Skip to Content

Asylförläggning i Stockholm. Det är numera dragkamp mellan asylbaronerna i den lukrativa migrant- branschen. Foto: Nya Tider
INRIKES

Konkurrensen hårdnar om ”ensamkommande”

När inflödet av gruppen som brukar kallas ”ensamkommande”, alltså huvudsakligen afghanska män, i år är mindre än förra året, kämpar privata aktörer nu om dem. För kommunerna finns det praktiska fördelar med att ha de personer som socialtjänsten ansvarar för inom den egna kommunen, samtidigt som kommuners vilja att ta över detta ansvar begränsas av att det inte påverkar anvisningarna av nya asylanter.

Publicerad: 24 oktober, 2016, 16:13

  • Svenska

Läs även

Under 2015 kom 35 000 personer ur denna kategori till Sverige och rekordmånga HVB-hem och förstärkta familjehem öppnades förra året. I år är siffran hittills 1 600 och många kommuner försöker därför ta hem de ”ensamkommande”, som på grund av platsbrist tidigare placerats i andra kommuner. De känner sig då ofta motarbetade av privata aktörer som tjänar stora summor på sina boenden. Till Sundsvalls tidning säger Christina Nordkvist, enhetschef för kategorin på Socialtjänsten i Sundsvall:

– Ibland är det gode männen som strider för att de anser att ungdomen etablerat sig. Men ibland är det faktiskt också boendena som försöker att hålla kvar dem hos sig.
Det finns också uppgifter om att boende har mutats för att stanna kvar, vilket bland annat har märkts genom att dessa plötsligt har fått nya föremål och fickpengar. Ofta hyser de boende också farhågor om att de ska hamna alltför långt från större städer.

En prejudicerande dom i Kammar­rätten har slagit fast att kommunerna har rätt att flytta personer även om de kan anses ha etablerat sig på en annan ort, och att de hellre vill bo i en storstad utgör inte ett giltigt skäl för att få stanna.

I Nya Tider v36 beskrev vi hur omfattande denna flyttkarusell var och kunde konstatera att det i många fall handlade om rikare kommuner eller stadsdelar som såg till att placera sina ”ensamkommande” utanför den egna kommunen.

Danderyd behöll inte en enda av de personer som av Migrationsverket placerats i kommunen, vilket inte heller stadsdelen Östermalm gjorde. Det är dock den ursprungliga ortens socialtjänst som behåller ansvaret för den flyttade individen, och ett av de skäl som nu nämns för att antingen låta personen flytta tillbaka eller att den nya kommunens socialtjänst ska ta över denne, är att socialsekreterarna skulle få färre resor. Ett problem som gör kommunerna ovilliga att ta över andra kommuners socialtjänstansvar är att de då inte får motsvarande minskning av anvisningar av nyanlända.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Bertil Andersson

    Är det ngn som vet vad en prejudicerande dom är för ngt? Jo jag vet att det betyder vägledande men finns detta reglerat i de juridiska lagtexterna? Eller är det det samma som med “PRAXIS” som en del politiker blir alldeles till sig av? I ovan fall är det väl av godo men när man läster om domar mot grova kriminella och man hävdar prejuidicerande dom kan det bara bli fel. I min värld har prejudicerande inte ngt i vårt rättssystem att göra. Varje fall måste bedömmas efter sina unika förhållanden. Men detta har säkert juristerna full koll på.

Gymnasielags-afghan tafsade på flickor i badhuset

INRIKESNoorallah Sanjar fick tillstånd att stanna i Sverige genom den kontroversiella gymnasielagen som drevs igenom förra året. Samtidigt hängde han på Gustavsviksbadet i Örebro där han tafsade på flickor i nedre tonåren.

2 miljoner utrikesfödda i Sverige – etniska svenskar blir snart minoritet

INRIKESEnligt SCB har mängden utrikesfödda nu nått drygt 2 miljoner och det demografiska skiftet – där etniska svenskar utgör en allt mindre del av befolkningen – fortgår med oförminskad takt. Över en tredjedel av Sveriges befolkning är nu av annat ursprung än majoritetsbefolkningen. Slutresultatet av en fortsatt invandring blir att de etniska svenskarna till slut blir en minoritet i sitt eget land, och det är något som sker inom bara några decennier visar flera rapporter.

Stor risk för ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar

ANALYSI efterspelet till några uppmärksammade bedrägerier mot bostadsrättsföreningar har Fastighetsägarna låtit Sweco genomföra en undersökning av hur utsatta bostadsrättsföreningar i allmänhet är för ekonomisk brottslighet. Resultatet av undersökningen, som presenterades i en rapport den 1 oktober i år, visar att risken för att utsättas för bedrägerier är mycket stor. Stora brister i den ekonomiska förvaltningen, dålig styrning och bristande engagemang från medlemmarna anges som viktiga riskmoment.

Feministen Victoria Kawesa dömd för misshandel

INRIKESInte hjälpte det att Victoria Kawesa, 44, anlitade den före detta justitieministern Thomas Bodström som försvarsadvokat. Hon dömdes till ansvar för misshandel även i hovrätten. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Samhällskritisk akademiker frihetsberövad av över tio poliser

Det fattades inga polisiära resurser när Stockholmspolisen frihetsberövade, kroppsvisiterade, och i ilfart förde bort den flerfaldigt examinerade akademikern och samhällskritikern Bilyana Martinovski från Arlanda flygplats. Orsaken? Hon var misstänkt för förtal av Kajsa Klein på #jagärhär, men det fick hon inte reda på förrän flera timmar senare.

Göteborgs rånvåg – senaste offret tolv år gammal

INRIKESVarje månad utförs i Göteborg i genomsnitt över 30 personrån, där vanligen både gärningsmän och offer är unga. Hot och våld utövas vid dessa attacker, men bytena begränsar sig till mobiltelefoner och jackor. ”Under ett par års tid har vi haft en ganska kraftig ökning, och det fortsätter”, säger en polischef till Nya Tider.

Rasismen mot vita markägare i Sydafrika tas upp i Sveriges riksdag

INRIKESDen allt mer trängande situationen för vita markägare i Sydafrika kommer att tas upp i Sveriges riksdag. Detta sedan Roger Richtoff och Björn Söder från Sverigedemokraterna uppmärksammat frågan i en fristående motion. Nu vill de att den svenska regeringen agerar för att förmå Sydafrikas regering att stoppa planerna på rasistisk mark­expropriation. Richtoff säger till Nya Tider att motionen är ett sätt att uppmärksamma frågan.

Astrid Lindgrens värld söker barnskådespelare – efterfrågar särskilt ickesvenskar

Inför säsongen år 2020 söker Astrid Lindgrens värld i Vimmerby nya barnskådespelare. I jobbannonsen efterfrågar man särskilt ickesvenska barn som kan ”berika verksamheten” med etnisk och kulturell mångfald. När Nya Tider vill ställa frågor till ansvariga vid temaparken tycks ledningen ha fått kalla fötter och vill inte kommentera jobbannonsen över huvud taget. Diskrimineringsombudsmannen menar dock att detta skulle kunna vara fråga om möjlig diskriminering av svenskar.

Gå till arkivet

Send this to a friend