Skip to Content

Asylförläggning i Stockholm. Det är numera dragkamp mellan asylbaronerna i den lukrativa migrant- branschen. Foto: Nya Tider
INRIKES

Konkurrensen hårdnar om ”ensamkommande”

När inflödet av gruppen som brukar kallas ”ensamkommande”, alltså huvudsakligen afghanska män, i år är mindre än förra året, kämpar privata aktörer nu om dem. För kommunerna finns det praktiska fördelar med att ha de personer som socialtjänsten ansvarar för inom den egna kommunen, samtidigt som kommuners vilja att ta över detta ansvar begränsas av att det inte påverkar anvisningarna av nya asylanter.

Publicerad: 24 oktober, 2016, 16:13

  • Svenska

Läs även

Under 2015 kom 35 000 personer ur denna kategori till Sverige och rekordmånga HVB-hem och förstärkta familjehem öppnades förra året. I år är siffran hittills 1 600 och många kommuner försöker därför ta hem de ”ensamkommande”, som på grund av platsbrist tidigare placerats i andra kommuner. De känner sig då ofta motarbetade av privata aktörer som tjänar stora summor på sina boenden. Till Sundsvalls tidning säger Christina Nordkvist, enhetschef för kategorin på Socialtjänsten i Sundsvall:

– Ibland är det gode männen som strider för att de anser att ungdomen etablerat sig. Men ibland är det faktiskt också boendena som försöker att hålla kvar dem hos sig.
Det finns också uppgifter om att boende har mutats för att stanna kvar, vilket bland annat har märkts genom att dessa plötsligt har fått nya föremål och fickpengar. Ofta hyser de boende också farhågor om att de ska hamna alltför långt från större städer.

En prejudicerande dom i Kammar­rätten har slagit fast att kommunerna har rätt att flytta personer även om de kan anses ha etablerat sig på en annan ort, och att de hellre vill bo i en storstad utgör inte ett giltigt skäl för att få stanna.

I Nya Tider v36 beskrev vi hur omfattande denna flyttkarusell var och kunde konstatera att det i många fall handlade om rikare kommuner eller stadsdelar som såg till att placera sina ”ensamkommande” utanför den egna kommunen.

Danderyd behöll inte en enda av de personer som av Migrationsverket placerats i kommunen, vilket inte heller stadsdelen Östermalm gjorde. Det är dock den ursprungliga ortens socialtjänst som behåller ansvaret för den flyttade individen, och ett av de skäl som nu nämns för att antingen låta personen flytta tillbaka eller att den nya kommunens socialtjänst ska ta över denne, är att socialsekreterarna skulle få färre resor. Ett problem som gör kommunerna ovilliga att ta över andra kommuners socialtjänstansvar är att de då inte får motsvarande minskning av anvisningar av nyanlända.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Bertil Andersson

    Är det ngn som vet vad en prejudicerande dom är för ngt? Jo jag vet att det betyder vägledande men finns detta reglerat i de juridiska lagtexterna? Eller är det det samma som med ”PRAXIS” som en del politiker blir alldeles till sig av? I ovan fall är det väl av godo men när man läster om domar mot grova kriminella och man hävdar prejuidicerande dom kan det bara bli fel. I min värld har prejudicerande inte ngt i vårt rättssystem att göra. Varje fall måste bedömmas efter sina unika förhållanden. Men detta har säkert juristerna full koll på.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend