Skip to Content

Kristna i Egypten samlas för bön några mil utanför Kairo. Den koptiska minoriteten har blivit utsatt för flera dödliga attentat det senaste året. Foto: Nya Tider
EGYPTEN

Kopter utsätts för dödliga attacker i Egypten

På fredagsmorgonen den 26 maj öppnade ett tiotal män eld mot kristna kopter som färdades i tre bussar, ett attentat som resulterade i 29 döda, varav många barn. Islamiska staten har tagit på sig dådet.

Publicerad: 8 juni, 2017, 12:27

  • Svenska

Läs även

Mina Thabet, som är kristen och en aktivist för minoriteters rättigheter i Egypten, berättar för den franska dagstidningen Le Figaro:
– Attacken skedde på grusvägen som leder till Maghagha. En av bussarna kom från Beni Suef, den andra från al-Minya. Ett tredje fordon, som transporterade arbetare, blev också beskjutet. Ett hundratal personer hamnade i detta bakhåll. De var på väg till klostret Sankt Samuel för att under helgen samlas genom en organiserad resa, något som sker ofta i Egypten.

Enligt det egyptiska inrikesministeriet skördade attentatet 29 döda och 25 skadade, varav många barn. Mina Thabet berättar vidare:
– En av bussarna transporterade enbart barn och endast tre överlevde.

Exakt hur attacken gick till är fortfarande något oklart. Enligt egyptiska myndigheter sköt attentatsmännen från fyrhjulsdrivna bilar, medan vittnen säger att förövarna var utklädda till militärer och hade satt upp en vägspärr. De ska ha gått ombord på bussarna och öppnat eld inifrån.

29 personer dog i dådet, varav många barn. Foto: Stillbild RT

29 personer dog i dådet, varav många barn. Foto: Stillbild RT

 

Samtidigt som de första skadade snabbt fördes till sjukhus i al-Minya och Kairo, spärrade inrikesministeriet av alla infarts- och utfartsvägar för att försöka förhindra gärningsmännen från att fly. President Abdel Fatah al-Sisi kallade också till ett säkerhetsmöte. Efter attentatet cirklade Apache attackhelikoptrar ur det egyptiska flygvapnet över Kairo, och flera utländska ambassader har uppmanat sin personal att iaktta försiktighet.

Redan samma dag slog Egypten till mot jihadistiska träningsläger i östra Libyen, och enligt den egyptiska statstelevisionen utförde det egyptiska flygvapnet sex attacker mot sådana läger vid kuststaden Derna.

En av bussarna efter attacken.  Foto: Stillbild RT

En av bussarna efter attacken.
Foto: Stillbild RT

Attacken kommenterades av president al-Sisi:
– Egypten kommer inte att tveka inför att slå till mot terroristers träningsläger överallt, såväl på sin egen mark som utomlands.

Han vände sig också till den amerikanske presidenten Donald Trump:
– Jag litar på er, ert ord och er förmåga att göra bekämpandet av global terror till er främsta uppgift.

Donald Trump själv, som under sin Mellanösternresa träffade al-Sisi i Saudiarabien den 21 maj, sade bland annat:
– Det måste bli ett slut på kristnas blödande, och alla som hjälper deras mördare måste straffas.

Som så ofta tar Islamiska Staten (IS) på sig dådet. Genom sin propagandabyrå Amaq förklarade terrororganisationen:
”En säkerhetsenhet från IS utförde i går en attack i Minya, riktad mot en buss som transporterade kopter.”

Även rörelsen Sawaed Misr, mer känd under namnet Hasm, och en radikal del av Muslimska brödraskapet, tog på sig attacken och uppmanade via sitt Twitter-konto befolkningen att hålla sig borta från poliser och militärer, som är deras favoritmåltavlor.

Kopter samlas för att protestera mot våldet och be för de döda. Stillbild: RT

 

Attackens datum var sannolikt ingen slump. Kopterna firade Kristi himmelsfärdsdag, samtidigt som Ramadan inleddes. Detta senaste attentat skedde en och en halv månad efter att koptiska kyrkor attackerades i Tanta och Alexandria, ett dåd som den egyptiska grenen av IS tog på sig och som kostade 45 människor livet. I december förra året tog organisationen på sig en attack mot en koptisk kyrka i Kairo, även då med 29 döda, varav nästan enbart barn.

Fakta: Kopter

I Egypten uppskattas antalet koptiska kristna till mellan 9 och 18 miljoner, några exakta siffror finns inte då Egypten inte registrerar religion. Landet har totalt 93 miljoner invånare. Mindre grupper finns i Sudan och Libyen, och en betydande diaspora befinner sig i bland annat Nordamerika och Australien. Kristendomen började spridas i Egypten redan under det första århundradet efter Kristus och var på 200-talet landets dominerande religion. Vid 400-talets slut fanns i Egypten hundratals kloster, en institution som sedan spreds till övriga kristna områden.
År 641 invaderade araberna landet och mötte inledningsvis lite motstånd från den inhemska befolkningen. Detta motstånd uppstod dock snart och kom att vara i ett par hundra år. Under islamiskt styre fick de kristna betala den särskilda skatten ”Jizya” för icke-muslimer och hade mycket lite politiskt inflytande, en situation som kom att förbättras under 1800-talet.
I dag är gruppen åter marginaliserad och det krävs exempelvis ett antal tillstånd för att uppföra kyrkor, krav som inte gäller moskéer. Under 2000-talet har våldet mot kopter eskalerat och både människor och deras egendom har attackerats av muslimska folkmassor eller terrorgrupper. Koptiska kvinnor ska också ha utsatts för bortföranden, tvångskonverteringar, sexuellt utnyttjande och tvångsgifte med muslimska män.
I dag talar de egyptiska kopterna arabiska, men det koptiska språket, arvtagare till den forna egyptiskan, lever vidare som ett språk inom kyrkoväsendet. På det teologiska planet anses den koptiska kristendomen ligga mycket nära den katolska och ortodoxa trosläran.
Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Är det någon som hört mullor, imamer världen över, med avsky ta avstånd från det här attentatet, eller för övrigt ta avstånd från något som sker i Islam´s namn? Nu är det inte bara muslimer som kniper käft, utan det blir bara en krusning i våra medier, just därför det är kristna som utsätts för mördandet. Egentligen kanske inte så märkligt då det är dom kristna som är hindret, för det som globalisterna planerat sedan 1800 talet. Lyckas dessa bryta ned kristna värderingar, först och främst familjen, sedan kommunen och sist nationalstaten. Sedan står världen öppen och förslavningen kan börja och inga länder kan ingripa vad FN, den nya världsregeringen bestämt.
    I vår del av klotet är det EU som har den uppgiften att hålla länder och obstinata på mattan.

  • AlabamaSwed

    Om man ställer upp och skyddar de koptiska kyrkorna för att brännas ned tillsammans med landets lokala myndigheter så blir man i Sverige av Jönköpings Posten/IRM anklagad som ”krigsförbrytare” av de redaktörer som hyllar (PFLP) palestinska terroristerna och anmälan till åklagare! Visserligen friad i alla utredningar men Hallpressen återanvänder sin förtal artikel utan skrupler då de alltid frikänns av PO. Inga genmälen tillåts och den vänsterliberala tidningen har områdets monopol. Redaktör från Norrskensflamman! Om vänsterliberalernas gruppledare, som är med som ”frilansreporter” och bussar ”skrikvänstern” miltals för att demonstrera mot enskilda fullmäktige medlemmar säger något så hyllas han givetvis av redaktör Rydell som anser allt icke vänster vara na,istiskt eller liknande. Dessutom ”äger” Hallpressen Göta Hovrätt och bestämmer vem som får sitta nämndeman där!

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Vänsterextrema Antifa och BLM i gemensamma upplopp

USAI över en månad har upplopp dagligen ägt rum i Portland, där polis och federala byggnader angripits med gatstenar, raketer och sprängmedel. Polisens insats med tårgas lovordades av president Donald Trump som varnade att upplopp kommer att ”kväsas igen” om det behövs.

IMF kräver nedstängning av Vitryssland för att bevilja lån

VITRYSSLANDVitryssland och dess president Aleksandr Lukasjenko har valt att gå sin egen väg och ignorerat krav från omvärlden att införa olika drakoniska åtgärder mot coronapandemin. Presidenten avslöjar att även Internationella valutafonden (IMF) ställt sådana villkor för att bevilja lån. Protester mot regeringen utbröt kort efter att presidenten avslagit IMF:s krav på nedstängning av landet och de övergick i mitten av juli till att bli våldsamma. Minsk har sedan start motstått flera liknande påtryckningar från Världshälsoorganisationen (WHO).

Uteslutningen av AfD-ledaren Kalbitz står fast – fortsatt oenighet i partiet

UTRIKESDen 25 juli meddelade partiets högsta skiljedomstol att uteslutningsbeslutet gällande Andreas Kalbitz, gruppledaren för partiet Alternativ för Tyskland i delstatsparlamentet i Brandenburg, är giltigt. Kalbitz väntas nu vända sig till statlig civil domstol och kräva att beslutet förklaras ogiltigt. Kalbitz förklarades utesluten ur partiet av partistyrelsen för hela Tyskland den 15 maj. Han överklagade beslutet till den högsta instansen bland partiets interna skiljedomstolar.

New Yorks borgmästare förbjuder alla stora sammankomster – förutom BLM:s

USANew Yorks borgmästare Bill de Blasio förbjöd den 9 juli alla tillståndspliktiga sammankomster för att minska spridningen av Covid-19. Demonstrationer organiserade av BLM undantas dock från förbudet.

Baden-Württemberg vill förbjuda niqab och burka i skolorna

UTRIKESDen tyska delstaten Baden-Württemberg vill förbjuda heltäckande muslimsk klädsel för både lärare och elever, allt enligt ett förslag från delstatens utbildningsministerium. Det hela görs enligt myndigheterna för att främja så kallat ”tillsammansskap i skolan”.

IKEA:s personalchef åtalas i Polen – sparkade troende katolik

UTRIKESPolska åklagare väcker åtal mot en kvinnlig personalchef på IKEA. Detta sedan chefen beslutat att sparka en troende katolik som uttryckt sig kritiskt mot homosexualitet. Åklagarna menar att IKEA inkräktat på den anställdes religiösa frihet. Nu riskerar personalchefen upp till två år i fängelse.

Beväpnad svart milis marscherade i Georgia

USADen 4 juli marscherade cirka ett tusen beväpnade svarta medlemmar av en ny milisgrupp, ”No Fucking Around Coalition” (NFAC), genom Stone Mountain Park i delstaten Georgia i södra USA.

Gå till arkivet

Send this to a friend