Skip to Content

Asylförläggning i Stockholm. Det är numera dragkamp mellan asylbaronerna i den lukrativa migrant- branschen. Foto: Nya Tider
INRIKES

Konkurrensen hårdnar om ”ensamkommande”

När inflödet av gruppen som brukar kallas ”ensamkommande”, alltså huvudsakligen afghanska män, i år är mindre än förra året, kämpar privata aktörer nu om dem. För kommunerna finns det praktiska fördelar med att ha de personer som socialtjänsten ansvarar för inom den egna kommunen, samtidigt som kommuners vilja att ta över detta ansvar begränsas av att det inte påverkar anvisningarna av nya asylanter.

Publicerad: 24 oktober, 2016, 16:13

  • Svenska

Läs även

Under 2015 kom 35 000 personer ur denna kategori till Sverige och rekordmånga HVB-hem och förstärkta familjehem öppnades förra året. I år är siffran hittills 1 600 och många kommuner försöker därför ta hem de ”ensamkommande”, som på grund av platsbrist tidigare placerats i andra kommuner. De känner sig då ofta motarbetade av privata aktörer som tjänar stora summor på sina boenden. Till Sundsvalls tidning säger Christina Nordkvist, enhetschef för kategorin på Socialtjänsten i Sundsvall:

– Ibland är det gode männen som strider för att de anser att ungdomen etablerat sig. Men ibland är det faktiskt också boendena som försöker att hålla kvar dem hos sig.
Det finns också uppgifter om att boende har mutats för att stanna kvar, vilket bland annat har märkts genom att dessa plötsligt har fått nya föremål och fickpengar. Ofta hyser de boende också farhågor om att de ska hamna alltför långt från större städer.

En prejudicerande dom i Kammar­rätten har slagit fast att kommunerna har rätt att flytta personer även om de kan anses ha etablerat sig på en annan ort, och att de hellre vill bo i en storstad utgör inte ett giltigt skäl för att få stanna.

I Nya Tider v36 beskrev vi hur omfattande denna flyttkarusell var och kunde konstatera att det i många fall handlade om rikare kommuner eller stadsdelar som såg till att placera sina ”ensamkommande” utanför den egna kommunen.

Danderyd behöll inte en enda av de personer som av Migrationsverket placerats i kommunen, vilket inte heller stadsdelen Östermalm gjorde. Det är dock den ursprungliga ortens socialtjänst som behåller ansvaret för den flyttade individen, och ett av de skäl som nu nämns för att antingen låta personen flytta tillbaka eller att den nya kommunens socialtjänst ska ta över denne, är att socialsekreterarna skulle få färre resor. Ett problem som gör kommunerna ovilliga att ta över andra kommuners socialtjänstansvar är att de då inte får motsvarande minskning av anvisningar av nyanlända.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Bertil Andersson

    Är det ngn som vet vad en prejudicerande dom är för ngt? Jo jag vet att det betyder vägledande men finns detta reglerat i de juridiska lagtexterna? Eller är det det samma som med “PRAXIS” som en del politiker blir alldeles till sig av? I ovan fall är det väl av godo men när man läster om domar mot grova kriminella och man hävdar prejuidicerande dom kan det bara bli fel. I min värld har prejudicerande inte ngt i vårt rättssystem att göra. Varje fall måste bedömmas efter sina unika förhållanden. Men detta har säkert juristerna full koll på.

Medieföretag förbjuder spridning av artikel negativ för Joe Biden

UTRIKESDen 14 oktober blockerade de sociala medieplattformarna Facebook och Twitter möjligheten att sprida en artikel från dagstidningen New York Post om hur sonen till presidentkandidaten Joe Biden använt faderns ställning vid affärer i Ukraina. Förbudet fick dock motsatt verkan, då antalet läsare av artikeln fördubblades när de båda företagen införde blockeringen.

Regeringen skapar grogrund för ny migrantvåg till Sverige

INRIKESRegeringen skickar nu ut ett migrationspolitiskt lagförslag på remiss, som skulle innebära ett antal lättnader i asyllagstiftningen. Enligt bedömare är det uppenbart att Socialdemokraterna har vikit sig för Miljöpartiet, och förslaget får kraftig kritik från de partier som sägs bilda ”det konservativa blocket”. ”Det här betyder krig”, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Thoralf Alfsson berättar om sina år i SD – från riksdagsinträde till uteslutning

BOKRECENSIONRECENSION: I boken Mina politiska fighter, med underrubriken ”Jag var inte naiv!”, skriver den tidigare SD-politikern och riksdagsledamoten Thoralf Alfsson om sina erfarenheter av att arbeta för ett parti som alltid motarbetats av olika delar av etablissemanget. Läsaren får också en bild av riksdagens arbete inifrån, liksom av det parti som kom att utesluta honom.

Karlstads skattebetalare stod för notan när SSU åt grillbuffé och Moderaterna minglade

INRIKESNär Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) hade kongress i Karlstad njöt ungdomarna av en lyxig grillbuffé till ett värde av nästan 500 kronor per person. Men trots att förbundet har inkomster på hela 163 miljoner kronor, skickades notan på 50 000 kronor till Karlstads skattebetalare. Nya Tider kan även avslöja att skattebetalarna stod för notan när Moderaterna anordnade ett ”välkomstmingel” för 70 000 kronor.

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

ANALYSDet svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Förälder misshandlade pedofil – döms till samhällstjänst

INRIKESEn 33-åring sökte upp en pedofil i dennes hem och misshandlade och hotade honom till livet. Pedofilen hade begått övergrepp på den förskola där 33-åringens son gick. För dessa brott döms han till villkorlig dom och samhällstjänst.

Vita bönder i Sydafrika har fått nog – välter polisbil

SYDAFRIKANär ännu en vit farmare blev brutalt mördad samlades upprörda vita bönder utanför domstolen i staden Senekal i delstaten Free State i Sydafrika. De protesterade mot polisens ointresse att utreda farmattackerna och politikernas ovilja att stoppa dessa. Demonstranterna välte en polisbil och jagade bort poliserna. Sydafrika har inte sett så kraftfulla protester från vita på decennier.

Utökade restriktioner

INRIKESUnder dagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige kommer införa utökade restriktioner för att bekämpa coronapandemin och den ökade smittspridningen av viruset. En av åtgärderna kan innebära svåra problem för nattklubbarna i landet – en begränsning av antalet gäster till maximalt 50.

Gå till arkivet

Send this to a friend