Skip to Content

Bild vänster: Rachel McKinnon (mitten), kanadensisk tävlingscyklist och doktor i filosofi, genomgick könsbyte i 30-årsåldern. Hen är den första atleten som genomgått könsbyte att vinna VM i någon sport. Foto: Rachel McKinnon/Facebook. Bild höger: Mokgadi Caster Semenya från Sydafrika har varken äggstockar eller livmoder, samt fem gånger så höga testosteronnivåer som en normal kvinna. Undersökningen av henne stämplades som ”rasistisk” av kommentatorer i Sydafrika. Hon tilläts tävla vidare och vann OS-guld på 800 meter för kvinnor år 2012 och 2016, samt flera internationella mästerskap. Foto: Yann Caradec/Wikipedia
VETENSKAP

Könsrelativism kan förändra sportvärlden för evigt

PappersupplaganNya Tider v. 43

Kanadensiska cyklisten Rachel McKinnon vann nyligen guld vid UCI Masters Track Cylcling World Championships. Det årliga sportevenemanget, som vanligtvis inte genererar några rubriker, har i år blivit en världsnyhet. Men det är inte på grund av något världsrekord som racet uppmärksammats, utan på grund av vinnarens bakgrund. McKinnon har nämligen under större delen av sitt liv varit biologiskt sett man.

Publicerad: 23 oktober, 2018, 10:10

 • Svenska

Läs även

Den 15 oktober höll det amerikanska cykelförbundet en deltävling i världscupen i cykling i Los Angeles, USA. Eventet fick stor spridning i medier runt hela världen efter att vinnaren i kvinnornas sprint i åldersklassen 35-39 visade sig vara en före detta man.

Rachel McKinnon levde ända upp i trettioårsåldern som man innan han genomgick ett könsbyte. Kroppen har fortfarande flera tydligt manliga drag med stora muskler, och detta har fått bland annat bronsmedaljören i tävlingen, amerikanskan Jennifer Wagner, att ifrågasätta vinsten och peka på de ojusta fysionomiska fördelarna.

McKinnon är förutom atlet även doktor i filosofi. Efter kritiken skriver hon i ett tweet: ”Jag väntar fortfarande på att de trångsynta transfoberna ska peka på vilken regel jag bröt mot”. Hon påpekade också att Wagner besegrat henne i elva av 13 tävlingar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • BigMan

  Det är som vanligt, det reduceras av dem som tjänar på det till att handla om fobier hos dem som kritiserar.
  Att mångas könsbestämning sker i huvudet snarare än fysiskt är en anledning till varför reglerna måste förbättras.

  Samma som när man argumenterar för att kvinnor inte ska behöva bli våldtagna och statistiken över förövarna visar att invandrare är klart överrepresenterade.

 • Dacke
 • KrugalSvylse

  Snälla Nya Tider — vad då “före detta man” och “under större delen av sitt liv varit biologiskt sett man”? Det finns ett litet fåtal beklagansvärda individer som föds med sällsynta
  kromosomfel som faktiskt gör dem till “varken eller”, men det handlar
  om ett ensiffrigt antal per år. Om någon däremot föds som man respektive kvinna är det inget som kan ändras. Det sitter bokstavligen i varje cell i kroppen.

  En man som “transitionerat” är inte en kvinna. Det är en psykiskt störd man som fått snoppen avskuren och sprutor med hormoner.

  En stilla undran jag har är hur samhället kunnat bli så sjukt att vi, istället för att behandla en man som lider av svag eller förvänd könsidentitet genom sprutor med *manligt* könshormon, istället ger honom kvinnligt könshormon och gör allt för att bekräfta hans vanföreställningar.

  Om jag av någon orsak får för mig att jag är Napoleon tror jag inte att psykvården hjälper mig att färga håret svart, ger mig en tidstypisk fransk generalsuniform, instruerar alla att titulera mig “ers kejserliga höghet”, samt utmålar dem som vägrar kalla mig det för “napoleofober”.

  Fortsätter utvecklingen så här kommer vi att få skrota allt vad kvinnlig idrott heter.

  • Scheis Erzaehlen

   Doping har sedan länge varit totalförbjudet inom all sport. Nu har man tydligen accepterat doping inom kvinnlig idrott. Vilken annan slutsats än denna drar man om en deltagare som gått på testosteron under hela sitt vuxna liv tillåts tävla med kvinnor. Detta kommer inte drabba män.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

Gå till arkivet

Send this to a friend