Skip to Content

Asylförläggning i Stockholm. Det är numera dragkamp mellan asylbaronerna i den lukrativa migrant- branschen. Foto: Nya Tider
INRIKES

Konkurrensen hårdnar om ”ensamkommande”

När inflödet av gruppen som brukar kallas ”ensamkommande”, alltså huvudsakligen afghanska män, i år är mindre än förra året, kämpar privata aktörer nu om dem. För kommunerna finns det praktiska fördelar med att ha de personer som socialtjänsten ansvarar för inom den egna kommunen, samtidigt som kommuners vilja att ta över detta ansvar begränsas av att det inte påverkar anvisningarna av nya asylanter.

Publicerad: 24 oktober, 2016, 16:13

  • Svenska

Läs även

Under 2015 kom 35 000 personer ur denna kategori till Sverige och rekordmånga HVB-hem och förstärkta familjehem öppnades förra året. I år är siffran hittills 1 600 och många kommuner försöker därför ta hem de ”ensamkommande”, som på grund av platsbrist tidigare placerats i andra kommuner. De känner sig då ofta motarbetade av privata aktörer som tjänar stora summor på sina boenden. Till Sundsvalls tidning säger Christina Nordkvist, enhetschef för kategorin på Socialtjänsten i Sundsvall:

– Ibland är det gode männen som strider för att de anser att ungdomen etablerat sig. Men ibland är det faktiskt också boendena som försöker att hålla kvar dem hos sig.
Det finns också uppgifter om att boende har mutats för att stanna kvar, vilket bland annat har märkts genom att dessa plötsligt har fått nya föremål och fickpengar. Ofta hyser de boende också farhågor om att de ska hamna alltför långt från större städer.

En prejudicerande dom i Kammar­rätten har slagit fast att kommunerna har rätt att flytta personer även om de kan anses ha etablerat sig på en annan ort, och att de hellre vill bo i en storstad utgör inte ett giltigt skäl för att få stanna.

I Nya Tider v36 beskrev vi hur omfattande denna flyttkarusell var och kunde konstatera att det i många fall handlade om rikare kommuner eller stadsdelar som såg till att placera sina ”ensamkommande” utanför den egna kommunen.

Danderyd behöll inte en enda av de personer som av Migrationsverket placerats i kommunen, vilket inte heller stadsdelen Östermalm gjorde. Det är dock den ursprungliga ortens socialtjänst som behåller ansvaret för den flyttade individen, och ett av de skäl som nu nämns för att antingen låta personen flytta tillbaka eller att den nya kommunens socialtjänst ska ta över denne, är att socialsekreterarna skulle få färre resor. Ett problem som gör kommunerna ovilliga att ta över andra kommuners socialtjänstansvar är att de då inte får motsvarande minskning av anvisningar av nyanlända.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Bertil Andersson

    Är det ngn som vet vad en prejudicerande dom är för ngt? Jo jag vet att det betyder vägledande men finns detta reglerat i de juridiska lagtexterna? Eller är det det samma som med “PRAXIS” som en del politiker blir alldeles till sig av? I ovan fall är det väl av godo men när man läster om domar mot grova kriminella och man hävdar prejuidicerande dom kan det bara bli fel. I min värld har prejudicerande inte ngt i vårt rättssystem att göra. Varje fall måste bedömmas efter sina unika förhållanden. Men detta har säkert juristerna full koll på.

Alexander Bard lämnar MED

INRIKESDen frispråkige liberalkonservative debattören lämnade Medborgerlig Samling efter att under en tid ha upplevt att MED blivit allt ängsligare. Bards kritik går bland annat ut på att hanteringen av Katerina Janouch och utvecklandet av en ekonomisk politik präglats av ängslighet.

Mali: Frankrike förlorar 13 militärer i helikopterkollision – Värsta franska förlusten på 36 år

UTRIKESTretton franska soldater som bekämpar ett långvarigt islamistuppror i Mali dödades när deras helikoptrar kolliderade under en undsättningsoperation. Olyckan inträffade när de två franska helikoptrarna, en Tigre attackhelikopter och en Cougar transporthelikopter, på låg höjd var på väg för att lyfta ut en specialstyrka på marken som hamnat i strid med tungt beväpnade jihadister. Frankrike har den senaste tiden mött allt starkare motstånd från islamist-terroristerna i Mali, något som fått Paris att börja oroa sig.

Ordkrig inför EU:s budgetbeslut – Kommissionen tonar ned avgiftshöjningarnas betydelse

ANALYSEU:s budget är en snårig historia, som växer snabbare än inflationen i takt med EU:s ökande ambitioner. Utgiftsbudgeten för EU ökar mellan 2019 och 2020 med nästan två gånger mer än inflationen. Samtidigt genomför Kommissionen en aggressiv kampanj kring bilden av medlemsländernas nytta med EU:s inre marknad. Syftet är att motivera högre medlemsavgifter. Sveriges avgift föreslås öka med 48,5 procent mellan 2018 och 2021.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Paneldebatt om alternativmedia

Paneldiskussion om alternativmedia och dess roll i Sverige. Medverkande: Torbjörn Sassersson (Newsvoice), Jonas Nilsson (Palaestra media), Mikael Willgert (Swebbtv), Lennart Matikainen (debattör) och Vávra Suk (Nya Tider).

Dissidenten framtidens hjälte?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMakteliten och mainstreammedias journalister tvingas efterhand till att verklighetsanpassa sin rapportering, men de kommer aldrig någonsin erkänna att Sveriges dissidenter hade rätt och de själva fel. Upprättelsen kommer istället från våra egna led, egna medier och egna nätverk.

Mördade Emilia Lundberg var prostituerad man

Emilia Lundberg, 20, som varit försvunnen i en vecka och hittades död igår, var egentligen en transsexuell man som tidigare hette Emil Lundberg och var prostituerad. Nu har en jämnårig man på sannolika skäl misstänkt för mordet. Inte ens polisen har velat använda sig av offrets juridiska kön i sina pressmeddelanden och blir besvärade när vi ställer frågor till dem om detta.

Sverige åter i fokus: Våldsvåg med politiska följder

INRIKESI senaste nummer av den invandringskritiska veckotidningen National-Zeitung ägnas en hel sida åt situationen i Sverige. Det handlar inte om elaka formuleringar skrivna av bittra motståndare utan om en förvåning att ingenting görs och en frustration å de arma människorna, fotfolkets, vägnar. De arma människorna, det vill säga de som bor i så kallade utsatta områden har ingen att vända sig till.

Gå till arkivet

Send this to a friend