Skip to Content

Bild vänster: Rachel McKinnon (mitten), kanadensisk tävlingscyklist och doktor i filosofi, genomgick könsbyte i 30-årsåldern. Hen är den första atleten som genomgått könsbyte att vinna VM i någon sport. Foto: Rachel McKinnon/Facebook. Bild höger: Mokgadi Caster Semenya från Sydafrika har varken äggstockar eller livmoder, samt fem gånger så höga testosteronnivåer som en normal kvinna. Undersökningen av henne stämplades som ”rasistisk” av kommentatorer i Sydafrika. Hon tilläts tävla vidare och vann OS-guld på 800 meter för kvinnor år 2012 och 2016, samt flera internationella mästerskap. Foto: Yann Caradec/Wikipedia
VETENSKAP

Könsrelativism kan förändra sportvärlden för evigt

PappersupplaganNya Tider v. 43

Kanadensiska cyklisten Rachel McKinnon vann nyligen guld vid UCI Masters Track Cylcling World Championships. Det årliga sportevenemanget, som vanligtvis inte genererar några rubriker, har i år blivit en världsnyhet. Men det är inte på grund av något världsrekord som racet uppmärksammats, utan på grund av vinnarens bakgrund. McKinnon har nämligen under större delen av sitt liv varit biologiskt sett man.

Publicerad: 23 oktober, 2018, 10:10

 • Svenska

Läs även

Den 15 oktober höll det amerikanska cykelförbundet en deltävling i världscupen i cykling i Los Angeles, USA. Eventet fick stor spridning i medier runt hela världen efter att vinnaren i kvinnornas sprint i åldersklassen 35-39 visade sig vara en före detta man.

Rachel McKinnon levde ända upp i trettioårsåldern som man innan han genomgick ett könsbyte. Kroppen har fortfarande flera tydligt manliga drag med stora muskler, och detta har fått bland annat bronsmedaljören i tävlingen, amerikanskan Jennifer Wagner, att ifrågasätta vinsten och peka på de ojusta fysionomiska fördelarna.

McKinnon är förutom atlet även doktor i filosofi. Efter kritiken skriver hon i ett tweet: ”Jag väntar fortfarande på att de trångsynta transfoberna ska peka på vilken regel jag bröt mot”. Hon påpekade också att Wagner besegrat henne i elva av 13 tävlingar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • BigMan

  Det är som vanligt, det reduceras av dem som tjänar på det till att handla om fobier hos dem som kritiserar.
  Att mångas könsbestämning sker i huvudet snarare än fysiskt är en anledning till varför reglerna måste förbättras.

  Samma som när man argumenterar för att kvinnor inte ska behöva bli våldtagna och statistiken över förövarna visar att invandrare är klart överrepresenterade.

 • Dacke
 • KrugalSvylse

  Snälla Nya Tider — vad då ”före detta man” och ”under större delen av sitt liv varit biologiskt sett man”? Det finns ett litet fåtal beklagansvärda individer som föds med sällsynta
  kromosomfel som faktiskt gör dem till ”varken eller”, men det handlar
  om ett ensiffrigt antal per år. Om någon däremot föds som man respektive kvinna är det inget som kan ändras. Det sitter bokstavligen i varje cell i kroppen.

  En man som ”transitionerat” är inte en kvinna. Det är en psykiskt störd man som fått snoppen avskuren och sprutor med hormoner.

  En stilla undran jag har är hur samhället kunnat bli så sjukt att vi, istället för att behandla en man som lider av svag eller förvänd könsidentitet genom sprutor med *manligt* könshormon, istället ger honom kvinnligt könshormon och gör allt för att bekräfta hans vanföreställningar.

  Om jag av någon orsak får för mig att jag är Napoleon tror jag inte att psykvården hjälper mig att färga håret svart, ger mig en tidstypisk fransk generalsuniform, instruerar alla att titulera mig ”ers kejserliga höghet”, samt utmålar dem som vägrar kalla mig det för ”napoleofober”.

  Fortsätter utvecklingen så här kommer vi att få skrota allt vad kvinnlig idrott heter.

  • Scheis Erzaehlen

   Doping har sedan länge varit totalförbjudet inom all sport. Nu har man tydligen accepterat doping inom kvinnlig idrott. Vilken annan slutsats än denna drar man om en deltagare som gått på testosteron under hela sitt vuxna liv tillåts tävla med kvinnor. Detta kommer inte drabba män.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend