Matteo Salvini.
Matteo Salvini.

Kopter utsätts för dödliga attacker i Egypten

På fredagsmorgonen den 26 maj öppnade ett tiotal män eld mot kristna kopter som färdades i tre bussar, ett attentat som resulterade i 29 döda, varav många barn. Islamiska staten har tagit på sig dådet.

Mina Thabet, som är kristen och en aktivist för minoriteters rättigheter i Egypten, berättar för den franska dagstidningen Le Figaro:
– Attacken skedde på grusvägen som leder till Maghagha. En av bussarna kom från Beni Suef, den andra från al-Minya. Ett tredje fordon, som transporterade arbetare, blev också beskjutet. Ett hundratal personer hamnade i detta bakhåll. De var på väg till klostret Sankt Samuel för att under helgen samlas genom en organiserad resa, något som sker ofta i Egypten.

Enligt det egyptiska inrikesministeriet skördade attentatet 29 döda och 25 skadade, varav många barn. Mina Thabet berättar vidare:
– En av bussarna transporterade enbart barn och endast tre överlevde.

Exakt hur attacken gick till är fortfarande något oklart. Enligt egyptiska myndigheter sköt attentatsmännen från fyrhjulsdrivna bilar, medan vittnen säger att förövarna var utklädda till militärer och hade satt upp en vägspärr. De ska ha gått ombord på bussarna och öppnat eld inifrån.

29 personer dog i dådet, varav många barn. Foto: Stillbild RT
29 personer dog i dådet, varav många barn. Foto: Stillbild RT

 

Samtidigt som de första skadade snabbt fördes till sjukhus i al-Minya och Kairo, spärrade inrikesministeriet av alla infarts- och utfartsvägar för att försöka förhindra gärningsmännen från att fly. President Abdel Fatah al-Sisi kallade också till ett säkerhetsmöte. Efter attentatet cirklade Apache attackhelikoptrar ur det egyptiska flygvapnet över Kairo, och flera utländska ambassader har uppmanat sin personal att iaktta försiktighet.

Redan samma dag slog Egypten till mot jihadistiska träningsläger i östra Libyen, och enligt den egyptiska statstelevisionen utförde det egyptiska flygvapnet sex attacker mot sådana läger vid kuststaden Derna.

En av bussarna efter attacken.  Foto: Stillbild RT
En av bussarna efter attacken.
Foto: Stillbild RT

Attacken kommenterades av president al-Sisi:
– Egypten kommer inte att tveka inför att slå till mot terroristers träningsläger överallt, såväl på sin egen mark som utomlands.

Han vände sig också till den amerikanske presidenten Donald Trump:
– Jag litar på er, ert ord och er förmåga att göra bekämpandet av global terror till er främsta uppgift.

Donald Trump själv, som under sin Mellanösternresa träffade al-Sisi i Saudiarabien den 21 maj, sade bland annat:
– Det måste bli ett slut på kristnas blödande, och alla som hjälper deras mördare måste straffas.

Som så ofta tar Islamiska Staten (IS) på sig dådet. Genom sin propagandabyrå Amaq förklarade terrororganisationen:
”En säkerhetsenhet från IS utförde i går en attack i Minya, riktad mot en buss som transporterade kopter.”

Även rörelsen Sawaed Misr, mer känd under namnet Hasm, och en radikal del av Muslimska brödraskapet, tog på sig attacken och uppmanade via sitt Twitter-konto befolkningen att hålla sig borta från poliser och militärer, som är deras favoritmåltavlor.

Kopter samlas för att protestera mot våldet och be för de döda. Stillbild: RT

 

Attackens datum var sannolikt ingen slump. Kopterna firade Kristi himmelsfärdsdag, samtidigt som Ramadan inleddes. Detta senaste attentat skedde en och en halv månad efter att koptiska kyrkor attackerades i Tanta och Alexandria, ett dåd som den egyptiska grenen av IS tog på sig och som kostade 45 människor livet. I december förra året tog organisationen på sig en attack mot en koptisk kyrka i Kairo, även då med 29 döda, varav nästan enbart barn.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

”Vi blir förföljda för vår tro och världen reagerar inte”

”Vi blir förföljda för vår tro och världen reagerar inte”

🟠 Nya Tiders Sanna Hill åkte till norra Egypten tillsammans med hjälporganisationen Hatune Foundations grundare, nunnan Hatune Dogan. Tillsammans spenderade de två veckor med den koptiska minoriteten, och talade med präster som vittnade om brutala attacker mot kristna i landet. Nya Tider kommer lagom inför Bokmässan att publicera intervjuer med koptiska företrädare. Nedan följer en reseskildring av Sanna Hill.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

🟠 Internationell demografikonferens hölls i Ungern Den 23-24 september hölls en banbrytande konferens i Ungern som lockade många utländska dignitärer. Politiska och religiösa ledare, vetenskapsmän och representanter för näringsliv och media träffades för att diskutera västerlandets misslyckande med att skapa stabila familjer som håller uppe barnafödandet – och vad som kan göras för att ändra på det. Viktor Orbán förklarade att Ungern kommer att ta kampen mot Bryssel, som vill tvinga alla medlemsländer att ersätta sina befolkningar med invandrare istället för att föda fler barn.

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

🟠 UTRIKES En muslimsk konvertit, Espen Andersen Bråthen, 37, står nu misstänkt för att ha dödat fem personer och skadat ytterligare två med en pilbåge som vapen i norska Kongsberg under gårdagen. Nu höjs frågor om den norska polisens agerande under händelsen, den viktigaste av dem alla: Kunde Espen, som konfronterades av polisen innan morden begicks, ha stoppats?

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

🟠 Kallaste vinterhalvåret på Antarktis någonsin. Meteorologer varnar för en extremt kall och snörik vinter. Den globala medeltemperaturen har sjunkit de senaste fem åren och trenden för nederbörd i form av snö är stigande. Energikrisen som drabbat Europa och stora delar av världen hårt riskerar att allvarligt förvärras om det nu dessutom blir en ovanligt kall vinter.

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

🟠 UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron har i stort ignorerade honom. Högerpartiledaren Marine Le Pen är nervös. Vem exakt är den märklige ”icke-kandidaten” Éric Zemmour, som stiger i de franska opinionsmätningarna och hotar de etablerade kandidaterna?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.