Skip to Content

Thomas mattsson, chefredaktör för Expressen, tycker att ”etablerade medier” ska ha särskilda privilegier. Stillbild SVT
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Kontrollerad media och fri media

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson menar att det är skillnad på hans tidning och Nya Tider, eller rättare sagt på alternativ media och den media han själv representerar. Skillnaden består i att etablissemangets media är med i det pressetiska systemet, ”kontrollerad media”, som han själv uttrycker det.

Publicerad: 24 maj, 2017, 12:05

 • Svenska

Läs även

Jag skulle nog vilja påstå att termen ”av etablissemanget kontrollerad media” är mer korrekt. Vi har nyligen sett vilka mediala attacker och hot om bojkott från det politiska och kulturella etablissemanget som tidningen Metro nyligen blivit utsatt för, sedan man aviserat att man ska skriva friare och eventuellt även ta hjälp av alternativ media.

Faktum är att Nya Tider i praktiken följer det pressetiska systemet i högre grad än vad till exempel Expressen gör. Vi hänger inte ut misstänkta, odömda personer, medan Expressen gör detta helt slentrianmässigt och till och med publicerar namn och bild på personer som inte ens hunnit bli åtalade. Vi avslöjar etnicitet och andra detaljer om brottslingar som ligger i allmänhetens intresse, oavsett deras härkomst, medan Expressen utifrån en ideologisk vinkel framhäver etnicitet i vissa fall (när det rör sig om svenskar och andra européer) och döljer den när det rör sig om andra (utomeuropéer).

I de pressetiska reglerna står även att man ska vara kritisk mot nyhetskällorna och kontrollera sakuppgifter noga. Vi har i Nya Tider flera gånger visat hur systemmedia inte har något emot att gå på hörsägen, så länge det ligger i linje med deras agenda. Det gäller bland annat påstådda gasattacker i Syrien, där man vidareförmedlat rykten men nonchalerat västerländska läkare på plats, samt det uppmärksammade fallet i USA med Trayvon Martins död.
Regeln om att man ska vara generös med bemötanden och rätten till genmäle kräver egentligen ingen kommentar, alla vet hur Nya Tider, sverigedemokrater och andra som ogillas av systemmedia behandlas.

Hur det ligger till med respekten för den personliga integriteten kan till exempel medborgarjournalisten Fabian Fjälling vittna om, som fick ovälkommet hembesök av Expressens vapenbrottsdömde skjutjärnsreporter.
Thomas Mattsson menar att det var rätt att göra hembesök hos Fjälling, men fel när han senare själv fick hembesök av en medborgarjournalist. Så här förklarar han i en SVT-intervju den 18 april:

– De här grupperna jämför sig med Uppdrag granskning, Expressens undersökande journalister och Kalla Fakta när de står där och ringer på dörren. Men det går inte att göra den jämförelsen. Vi talar om etablerade medieföretag som arbetar i en grundlagsskyddad verksamhet, det förelägger yrkesetik och publicistiska principer.

Mattsson kallar det för ”falsk” mediekritik. Men titeln journalist är ingen skyddad beteckning. Och vad har ”etablerad” med saken att göra? Journalistisk verksamhet är grundlagsskyddad, vare sig man tillhör etablissemanget eller inte. Och hur det ligger till med Expressens yrkesetik kan nog läsaren själv bedöma.
Skillnaden ligger alltså i att medan Expressen är kontrollerad media, så är Nya Tider fri.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • lasse1

  Skillnaden mellan kontrollerad media, kontra fri media är; De s.k. kontrollerade media-utbuden håller sig till friserade beskrivningar, medan fria medior beskriver verkligheten.

  Vad är då verkligheten?…Ja, sanningen, rätt o. slätt.

 • Black Op Operator

  det förelägger yrkesetik och publicistiska principer, Mattsson glömde rätt VÄRDEGRUND

 • Parsifal

  Även inkvisitionen och häxjägarna var bundna av yrkesetik och principer. Till föga glädje för de som befanns skyldiga och dömda.

 • PETER NYMAN

  Måste man ljuga,hata,och förfölja folk för att kallas etablerad media.Räcker det inte med att skriva sanningen?

 • Thomas Mattsson är en skurk.

 • Dacke

  Tänk så fel allting blivit! Det var inte så länge sedan vi kunde ta del av statistik (Statistisk årsbok) från vilka länder brottslingen kom ifrån? När det sedan började stå klart att vissa grupper var överrepresenterade så slopades den statistiken och resultatet ser vi nu i dagens Sverige. I Sydeuropa skriver man alltid om vilken land skitstöveln kommer ifrån och då med en bild på förövaren. Däremot är alltid Polisen pixlad (säkerhetsåtgärd).
  En gång i tiden var det inte fel att hänga ut boven med namn och ursprung, men helt plötsligt måste denne skyddas? Från vem kan man fråga sig? Det är väl våra medborgare som skall skyddas för h-vete!
  Msm skrev förr att svensk medborgare gripen för bla, bla, men alla begrep att ingen svensk kan ha gjort det, så då skrev man rätt och slätt svensk, men inte heller det fungerar tillfredsställande, så nu återstår bara – etnisk svensk.

 • PETER NYMAN

  Ett stort problem är att signalementen inte redovisas,av våldtäktsmän som är på fri fot och fortsätter med sina brutala övergrepp.Att gå ut med signalement skulle kanske rädda många offer,då dom vet vad dom skall akta sig för.Det är en stor skam,och utsätter eventuella offer för fullständigt onödiga risker.

Förhållande till naturen en etnokulturell markör

KRÖNIKA

Ryska protesten visar nätjättarnas dubbelmoral

OPINION: TOBIAS SVENSSONRyssland har i bland annat USA anklagats för att blanda sig i andra länders valkampanjer, men under de senaste ryska lokal­valen visade det sig att amerikanska nätjättar bröt mot ryska lagar om valannonsering. Problemet med privata företag som tillhandahåller sociala plattformar är dock oerhört mycket större än denna historia, då nätjättarnas dominans påverkar politisk information över hela världen, menar veckans debattör Tobias Svensson.

Nu slår kommunerna tillbaka

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSölvesborg leder vägen som den enda SD-ledda kommunen i Sverige och sätter ned foten om kommunalt självstyre. Har vi fortfarande lokal demokrati? Då ska inte staten kunna påtvinga kommuner migranter som de sagt nej till!

En motreaktion på kulturmarxismen kommer

OPINION: DAN AHLMARKSka de etablerade partierna reagera tillräckligt snabbt mot mass­invandring och kulturmarxism, eller är det andra aktörer som får ta över ledarskapet i svensk politik? Ju längre utvecklingen får fortgå, desto radikalare nödgas reaktionen bli, menar veckans debattör Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Föreläsningen som aldrig blev av

KRÖNIKA

Misstror väljarna demokratin eller politikerna?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEnligt författarna till en tysk socialdemokratisk rapport har väljarna mist förtroendet för demokratin. Men det visar sig att det är precis tvärtom, folket vill ha mer demokrati – gärna direktdemokrati, men menar att det politikerna som har svikit demokratin.

Nej, det är inte vårt fel!

MILJÖDEBATTAMAZONAS: Människor som är rotade i sitt land, ursprungsfolket eller de som odlat upp landet och skapat nationen, måste ytterst vara de som har ansvar för sitt landskap, skriver Åke Blomdahl som svar på Svenska Dagbladets artikel om bränderna i Amazonas. I de fall där ett folks vanvård av sitt land är så allvarlig att det leder till fara för andra folk, eller om viktiga naturliga eller kulturella världsarv hotas, ska grannfolken införa sanktioner eller överväga krig, ockupation och tvångsförvaltning som en sista utväg.

Hipsterrevolutionen i Hongkong

ANALYSSanningen om den så kallade revolutionära rörelsen i Hongkong: Ett samarbete mellan västerländska säkerhetstjänster och utländska studenter från överklassen. Medan många i Hongkong är skeptiska till makthavarna i Kina, tas protesterna över av utländska krafter. Manuel Ochsenreiter, geopolitisk expert och redaktör för den tyska tidskriften Zuerst, menar att protesterna i Hongkong varken är spontana eller förankrade i befolkningen.

Gå till arkivet

Send this to a friend