektiv”.

Som för att understryka hur stor hans förståelse är för de anhörigas sorg är han noga med att påpeka att han känner Adrianas pappa mycket väl.

Vi frågar om han även anser att Stalin och Hitler också var att betrakta som offer för sin samtids samhällsstrukturer.

– Det där blir alldeles för stort. Jag kan ju inte veta hur Hitler och Stalin hade det när de växte upp och så.

NyT: Båda dessa har ju gett order om massakrer som beskrivs som några av de värsta brotten mot mänskligheten. Du säger ju att mördare i någon mening är att betrakta som offer. Är inte Hitler och Stalin då minst lika mycket offer som de gängkriminella mördarna?

– Alltså, jag känner bara till mitt Botkyrkaperspektiv. Det är det som jag arbetar med.

I debattartikeln menar Martin Lazar även att straffen för våldsbrott måste skärpas och att socialtjänstens insatser måste effektiviseras och inte bygga på frivillighet.

Polisen har nu inlett en intensiv jakt på den eller de som sköt Adriana, men det hela försvåras av den utbredda tystnadskulturen i Botkyrkas invandrartäta områden, såsom just Norsborg, Fittja och Alby. Mordet på den oskyldiga flickan var den tredje dödsskjutningen i Botkyrka på bara en vecka, trots polisens omfattande Operation Rimfrost för att minska just antalet skjutningar.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kampen om Uppsala slott

INRIKESDen 16 februari släpptes nyheten om att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna i Uppsala kommunstyrelse har planer på en utbyggnad av Uppsala slott. Denna tillbyggnad, som är tänkt att vara byggd i modern, minimalistisk stil, har väckt upprörda känslor.

Staty av Joakim Lamotte vandaliserad

INRIKESDen 21 februari placerades en staty föreställande journalisten Joakim Lamotte med en dammsugare vid LO-borgen som ett inlägg i energidebatten. Den 2 mars saboterade någon installationen genom att förstöra statyn och stjäla delar av den. Sabotaget kom också att snabbt hyllas av en socialdemokratisk regionpolitiker.

Afghan som fått stanna i Sverige tack vare gymnasieamnesti bakom dådet

INRIKESEnligt bekräftade uppgifter är den misstänkte gärningsmannen vid det möjliga terrordådet i Vetlanda igår den 22-årige afghanske asylsökaren Tamim Sultani. Han kom till Sverige som ”ensamkommande flyktingbarn” och har lyckats hålla sig kvar i Sverige tack vare den så kallade gymnasieamnestin. Trots att det rör sig om en migrant som kommit till Sverige och stannat kvar här genom regeringens migrationspolitik menar Stefan Löfven att dådet inte har med migration att göra.

Muslimska studieförbundet Ibn Rushd tvingas återbetala miljonbelopp

INRIKESTio studieförbund tvingas nu betala tillbaka pengar till Folkbildningsrådet, en statlig förening som delar ut bidrag från skattepengar. Beslutet kommer efter en granskning som visat fusk och felaktigheter, skriver Folkbildningsrådet i ett pressmeddelande den 18 februari. De utelämnar dock information om vilka studieförbund det rör sig om, något som Nya Tider har tagit reda på. Ett av förbunden är muslimska Ibn Rushd.

En gambisk medborgare dömd för flera våldtäkter – våldtog barn och vänsteraktivist

BROTT OCH STRAFFEn gambisk medborgare, som trots flera utvisningsbesked lyckats stanna kvar i Sverige i sju år med hjälp av falska identiteter, har nu dömts till fängelse och utvisning. Detta efter att han befunnits skyldig till våldtäkt mot en 14-årig flicka – och en asylvurmande vänsteraktivist.

Misstänkt terrordåd i Sverige: 7 knivhuggna – gärningsmannen skjuten av polis

INRIKESSju personer har förts till sjukhus efter att ha anfallits av en knivbeväpnad afghansk man i 22-årsåldern i Vetlanda. Polisen utreder nu dådet som ett möjligt terrorbrott.

Familjen Khavari: uppfyller alla fördomar om afghanska invandrare

REPORTAGENågot som uppmärksammats av invandringskritiska medier – men aldrig av systemmedierna – är hur väl familjen Khavari hittills har uppfyllt samtliga så kal­la­de fördomar om afghanska invandrare. Här följer en sammanfattning, utan anspråk på att den ska vara komplett.

Familjen Khavari stångas om bistånd från skattebetalarna – trots hushållsinkomst på 1,3 miljoner

REPORTAGEFatemeh Khavari blev rikskänd asylaktivist år 2017 genom sittstrejken för att stoppa utvisningar av afghaner utan flyktingskäl. Hennes mamma Jamila, som intervjuats av bland annat DN om sin dotters kamp, processar nu mot svenska myndigheter om att få bidragspengar – trots att hushållet hade 1,3 miljoner i skattepliktig inkomst 2019.

Gå till arkivet

Send this to a friend